Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To w takim razie zależy który dekoder... mój nie chciał z cyfrowego polsatu brać mniej :(. Sprawdzałeś ile on bierze? ten co masz? A ja zawsze powtarzam ziarnko do ziarnka i zrobi się miarka...

Starszy dekoder polscierki potrafił brać i 30W na standbayu (podobno w międzyczasie aktualizował sobie listy programów i inne głupoty). Ja mam stare głośniki creativa z zasilaczem typu kostka, który wsadzony w gniazdko bierze wyłączony prawie 18W (mam do niego dodatkową listwę z prztyczkiem, choć najwygodniejsze są listwy master-slave). To jednak i tak nic przy amplitunerze kumpla, który przy słuchaniu radia je sobie drobne 120W:)

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie ile wody lejesz? U mnie wystarcza bez problemu! Tak, obniżenie mocy to raz, względnie obniżenie maksymalnej temperatury grzania cwu, kolejna sprawa nie grzanie do wysokich temperatur. Czasem legionellę można zrobić.

Mam małe dzieci. Leją sobie pół wanny i siedzą dopóki woda im nie ostygnie. Jak ostygnie płuczemy je nową:) Dogrzewam do temp 40 st (raz na jakiś czas biję legionistę, ale to jak sobie przypomnę, czyli z raz na miesiąc).

Co do oszczędzania to miałem fazę na zmniejszające się zasoby wody na świecie, potem policzyłem na chłodno, że Chiny do produkcji dóbr dla zachodu zużywają tyle wody (wylewając ścieki z metalami ciężkimi bezpośrednio do rzek), że moja brudna woda z mycia nóg idąca do oczyszczalni za chore pieniądze opłaty za ścieki to pikuś.

Starszy dekoder polscierki potrafił brać i 30W na standbayu (podobno w międzyczasie aktualizował sobie listy programów i inne głupoty). Ja mam stare głośniki creativa z zasilaczem typu kostka, który wsadzony w gniazdko bierze wyłączony prawie 18W (mam do niego dodatkową listwę z prztyczkiem, choć najwygodniejsze są listwy master-slave). To jednak i tak nic przy amplitunerze kumpla, który przy słuchaniu radia je sobie drobne 120W:)

No i tak tu i tam się zbiera... standby'e, dekodery, lodówka na full jak nie potrzeba itd. itp. Jak się to zsumuje to trochę się zrobi.

Mam małe dzieci. Leją sobie pół wanny i siedzą dopóki woda im nie ostygnie. Jak ostygnie płuczemy je nową:) Dogrzewam do temp 40 st (raz na jakiś czas biję legionistę, ale to jak sobie przypomnę, czyli z raz na miesiąc).

Co do oszczędzania to miałem fazę na zmniejszające się zasoby wody na świecie, potem policzyłem na chłodno, że Chiny do produkcji dóbr dla zachodu zużywają tyle wody (wylewając ścieki z metalami ciężkimi bezpośrednio do rzek), że moja brudna woda z mycia nóg idąca do oczyszczalni za chore pieniądze opłaty za ścieki to pikuś.

Nie wiem, ale ja nagrzewam te 120L i spokojnie każdy z nas się wymyje. Zwykle bierzemy prysznic. Zimą dzieciakom nie pozwalam siedzieć i się moczyć w wannie :). Co do Chin...to że oni robią tak to nie znaczy że my też musimy. Przynajmniej takie moje podejście. Może ktoś powie że dziwny jestem ale wybaczcie tak jakoś do tego podchodzę. Zaraz podam wam temp. jak wszyscy zrobią kąpiel ile jest w zasobniku na czujce.

Gość Gos**c

Listopad 90m3 gazu na CO i CWU (4 osoby, zuzycie 18m3 wody).

Dom parterowy 140m2, kubatura ok. 390m3, wszedzie ogrzewanie podlogowe temp. 21-23, WM z reku.

Pierwszy pełny miesiąc jak się wprowadziliśmy.

Edytowane przez Gos**c

Mam pytanie, czy wylaczanie podlogowki w ciagu dnia ma sens? Bo tak jak pisalem mam instalacje z podmieszaniem na grzejniki, na noc mam ustawiony piec na 3 w szesciostooniowej skali i jest ok 50 st na piecu, a na dzien skrecsm na 1 i wtedy idzie okolo 27, na podlogowce troche spada ale nie stygnie calkiem. Tsk jest ekonomiczniej czy np wylaczac piec w ciagu dnia a wieczorem niech mocniej hula?

150L. Sprawności żadnej nie przyjmuję to mnie nie interesuje. Widzę ile gazu bierze jak dogrzewa do takich wartości po co mi więcej.

