Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja mam coś na temat taryf. Nie wiem jak jest u was ale mnie gazownia zaskoczyła pozytywnie. Otóż otrzymałam niedawno rachunek za okres 17.09 - 20-11 i zaskoczona patrzę, że coś mała na nim kwota: 213 zł. Okazało się, że gazownia przeniosła mnie z taryfy s-3 na s-2 (mam gz-35). Zamierzałam pisać wniosek o zmianę ale sądziłam, że dopiero po roku mogę a tu takie zaskoczenie. Piec odpalony 09.11 07 ale przyłącze wcześniej więc nie wiem od kiedy liczą ten rok. Jak się okazuje, to nie trzeba samemu wnioskować zmiany taryfy - przynajmniej u mnie: PGNiG, oddział wielkopolski, BOK Wschowa.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie innej treści / niż temat wątku / ale tu sami gazownicy :D - więc towarzystwo jak najbardziej fachowe - otóż - dzisiaj miałem pierwszy przegląd okresowy mojego Vieśka - i serwisant powiedział mi że mam za małe ciśnienie w instalacji c.o. - dotychczas miałem ciśnienie ca 1,2 bara dla temp wody 30 stopni , przy podgrzaniu wody kotłowej do 45 stopni ciśnienie wynosiło ca 1,4 bara - serwisant Viessmanna powiedział że najbardziej optymalne ciśnienie w układzie to 1,8-2 bary ... :o

Co Wy na to ?? - jakie ciśnienia macie w swoich instalacjach ??

Proponuje zassać sobie program ZILMETu (waży około 1.2MB) do doboru wielkości i ciśnienia w naczyniu i porównać wyniki z rzeczywistością.

(...)

po ile jest m3 gazu?

Po ostatniej podwyżce GZ50 1,0215/m3 pln netto - Karpacki Operator Systemu Dystrybucyjnego .

kurcze, podawajcie całość, bo się człowiek stresuje płacąc 1,725 i czytając, że inni mają 1,0215 (nawet jeśli netto). już sobie wyszukałem, że to to samo co moje 1,725/m3 (1.0215+0.3919+vat), ale ktoś może zostać wprowadzony w błąd i niepotrzebnie zainwestować w instalację gazową :)

Przepraszam bardzo - pytanie było wyraźnie określone - odpowiedziałem na nie - czego się ciśnieniujesz ...

(...)

po ile jest m3 gazu?

Po ostatniej podwyżce GZ50 1,0215/m3 pln netto - Karpacki Operator Systemu Dystrybucyjnego .

kurcze, podawajcie całość, bo się człowiek stresuje płacąc 1,725 i czytając, że inni mają 1,0215 (nawet jeśli netto). już sobie wyszukałem, że to to samo co moje 1,725/m3 (1.0215+0.3919+vat), ale ktoś może zostać wprowadzony w błąd i niepotrzebnie zainwestować w instalację gazową :)

Przepraszam bardzo - pytanie było wyraźnie określone - odpowiedziałem na nie - czego się ciśnieniujesz ...

U mnie: gz-35, taryfa s-2:

gaz: 0,93 brutto

siec. zmienna: 0,297 brutto

razem metr gazu wychodzi 1,227 brutto

abonament 7,8 brutto

siec. stała 11,35 brutto

Mam pytanie innej treści / niż temat wątku / ale tu sami gazownicy :D - więc towarzystwo jak najbardziej fachowe - otóż - dzisiaj miałem pierwszy przegląd okresowy mojego Vieśka - i serwisant powiedział mi że mam za małe ciśnienie w instalacji c.o. - dotychczas miałem ciśnienie ca 1,2 bara dla temp wody 30 stopni , przy podgrzaniu wody kotłowej do 45 stopni ciśnienie wynosiło ca 1,4 bara - serwisant Viessmanna powiedział że najbardziej optymalne ciśnienie w układzie to 1,8-2 bary ... :o

Biorąc pod uwagę że jeden bar to ok. 10m słupa wody, czyli piętrowy domek bez problemu pójdzie na 1,2-1,4 bara ( sam mam 1,2 ). Jest jednak małe ale, w kotle jest naczynie przeponowe w którym membrana powinna być że tak powiem po środku czyli po obu stronach mniej więcej równe ciśnienie. Jeśli serwisant ustawił Ci CO na 2 bary i dostosował ciśnienie w zbiorniku to proponowałbym nie zmieniać ciśnienia w układzie CO.

Taki sam piec jak Twój, ustawienia tak jak u Ciebie, zarówno serwisant jak i ekipa montująca piec i instalacje wskazała na ciśnienie do 1,4.

A tak przy okazji mógłbyś mi na pirv przesłać swój numer telefou /kiedyś już rozmawialiśmy, a mam kilka pytań o ustawienia/.

Kondensat Vitodens200 , temp dzienna 22 stopnie , zredukowana nocna 19 stopni .

