Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cudotwórcą nie trzeba być!!!! ale prawie wszyscy serwisanci chca to wszystko wyregulować w 1 godzine a tak sie nieda.Regulacja regulatorów pokojowych,pogodowych może potrwać nawet kilka dni po pare godzin przy róznych temperatórach na dworze.

A serwisanci montuja ustawiaja wszystko na fabrycznych i wmawiaja że tak ma byc..1 na 10 trafia sie gośc który podchodzi do co kilka razy.

Ja miałem takie szczescie że każdy instalator i serwisant miał umiejetnosci na poziomie ustawień fabrycznych.Heeeee podam wam najlepsze ich gagi

Jeden ustawiajac mi cisnienie minimalne na dyszach w piecu vaillant niewiedział jakie powinno być przy 8kw.A drugi niewiedział na jakiej zasadzie działa ustawienie regulatora pokojowego w tryb ciagły poprostu jak to działa :lol:

Ich nieznajomośc tematu naciagnęła mnie na dośc duże koszty ogrzewania piec spalał mi po 12 m3 gazu na budenek 80m2 szokkkkk i wdomu było nie specjalnie ciepło. A teraz po moich eksperymentach i zmianie niektórych parametrów zuzycie spadło do 6/7m3 gazu gz50 na dobe w tym gotowanie i ciepła woda. :p

Zajrzałam dziś na licznik :):)

Kocioł odpalony 10 dni temu.

Ceramika 24 + 12 styro.

Kocioł kondensat, gaz z sieci ( jak sprawdzę na umowie taryfę to Wam powiem)

Na razie bawię sie kotłem :)

Nagrzewałam z temeratury początkowej 2-3 stopnie do 27 stopni (teraz 22).

W jednej części domu niezbyt wilgotno ( wylewki/tynki robione w sierpniu ) - 70 % podłogówki

Ale w drugiej częsci (oddzielne mieszkanie) woda lała się po drzwiach i oknach- 50 % podłogówki

Kubatura domu : dokładnie 1132 m3.

Powierzchnia grzana - 300 mkw.

Zużycie gazu w 10 dni - 253 m3.

Mam nadzieję, że będzie lepiej :) Powiedzcie, że tak :):):)

...Reasumując , sterownik pokojowy i sterownik pogodowy współpracują ze sobą dążąc do idealnego komfortu cieplnego . Jest to inteligentne zestawienie dwóch sterowników ...

W zasadzie jeżdżąc samochodem jeździmy albo benzyniakiem albo diesel'em i podobnie jest ze sterownikami są pogodowe i pokojowe. Pokojowy działa jak termostat na zasadzie załącz-wyłącz nie mając wpływu na temp. czynnika na zasilaniu i te montuje się w pomieszczeniu a pogodowy działa w oparciu o krzywą grzewczą i te zazwyczaj montuje się na kotle. Są też ciut bardziej zaawansowane sterowniki pogodowe które umożliwiają korektę krzywej uwzględniając temp pomieszczenia, ale jak sądzę odsetek posiadaczy takich sterowników jest niewielki ale jest on ciągle sterownikiem pogodowym.

Co do ekonomicznych ustawień to już pisałem na tym forum nie dawno, że każdy musi sobie indywidualnie dobrać krzywą grzewczą do własnego budynku. To jest podstawa do ekonomicznego działania układu CO.

Witam

Chyba mam problem. Mam też Vitodensa 200 W z regulatorem pogodowym. Póki co grzeje ogrzewaniem podłogowym (gaz płynny) powierzchnię parteru 60m2. Parter to mały sklepik na prowincji (ściany BK24cm +12cm styro.). Góra jako poddasze mieszkalne jeszcze nie ukończona i nie ogrzewana.

Jako że otwarte jest od 8 do 16, ustawiłem grzanie (na 19st.) od 7 do 15. Później temp. ustawiona jest na 14 st. Na liczniku gazu widzę, że bierze ok. 5m3 dziennie gazu. Moje pytanie.. czy taka powierzchnia powinna tyle "brać" ?. Jeśli za dużo.. to prosiłbym was o jakiś TYP (odnośnie ustawień na kotle) by to zużycie zmniejszyć..

Za pomoc dziekuję

Sterownik pogodowy to mały komputerek, który pozwala nam na ustawienie pracy kotła tak, aby jego praca była najbardziej efektywna przy utrzymaniu komfortu cieplnego w pomieszczeniach ogrzewanych. W układach z kotłem z otwartą komorą spalania można sobie podarować ten luksus, ale w układzie z kotłem gazowym kondensacyjnym jest on jak najbardziej potrzebny W zależności od rodzaju sterownika ma on wiele wspaniałych funkcji, które warto poznać, aby dokonać ustawień optymalnych dla naszego domu. Ponieważ praca takiego sterownika oparta jest na temp. zewnętrznej ważne jest, aby czujnik temperatury zamontowany był w takim miejscu, aby wskazywał prawidłowo temperaturę. Łatwo to sprawdzić- zmierzyć dokładnym termometrem i porównać jak zachowuje się nasz czujnik. Tak samo sterownik, który ma wmontowany czujnik pom temp. wewnętrznej trzeba zamontować w takim pomieszczeniu, aby ten pomiar był najbardziej prawidłowy dla pomieszczeń ogrzewanych. Błędem jest, gdy montujemy go w łazience, kotłowni czy też w korytarzu. W pomieszczeniu, w którym sterownik mierzy temp. wewn. nie zakłada się głowicy termostatycznej na grzejniku. Ustawieniem kryzy w grzejniku w tym pomieszczeniu też w pewnym stopniu można skorygować zachowanie się naszego układu grzewczego.

