Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie rozmawiamy o pompach ciepła, tylko o grzaniu prądem w G11.

Pompa ciepła do CWUw sytuacji, kiedy ogrzewa sie gazem to absurd....

Masz jakieś obliczenia, jesli chodzi o rząd oszczędności ?

Zapomniałeś o kolektorach i drugim baniaku

Ale kolega chce zamieniać zasobnik na przepływowy podgrzewacz... stąd opcje. Ja sam nie mam pompy bo nadal wykorzystuję gaz do tego celu ale jak mnie tknie to pompę wstawię...dla testów również :)

No tak ja mam ten baniak i kolektory ale kolektory od paru dni nic nie dają. Dzisiaj zrobimy test ile poszło gazu. Podam dane temp. ze zbiornika oraz zużycie. Nawet bez przedzbiornika po przestawieniu kocioł odpowiednio spala mniej gazu bo robiłem to u nie jednej osoby. Nie spisywałem danych ale ludzie spalali mniej gazu i tak z polecenia jeździłem tu i tam i ludzie są zadowoleni.

To was podziwiam. Mam dwa termometry legalizowane i powiem szczerze że do wanny przy 43 stopniach bym nie wszedł bo chyba od razu skóra by ze mnie zeszła. Przecież to ukrop dla ciała.:o Prysznic 40 stopni to max co moje ciało znosi.

To chyba mamy takie same odczucia temp. :) dla mnie 43C to już przesada :) ale moja żona lubi takie temp. Z tego co pamiętam to małe dzieci powinno kąpać się w temp. 34-37C. Jak u mnie czasem solar nagrzeje na 34C to spokojnie można się wymyć i zimno nie jest.

Znowu nie czaruj z tym "po przestawieniu kocioł odpowiednio"

Co możesz zrobić - obniżyć moc CWU?

Analizator spalin masz ?

Z tego, co piszesz da sie wywnioskować, ze wielu popularnych modeli kotłów nie znasz, więc jakie ustawiałeś ?

I jeszcze raz pytam o koszt CWU w stosunku do "punktowych term"

Edytowane przez fotohobby

Znowu nie czaruj z tym "po przestawieniu kocioł odpowiednio"

Co możesz zrobić - obniżyć moc CWU?

Analizator spalin masz ?

Z tego, co piszesz da sie wywnioskować, ze wielu popularnych modeli kotłów nie znasz, więc jakie ustawiałeś ?

Analizator spalin był robiony za każdym razem. Ja robiłem głównie przy vaillantach. Obniżenie mocy to jedna z rzeczy a sprawę traktuje się kompleksowo.

wszystko zależy od zużycia co do tego kiedy opłaca się robić termy. A sprawę traktowałbym całościowo:

1. Gaz projekt.

2. Przyłącz

3. Instalacja

4. Abonament

5. Kocioł, zasobnik

Edytowane przez oszczednyGrześ

Nooo... Kompleksowo - obniżenie CWU i perlator :)

Masz swoje zdanie, twierdzisz że się nie da to zostań przy tym. Nie będę się kłócił bo po co grunt że Ci, którzy spalają mniej gazu na cwu czy co są zadowoleni. Co do perlatorów... to w niektórych przypadkach ludzie redukowali zużycie nawet o 40%! Teraz wyszło mi 15m3 wody do 11 września do 3 grudnia. Przy dzieciach i żonie cały czas w domu to jest bardzo dobry wynik.

To was podziwiam. Mam dwa termometry legalizowane i powiem szczerze że do wanny przy 43 stopniach bym nie wszedł bo chyba od razu skóra by ze mnie zeszła. Przecież to ukrop dla ciała.:o Prysznic 40 stopni to max co moje ciało znosi.

Panowie nie wiem jakie macie duże wany ale ja jak do swojej wleje to 110L 43*C to jest za mało wody i w tedy co mam dolać zimnej ? to się zrobi 35*C

Sęk w tym żebym miał sporo wody w wannie to muszę mieć wyższą temp w zasobniku i w tedy dolewam zimnej i jest git .