:

Jak udaje wam się zrobić tak dużą różnice temperatur w ciągu nocy ? 3st czy faktycznie aż o tyle spada wam teperatura w ciagu 12 godzin przy obecnych temperaturach ? No ja chyba ma coś skopane w moim ogrzewaniu , u mnie ta różnica czasmi spada do 1 st . Może fiksuje mój programator . Chyba dla dobrego testu wyłacze piec na cała noc , aby to sprawdzić .

Jacek

Moim zdaniem nie masz nic "skopane".

Przy takiej pogodzie jak teraz (plusowe temperatury w nocy) i spdek o 1 stpień w ciągu 12 godzin świadczy, że masz dom dobrze ocieplony.

U mnie temp. ustawiona na sterowniku 21 st. w godz. 14.00-17.00 i od 4.00-7.00. W pozostałych porach mam ustawiona temp. 20 st. Wspomagam się kominkiem z pw, a gdy po południu napalę w kominku temp. w pomieszczeniu gdzie jest sterownik dochodzi do 23st. (lubimy cieplutkią atmosferę :wink: ). Rankiem nie wychładza się na tyle by załączył się kocioł, który ma temp. zadaną 21 st. Co prawda oszczędzam w ten sposób gaz (propan z butli) ale komfortu cieplnego, gdy wstaje się z wyrka raczej się nie odczuwa (zimne kaloryfery i podłogówka :( ). Ale za to gdy wracamy z pracy jest cieplutko, bo kondensat podtrzymuje zadaną temperaturę.

Generalnie zauważyłem taką prawidłowość: im zimniej na zewnątrz tym większy mam komfort cieplny w domu. :)

No to pora na mnie - pierwsze 2 miesiące za nami.

Powierzchnia ok 200 m2 kubatura ok 500 m3. Ściany 30cm+12 styro. Poddasze wełna 15+8 cm+folia alu. Piec De Dietrich MCR 24 kw, zasobnik 100, pogodówka.

Październik - grzanie non stop (bez zamieszkania, bez CWU): 235 m3;

Listopad z CWU - 320 m3

Wydaje się duzo ale mam problem automatyką - piec przegrzewa dom, nie reaguje na zadane 21 na termostacie.(bywało nawet i 24 st)

Pozdr

M

mam w układzie 1,8-2 bary zależnie od temperatury wody (ogrzewanie niskotemperaturowe) taką wersję ciśnienia potwierdzili zarówno serwisant fabryczny wieśka jak i serwisant, który odpalal mi kociołek w zeszłym roku

Dom parterowy z użytkowym poddaszem 280 m2. Pustak Max + 12 cm styro. Poddasze wełna 20 cm, dodatkowo strych z podłogą z płyt pażdzierzowych. Piec-Centrala Kondensacyjna Wolfa 24 KW. Temp. dzienna 22. obniżenie nocne 20 st. Priorytet regulatora pokojowego.Zużycie gazu ziemnego za okres 10.09 - 12.11. 633 m3. (ok.9,8 m3 dziennie). Krzywa grzewcza 0,9. Nie mam odwagi przetestowania pieca na regulatorze pogodowym, wydaje się, że zużycie było by większe, poza tym istnieje wtedy tendencja do przegrzewania pomieszczeń.

(...)Nie mam odwagi przetestowania pieca na regulatorze pogodowym, wydaje się, że zużycie było by większe, poza tym istnieje wtedy tendencja do przegrzewania pomieszczeń.

To zdobądź się na odwagę - regulatory pogodowe są przede wszystkim skonstruowane do sterowania kondensatami celem zmaksymalizowania oszczędności i zmniejszenia zużycia gazu w zależności od pogodowych warunków zewnętrznych .

U mnie kondensatem / ogrzewanie niskotemperaturowe / steruje tylko pogodówka i o przegrzewaniu pomieszczeń nie ma wogóle mowy ...

to znaczy,ze pokojowe gorzej steruja niz pogodowe???to po co je wymyslono?nawet jak podlacze pogodowy,kociol i tak ''czyta'' temp. powrotu co..........to samo przy pokojowym w programie komfort....w czasowym programie,rzeczywiscie slucha pokojowego,ale nie dogrzewa inny pokoi,chyba,ze wlacze ostrzej glowice....ale pominmy juz znana kwestie sterowania temp. z jednego pokoju....testuje,nie wiem,ktore lepsze....

Czuję, że wraca niemożliwy do roztrzygnięcia dylemat - który regulator jest lepszy.Wydaje się, że mam dobre warunki do przeprowadzenia próby, ponieważ dobrze dobrałem pomieszczenie reprezentatywne - wszystkie pomieszczenia są równomiernie ogrzewane zarówno przy sterowaniu pokojowym jak i pogodowym, ale jak trafić na porównywalne warunki zewnętrzne? Wyeliminowanie tendencji do przegrzewania przez regulator pogodowy będzie trudne, trochę pomogło obniżenie krzywej grzewczej z 1,1 poprzez 1,0 do 0,9 na razie bez negatywnych konsekwencji dla efektywności ogrzewania, innych koncepcji nie mam. Generalnie: przy sterowaniu pokojowym piec pracuje krócej a wahania temp.wynoszą 1 st. przy pogodowym pracuje dłużej a wahań temp.nie ma (lepszy komfort).

