Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chciałbym mieć takie zużycie! Też planuję ten kocioł, u mnie do ogrzania 170 kmw (po podłodze). Projekt E-143. Ja mam od gruntu 20cm styro, fundament 12 cm. Możesz napisać kolego jak sprawuje się wentylacja grawitacyjna? U mnie też jest taka. Wielu inwestorów robi rekuperatory, ale dla mnie za drogie i chyba nigdy się nie zwróci. Też planuję 100% podłogówki. Napisz jak sterujesz kotłem: sterownik pokojowy czy pogodowy? Ja planuję tylko pokojowy. Może się mylę, zobaczę.Pozdrawiam.

Coś mi nie pasowało jak spojrzałem na twój projekt i policzyłem, że masz 200m2 po podłodze bez garażu 170m2. Także dom masz o 1/3 większy i zużycie gazu też będzie teoretycznie większe (no chyba, że garaż nie ogrzewany) .

Odpowiadając na pytania:

-Wentylacja grawitacyjna trzeba wywietrzniki przymykać-odmykać zależnie od temperatury zewnętrznej.Mam zwykłe uchylne na oknach wywietrzniki są ciśnieniowe czy jakieś tam bardziej skomplikowane zastanowiłbym się nad nimi, ale tematu nie rozpracowywałem. Ogólnie działa, ale trzeba kontrolować. Mechaniczna na pewno jest lepsza... ale ja mam las 200 metrów od domu i nie chcę się filtrami od niego odgradzać.

-podłogówka ok

-sterowanie -sterownik car v2 +pogodówka - jest super na auto w sumie chodzi bez kombinowania. Kombinowałem ale to bez sensu, nie ma potrzeby.

pozdrawiam.

Edytowane przez K&M_M

myslalam zeby wezwac serwisanta i sprawdzic ustawioną moc pieca i ewentualnie ograniczyc moc kotła, z tego co tu czytam to mam jednak za duzy do mojego domu.. junkers ceaptur zsb22-3c

Sama zrobisz, jest to bardzo łatwe.

W instrukcji SERWISOWEJ jest to bardzo dobrze opisane. W instrukcji to część 9.3.1 PIERWSZY POZIOM SERWISOWY; "moc grzewcza"'

http://pl.documents.junkers.com/download/pdf/file/6720614153.pdf

Kieruj się głównie tabelką z ostatnich stron, weź pod uwagę gaz zasilający (bo tabelki są do różnych paliw).

Ten Twój kociołek ale mniejszej mocy ma swój wieloletni wątek, poczytaj.

Nie umiem z kolei poradzić sobie z ustawieniami ciepłej wody, chciałabym aby jak najmniej i najrzadziej się włączała, nie mieszkamy ....:bash:

Edytowane przez GraMar

ok zobaczymy, ewentualnie jeszcze strop ocieplic... dzieki

Ja także mam 15 cm na stropie, styro knauf 0,037 w 2 warstwach na przekładce.

W te duże mrozy sprawdzałam pirometrem różne miejsca w domu; jedynym punktem do zrobienia są narożniki i kąty zewnętrzne tam, gdzie biegnie murłata. Wełna kupiona i poupychamy te miejsca, ale po założeniu metalowych gęstych siatek na gryzonie i owady

:bye:

*kolezanko

no jak to kto... kto moze kobiecie wcisnąć bubel? chłop :mad: czyli hydraulik

pytania retoryczne...

Przepraszam za "kolego" ale po nicku trudno wywnioskować kim jest forumowicz. A wracając do hydraulika, to mi też proponuje większy kocioł niż jest potrzebny. Uparłem się na mniejszy i koniec! Płacę i wymagam. Pozdrawiam.

A tak na marginesie, gdyby hydraulikiem była kobieta, to też tak byś napisała?

Coś mi nie pasowało jak spojrzałem na twój projekt i policzyłem, że masz 200m2 po podłodze bez garażu 170m2. Także dom masz o 1/3 większy i zużycie gazu też będzie teoretycznie większe (no chyba, że garaż nie ogrzewany) .

Odpowiadając na pytania:

-Wentylacja grawitacyjna trzeba wywietrzniki przymykać-odmykać zależnie od temperatury zewnętrznej.Mam zwykłe uchylne na oknach wywietrzniki są ciśnieniowe czy jakieś tam bardziej skomplikowane zastanowiłbym się nad nimi, ale tematu nie rozpracowywałem. Ogólnie działa, ale trzeba kontrolować. Mechaniczna na pewno jest lepsza... ale ja mam las 200 metrów od domu i nie chcę się filtrami od niego odgradzać.

-podłogówka ok

-sterowanie -sterownik car v2 +pogodówka - jest super na auto w sumie chodzi bez kombinowania. Kombinowałem ale to bez sensu, nie ma potrzeby.

pozdrawiam.