Regulację warto zacząć od kryzowania grzejników (przy zdjętych głowicach termostatycznych i max otwarciu zaworu powinno się uzyskać w miarę równe temperatury w pomieszczeniach ogrzewanych przy najniższych temp. zasilania. Trzeba dać trochę czasu (min dobę) po takich regulacjach i ponownie dokonać ewentualnej korekty. Następnie założyć zablokować głowice termostatyczne i znów dać popracować na takich ustawieniach. Ten mały komputerek (sterownik) potrzebuje trochę czasu, aby się dostroić do ustawień więc nie należy dokonywać nieustannych zmian w ustawieniach.

Po takich regulacjach, w temperaturach zewnętrznych ok. 0 warto sobie sprawdzić dobowe zużycie gazu na tych parametrach, w następnej dobie na obniżonej krzywej grzania o 1 stopień i w kolejnej dobie na podniesionej o 1. Uzyskamy w ten sposób dobre dane, które pozwolą nam na ostateczne ustawienie krzywej w sam raz dla naszego domu i na naszą kieszeń.

W pierwszym roku użytkowania budynku, trzeba grzać rozsądnie i wietrzyć i nie przejmować się zbytnio, że zużycie energii jest takie a nie inne. Oznaką dobrej eksploatacji będzie to, jeśli na szybach czy też na innych przegrodach zimnych nie będzie się skraplać para wodna.

czy wszedzie stosuje się ogrzewanie podłogowe, tego bym nie powiedział. Ale faktem jest,ze się stosuje coraz częściej i moze jeszcze bardziej układy mieszane (podłogóka na dole i grzejniki na poddaszu). Jasne też, ze taka regulacja, o której pisałem wyżej nie jest do ogrzewania podłogowego, bo tu jak nadmieniasz regulacje dokunuje się zupełnie inaczej..

Andix ja mam stary budynek ale po gruntownym remoncie nowe okna budynek częściowo ocieplony wentylacja grawitacyjna . I własnie skrapla mi sie para wodna na oknach i na zewnetrznych ścianach w rogach pomieszczen.Jak to naprawic jak grzac obecnie temp w domu 21st w dzien w nocy opusczam do 18st

Z jednej strony jak przedmówcy czyli pytanie czy właściwa jest wentylacja budynku, drugie pytanie czy ta wilgoć przypadkiem nie jest większa po remoncie np. tynki, schnięcie farby czy kleju pod glazurą - nic nie piszesz czy dom już wysechł po remoncie czy właśnie schnie.

Zakonczyłem remont w lipcu.Obejmowal on wymiane starych okien na pcv oczywiscie obróbka.Gdzie stary tynk odchodził to skuwałem i uzupełnialem nowym,gipsówki,malowanie,wymiana podłóg drewnianych,wymiana drzwi wewnetrznych i zewnetrznych,kafelki łazienka,kuchnia.Chyba to wszystko wyschło

ale pewnosci teraz niemam.Wentylacja grawitacyjna działa porozszczelniałem okna.Spotkałem sie z takim sposobem aby wywiercic otwory np 12mm nad grzejnikiem i to bedzie działac jak nawiew czy to prawda?

Wracajac do zuzycia gazu to jedna rzecz mnie zastanawia co do ustawień pieca rozchodzi się o jego moc wzgledem zuzycia gazu.Co serwisant to inna opcja.

Posiadam piec Vaillanta turbo tec z zamknięta komorą spalania 8kw/24kw.Domek 80m2

Mój serwisant ustawił go na 8kw stwierdził ze wystarczy.

Dla spokoju ducha dzwonie do innego serwisanta twierdzi że piec powinien chodzic w zakresie od 8kw do 24kw sam dobierze sobie moc,zaś jeszcze inny twierdzi że powinienem miec go ustawionego od 8kw do 14kw

I kto mówi prawde??????

Najlepiej zapytać eksperta Vailanta (http://www.muratordom.pl/eksperci_zbiorcza.htm) jak jakie jest najlepsze ustawienie takiego kotła. Kocioł tego typu ma palnik modulowany i sam potrafi dobrać sobie moc potrzebną. W Twoim przypadku jednak moc kotła jest znacznie przesadzona, do tego zakres modulacji od 8KW nie daje możliwości dobrej pracy takiego kotła. Ale wcale to nie oznacza, że nie będzie działał jak trzeba. Myślę, że warto sprawdzić i ewentualnie przestawić moc startową na min., a moc nominalną ograniczyć do 2/3.(w kotłach Vaillant d. o =15 (fabrycznie) a u Ciebie po przestawieniu mocy nominalnej o 1/3 powinno być ok. 10.

Regulacja kotła i sterownika powinna iść w kierunku zmniejszenia częstotliwości włączania się kotła. W wielu sterownikach jest taka opcja jak praca dwustawna, opcja dopasowania do instalacji przewymiarowanych. Tą pierwszą trzeba włączyć, a tą drugą zwiększyć lub zmniejszyć aby dopasować do kocioł do instalacji. Jeśli w czasie pracy kotła następuje szybki wzrost temp. zasilania i po tym nagłe wyłączenie palnika to znak, że zakres modulacji jest zły. Można to nieco skorygować- zmienić bieg pompy na wyższy i zadać wyższą temp. zasilania i jeśli sterownik na to pozwala ustawić, aby kocioł włączał się przy spadku 1stopnia zadanej temp. pokojowej. (np. masz ustawioną temp. pokojową na 20 więc trzeba starać się spowodować aby kocioł włączał się przy 19, a wyłączał przy 20 stopniach (zmniejszenie częstotliwość włączania, bo częste włączanie to spora strata energii) Opcji ustawień jest wiele i warto je wykorzystać, aby dobrać odpowiednich ustawień dla swojego domu.