Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość rob***

to teraz ja :

Dom szeregowy 145 m2

ogrzewanie nadmuchowe- piec Tempstar :

zużycie roczne 3700m3, w okresie grzewczym potrafi spalić 30m3 na dobę, w tym ok. 650m3 na ciepłą wodę czyli ok. 3100 m3 roczne spalanie.

No dobra, to teraz moje kolej.

Kubatura ok. 415m3

Wszędzie podłogówka

Piec kondensat jednofunkcyjny WOLF21kW

Okna 3 szybowe

Sciany 20 styro

Podłoga 20 styro

Dach 30 d0 45 wełma

Reku

Zużycie 3,5m3/24h

P.S.

Problem w tym że jak następuje rozruch to jest to za każdym razem rozruch "zimny".

Na razie podobnie jak większość, zobaczymy co będzie przy minusach. (jak będą :-? )

porządnie ocieplony dom to i zużycie niewielkie :lol:

Gość rob***
to teraz ja :

Dom szeregowy 145 m2

ogrzewanie nadmuchowe- piec Tempstar :

zużycie roczne 3700m3, w okresie grzewczym potrafi spalić 30m3 na dobę, w tym ok. 650m3 na ciepłą wodę czyli ok. 3100 m3 roczne spalanie.

po ile jest m3 gazu?

about 1.2 zł/m3 +44 zł comiesięczne opłaty stałozmienne.

(...)

po ile jest m3 gazu?

Po ostatniej podwyżce GZ50 1,0215/m3 pln netto - Karpacki Operator Systemu Dystrybucyjnego .

W pomorskiej spółce gazowej, ta sama cena 1,0215netto

opłata sieciowa zmienna 0,3673netto

opłata sieciowa stała(w-3) 32,5 netto

opłata abonamentowa 7,1 netto

Mój rachunek za listopad zużyte 96m/3 gazu ( 10 m/3 stara cena, 86m/3 nowa cena)

209,58 brutto/96m/3 gazu= 2,18 za m/3 gazu :o

Ciekaw jestem czy lepiej nie wyszedłbym na taryfie w-2, przy zużyciu gazu na poziomie 900m/3 rok,i pytanie czy po zmianie taryfy na w-2 i przekroczeniu limitu 1200m/3 gazu na rok płaci się jakąś kare?.

No dobra, to teraz moje kolej.

Kubatura ok. 415m3

Wszędzie podłogówka

Piec kondensat jednofunkcyjny WOLF21kW

Okna 3 szybowe

Sciany 20 styro

Podłoga 20 styro

Dach 30 d0 45 wełma

Reku

Zużycie 3,5m3/24h

P.S.

Problem w tym że jak następuje rozruch to jest to za każdym razem rozruch "zimny".

Na razie podobnie jak większość, zobaczymy co będzie przy minusach. (jak będą :-? )

porządnie ocieplony dom to i zużycie niewielkie :lol:

Hmmm ...

- moje spożycie :

GZ50 -> 16 wrzesień - 12 listopad = 224m3 => 3,9m3/doba

Chałupa o kubaturze ca 600m3 zużycie dla c.o. , c.w.u plus kuchenka gazowa .

Kondensat Vitodens200 , temp dzienna 22 stopnie , zredukowana nocna 19 stopni .

Dom bez WM , bez reku , ściany 10cm styro , w podłogach 10cm styro , wełna w dachu 20cm .

PS.

Dzisiaj jestem po pierwszym przeglądzie okresowym / po 1 roku / wieśka :

Kondensat Vitodens200 , temp dzienna 22 stopnie , zredukowana nocna 19 stopni .

:

Jak udaje wam się zrobić tak dużą różnice temperatur w ciągu nocy ? 3st czy faktycznie aż o tyle spada wam teperatura w ciagu 12 godzin przy obecnych temperaturach ? No ja chyba ma coś skopane w moim ogrzewaniu , u mnie ta różnica czasmi spada do 1 st . Może fiksuje mój programator . Chyba dla dobrego testu wyłacze piec na cała noc , aby to sprawdzić .

Jacek

Ciekaw jestem czy lepiej nie wyszedłbym na taryfie w-2, przy zużyciu gazu na poziomie 900m/3 rok,i pytanie czy po zmianie taryfy na w-2 i przekroczeniu limitu 1200m/3 gazu na rok płaci się jakąś kare?.

Robiłem wyliczenie roznic pomiedzy taryfami W-2 i W3. Niestety troche sie zagapilem i placilem rachunki w taryfie w-3 a gazu mi idzie max 60 /m-c

Wiadomo ze w W-2 abonament jest tanszy ale gaz i oplata przesyłowa zmienna wieksza niz w W-3. Po zrobieniu prostego przelicznia w exelu wyszlo mi ze W-2=W-3 gdy zuzycie wynosi 200m3/m-c.

