Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak czy owak to te przeliczniki dla mnie są śmieszne... mam licznik na m3 to m3 powinienem płacić a nie jakieś liczenie bzdur gdzieś nie wiadomo jak. Nie jest to rzetelne ani miarodajne.

Abstrahując to jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o.........

Z drugiej strony to aż takie głupie nie jest, .moc kotła masz podaną w kW a dlaczego zużycie ma być w m3 Bezproblemowo możesz porównać cenę każdego z nośników. Moim zdaniem to też powinno dotyczyć każdego innego opału.

A nawet tutaj spójrz na forum. X grzeje prądem, Y gazem a Z pompą - porównanie wydaje się wtedy bardzo proste. Albo bierzesz do ręki OZC i już mniej więcej wiesz ile będzie Cię kosztowało i ile zużyjesz danego nośnika. Inaczej trzeba samemu przeliczać i kombinować.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wszystko spoko ale to nie powoduje strat. Chyba ze nie masz drzwi też do garażu. Wręcz oszczedzasz na pomieszczeniach których nie grzejesz.

Trzeba było robić podłogówkę też pod parkietem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Do garazu nie mam w ogole przejscia. A wydaje mi sie ze sa strsty, bo nie maja lc drzwi i grzejnikow musze bardziej podkrecic to co jest, i kocial zamiast chodzoc na mniejszym parametrze chodzi na wiekszym i mniej kondensuje. W grudniu dokladnie zobacze i zapisze ile razy bedzie palone w kominku. Z rok bujalem sie czy robic podlogowke pod parkiet, i w koncu stanelo na grzejnikach, nie znam nikogo kto tak ma a wydajee mi sie ze parkiet by sie bardzo rozsychal

Z rok bujalem sie czy robic podlogowke pod parkiet, i w koncu stanelo na grzejnikach, nie znam nikogo kto tak ma a wydajee mi sie ze parkiet by sie bardzo rozsychal

Kolego jam mam podłogówkę pod parkietem, klepka jest o grubości ~1cm i nic się nie rozsycha. Generalnie mam podłogówkę w całym domu a w łazienkach po dodatkowej drabince.

Pozdrawiam

Gaz wychodzi mi po 1,9PLN/m3 brutto nie licząc abonamentu

Miesięcznie abonament niecałe 25zł

W-2.12T Warszawa Wsp. konwersji: 11.276

czyli około 0,17PLN za 1kwh

czyli przynajmniej ze 3x taniej niż prąd. Czyli porównywalnie do pompy ciepła

No z tym bym się tak nie rozpędzał. Jak już liczysz cenę m3 gazu to razem z abonamentem, przecież jego też płacisz. Ciężko zejść z ceną gazu niżej niż 2,2zł/m3. SPF czy jak ktoś woli SCOP średnioroczny dla nawet powietrznych pomp ciepła aktualnie produkowanych waha się w granicach 2.7-3.7 w zależności jakie temperatury puszczasz w podłogę. Jak masz dom troszkę lepiej ocieplony i niskie temperatury zasilania to powiedzmy będzie 3.3. Cena prądu w 2T wynosi 0,3zł/kWh więc cena khW ciepła wychodzi 0,09 zł a to prawie dwa razy taniej niż Twoje obliczenia, nawet bez uwzględnienia abonamentu.

Oczywiście instalacja pompy ciepła może być droższa niż gazu, może być w tej samej cenie a w szczególnych przypadkach nawet tańsza.

Jako ciekawostkę pokażę jak u mnie wyglądają temperatury

1. temperatura zasilania podłogi (temperatura na kotle) 29,8C

2. Powrót z podłogi 24,8C

3. Spaliny 27,5C

4. Powietrze do spalania zasilające kocioł 21,8C (ogrzane spalinami)

Buderus GB072 pracujący z mocą jakieś 4,9kW

Sprawność pewnie około 110%

Jakie masz nastawy? Mam dokładnie ten sam kocioł, ale nie opomianowany tak dokładnie jak Ty. Na przeglądzie wyszła sprawność 109%. Teraz mam krzywą na temp zasilania przy -20 na 35 stopni (zastanawiam się, czy do większych mrozów jeszcze jej nie spłaszczyć). Mocy kotła nie ograniczałem (moc producenta 14kW).

