Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No niestety, chyba mam niezdrowo. Chodziło nie tylko o temp. ale także o stabilność wanny.

Najpierw powstała obudowa wanny. Następnie wannę owinąłem stretchem. Pod ustawianą wannę, podłożyłem suporek takiej wysokości by nie dotykał dna wanny. Niskoprężną pianką wypełniłem przestrzeń między wanną, podłogą i ścianami. Wstawiłem wannę w tą pianę i przycisnąłem bloczkami fundamentowymi. Uprzednio oczywiście pod bloczki podłożyłem miękkie podkładki. Wanna stoi w łazience.

Co do temperatury w domu to mam tak; pokoje 22-23, łazienki 23-25 i Pg+wiatrołap ok.19-20. Takie temp. mam od dawna, można sprawdzić w dawniejszych postach. Jak dla mnie, to w sypialni nieco za gorąco, połówce nieco za chłodno. Wszędzie OP, bez żadnego grzejnika. Oczywiście 20oC zadowoliłoby mnie w sypialni, jak najbardziej. Niestety czasem trzeba ustąpić.

Kolego to co opisałeś o wannie to standardowy sposób montażu wanny a nie jakieś cudowne docieplenie .

Miałeś opisać jakie to cudowne ustawienia masz ze przy takich temp zadanych masz 1200m3 rocznie bo jakoś nie widzę żebyś coś napisał , może masz mały dom ?

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy gazownia sama zmienia grupę kwalifikacyjną jak zużycie gazu jest niskie? Czy raczej trzeba się upominać samemu? W taryfie W-3.6 opłata dystrybucyjna jest ok 26 zł miesięcznie wyższa niż w taryfie W-2.2. Przecież to są 3-stówy rocznie płacone za nic ....

Trzeba się upominać. Nawet przekraczając W2 o niewielką wartość możesz zażądać przypisania dalej do W2, ale jest zastrzeżenie, że jeśli jednak te W2 przekroczysz to na koniec roku naliczą zaległe opłaty jakbyś był w W3 i zrobią korektę. Z druga stronę zmieniają sami bez upominania:)

Trzeba się upominać. Nawet przekraczając W2 o niewielką wartość możesz zażądać przypisania dalej do W2, ale jest zastrzeżenie, że jeśli jednak te W2 przekroczysz to na koniec roku naliczą zaległe opłaty jakbyś był w W3 i zrobią korektę. Z druga stronę zmieniają sami bez upominania:)

Tak, przeważnie jak się nie upomni człowiek to nie zmienią. Ale jak przekroczysz to bez zawahania upomną się o zaległe opłaty i przerzucą na wyższą taryfę. Warto zatem kontrolować zużycie jak się da :)

Oczywiście zmiana taryfy następuje od następnego roku rozliczeniowego.

Witam,u mnie od 09.11 do 09.12 czyli równy miesiąc zużycie 190m2, dom 188m2 ale góra nieogrzewana,ocieplona wełną, zamknięte wejście na piętro płytą GK ocieplone wełną,stolarka drewniana szyby podwójne,na podłodze styropian 7cm,ściany 20cm styropian,ogrzewanie podłogowe 80m2,5 grzejników w tym 2 grzejniki łazienkowe(2 łazienki na dole),piec de dietrich mcr3 + zasobnik 120l,garaż 30m2 nie ogrzewany,gaz tylko do CO i CWU.Rodzina 4 osobowa ,4 prysznice i duża wanna raz dziennie.Sterownik pokojowy ustawiony dzień na 21,noc na 20 stopni.Czy 6.5m2 dziennego zużycia przy temperaturach zewnętrznych w dzien od 0 do +5 stopni i noc 0 do - 6 to dużo? W zeszłym roku nawet nie patrzyłem specjalnie na uzyycie gazu,największy rachunek miałem coś ok 600zł kiedy w dzien było ok -15 a noc -18-20,zmartwil mnie kolega z pracy który ma podoobny metrażowo dom i zużył w listopadzie 110m3 gazu. Jeszcze mam [pytanie czy temperatura zasilania na kotle gazowym MCR3 50 stopni jest ok? Instalator w zeszłym roku ustawił mi 45 ale przy tej temepraturze grzejniki są lekko ciepłe i piec aby dogrzać z temeratur 20 na 21 pracował ok 1.5 godziny. Edytowane przez boleknh