Dwa zbiorniki 120, 150l, kocioł, solarny, kanałówka... Gdzie tu jest oszczędność ?

Sprawność jest istotna, aby policzyć ile tej wody grzejesz.

Dwa zbiorniki 120, 150l, kocioł, solarny, kanałówka... Gdzie tu jest oszczędność ?

Sprawność jest istotna, aby policzyć ile tej wody grzejesz.

kolego raz jeszcze... ja rzeczy testuje aby potem moc klientowi pomoc dobrac jak najlepsze rozwiazania. nie ma to jak przekonac sie na wlasnej skorze. gdzie oszczednosc - teraz wiem gdzie szukac i jak je robic. sprawnosc... ciezko przeliczyc. ile realnie mamy tez kwh z gazu...?

racja zapomnialem tez dodac ze na tym jeszcze zupe idzie zrobic

Nie gniewaj się świrujemy sobie .

Panowie mało piszecie o stratach zasobnika ,nawet jak wody nie zużywacie to są straty to chyba oczywiste .

Ja grzeje wodę do 50*C ostatnie grzanie jest coś koło 22:30 woda ma 50*C a rano o 6:30 43*C i się załącza grzanie ,dodam że cyrkulacja w tym czasie nie działa .Samo załączenie cyrkulacji obniża temperaturę w zasobniku o 5*C .

Z metryki zbiornika

W ciągu 24h przy temperaturze c.w.u. w podgrzewaczu 65°C (według normy E DIN 4753-8)

Ilość ciepła na utrzymanie w gotowości kWh/24h podgrzewacz 160l 1,8kwh czyli 0,2m3 gazu czyli 12zł miesięcznie. Mysle ze nie ma co się przejmować szczególnie że mało kto grzeje do 65, a raczej do 50C więc przy tym pewnie miesieczny koszt 8zł nie ma o co walczyc

Nie gniewaj się świrujemy sobie .

Panowie mało piszecie o stratach zasobnika ,nawet jak wody nie zużywacie to są straty to chyba oczywiste .

Ja grzeje wodę do 50*C ostatnie grzanie jest coś koło 22:30 woda ma 50*C a rano o 6:30 43*C i się załącza grzanie ,dodam że cyrkulacja w tym czasie nie działa .Samo załączenie cyrkulacji obniża temperaturę w zasobniku o 5*C .

spokojnie, nie gniewam się. cyrkulacja niestety ciągnie jak szalona

MOze masz obieg wsteczny i bojler ogrzewa obieg w kotle gdy kocioł jest wyłączony

A u ciebie jakie są spadki w zasobniku , wydaje mi się ze obiegu wstecznego nie mam , szczerze powiem nawet nie wiem czy coś takiego jest możliwe .

Dobowe spalanie gazu na CWU. To około 0,8m3 czyli podobnie jak u większości .

Jak wiadomo z fizyki im większa różnica temperatur tym większe straty , latem zasobnik podobnie traci ciepło może 1*C mniej 23-6:30

Edytowane przez uris

Temperatury za zewnątrz trochę dodatnie 3 do 5 st C ale niestety wiatr czasami mocniej zacina na moim otwartym polu gdzie stoi dom. Zużycie przez ostatnie kilka dni to 6m3 na dobę. Co ciekawe jeśli będą mrozy kilka stopni poniżej zera albo nawet do 10 s na minusie i oby wiatru nie było to zużycie wzrośnie góra do 8 m3 na dobę. Zastanawiające, bo będzie znacznie zimniej, a zużycie jakoś nie rośnie lawinowo w znacznie zimniejsze dni. Edytowane przez borusek

Temperatury za zewnątrz trochę dodatnie 3 do 5 st C ale niestety wiatr czasami mocniej zacina na moim otwartym polu gdzie stoi dom. Zużycie przez ostatnie kilka dni to 6m3 na dobę. Co ciekawe jeśli będą mrozy kilka stopni poniżej zera albo nawet do 10 s na minusie i oby wiatru nie było to zużycie wzrośnie góra do 8 m3 na dobę. Zastanawiające, bo będzie znacznie zimniej, a zużycie jakoś nie rośnie lawinowo w znacznie zimniejsze dni.

Bo jeżeli kocioł jest przewymiarowanyl lub z małym zakresem modulacji to jak są temperatury przejściowe działa na gorszej sprawności. Nie wychodzi wtedy proporcjonalnie. Przykład z moich notatek 4 lata temu: Na zewnątrz -15C 6,5m3 gazu, 3C 4m3 gazu.