Analizator spalin był robiony za każdym razem. Ja robiłem głównie przy vaillantach. Obniżenie mocy to jedna z rzeczy a sprawę traktuje się kompleksowo.

wszystko zależy od zużycia co do tego kiedy opłaca się robić termy. A sprawę traktowałbym całościowo:

1. Gaz projekt.

2. Przyłącz

3. Instalacja

4. Abonament

5. Kocioł, zasobnik

Ale, jak sam zauwazyleś, rozmawiamy o kimś, kto już ma gaz używa go co CO, tylko chciałby ściąć koszty CWU.

Ty proponujesz termy.

To ja pytam o oszczędności.

Możesz to policzyć ?

Edytowane przez fotohobby

Ale, jak sam zauwazyleś, rozmawiamy o kimś, kto już ma gaz używa go co CO, tylko chciałby ściąć koszty CWU.

Ty proponujesz termy.

To ja pytam o oszczędności.

Możesz to policzyć ?

Jak ktoś ma już gaz zainwestował w to zapłacił to nie opłaca się zmieniać... względnie czekać do wymiany urządzeń/systemu kiedyś w przyszłości w zależności jaka ona będzie. Pisałem z resztą że lepiej poeksperymentować w takim przypadku z ustawieniami kotła, cyrkulacji i redukcji zużycia wody.

Jak ktoś ma już gaz zainwestował w to zapłacił to nie opłaca się zmieniać... względnie czekać do wymiany urządzeń/systemu kiedyś w przyszłości w zależności jaka ona będzie. Pisałem z resztą że lepiej poeksperymentować w takim przypadku z ustawieniami kotła, cyrkulacji i redukcji zużycia wody.

Pytania były jasno sformułowane.

Wykaż proszę opłacalność inwestycji w PC tylko do CWU oraz lokalne termy przy odbiornikach wody /pomijam estetykę tego typu rozwiązania/

Wykaż proszę opłacalność inwestycji w PC tylko do CWU oraz lokalne termy przy odbiornikach wody /pomijam estetykę tego typu rozwiązania/

Dokładnie..

PC do cwu się całkowicie nie nadaje bo PC ma sprawność dobrą przy niskim zasilaniu czyli dajmy na to 30C. a żeby ogrzać CW do 50C to już gorzej wychodzi COP poza tym wątek jest o grzaniu gazem więc...

To co wlewasz do wanny a to w jakiej temperaturze siedzisz to 2 różne sprawy. Aby siedzieć w 40, trzeba wlać pewnie z 45 bo wanna zabiera ciepło wody rozgrzewając się, poza tym woda paruje i wychładza się. A jak już posiedzisz 20 min i chcesz dolać gorącej by wygrzać się to też trzeba mieć rezerwę a nie 30C w bojlerze:)

Prosiłem Grzesia o uzasadnienie dodatkowych inwestycji w PC lub lokalne termy zmierzających do oszczędności gazu. To są jego pomysły.

I odpowiedziałem i raz jeszcze powtarzam (kopie wypowiedzi):

wszystko zależy od zużycia co do tego kiedy opłaca się robić termy czy pompę. A sprawę traktowałbym całościowo:

1. Gaz projekt.

2. Przyłącz

3. Instalacja

4. Abonament

5. Kocioł, zasobnik

Dokładnie..

PC do cwu się całkowicie nie nadaje bo PC ma sprawność dobrą przy niskim zasilaniu czyli dajmy na to 30C. a żeby ogrzać CW do 50C to już gorzej wychodzi COP poza tym wątek jest o grzaniu gazem więc...

PC dedykowana do CWU nie wychodzi tak źle z tym COP'em przynajmniej te lepsze...co do wątku...wymieniamy różne opcje :) a dyskusja zawsze do czegoś prowadzi więc wtrącenie o PC czy termach czemu nie, może komuś się przydać

Chłopie, inwestycja w PC i lokalne termy tylko do CWU /wydzielone obiegi/ nie ma uzasadnienia ekonomicznego przy żadnym systemie używanym do ogrzewania CO /nie tylko gazu/. Nawet jeśli koszt eksploatacji PC będzie niższy to inwestycja nie ma żadnych szans zwrotu.

Jeśli się mylę to uzasadnij proszę.