Witam,u mnie od 09.11 do 09.12 czyli równy miesiąc zużycie 190m2, dom 180m2 ale góra nieogrzewana,ocieplona wełną, zamknięte wejście na piętro płytą GK ocieplone wełną,stolarka drewniana szyby podwójne,na podłodze styropian 7cm,ściany 20cm styropian,ogrzewanie podłogowe 80m2,5 grzejników,2 grzejniki łazienkowe(2 łazienki na dole),piec de dietrich mcr3 + zasobnik 120l,garaż 30m2 nie ogrzewany,gaz tylko do CO i CWU.Rodzina 4 osobowa ,4 prysznice i duża wanna raz dziennie.Sterownik pokojowy ustawiony dzień na 21,noc na 20 stopni.Czy 6.5m2 dziennego zużycia przy temperaturach zewnętrznych w dzien od 0 do +5 stopni i noc 0 do - 6 to dużo? W zeszłym roku nawet nie patrzyłem specjalnie na uzyycie gazu,największy rachunek miałem coś ok 600zł kiedy w dzien było ok -15 a noc -18-20,zmartwil mnie kolega z pracy który ma podoobny metrażowo dom i zużył w listopadzie 110m3 gazu. Jeszcze mam [pytanie czy temperatura zasilania na kotle gazowym MCR3 50 stopni jest ok? Instalator w zeszłym roku ustawił mi 45 ale przy tej temepraturze grzejniki są lekko ciepłe i piec aby dogrzać z temeratur 20 na 21 pracował ok 1.5 godziny.

chyba duzo, ja przy troche mniejszym metrazu, ale za to bez drzwi wew i kilku grzejników, przez to musze nagrzac bardziej bo ciagnie po nogach, i temperaturze 23-24 st spalam 4,5m gazu, tylko krótki okres pomiaru bo 7 dni. ale mieszkam 3 miesiace a w pierwszym roku zawsze wiecej idzie. tylko ze u mnie wanna nie idzie codziennie, srednio raz moze 2 razy w tygodniu i mało wody bo małe dzieciaki. (czesciej kapia sie pod prysznicem, zeby nie bylo ze myje dzieci raz w tygodniu :) )

ale jakby poszlo mi 200m gazu miesiecznie przy takich temperaturach to bym sie troche martwil :)

Witam,u mnie od 09.11 do 09.12 czyli równy miesiąc zużycie 190m2, dom 180m2 ale góra nieogrzewana,ocieplona wełną, zamknięte wejście na piętro płytą GK ocieplone wełną,stolarka drewniana szyby podwójne,na podłodze styropian 7cm,ściany 20cm styropian,ogrzewanie podłogowe 80m2,5 grzejników,2 grzejniki łazienkowe(2 łazienki na dole),piec de dietrich mcr3 + zasobnik 120l,garaż 30m2 nie ogrzewany,gaz tylko do CO i CWU.Rodzina 4 osobowa ,4 prysznice i duża wanna raz dziennie.Sterownik pokojowy ustawiony dzień na 21,noc na 20 stopni.Czy 6.5m2 dziennego zużycia przy temperaturach zewnętrznych w dzien od 0 do +5 stopni i noc 0 do - 6 to dużo? W zeszłym roku nawet nie patrzyłem specjalnie na uzyycie gazu,największy rachunek miałem coś ok 600zł kiedy w dzien było ok -15 a noc -18-20,zmartwil mnie kolega z pracy który ma podoobny metrażowo dom i zużył w listopadzie 110m3 gazu. Jeszcze mam [pytanie czy temperatura zasilania na kotle gazowym MCR3 50 stopni jest ok? Instalator w zeszłym roku ustawił mi 45 ale przy tej temepraturze grzejniki są lekko ciepłe i piec aby dogrzać z temeratur 20 na 21 pracował ok 1.5 godziny.

