Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jest taka zasada, że gdy kocioł uruchamia się częściej niż 5000 razy w roku to stosuje się zbiornik buforowy.

Co to za zasada..? "Zasada Rapczyna"..??

5000 / 365 = 13,7 dziennie uruchomień

24 h / 13,7 = 1,75 h

Wynika z tego, że kociołek może się tylko uruchamiać co 1 h 45 minut... :roll:

Jest taka zasada, że gdy kocioł uruchamia się częściej niż 5000 razy w roku to stosuje się zbiornik buforowy.

24 h / 13,7 = 1,75 h

Dyskutujemy tu o polskich realiach.

Jak nie masz sauny to przewanie latem nie uruchamiasz ogrzewania.

5000 dzielisz na 180 dni a nie 365 dni czyli 27 uruchomien dziennie.

Gaz jest drogi i sporp ludzi go oszczedza, dlatego kupuja rozne programatorki by na noc bylo zimniej. Jesli dom ma sie wychlodzic o 3 stopnie to przez 10 godzin ogrzewanie sposkojnie moze nie grzac.

Dzielimy zatem 27/14 = prawie "2".

2 załączenia na godzine.

24 h / 13,7 = 1,75 h

Dyskutujemy tu o polskich realiach.

Jak nie masz sauny to przewanie latem nie uruchamiasz ogrzewania.

5000 dzielisz na 180 dni a nie 365 dni czyli 27 uruchomien dziennie.

Gaz jest drogi i sporp ludzi go oszczedza, dlatego kupuja rozne programatorki by na noc bylo zimniej. Jesli dom ma sie wychlodzic o 3 stopnie to przez 10 godzin ogrzewanie sposkojnie moze nie grzac.

Dzielimy zatem 27/14 = prawie "2".

2 załączenia na godzine.

Pytam się bo sprawdziłem u siebie i złapałem sie za głowę...

ARMAGEDDON !!! DISASTER !!! KATASTROFE !!! SCHLUSS FINALE< AQUA MINERALE !!!

Uruchomił sie 30 tys. razy w roku, a jakoś subiektywnie nie odbieram, aby się często załączał...

ANDIX dzieki za odzew :) Przedstawie po krótce wszystkie aspekty mojej instalacji co i budynku. A wiec budynek 80m2 ocieplona jedna ściana .

Instalacja zrobiona na 50/30/20

1pokój 22m2 25 żeberek aluminiowych

2pokój 22m2 25 żeberek

kuchnia 9m2 12 żeberek

łazienka 4m2 8 żeberek

przedpokój 8m2 10 zeberek

3pokój 12m2 14 zeberek

Instalacja zrobiona na jednym rozdzielaczu

W pomiesczeniach gdzie niema sterownika załozone sa głowice termostayczne ustawione na 3 czyli około 20st

W pokoju dziennym zinstalowany sterownik pokojowy calorMATIC 392f

ustawienia to praca ciagła na dwustawnej wiecej bierze gazu

jest opcja dopasowanie regulatora nastawa na 0 dzienna temp 20 obnizona 18

piec ustawiłem na 9kw takze pracuje w modulacji od 8 do 9kw

jedna zecz mnie irytuje ze przy mocy minimalnej 8kw powinien spalac 1m3 gazu a spala 1,2m3

czas blokady palnika 20, wybieg pompy na 5 min temp na kotle ustawiłem na 60 st. przy tych ustawieniach bierze około 9m3 gazu

dodam jeszcze ze aby podgrzał wode w instalacji o 1 st grzeje 1min

po krótce to wszystko moze cos zmienic jeszcze w ustawieniach bardzo prosze o rade!!!!!!!!

revalidon dla porównania:

Dom 453m^2, kubatura 1325m^3, projektowe obciążenie cieplne budynku 19,7kW, roczne zapotrzebowanie na ciepło 36489kWh - Ilość startów kotła rocznie: ~1150, ilość godzin pracy kotła - tego nie pamiętam :/, kocioł kondensacyjny o mocy 4,6...21,6kW, uruchamia się z mocą minimalną.

marek1971

Z tym spalaniem to nie do końca. TurboTEC plus ma maksymalne spalanie 2,9m^3/h i moc maks 24kW. Przyjmując, że kocioł ma liniową sprawność (a w rzeczywistości nie ma) to: 2,9/24=0,1208333; 0,1208333*8,9=1,0754163m^3/h przy mocy minimalnej. Z twoich obserwacji wynika, że 1,2m^3 więc spodziewam się, że jest okey. Wskazywało by to, że ma sprawność (1,2*9,5=11,4; 8,9*100%/11,4) ~78%. Przy mocy maksymalnej, wg. danych technicznych ma (2,9*9,5=27,55; 24*100%/27,55~87%.