Gaz wychodzi mi po 1,9PLN/m3 brutto nie licząc abonamentu

Miesięcznie abonament niecałe 25zł

W-2.12T Warszawa Wsp. konwersji: 11.276

czyli około 0,17PLN za 1kwh

czyli przynajmniej ze 3x taniej niż prąd. Czyli porównywalnie do pompy ciepła

Policz wszystkie koszty. Najlepiej przeliczyć z całego rachunku i podzielić przez metry względnie kwh. Masz opłaty stałe, zmienne, abonament i samo paliwo. 4 różne czynniki. Potem dzielisz. Co do tańszego gazu niż pompy ciepła... To ja z gazu przeszedłem właśnie na pompę i grzeje nią taniej niż gazem! Koszt mojej kanałówki to 4,5 tys zł. Przewody, montaż dodatkowo 1200 zł. Mam największego dziada do testów bo też takie instalacje robimy u ludzi a nie lubię komuś wciskać czegoś czego nie znam lub nie mam. W zasadzie to teraz kocioł mam w razie "w" bo jak już był to niech sobie wisi, aha, i grzeje mi CWU :). Od października do teraz zjadł 15 m3 gazu :).

wroce do domu panowie to opisze skad takie wyniki. spokojnie

Co tu opisywać , ktoś kto korzysta normalnie z wody ma wynik jak większość a ktoś kto mega oszczędza na wodzie ma wyniki jak wyżej do tego grzeje wodę tylko wieczorem i rano korzysta z wieczornej wody ,cudów nie ma .

Jeśli zużywacie około 1 m3 gazu to oznacza to iż dziennie podgrzewacie około 280l wody do temp 45 stopni. A to są więcej jak trzy wanny wody bo do wody o 45 st nikt nie wejdzie i jeszcze powinno sporo zostać. Może też gaz ma niższą kaloryczność lub generowane są duże straty choćby przez cyrkulację.

Reasumując zużywacie około 8,5 m3 ciepłej wody miesięcznie

Edytowane przez plusfoto

Jeśli zużywacie około 1 m3 gazu to oznacza to iż dziennie podgrzewacie około 280l wody do temp 45 stopni.

I to jest ciekawe spostrzeżenie bo wydaje mi sie ze mało kto z nas zużywa tak dużo gorącej wody. Wydaje mi sie ze sprawność kotła przy grzaniu CWU nie jest tak dużą jak przy CO.

Przy CWU kocioł pracuje na duzej mocy, spaliny mogą mieć nawet 80C

Śpieszę z wyjaśnieniami, bo już ktoś twierdzi, że:

1. Nie myję się.

2. Mega oszczędzam na wodzie.

3. Coś tutaj nie gra...

Tymczasem zacząłbym od oszczędzania właśnie! Co to znaczy mega? Wodę trzeba oszczędzać tak czy inaczej i uczyć dzieciaki od małego aby szanowały każdą kroplę. Nie wiem czy wiecie ale zasoby wody pitnej nie wyglądają kolorowo i patrząc w przyszłość może być jeszcze gorzej. A teraz skąd biorą się moje wyniki:

1. Mam kolektory

2. Mam 2 zbiorniki (przedzbiornik i główny zbiornik) więc ta woda do grzania nie jest taka zimna jak prosto z sieci a każdy promyk słońca coś podgrzewa.

3. Mam odpowiednio ustawiony kocioł.

4. Nie mam cyrkulacji.

5. Grzeję jak rzeczywiście potrzeba.

6. Mam mały zbiornik od kotła 120L.

7. Mam perlatory.

8. Zmywam zmywarką.

9. Rodzina wie, że wody bez potrzeby się nie leje.

10. Grzeję do rozsądnych temp. 43-45C.

12. Głównie prysznic, dzieci wanna/prysznic, gdy kolektory nagrzeją czasem kąpiel lub kąpiel z grzania gazem ale nie często.

Stąd takie wyniki. I nikt nie narzeka, nadmiernie nie oszczędza, normalne życie. Tak jak prąd u mnie średnio 4-5 kwh dziennie (bez grzania).