czyli ogrzewasz 180m2 czy 80m2? bo jak 180 to jak wyzej co napisałem, jak 80 to gorzej jak masakra. u mnie jest 140 ale otwartej przestrzeni

chyba duzo, ja przy troche mniejszym metrazu, ale za to bez drzwi wew i kilku grzejników, przez to musze nagrzac bardziej bo ciagnie po nogach, i temperaturze 23-24 st spalam 4,5m gazu, tylko krótki okres pomiaru bo 7 dni. ale mieszkam 3 miesiace a w pierwszym roku zawsze wiecej idzie. tylko ze u mnie wanna nie idzie codziennie, srednio raz moze 2 razy w tygodniu i mało wody bo małe dzieciaki. (czesciej kapia sie pod prysznicem, zeby nie bylo ze myje dzieci raz w tygodniu :) )

ale jakby poszlo mi 200m gazu miesiecznie przy takich temperaturach to bym sie troche martwil :)

Troszke niezrozumiale napisałem chyba,,dom ma 188m2,z tego ogrzewam 118m2 powierzchni użytkowej a nie ogrzewam piętra które jest zamknięte płytą GK i nie ogrzewam garażu.W tych 118m2 jest 80m2 ogrzewania podłogowego i 5 grzejników(w tym 2 scienne w łazienkach)

Troszke niezrozumiale napisałem chyba,,dom ma 188m2,z tego ogrzewam 118m2 powierzchni użytkowej a nie ogrzewam piętra które jest zamknięte płytą GK i nie ogrzewam garażu.W tych 118m2 jest 80m2 ogrzewania podłogowego i 5 grzejników(w tym 2 scienne w łazienkach)

to bardzo duzo, jak pisalem, ja mam 140m, bez drzwi, temperatura 23-24st i poszlo mi 96m gazu. tez 4 osoby. ja mam ocieplenie 10cm posadzka, 15 welna, a na suficie 30cm welny, ile masz na suficie, i na tym wejsciu cm welny?

Na poddaszu mam jedną warstwe 15cm wełny bez GK i bez sufitów, a tam gdzie prowadzą normalnie schody na dół założyłem płyte GK i w to wbudowałem takie schody opuszczane strychowe,na to połozyłem 15cm wełny.Sufity parter-piętro mam nie ocieplone,tylko same tynki.

pytanie takie ta wełna na poddaszu zabezpieczona paroizolacją? Ta druga wełna też z paroizolacją?

Wentylacja jaka, grawitacyjna?

Zjada dużo. Masz tam sterowanie pogodowe? Ten kocioł to ten: MCR3 PLUS 24T(S), 35S Jak nie to podaj dokładnie model.

Mieszkasz od kiedy? Drugi rok będzie teraz (znaczy sezon grzania)? Ile w zeszłym roku zużyłeś gazu? Rozumiem, że gaz idzie na cwu, gotowanie i grzanie?

Wentylacja grawitacyjna.

Wełna jedna warstwa rockwool 15cm bez foli ani bez drugiej warstwy bez regipsów sama wełna wiec zamieć tam jest straszna ;),ale tam gdzie schody założyłem GK i na góre od strony poddasza założyłem 15cm wełny,piec MCR3 (nie plus tylko ten z lat 2011-2014),sterowanie pokojowe.W zeszłym roku miałem podobne zuzycie,troszke sie przebuedziłem jak przypadkowo zacząłem z kolegą rozmawiać ile on zuzywa.Projekt domu Szecherezada 2g ,w kuchni znajduje się duze okno narożne 2m szerokie,w jadalni okno 3.5 metra,w salonie 2 okna po 3 metry.Może byc że przez dużą ilość przeszklenia tak duze zużycie gazu?Niestety nnie znam ani nie znalazłem nikogo z podobnym projektem który uzytkuje taki dom aby porównac cokolwiek :(

Edytowane przez boleknh

Wentylacja grawitacyjna.