A co Ci w moim projekcie nie pasowało? Metraż jest taki jak podałem. Nad ogrzewaniem garażu cały czas się zastanawiam. Chyba zainstaluję grzejnik (w razie czego), zawsze można będzie go włączyć. Zamówiłem najcieplejszą bramę Krispol, 60 mm grubości panelu. Na posadzce garażu chcę mieć kostkę brukową połączoną z wjazdem od bramy posesji. Nad pogodówką też się zastanawiam, bo salon mam od północy i ewentualne zyski ciepła ze słońca raczej nie wchodzą w grę. Na początku spróbuję na sterowniku pokojowym a jak się nie uda dokupię pogodowy. Ogólnie nie lubimy z rodziną nadmiaru słońca. Zamówiłem klimę typu split, będzie chłodziła salon i hol. Z rolet zewnętrznych też zrezygnowaliśmy na rzecz wewnętrznych rolet rzymskich.Pozdrawiam.

Przepraszam za "kolego" ale po nicku trudno wywnioskować kim jest forumowicz. A wracając do hydraulika, to mi też proponuje większy kocioł niż jest potrzebny. Uparłem się na mniejszy i koniec! Płacę i wymagam. Pozdrawiam.

A tak na marginesie, gdyby hydraulikiem była kobieta, to też tak byś napisała?

wczesniejsze moje wypowiedzi były osobie zenskiej.. nic nie szkodzi :no:

co ja mogłam sie upierac jak jak nie wiedziałam jaki piec kupic bo sie na tym nie znam, wiec hydraulik mi doradził nawet gdyby był kobietą to tez by mi taki wsadziła... niestety z niewiedzy tak to wszystko wychodzi, dopiero teraz czytam wypowiedzi i wniskuje ze cos jest nie tak.. np wczoraj i dzis w nocy plus 4st a pobor gazu 6.46m3 na dobe, a przedwczoraj przy temp 0st w dzien i w nocy 7.05m3

za pozno sie tym wszystkim zainteresowałam..

Edytowane przez Kate02

A co Ci w moim projekcie nie pasowało? Metraż jest taki jak podałem. Nad ogrzewaniem garażu cały czas się zastanawiam. Chyba zainstaluję grzejnik (w razie czego), zawsze można będzie go włączyć. Zamówiłem najcieplejszą bramę Krispol, 60 mm grubości panelu. Na posadzce garażu chcę mieć kostkę brukową połączoną z wjazdem od bramy posesji. Nad pogodówką też się zastanawiam, bo salon mam od północy i ewentualne zyski ciepła ze słońca raczej nie wchodzą w grę. Na początku spróbuję na sterowniku pokojowym a jak się nie uda dokupię pogodowy. Ogólnie nie lubimy z rodziną nadmiaru słońca. Zamówiłem klimę typu split, będzie chłodziła salon i hol. Z rolet zewnętrznych też zrezygnowaliśmy na rzecz wewnętrznych rolet rzymskich.Pozdrawiam.

Nie wiem po co ludzie ogrzewaja garaze. moj jest nieogrzewany, w bryle budynku, temp w srodku przy temp 0stopni to 12stopni, a jak bylo -12 to w garazu mialem +7. Niektorzy takie wyniki maja z ogrzewaniem. Kotlownia tez nieogrzewana temp w najwieksze mrozy nie spada ponizej 16stopni mimo ze to pomieszczenie posrednie miedzy garazem a wiatrolapem.

wczesniejsze moje wypowiedzi były osobie zenskiej.. nic nie szkodzi :no:

co ja mogłam sie upierac jak jak nie wiedziałam jaki piec kupic bo sie na tym nie znam, wiec hydraulik mi doradził nawet gdyby był kobietą to tez by mi taki wsadziła... niestety z niewiedzy tak to wszystko wychodzi, dopiero teraz czytam wypowiedzi i wniskuje ze cos jest nie tak.. np wczoraj i dzis w nocy plus 4st a pobor gazu 6.46m3 na dobe, a przedwczoraj przy temp 0st w dzien i w nocy 7.05m3

za pozno sie tym wszystkim zainteresowałam..

Jest wyjście, można zmienić kocioł na mniejszy z dobrą modulacją. Wiem, to są koszty, ale czasem wychodzi to na dobre. Wczoraj dostałem wycenę nowego kotła Immergas Victrix 12 X TT 2 ERP 1,9 - 12 kw. Cena to 3920 zł. Dobra modulacja "od dołu". Na Twoim miejscu przemyślałbym wymianę kotła. Po jakimś czasie zacznę się oszczędności a mniejsze rachunki za gaz bardzo cieszą. Pozdrawiam.

Nie wiem po co ludzie ogrzewaja garaze. moj jest nieogrzewany, w bryle budynku, temp w srodku przy temp 0stopni to 12stopni, a jak bylo -12 to w garazu mialem +7. Niektorzy takie wyniki maja z ogrzewaniem. Kotlownia tez nieogrzewana temp w najwieksze mrozy nie spada ponizej 16stopni mimo ze to pomieszczenie posrednie miedzy garazem a wiatrolapem.

