Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

uris a jaki masz kociol? bo mi na godzine spala ok 0,57m3. moj kociol pracuje z minimalna 5,7kW, wiec mam wrazenie ze jego minimalna moc jest wykorzystana dopiero teraz w okolicach tych -8, - 10 stopni. dlatego wczesniej mimo tego ze bylo cieplej to i tak musial te 8meterow przetrawic. dopiero teraz jak sie zrobilo zimniej jest efekt. Mi przy plusowych temperaturach na zewnatrz pokazywal zadana temp na piecu np 25stopni. Moj piec grzeje z minimalna 30stopni. po pierwszej dobie bez calormatica pracowal 14h. z calormaticiem na krzywej okolo 16-18godzin. nic juz nie kumam z tych ustawien a myslalem ze po nieprzespaniu tylu nocy jestem alfa i omega :)

Sprawdzalem poprzedniej zimy. Praca kotla non stop nie jest u mnie nieoplacalna. Kociol pracowal kilka dni i nigdy temperatura zasilania i powrotu nie zrownaly sie. Minimum 10 m3 na dobe wciagal. Przy pracy czasowej z wyzsza temp.zasilania zuzycie znacznie mniejsze. Poza tym przy temp. zasilania np. 28 stopni podloga nieprzyjemnie chlodna.

Sprawdzalem poprzedniej zimy. Praca kotla non stop nie jest u mnie nieoplacalna. Kociol pracowal kilka dni i nigdy temperatura zasilania i powrotu nie zrownaly sie. Minimum 10 m3 na dobe wciagal. Przy pracy czasowej z wyzsza temp.zasilania zuzycie znacznie mniejsze. Poza tym przy temp. zasilania np. 28 stopni podloga nieprzyjemnie chlodna.

a jaki masz kociol? wg mnie istotna jest jego minimalna moc pracy, ktora swietnie sie sprawdza w temperaturach dodatnich, bo takie duze kotly jak moj czy urisa swoje musza przejesc i nie ma ze boli.. pamietam ze latem w lipcu jak go wlaczylem na wygrzewanie posadzek, na dworzu temperatura grubo powyzej 20stopni a on i tak 8 lyknal na dobe.

Uris w stopce dojrzalem jaki masz kociol, jest identyczny jak moj. powierzchnie mamy bardzo podobne, i temp w srodku tez utrzymujemy podobne wiec mamy bardzo zblizone do siebie warunki. jaka Twoja lokalizacja? jak sobie radzisz na krzywej w dodatnie temperatury? bo u mnie piec wariowal. przy krzywej 0,25 nie dogrzewal i sporo zarl.

a jaki masz kociol? wg mnie istotna jest jego minimalna moc pracy, ktora swietnie sie sprawdza w temperaturach dodatnich, bo takie duze kotly jak moj czy urisa swoje musza przejesc i nie ma ze boli.. pamietam ze latem w lipcu jak go wlaczylem na wygrzewanie posadzek, na dworzu temperatura grubo powyzej 20stopni a on i tak 8 lyknal na dobe.

Immergas Victrix 12kW. Moduluje od 1.9. Mam duzo (za duzo) rurek w podlogach i wszystkie okna (oprocz) dachowych do podlogi.

uris a jaki masz kociol? bo mi na godzine spala ok 0,57m3. moj kociol pracuje z minimalna 5,7kW, wiec mam wrazenie ze jego minimalna moc jest wykorzystana dopiero teraz w okolicach tych -8, - 10 stopni. dlatego wczesniej mimo tego ze bylo cieplej to i tak musial te 8meterow przetrawic. dopiero teraz jak sie zrobilo zimniej jest efekt. Mi przy plusowych temperaturach na zewnatrz pokazywal zadana temp na piecu np 25stopni. Moj piec grzeje z minimalna 30stopni. po pierwszej dobie bez calormatica pracowal 14h. z calormaticiem na krzywej okolo 16-18godzin. nic juz nie kumam z tych ustawien a myslalem ze po nieprzespaniu tylu nocy jestem alfa i omega :)

Kocioł taki jak w podpisie Vaillant u mnie chodzi na 4,2KW i z tego co obliczyłem na 1godz zjada ~ 0,460m3

Uris w stopce dojrzalem jaki masz kociol, jest identyczny jak moj. powierzchnie mamy bardzo podobne, i temp w srodku tez utrzymujemy podobne wiec mamy bardzo zblizone do siebie warunki. jaka Twoja lokalizacja? jak sobie radzisz na krzywej w dodatnie temperatury? bo u mnie piec wariowal. przy krzywej 0,25 nie dogrzewal i sporo zarl.

