Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja zrobiłem eksperyment i przez 3 dni nie używałem gazu. Temperatura 10C na podwórku przez 2 dni i 6C trzeciego dnia na to pozwalała. O godz 17 rozpalałem w kominku, spalałem jeden wkład. W dużym pokoju było 24,5C w najzimniejszych miejscach na parterze około 22,5.

Następnego dnia spadało do 23/22 i znów paliłem.

Trzeciego dnia po napaleniu osiągnałem zaledwie 23 w salonie i po nocy włączyłem gaz.

Komfort kominka nie jest duży - wahania temperatury, usycha choinka;)

Adam chociaż wiedziałeś że masz ciepło w domu ,różnica temperatur ma swoje plusy życie nie jest monotonne :) i doceniasz kiedy jest ciepło .

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

oszczednyGrzesiu zanim zabierzesz głos jako ekspert od oszczędzania, poczytaj co to jest ciepło spalania i wartość opałowa, czym się różnią i dlaczego producenci podają sprawność kotłów kondensacyjnych Hs i Hi.

Ok. Jaką sprawność ma zatem kociol pulsacyjny? Co do ekspertów... Mnie satysfakcjonuje fakt że ludzie płacą mniej jeśli dadzą sobie pomóc. A co do kWh skoro taniej ogrzewam prądem niż niegdyś gazem to dla mnie prosty rachunek...

Ok. Jaką sprawność ma zatem kociol pulsacyjny? .

Jeśli nie jesteś kolegą Tomasza Brzęczkowskiego to tyle co podaje producent - 109 %.

Prądem? W jakiej taryfie, bezpośrednio czy z wykorzystaniem PC, jakie zapotrzebowanie domu na ciepło? Bez odpowiedzi na te pytania dyskusja nie ma sensu.

Jeśli nie jesteś kolegą Tomasza Brzęczkowskiego to tyle co podaje producent - 109 %.

Prądem? W jakiej taryfie, bezpośrednio czy z wykorzystaniem PC, jakie zapotrzebowanie domu na ciepło? Bez odpowiedzi na te pytania dyskusja nie ma sensu.

A co ma znów brzeczkowski do tego? Pytam bo pulsacyjny jest najsprawniejszy a zwykle kondensaty też 109%? Grzalem gazem a teraz PC kanałowa plus grzejniki.

109% czy 110% jest granicą sprawności kotła, która w praktyce wynosi pewnie 98%. Czyli 98% ciepła spalania gazu zamienia się w ciepło ogrzewanego medium. Sprawności rzeczewistej powyżej 1 nie osiągniesz bo jest to niemożliwe.

Sprawnośc kotłów podaje się w odniesieniu do sprawności jakiegoś tam kotła wzorcowego bez kondensacji stąd wartości >100%

Więc pulsacyjny raczej nic sięcej nie wyciągnie.

Jeśli np w kondensacie spaliny mają 26C a na dodatek wylatując ogrzeją powietrze zasilające kocioł to sprawność jest maksymalna i nic już więcej żadnym kotłem nie wyciągniemy

A co ma znów brzeczkowski do tego? Pytam bo pulsacyjny jest najsprawniejszy a zwykle kondensaty też 109%? Grzalem gazem a teraz PC kanałowa plus grzejniki.

Skąd to wiesz?

TB podawał, że kotły Auer posiadają dwukrotnie wyższą sprawność. To już historia FM.

Gdyby tak było, to niewątpliwie producent by się tym pochwalił lub /jak wolisz/ zakwestionował sprawności innych.

Jak na razie Auer i inni producenci kotłów kondensacyjnych podają podobne sprawności.

Co ma kanałowe ogrzewanie PC do tematu wątku?

Skąd to wiesz?

TB podawał, że kotły Auer posiadają dwukrotnie wyższą sprawność. To już historia FM.

Gdyby tak było, to niewątpliwie producent by się tym pochwalił lub /jak wolisz/ zakwestionował sprawności innych.

Jak na razie Auer i inni producenci kotłów kondensacyjnych podają podobne sprawności.

Co ma kanałowe ogrzewanie PC do tematu wątku?

Ja nie pisze że auer ma 2x lepszą sprawność ale lepszą ma. Co do tematu wątku... Pytasz to ci odpowiadam.

11kWh z m3 gazu to już wielokrotnie było podnoszone na forum i z wszystkich relacji przyjęło się liczyć 9,3kWh przy sprawności bliskiej 108%.

10gr z pompy to niestety tylko teoria praktyka mówi że ciepła woda jednak jest potrzebna przez cały dzień a moc jaką dysponuje pompa w stosunku do godzin 2 taryfy sprawia że płowe czasu trzeba grzać w drogiej albo mieć duży bufor (duży koszt inwestycyjny) który i tak jest problemem w zimie gdzie pompa i tak chodzi praktycznie całą dobę, czytając cały wątek o pompach ciepłych ludzi którzy mieszczą się w 2 taryfie jest kilka procent i niestety kosztuje to wiele wyrzeczeń aby i tak ostatecznie osiągnąć sprawność średnioroczną 2.5 do 3. Drugą kwestią jaka przewija się przez cały wątek o pompach jest dlaczego moja pompa nie grzeje albo dlaczego grzałki chodzą jak nie powinny. Sam koszt PC jest oczywiście niewspółmierny do oszczędności szczególnie ma na to wpływ fakt że ludzie często piszą o tym że pompa niedomaga, a to płyta padła a to wentylatory, a to instalacja nie nabita albo 10 innych rzeczy, nawet Ci którzy zainwestowali 40 tys w pompę zachwalając jej niezawodność piszą jak ustawić aby było tyle ile wszyscy obiecywali że będzie. Nie mam wątpliwości że PC jest technologią przyszłości jednak wydaje mi się że jeszcze musi minąć 10-20 lat aby cena spadła na tyle żeby opłacało się korzystać z tego rozwiązania.

zmartwię cię, ale można mieć koszt niższy niż 10gr nie mieszcząc się 100% w taniej taryfie, tak samo jak nie trzeba wydawać 40tys za pompę

trzeba tylko myśleć wcześniej...

twój wpis powiela dość powszechne, obiegowe mity...jedyna różnica to taka, że w obiegowej opini to PC kosztuje 60-80tys, ty obniżyłeś tę kwotę do 40tys ;)

Mam co 15cm, ale na poddaszu ze względu na mniejszą kubaturę (a więc i zapotrzebowanie na ciepło) powinienem przy wykładzinie zrobić co 20cm. Przy parkiecie te 15cm powinno wystarczyć.

Na zasilaniu jeszcze nigdy nie widziałem wyżej jak 35 stopni, a w domu okolice 22 stopni.

sprawa jest trochę bardziej zlożona...wystarczy brak ciągłości izolacji na styku dachu i ścianki kolankowe, ten sam temat na szczytach, do tego jeszcze niechlujnie ocieplony dach i może się okazać że temperatura zasilania w największe mrozy będzie jednak wyższa....

Ja nie pisze że auer ma 2x lepszą sprawność ale lepszą ma. Co do tematu wątku... Pytasz to ci odpowiadam.

Z ulotek producentów

Auer

Sprawność:109 %

np. Viessmann

Sprawność znormalizowana do 98% (Hs) / 109% (Hi)

Nie widzę lepszej sprawności kotła pulsacyjnego, chyba, że producent postanowił to ukryć lub wszyscy inni kłamią.

Niewątpliwą "zaletą" kotła pulsacyjnego jest cena - ponad 2-3-krotnie wyższa od kotłów innych producentów.

sprawa jest trochę bardziej zlożona...wystarczy brak ciągłości izolacji na styku dachu i ścianki kolankowe, ten sam temat na szczytach, do tego jeszcze niechlujnie ocieplony dach i może się okazać że temperatura zasilania w największe mrozy będzie jednak wyższa....

Oczywiście, ale to są błędy których być nie powinno.

Oczywiście, ale to są błędy których być nie powinno.

e tam nie powinno...ja szacuję, że takie błędy to są w 80-90% domów....a przynajmniej tak było kilka lat temu jak budowałem...dzisiaj może będzie trochę lepiej, ale nie spodziewałbym się jakiejś drastycznej poprawy pod tym względem

e tam nie powinno...ja szacuję, że takie błędy to są w 80-90% domów....a przynajmniej tak było kilka lat temu jak budowałem...dzisiaj może będzie trochę lepiej, ale nie spodziewałbym się jakiejś drastycznej poprawy pod tym względem

Uwierz mi, wiem coś o tym :D

Nie mogę znaleźć płytki z termowizji mojego domu w pierwszym sezonie :)

Z samochodem jest identycznie jak z COP i twoim 3,9 z powietrznej PC do cwu.

Wymień kocioł. Wypowiedzi innych użytkowników, również tutaj, wskazują, że coś masz skopane.

Jeśli chodzi o wskazane linki, to przeczytaj teksty dokładnie i ze zrozumieniem,

Myśl, że PC do cwu zwróci się w 4 lata pomaga zasnąć i jest źródłem samozadowolenia.

Nie wierzę we wszystko co napiszą, nawet w to co piszą niektórzy forumowicze.

Sprowokowałeś mnie do zabrania głosu, gdyż z wypowiedzi wynikała oszczędność na PC w stosunku do gazu, kilkukrotnie większa niż można to osiągnąć w rzeczywistości. Co jest niczym innym jak wprowadzaniem w błąd.

PS.

Opłatę abonamentową wliczam do ceny gazu.

Ja nie mam klopotu z czytaniem ze zrozumieniem. Proponuje Tobie jeszcze raz to zrobic.

Ponadto masz tu ciekawy link do forum elektroda : http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2690033.html

poczytaj moze sie czegos dowiesz. Po raz kolejny jest tam poruszany problem efektywnosci energetycznej gazu i efektywnosci spalania kotlow kondesacyjnych,. Zrozum ze producent w naszym pieknym kraju moze podawac co chce i nic mu za to nie grozi. Jakos ten sam producent za granica dla tych samych kotlow podaje efektywnosc juz na poziomie 92% a nie 109%.

Poza tym poruszonoo ciekawy temat odnosnie dwoch rodzajow gazu wpuszczanego w obieg. Mieszkam w zachodniopomorskim skad gaz jest dostarczany z wlasnego ujecia Gorzyslaw jak sie nie myle.A ten gaz jest po prostu kiepsciutki...

W zyciu tam nie ma 11kwh z m3. Jak bedzie max 8,5 to wszystko. Do tego efektywnosc spalania i wychodzi pozniej 8kwh. Tyle i az tyle.

koniec tematu

Ja nie mam klopotu z czytaniem ze zrozumieniem. Proponuje Tobie jeszcze raz to zrobic.

Ponadto masz tu ciekawy link do forum elektroda : http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2690033.html

poczytaj moze sie czegos dowiesz. Po raz kolejny jest tam poruszany problem efektywnosci energetycznej gazu i efektywnosci spalania kotlow kondesacyjnych,. Zrozum ze producent w naszym pieknym kraju moze podawac co chce i nic mu za to nie grozi. Jakos ten sam producent za granica dla tych samych kotlow podaje efektywnosc juz na poziomie 92% a nie 109%.

Poza tym poruszonoo ciekawy temat odnosnie dwoch rodzajow gazu wpuszczanego w obieg. Mieszkam w zachodniopomorskim skad gaz jest dostarczany z wlasnego ujecia Gorzyslaw jak sie nie myle.A ten gaz jest po prostu kiepsciutki...

W zyciu tam nie ma 11kwh z m3. Jak bedzie max 8,5 to wszystko. Do tego efektywnosc spalania i wychodzi pozniej 8kwh. Tyle i az tyle.

koniec tematu

Musisz gringazowi oddać szacunek.To bardzo starszy Pan już niewiele rozumiejący i kłamstewek w wypowiedziach u niego masa.Reklamuje swoje i wszystko.Czytanie ze zrozumieniem to u niego już plaga.Zapytam cię czy ogrzewając się gazem w/w tym kiepściutkim zużywałbyś go więcej czy mniej gdyby był lepsiejszy ?

koniec tematu

Takie więc pytanie - dlaczego nie reklamujesz przecież obecnie płacisz za kWh w gazie a nie za m3. Jeśli tak uważasz to chyba sprawa jest prosta. Zgłaszasz i muszą zrobić u Ciebie pomiar. Z tym że jeśli się mylisz to za to zapłacisz a jeśli nie to zwrócą Ci kasę i może nawet z odsetkami.