Oczywiscie przy zyzyciu 200m3 przekroczymy limit 1200m3/rok ale jak tylko nas dadza do taryfy W-3 mozna isc do gazowni i zostawic podanie o zmiane taryfy na w-2. Kary sie nie płaci. Jest tylko jeden myk. Taryfe mozna zmienic raz do roku wiec jak zacznie ktos zyzywac gazu w ilosci 300m3/m-c to zapłaci wiecej niz byl by w taryfie W-3. Przy moim srednim zuzyciu rocznie zostaje mi w kieszeni okolo 300zł

Przy swoim zuzyciu był bys 229,70zł do przodu co rok

Robiłem wyliczenie roznic pomiedzy taryfami W-2 i W3. Niestety troche sie zagapilem i placilem rachunki w taryfie w-3 a gazu mi idzie max 60 /m-c

Wiadomo ze w W-2 abonament jest tanszy ale gaz i oplata przesyłowa zmienna wieksza niz w W-3. Po zrobieniu prostego przelicznia w exelu wyszlo mi ze W-2=W-3 gdy zuzycie wynosi 200m3/m-c.

Oczywiscie przy zyzyciu 200m3 przekroczymy limit 1200m3/rok ale jak tylko nas dadza do taryfy W-3 mozna isc do gazowni i zostawic podanie o zmiane taryfy na w-2. Kary sie nie płaci. Jest tylko jeden myk. Taryfe mozna zmienic raz do roku wiec jak zacznie ktos zyzywac gazu w ilosci 300m3/m-c to zapłaci wiecej niz byl by w taryfie W-3. Przy moim srednim zuzyciu rocznie zostaje mi w kieszeni okolo 300zł

Przy swoim zuzyciu był bys 229,70zł do przodu co rok

Dzięki za drobiazgowe wyliczenie :D , jestem właśnie rok po podpisaniu umowy 230 zł zostaje,więc warto zmienić na w-2 , zawsze to pare piwek :wink: ,heheheh

Mam pytanie innej treści / niż temat wątku / ale tu sami gazownicy :D - więc towarzystwo jak najbardziej fachowe - otóż - dzisiaj miałem pierwszy przegląd okresowy mojego Vieśka - i serwisant powiedział mi że mam za małe ciśnienie w instalacji c.o. - dotychczas miałem ciśnienie ca 1,2 bara dla temp wody 30 stopni , przy podgrzaniu wody kotłowej do 45 stopni ciśnienie wynosiło ca 1,4 bara - serwisant Viessmanna powiedział że najbardziej optymalne ciśnienie w układzie to 1,8-2 bary ... :o

Co Wy na to ?? - jakie ciśnienia macie w swoich instalacjach ??

Mam pytanie innej treści / niż temat wątku / ale tu sami gazownicy :D - więc towarzystwo jak najbardziej fachowe - otóż - dzisiaj miałem pierwszy przegląd okresowy mojego Vieśka - i serwisant powiedział mi że mam za małe ciśnienie w instalacji c.o. - dotychczas miałem ciśnienie ca 1,2 bara dla temp wody 30 stopni , przy podgrzaniu wody kotłowej do 45 stopni ciśnienie wynosiło ca 1,4 bara - serwisant Viessmanna powiedział że najbardziej optymalne ciśnienie w układzie to 1,8-2 bary ... :o

Co Wy na to ?? - jakie ciśnienia macie w swoich instalacjach ??

przy 30 stopniach wody 1,4-1,5 bara , kocioł brotje, miałem kiedyś tak jak ty i piec też śmigał, w literaturze doczytałem że na takim piecu powinno być 1,5 bara

podobne...ale panowie od inst. sugerowali 1.3-1.5 max,jednak pompa od kominka mi sie zapowietrza i od 1.8 juz pracuje prawidlowo,zatem na zimno-mam 1.8,przy grzaniu domu w morzy,dochodzi mi do 2.1 jakos....

Zawór bezpieczeństwa w Vitodensie 200 jest chyba na 3 bary - na manometrze przy 3 barach jest czerwona kreska - takoż 2 bary jest jeszcze bezpiecznie - ale tak mi się jakoś to dużo wydaje ...

(...)

po ile jest m3 gazu?

Po ostatniej podwyżce GZ50 1,0215/m3 pln netto - Karpacki Operator Systemu Dystrybucyjnego .

kurcze, podawajcie całość, bo się człowiek stresuje płacąc 1,725 i czytając, że inni mają 1,0215 (nawet jeśli netto). już sobie wyszukałem, że to to samo co moje 1,725/m3 (1.0215+0.3919+vat), ale ktoś może zostać wprowadzony w błąd i niepotrzebnie zainwestować w instalację gazową :)