Wełna jedna warstwa rockwool 15cm bez foli ani bez drugiej warstwy bez regipsów sama wełna wiec zamieć tam jest straszna ;),ale tam gdzie schody założyłem GK i na góre od strony poddasza założyłem 15cm wełny,piec MCR3 (nie plus tylko ten z lat 2011-2014),sterowanie pokojowe.W zeszłym roku miałem podobne zuzycie,troszke sie przebuedziłem jak przypadkowo zacząłem z kolegą rozmawiać ile on zuzywa.Projekt domu Szecherezada 2g ,w kuchni znajduje się duze okno narożne 2m szerokie,w jadalni okno 3.5 metra,w salonie 2 okna po 3 metry.Może byc że przez dużą ilość przeszklenia tak duze zużycie gazu?Niestety nnie znam ani nie znalazłem nikogo z podobnym projektem który uzytkuje taki dom aby porównac cokolwiek :(

Od strony domu na wełnę paroizolacja! Materiał izolacyjny nie może być przewiewny! Poza tym ona będzie mokra (nie dosłownie) a materiał izolacyjny który jest mokry nie jest dobrym izolatorem! Dalej... przy wg są przeciągi i dmucha zimnym więc to ogrzać też trzeba. Wentylacja gw masz tylko łazienki/kuchnia czy każdy pokój. Masz nawiewniki czy coś?

Kolejna sprawa to ta podłoga...7cm jakby nie było to mało. Podłogówka tam sobie chodzi i ta ziemia nieco ciągnie jakby nie było. Prowadziłem testy gdzie w domu na 8cm styropianu odłączyliśmy podłogówkę i zużycie spadło przy zachowaniu komfortu cieplnego który załatwiały same grzejniki. Co do kotła, podaj mi konkretnie ten model jaki masz do niego sterownik też podaj. Ile grzejesz CWU i jak (kiedy), jest cyrkulacja?

Co do tego twojego docieplenia to 5 cm zabrałbym ze ścian i w podłogę wsadził raczej a nie 20cm na ściany. W dach minimum 30 cm wełny zabezpieczonej paroizolacją. O Wg nie wspomnę bo tutaj jako standard wrzucam już Wm z rekuperacją chyba że inwestor nie chce to niech potem się martwi. Aha, jaką masz wilgotność w domu?

Dziękuje za podpowiedzi , nie mam nawiewników w oknach ,na korytarzu w kuchni ,łazienkach zwykłe kratki wentylacyjne,ale zauważyłem że nie ma odwrotnego ciągu ,więc cyrkulacja zdaje się być ok,moze przez to że nigdy nie domykam okna w kuchni całkowicie, zawsze zostawiam delikatnie popuszczoną klamke.Wilgotności nie znam bo nie mam Higrometru ale jak to bardzo ważne moge kupić i sprawdzić.Jeżeli chodzi o CWU to nie posiadam programatora gdzie mogę ustawić kiedy będzie podgrzewał zasobnik,grzeje jak temperatura spada i dogrzewa zasobnik który jest umieszczony w kotłowni nieogrzewanej w garażu.Zauważyłem że ok 50m3 idzie mi na samo podgrzewanie wody.Kocioł jest dokłądnie http://hydrosolar.pl/mcr3-orzel-wyladowal/ ustawiony jest temperatura zasilania na 50 stopni,a CWU na 48.Sterownik AD247 De dietrich Edytowane przez boleknh