Człowiek zmęczony to się może gdzieś pomylić. Czy ktoś może sprawdzić czy się nie pomyliłem?

Panowie głośno myślę ....( nie mam 100% pewności co do zasadności przemyśleń ), kolega Marek1971 ma sterownik pokojowy czyli działający jak termostat na zasadzie załącz-wyłącz nie mający wpływu na tem. zasilania. Gdyby zmienił na sterowanie pogodowe wówczas sterownik będzie sterował modulacją co powinno się przełożyć na mniejsze zużycie gazu.

Dobrze godom ?

Ta zmiana ma sens ekonomiczny, czy relacja koszt sterownika vs zyski ma sens ?

Mnie się wydaje że to się może opłacić

Moc startowa wychodzi z ustawienia ciśnienia i przepływu na dyszach. Ustawia się wg bardzo dokładnych wskazówek producenta. Jeśli producent założył min przepływ gazu przy starcie np 1000 l to tyle ma być.. Stąd wcześniej wskazałem, aby to ustawienie było poprawne.

U Ciebie tak wygląda, że kocioł się muli i trzeba zwiększyć jego moc do ok 16 kW. Nie będzie strat, bo masz dobrze rozbudowaną instalacje.

Wtedy przestaw na dwustawną i zmniejsz temp zasilania (przy zewn. ok 0) na 50. Ustaw histerezę na 1 stopień.

Czy masz ekrany zagrzejnikowe i jaka jest odł. grzejnika od ściany? i rzuć trochę więcej info o ścianach, izolacji podłogi i stropu.

Regulator pokojowy posiada tryb pracy ciagłej i zadaje rózne temperatury zasilania gdy temp spada szybciej zadaje np50 st później np 48/ 45

teperatury sa różne.Posiada dwustawna włącz /wyłącz ale jej nie stosuje bo owiele więcej pali

Andix ekrany mam strop drewniany nieocieplony polepa ,podłogi drewniane ocieplone

Myślisz ze zwiekszenie mocy cos pomoze gdzie ustawia sie tą histereze?

Zuzycie gazu 9 m3/dobe (GZ-50) w takim domu to trochę za duzo. Podajesz,ze moc masz obniżoną do 9 KW i modulacje od 8 do 9KW. Wypalenie 9 m3 gazu przy mocy 9 KW to mniej więcej 10godzin pracy palnika. (łatwo sprawdzić, kotły typu Waillant posiadają licznik pracy –chyba pod d 80) Nie sądzę, że palnik tyle pracuje w ciągu doby wiec coś tu nie gra. Modulacja w takim zakresie też prawie nie zauważalna. Z blokady palnika 20 min to pewnie kocioł nie zdąży skorzystać.

Z tego, co widzę regulatory pokojowe typu Vaillant nie posiadają możliwości ustawienia tej histerezy.

Regulator pokojowy raczej nie steruje temp zasilania bo to nie jest pogodówka. Temp. zasilania wybiera z ustawienia na kotle.

Piszesz, ze grzejniki masz dopasowane na 50/30. Jeśli tak to takie temperatury grzejników powinny zapewnić tyle energię przy –20 aby ogrzać do +20. Teraz możesz sobie wyobrazić jak powinny grzać przy tep. Około 0 na zewnatrz...

Myślę, ze powinieneś poszukać sobie jakiegoś dobrego szpeca od Vaillanta, aby sprawdził i poustawiał wszystko jak należy.

Pomóżcie lamerowi od ogrzewania i instalacji ocenić sytuację ;)

Dom powierzchnia ogrzewana ok. 150 m, kubatura nieco ponad 500 m.

Ściany z keramzytu 24 + styro 12; dach wełna bodajże 16+6.

Piec Vitopend 100 nie-kondensat, zamk. komora spalania

podłogówka na ok. 35% powierzchni

Dom murowany latem 2007, tynkowany wewnątrz w XI 2007, schnął wiosną, wprowadziliśmy się VI 2008

Regulator pokojowy ustawiony na dzień 20,5 / noc 20 stopni

dzień w godzinach np. 6-19

Propan z Gaspolu po ok. 10 zł / metr

W ostatnich tygodniach temperatura właściwie cały czas u nas jest w granicach 1-5 stopni w dzień, w okolicach -2 + 2 w nocy.

Chyba mam za duże zużycie - 3 metry na dobę :((( Czyli rachunki w okolicach 900 zł / miesiąc :evil:

Pytanie 1. O ile % droższy średnio (uwzględniając rożnicę w kaloryczności) jest propan od gazu ziemnego

Pytanie 2. Czy to nie jest kosmos z tym zużyciem?

Pytanie 3. Instalator radził mi , żeby kaloryfery były cały czas ciepłe i regulować na termostatach. Kłopot w tym, że jak już się chata nagrzeje to piec się wyłącza na kilka godzin - w tym czasie i tak kaloryfery i podłogówka prawie też - stają się zimne. I po 3-5 godzin od nowa pompowanie i licznik się kręci. Czy lepiej może wyłączyć regulator pokojowy i faktycznie tyylko na sztywno ustawić np. 30 stopni na piecu i regulować termostatami?

pozdrawiam ;)

Zużycie wcale nie jest duże...

Tak z grubsza licząc, to metr sz. gazu płynnego jest 3 razy bardziej kaloryczny od ziemnego... Czyli odpowiednikiem 1 m sz. ziemnego jest 0,33 płynnego... Za metr płynnego płacisz 10 zł,a wieć to tak jakbyś za metr ziemnego płacił 3,33 zł... Cena ziemnego to obecnie 1,65 zł, tak więc przepłacasz 100%, bo grzejesz płynnym... Będziesz miał ziemny to będziesz płacił 450 zł na miesiąc...

ANDIX z serwiantami to sobie dam spokój bo tylko kupe kasy wydam a efekt bedzie mizerny.

Wczoraj zmieniłem ustawienia czas blokady 25 temp. zmniejszyłem do 55st

przez dobe zeszło 7 metrów

Zastanawia mnie jedna rzecz dlaczego tak długo grzeje wode 1st /1 min

Moze cos z instalacja źle wyregulowana sam niewiem w instalacji jest okolo 55litrów wody.

Jak ściagne głowice termostatyczne to na zaworach są cyferki na każdym grzejniku ustawione jest na 0 a skala jest 0/5 zawory diamond może pompa za wolno tloczy wode podobno sama dobiera bieg do instalacji no i jeszcze jest regulacja przy pompie cisnienia 170mbar do 350mbar ustawione jest na 250 nastawa fabryczna

moze trzeba szukać w niewyregulowanej instalacji.Na rozdzielaczu wszysto pootwierane jest na opór sam niewiem

Jescze jedna recz mnie irytuje np regulator zadał temp 54st grzeje do 59st

pompa chodzi 5 min temp wody spada do 41 przerwa 9min regulator zadał temp 44st to zamiast podgrzac o te 3st włacza pompe i miesza wode aż spadnie do 35 i włącza sie i dopiero grzeje moim zdaniem takie chore to zachowanie bo zamiast grzac 4 min to grzeje 8min i zwieksza sie przez to zuzycie gazu moze to jest przyczyną ????

A juz zwatpiłem w ten piec miał byc taki cudowny patrze na licznik a od 9 rano do 16 spalił 5 m3 gazu

Przestawiłem jednak na prace dwustawna regulatora i zwiekszyłem moc na piecu do 10kw zobacze teraz

Te cyferki pod głowicą to kryzy. Piszesz że grzejniki masz zasilane z jednego rozdzielacza. Więc jeśli odległość grzejnika od rozdzielacza jest mniej więcej jednakowa to kryzowanie będzie mniej więcej takie samo. Ustaw wszystkie na 3 a następnie tam gdzie grzejniki będą wolniej się nagrzewać zwiększ do 5 a tam gdzie przegrzewać ustaw na 2 lub jeden (najbliższy rozdzielacza). Ustaw na kotle 50 stopni i sprawdź zachowanie instalacji. To, że kocioł włączy pompę a grzania nie będzie, to zjawisko dopuszczalne i tym się nie przejmuj. Temperatura zasilania rośnie wolno, bo masz przewymiarowaną instalację (znakomitą do kotła kondensacyjnego, którego praca jest bez częstych wyłaczeń) a ona przy bardzo częstych cyklach ogrzewania potrzebuje mocy rozruchowej. Ty tej mocy na kotle nie masz, bo została ograniczona. Tak wynika bynajmniej z tych danych, które przekazujesz. Daj więcej mocy ok 16 Kw i wtedy sprawdź zachowanie całego układu. Przyrost temperatury powinien być dość szybki. Taką instalacje ustawiony na 16 KW powinien zagrzać (w normalnym cyklu)do 50 stopni gdzieś w 3 minuty.