Napisałem, że rozważam ogrzewanie garażu. Na chwilę obecną też nie widzę w tym większego sensu.

"Doskonała" rada :)

Mozesz policzyć jakiego rzędu będą to oszczędności i kiedy zwróci się te 3-4 tyś złotych ?

Jak samochód palił mi dużo to zmieniłem na bardziej ekonomiczny. Nie myślałem kiedy się zwróci, cieszyły mnie mniejsze rachunki na stacji paliw.

Napisz lepiej kolego kiedy zwróci Ci się rekuperator?

A tak na marginesie ta odpowiedź nie była do Ciebie, więc dlaczego się udzielasz?

najpierw obnize moc kotła.. tylko zastanawiam sie jak to zrobic... zeby nie spierniczyc.. niby instrukcje mam... jezeli to nic nie da to zostaje wymiana kotła.. ale raczej dam sobie spokój bo jezeli mam kupywac nastepny kocioł to kupie zwykły kociołek na drewno zeby był w zanadrzu, lasu mam duzo :rolleyes: Edytowane przez Kate02

najpierw obnize moc kotła.. tylko zastanawiam sie jak to zrobic... zeby nie spierniczyc.. niby instrukcje mam...

Kocioł nie będzie pracował z mocą mniejszą niż minimalna. Ale na wszelki wypadek, radziłbym zaprosić instalatora. Zaraz pewnie odezwą się wszyscy oszczędni i złote rączki, żeby Cię przekonać, że samemu też można. Można, ale czasem się to po prostu nie opłaca, ze względu na ryzyko pogorszenia sytuacji. Powodzenia!

Jak samochód palił mi dużo to zmieniłem na bardziej ekonomiczny. Nie myślałem kiedy się zwróci, cieszyły mnie mniejsze rachunki na stacji paliw.

Napisz lepiej kolego kiedy zwróci Ci się rekuperator?

A tak na marginesie ta odpowiedź nie była do Ciebie, więc dlaczego się udzielasz?

Rekuperator daje komfort. I oszczędności, zwróci sie za 10 lat.

A Ty wiesz, o ile spadną rachunki na gaz, po wymianie kotła ?

A udzielam się, jak widzę, kiedy ktoś chce (choćby w dobrej wierze) wystawić kogoś na minę.

Edytowane przez fotohobby

Napisałem, że rozważam ogrzewanie garażu. Na chwilę obecną też nie widzę w tym większego sensu.

dlatego ze dopiero rozwazasz to wlasnie dlatego pisze ze nie ma to sensu... Na pewno nie warto dokladac tam zadnego kaloryfera bo potem bedziesz plakal ze masz spore zuzycie gazu.

Na pewno warto ocieplic sufit garazu ( ja mam nad nim pokoj 40m2 ) oraz sciane ktora jest sciana mieszkalna.

Z czystym sumieniem polecam nie ogrzewanie garazu...

najpierw obnize moc kotła.. tylko zastanawiam sie jak to zrobic... zeby nie spierniczyc.. niby instrukcje mam... jezeli to nic nie da to zostaje wymiana kotła.. ale raczej dam sobie spokój bo jezeli mam kupywac nastepny kocioł to kupie zwykły kociołek na drewno zeby był w zanadrzu, lasu mam duzo :rolleyes:

Obniżenie mocy NIC ci nie da, bo mimimalńej i tak nie obniżysz.

Napisz lepiej, jak pracuje Twoj kocioał - z jaka temperaturą zasilania, jak wyglądają cykle jego pracy (czy pracuje przez dłuższy czas, czy co chwila włącza sie,by popracować kilka minut i wyłącza się na chwilę). Jakie sterowanie ?

Po drugie, kiedy wejdziesz na http://www.cieplowlasciwie.pl i wpiszesz tam dane swojego domu, to najprawdopodobniej okaże sie, ze spalasz tyle, ile powinen spalać dom o tej powierzchni i takim ociepleniu.

Edytowane przez fotohobby

Rekuperator daje komfort. I oszczędności,mzwróci sie za 10 lat.

Wiesz, o ile spadną rachunki na gaz, po wymianie kotła ?

A udzielam się, jak widzę, kiedy ktoś chce (choćby w dobrej wierze) wystawić kogoś na minę.

A jak obliczyłeś ten zwrot po 10 latach. Doradzam w dobrym tego słowa znaczeniu. Czasem naprawdę opłaca się zmienić kocioł. Nie możemy na wszystko patrzeć przez pryzmat zwrotu. Niektóre rzeczy jak np. klimatyzacja nie zwrócą się nigdy, a mimo to je kupujemy (tak jak ja). Pozdrawiam.