0,25 sprawdza się idealnie zawsze mi dogrzewa nie miałem z tym nigdy problemu ,teraz mam załączoną korektę na wypadek słonecznych dni ale mam wrażenie że zjada więcej niż na samej pogodynce .

Panowie jeszcze jedno pytanie. przy takiej zadanej temperaturze zasilania powiedzmy 30stopni, i tak przegrzewa nawet do 35. na kotle pokazuje temperature powrotu rzeczywista o jakies 3stopnie mniejsza niz zasilania.I przy 32 stopniach to jest 29powrot. Ale jak fizycznie ide do rozdzielacza i sprawdzam termometrem temperature rurek to jest to tylko powiedzmy 23-24 max 25stopni. U Was tez to tak wyglada?bo zasilania termometrem jak sprawdzam to ma te 32stopnie. i dlaczego na kotle pokazuje wyzsza niz jest?

Żeby dokładnie sprawdzić temp takim termometrem to byś musiał dziurę wywiercić w rurce :D ja mam podłączone czujniki temp na rozdzielaczu i do tego mam to dobrze zaizolowane a i tak temp różni się ot tej w kotle dlatego w moim systemie robie sobie korektę i mi pokazuje tak jak na kotle .

Zrozumcie że termometr termometrowi nie równy ,jak termometr ma 0,5C* odchyłki to już jest dobry a taki co ma 0,2*C to już jest bardzo dobry .

Gość Gos**c
Jaka ta KG ? Okolice łodzi ( pole ) zanotowana temperatura z wczoraj -13,9*C teraz godz ~ 23:00 - 13.8*C w ciągu dnia ~ -10

Mam teraz -10 stopni, w ciągu dnia miałem -6-7.

U mnie nie ma (przynajmniej nie znalazłem) wyboru KG. Ustawiam tylko temp. min. ( w moim przypadku -16) oraz dla niej temp zasilania ( ustawione mam 30). W ten sposób wybieram nachylenie KG.

Aha. Steruje za pomocą sterownika na kotle RC35.

To jeszcze Ci co zużywają na 160-180m2 5m3 na dobe przy mrozach dzien -8 noc -14 i temp pokojowej 22c niech napiszą czy maja jakiekolwiek nawiewniki w oknach, lub minimalnie poluzowane okna lub chociaz raz dziennie wietrzą porządnie dom czy może macie dokręcone okna na regulacji na maxa i sie kisicie i czekacie na grzybobranie z sufitu za 10 lat? Wyjdzie wam ze zaoszczedzicie te 150m3 za grudzien styczen luty co rok x 10 lat to da wam z 12 tys zl oszczednosci i bedziecie zdzierać tynki i remontować cały dom aby usunac plesn i grzyba.Ja na max dokręconych oknach nie otwierając okien nawet w takie mrozy przy gotowaniu, nie wietrząc raz dziennie ,kisząc sie 24h moze zaoszczedze ze 2-3m3 gazu na dobe ale chytry traci dwa razy.

Mam teraz -10 stopni, w ciągu dnia miałem -6-7.

U mnie nie ma (przynajmniej nie znalazłem) wyboru KG. Ustawiam tylko temp. min. ( w moim przypadku -16) oraz dla niej temp zasilania ( ustawione mam 30). W ten sposób wybieram nachylenie KG.

Aha. Steruje za pomocą sterownika na kotle RC35.

Przy gruncie właśnie mam -14.6 a 2m wyżej ( pogodynka ) -13.5 szykuje się jak do tej pory najzimniejsza noc .

popróbuj w menu termostatu pokręcić parametrem "podwyższenie temperatury" z poziomu instalatora. Podnosi całą krzywą w górę o zadaną wartość, u mnie też nie dogrzewał przy np +6stC to zapodałem ten parametr na +3K i lekko zmniejszyłem KG co w efekcie daje jej obrót lekko w prawo (czyli lewa strona w górę a prawa zostaje jak była) i było gites.

Samo podnoszenie KG na okresy przejściowe niewiele daje bo wszystkie KG prawie że się pokrywają dla temperatur powyżej +10 stC.

BTW niniejszym dołączam do grona osób którym kocioł chochluje ~10m3 gazu na dobę przy tych temperaturach.

Jak najniższa wartość od której kocioł może modulowac tym lepiej. Kiedyś już pisalismy o tym że paradoksalnie kotły przy temp. przejsciowych zjadają proporcjonalnie więcej. Generalnie przewymiarowania kotła to większe rachunki...