No dobra, to teraz moje kolej.

Kubatura ok. 415m3

Wszędzie podłogówka

Piec kondensat jednofunkcyjny WOLF21kW

Okna 3 szybowe

Sciany 20 styro

Podłoga 20 styro

Dach 30 d0 45 wełma

Reku

Zużycie 3,5m3/24h

P.S.

Problem w tym że jak następuje rozruch to jest to za każdym razem rozruch "zimny".

Na razie podobnie jak większość, zobaczymy co będzie przy minusach. (jak będą :-? )

porządnie ocieplony dom to i zużycie niewielkie :lol:

Hmmm ...

- moje spożycie :

GZ50 -> 16 wrzesień - 12 listopad = 224m3 => 3,9m3/doba

Chałupa o kubaturze ca 600m3 zużycie dla c.o. , c.w.u plus kuchenka gazowa .

Kondensat Vitodens200 , temp dzienna 22 stopnie , zredukowana nocna 19 stopni .

Dom bez WM , bez reku , ściany 10cm styro , w podłogach 10cm styro , wełna w dachu 20cm .

PS.

Dzisiaj jestem po pierwszym przeglądzie okresowym / po 1 roku / wieśka :

Na wstępie dzięki pablitoo , że mnie tu skierowałeś , ale teraz moje obawy się rozwiały .Tak przy okazji też się pochwalę zużyciem :

Dom 180 m2

Gazobeton 24 cm + styro 12 cm

Wełna 20 cm , ( niekiedy 25 cm ale niewiele)

Vitodens 200 W , zasobnik 120 l

wszędzie grzejniki + 2 małe podłogówki ( łazienka i kuchnia)

ustawina tem na dzień 20 stp. na noc 19 ( Uważam , że większa różnica się nie opłaca , a i tak mocniej przez noc nie spada niż o jakieś 1 do 1,5 stp.C)

Osoby 4 w domu

pażdiernik 50 m3 - propan po 6,95 brutto

listopad 70 m3

- Myśle ,że nie ma tragedii . :p

:) grzeje 2-tydzien gazem, nie ma drzwi wewnerznych,rekuś bartosza chodzi na30% . Domek nie byl nigdy wczesniej ogrzewany -czyli nie wygrzany,okna 3-szybowe z kryptonem ,20 cm Platinum+ 360 m_2 z piwnica-cale 1440 m_3 kubatury ,kondensat Br0etje WGB28c. Codziennie sprawdzam zuzycie gazu

o16 godz. w pierwszy tydzien pozarło 100m_3 gazu , drugi tydzien zamknal sie na 47m_3, Teraz zuzywa 3-5m_3 gazu na dobe ..... temperatura zadana-19`C ale ciągle bylo 20,8`C i nie dało sie zmniejszyc ,instalator 2-razy musiał zmniejszac krzywą grzewczką i teraz jest 19,6 -wyregulowac podlogowke to jest jednak kłopot nie mały -pozdrowka wszystkim -jesli juz budujecie to cieply domek sie zawsze odwdzieczy

to znaczy,ze pokojowe gorzej steruja niz pogodowe???to po co je wymyslono?...

Jak wszem i wobec wiadomo sterownik pokojowy dedykowany jest do układu o dużej dynamice i małej bezwładności, czyli do układów grzejnikowych a sterownik pogodowy przeciwnie czyli do ogrzewania podłogowego.

Szczerze mówiąc z tego co się orientuję , to sterownik pogodowy steruje temp. wody na zasilaniu układu grzewczego , natomiast regulator pokojowy służy do zadania żądanej temp. w domu . Czyli, im zimniej na zewnątrz, sterownik pogodowy nakazuje aby piec mocniej podgrzewał wodę , ale to nie znaczy aby w domu zrobiło się np. 23 st. , on grzeje mocniej ale do żądanych powiedzmy 21 st.C . Reasumując , sterownik pokojowy i sterownik pogodowy współpracują ze sobą dążąc do idealnego komfortu cieplnego . Jest to inteligentne zestawienie dwóch sterowników .

Problem polega na tym , że trudno to wszystko idealnie wyregulować . Zbyt wiele czynników trzeba zestawić naraz . Więc nie mylił się ktoś , kto nazwał jakiegoś pana ( który to umiał zrobić )w wątku powyżej - cudotwórcą . Nasi serwisanci wyglądają jakby wiedzieli o co chodzi , ale nie do końca jestem o tym przekonany . :roll: