Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie trzy osoby, 155 zł, wszędzie LED, sprzęty AA, i AAA i właściwie, to nie wiem, gdzie mozna byłoby to obciąć.

Prosty przykład: Głupi dekoder 9-12W z moich obserwacji. Policzmy że chodzą 24h na dobę i mamy ich 2... wyjdzie Ci z 105 kwhx2 = 67x2 zł (moja cena). Kocioł jak cały czas włączony to na samym czuwaniu bierze około 4-6 W przynajmniej mój. Przy grzaniu wody 72-76W. Przy grzaniu w zależności od zapotrzebowania więcej, widziałem nawet 120W. I tak zlicz to i owo i wychodzi... :) trochę złotówek. Siedzę w tym trochę bo redukuję rachunki ludziom :) Trzeba poszukać i ogarnąć.

Edytowane przez oszczednyGrześ

I to jest ciekawe spostrzeżenie bo wydaje mi sie ze mało kto z nas zużywa tak dużo gorącej wody. Wydaje mi sie ze sprawność kotła przy grzaniu CWU nie jest tak dużą jak przy CO.

Przy CWU kocioł pracuje na duzej mocy, spaliny mogą mieć nawet 80C

Mało który kocioł kondensuje przy cwu. Nasze buderusy tego nie robią. Doliczyć trzeba jeszcze stratę na zbiorniku (ja dociepliłem swój jeszcze wełną) i na rurach. Strata na małym zbiorniku jak 120 litrów to 1,3kWh na dobę.

Mało który kocioł kondensuje przy cwu. Nasze buderusy tego nie robią. Doliczyć trzeba jeszcze stratę na zbiorniku (ja dociepliłem swój jeszcze wełną) i na rurach. Strata na małym zbiorniku jak 120 litrów to 1,3kWh na dobę.

Będzie kondensował tylko trzeba mu na to pozwolić :)

No to teraz wiadomo... :) U mnie bywa temp. przed grzaniem na poziomie od 23-26C zwykle. Akurat nie sprawdzałem teraz ile było, ale nagrzało do 43, woda w przedzbiorniku 26C. Tak to wygląda dzisiaj.

Jakiej pojemności masz ten przedzbiornik ?

Jaką sprawność kotła dla CWU przyjąłeś ?

Będzie kondensował tylko trzeba mu na to pozwolić :)

Jak:) bo jedyne co mi przychodzi do głowy to ograniczyć moc do jakichś 6kW. Tylko wtedy komfort strasznie cierpi. Zbiornik jak u mnie 120 L to jakieś 60L wody o użytecznej temperaturze. Przy tej mocy między kąpaniem dzieci a naszym prysznicem trzeba byłoby tak ze 30 minut czekać. Za 1zł dziennie wolę chyba poszukać oszczędności gdzie indziej:-)

Prosty przykład: Głupi dekoder 9-12W z moich obserwacji. Policzmy że chodzą 24h na dobę i mamy ich 2... wyjdzie Ci z 105 kwhx2 = 67x2 zł (moja cena). Kocioł jak cały czas włączony to na samym czuwaniu bierze około 4-6 W przynajmniej mój. Przy grzaniu wody 72-76W. Przy grzaniu w zależności od zapotrzebowania więcej, widziałem nawet 120W. I tak zlicz to i owo i wychodzi... :) trochę złotówek. Siedzę w tym trochę bo redukuję rachunki ludziom :) Trzeba poszukać i ogarnąć.

Dekoder bierze 1,5W. Kocioł więcej niż 105 nie brał (a i to tylko przy rozruchu), przy grzaniu bierze 70W. Ale grzeje tylko 5h dziennie...

Kotła w czuwaniu nie sprawdzałem, ale przecież nie bedą go wyłączał :lol:

4,5kWh.... .???

I takie rachunki miałem nawet mniejsze. Odkąd grzeję pompą ciepła i mam indukcję to oczywiście są wyższe :)

To jak się jeszcze dorobisz lodówki, zamrażarki, pralki, zmywarki, kuchenki mikrofalowej, odbiornika TV /x2?/, Playstation, elektrycznej szczoteczki do zębów, drugiego komputera, oświetlenia domu i ogrodu, elektrycznych bram do garażu i na posesję, domofonu, drobnego sprzętu AGD, zaczniesz codziennie gotować i coś pichcić w piekarniku od czasu do czasu,ładować telefony w domu to pogadamy ;).

Dekoder bierze 1,5W. Kocioł więcej niż 105 nie brał (a i to tylko przy rozruchu), przy grzaniu bierze 70W. Ale grzeje tylko 5h dziennie...

Kotła w czuwaniu nie sprawdzałem, ale przecież nie bedą go wyłączał :lol:

4,5kWh.... .???

To w takim razie zależy który dekoder... mój nie chciał z cyfrowego polsatu brać mniej :(. Sprawdzałeś ile on bierze? ten co masz? A ja zawsze powtarzam ziarnko do ziarnka i zrobi się miarka...

To jak się jeszcze dorobisz lodówki, zamrażarki, pralki, zmywarki, kuchenki mikrofalowej, odbiornika TV /x2?/, Playstation, elektrycznej szczoteczki do zębów, drugiego komputera, oświetlenia domu i ogrodu, elektrycznych bram do garażu i na posesję, domofonu, drobnego sprzętu AGD, zaczniesz codziennie gotować i coś pichcić w piekarniku od czasu do czasu,ładować telefony w domu to pogadamy ;).

No to gadajmy, mam wszystko o czym piszesz poza... playstation

Jak:) bo jedyne co mi przychodzi do głowy to ograniczyć moc do jakichś 6kW. Tylko wtedy komfort strasznie cierpi. Zbiornik jak u mnie 120 L to jakieś 60L wody o użytecznej temperaturze. Przy tej mocy między kąpaniem dzieci a naszym prysznicem trzeba byłoby tak ze 30 minut czekać. Za 1zł dziennie wolę chyba poszukać oszczędności gdzie indziej:-)

Pytanie ile wody lejesz? U mnie wystarcza bez problemu! Tak, obniżenie mocy to raz, względnie obniżenie maksymalnej temperatury grzania cwu, kolejna sprawa nie grzanie do wysokich temperatur. Czasem legionellę można zrobić.