Dziękuje za podpowiedzi , nie mam nawiewników w oknach ,na korytarzu w kuchni ,łazienkach zwykłe kratki wentylacyjne,ale zauważyłem że nie ma odwrotnego ciągu ,więc cyrkulacja zdaje się być ok,moze przez to że nigdy nie domykam okna w kuchni całkowicie, zawsze zostawiam delikatnie popuszczoną klamke.Wilgotności nie znam bo nie mam Higrometru ale jak to bardzo ważne moge kupić i sprawdzić.Jeżeli chodzi o CWU to nie posiadam programatora gdzie mogę ustawić kiedy będzie podgrzewał zasobnik,grzeje jak temperatura spada i dogrzewa zasobnik który jest umieszczony w kotłowni nieogrzewanej w garażu.Zauważyłem że ok 50m3 idzie mi na samo podgrzewanie wody.Kocioł jest dokłądnie http://hydrosolar.pl/mcr3-orzel-wyladowal/ ustawiony jest temperatura zasilania na 50 stopni,a CWU na 48.Sterownik AD247 De dietrich

Mi na sama wode idzie 25m gazu. Tylko tez moze inaczej uzywam, nie codziennie wanna i ogolnie oszczedzamy wode

Dziękuje za podpowiedzi , nie mam nawiewników w oknach ,na korytarzu w kuchni ,łazienkach zwykłe kratki wentylacyjne,ale zauważyłem że nie ma odwrotnego ciągu ,więc cyrkulacja zdaje się być ok,moze przez to że nigdy nie domykam okna w kuchni całkowicie, zawsze zostawiam delikatnie popuszczoną klamke.Wilgotności nie znam bo nie mam Higrometru ale jak to bardzo ważne moge kupić i sprawdzić.Jeżeli chodzi o CWU to nie posiadam programatora gdzie mogę ustawić kiedy będzie podgrzewał zasobnik,grzeje jak temperatura spada i dogrzewa zasobnik który jest umieszczony w kotłowni nieogrzewanej w garażu.Zauważyłem że ok 50m3 idzie mi na samo podgrzewanie wody.Kocioł jest dokłądnie http://hydrosolar.pl/mcr3-orzel-wyladowal/ ustawiony jest temperatura zasilania na 50 stopni,a CWU na 48.Sterownik AD247 De dietrich

ten zasobnik masz duży? co ja bym zrobił na początek:

1. Na pewno lepsze sterowanie co do grzania cwu.

2. To kondensat to dobrze byłoby aby chodził z pogodówką i w miarę dobraną krzywą.

3. Pomyślał nad rozsądnym zorganizowaniu cwu.

4. założył perlatory.

5. Te paroizolacje zrobił.

Nie wiem czy ten kocioł ma jakieś swoje menu wewnętrzne, pewnie ma tam można pewnie coś jeszcze pozmieniać.

No, ale co z tego, że Kolega ogrzewa 80m2 jak w rzeczywistości ogrzewa cała bryłę domu, a nie powierzchnie tylko na parterze.

Latem na wiosnę do cieplij sobie pianą poliuretanową na obrzeżach budynku swoją podłogówkę. Ja tak zrobiłem, małe odwierty co 15 cm pod kątem od strony elewacji. Strzał piany nisko rozpreżnej i dalej w następny otwór. Podloga się do izolował tak, ze teraz w łazience na parterze nie trzeba kaloryfera uruchamiać, bo cieplutko z podlogówki. Tylko nie strzelaj pany od razu otwór po otworze, bo rozpreżając moze styropian od sciany po odrywać. Jeden otwór zrobiony wiertarką z długim wiertlem strzał w niewidocznym miejscu, zatkanie go, potem przerwa z kilka minut wiercisz następny powiedzmy 20 cm od poprzedniego i znów strzał. Piany idzie bardzo dużo, bardzo dużo. Obleciałem mały domek tak do okoła i weszło 30 butli piany

Edytowane przez borusek