Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ustaw wstępnie tak:

łazienka 2m kryza 3

przedpokój 2,20m - kryza 2

kuchnia 2,30m - kryza 2

1 pokój 5m - kryza 4

2 pokój 7,50m -kryza 4

3 pokój 12m kryza 5

później skorygujesz ustawienia jak będziesz widział ze w danym pomieszczeniu jest za zimno lub za ciepło. Jak za zimno zwiększ ustawienie o 1 jak za gorąco to zmniejsz. Przy ustawieniu kryz odszukaj sobie punkt kryzowania na zaworze. Będzie to wyrażny znak kropka lub rowek. Do tego znaku ustawia się kryzę tak aby dokładnie pokrywała się z tym znakiem. Na razie ustaw sobie sobie bez głowic i instalacja ma zadziałać poprawnie.

Domniemam, ze na powrocie przy każdym grzejniku tez masz zawory. Odkręć zaślepkę i kluczykiem imbus zakręć zawór do oporu a następnie odkręć o 2 pełne obroty. Poustawiaj tak wszystkie, a ten najdalej oddalony możesz popuścić więcej.

Kryzy i te zawory na dole służą do tego, aby rozdzielić energię tak, aby do wszystkich odbiorników dopływała najszybciej i jednocześnie równomiernie.

ANDIX cos nie tak np łazienka kaloryfery do połowy ciepłe

przedpokój cały goracy

pokój1 do połowy

pokój2 do połowy

3 pokój cały goracy

kuchnia do połowy

Ogólnie na ustawieniach takich jak były czyli 0 wszędzie i dolne zawory otwarte na full instalacja grzała równo czyli wszędzie były tak samo gorące grzejniki

Dodam że przy twoich ustawieniach wode grzeje 13 min i ustawieniu mocy na 10kw

Pomóżcie lamerowi od ogrzewania i instalacji ocenić sytuację ;)

Dom powierzchnia ogrzewana ok. 150 m, kubatura nieco ponad 500 m.

Ściany z keramzytu 24 + styro 12; dach wełna bodajże 16+6.

Piec Vitopend 100 nie-kondensat, zamk. komora spalania

podłogówka na ok. 35% powierzchni

Dom murowany latem 2007, tynkowany wewnątrz w XI 2007, schnął wiosną, wprowadziliśmy się VI 2008

Regulator pokojowy ustawiony na dzień 20,5 / noc 20 stopni

dzień w godzinach np. 6-19

Propan z Gaspolu po ok. 10 zł / metr

W ostatnich tygodniach temperatura właściwie cały czas u nas jest w granicach 1-5 stopni w dzień, w okolicach -2 + 2 w nocy.

Chyba mam za duże zużycie - 3 metry na dobę :((( Czyli rachunki w okolicach 900 zł / miesiąc :evil:

Pytanie 1. O ile % droższy średnio (uwzględniając rożnicę w kaloryczności) jest propan od gazu ziemnego

Pytanie 2. Czy to nie jest kosmos z tym zużyciem?

Pytanie 3. Instalator radził mi , żeby kaloryfery były cały czas ciepłe i regulować na termostatach. Kłopot w tym, że jak już się chata nagrzeje to piec się wyłącza na kilka godzin - w tym czasie i tak kaloryfery i podłogówka prawie też - stają się zimne. I po 3-5 godzin od nowa pompowanie i licznik się kręci. Czy lepiej może wyłączyć regulator pokojowy i faktycznie tyylko na sztywno ustawić np. 30 stopni na piecu i regulować termostatami?

pozdrawiam ;)

Witaj , mam podobne zuzycie , i też propan z Gaspolu , tyle że nie kosztuje ok.10 zł za m3 , a dokładnie 6,95 zł brutto . Za pażdiernik 50m3 - 350 zł , za listopad 70 m3 - 500 zł , ale zauważam tendencje spadkową zuzycia w cieple dni - ok 2m3 . Wydaje mi się w normie .

Mocno skryzowane wszystkie grzejniki to nie jest metoda. Cała rzecz w tym, aby wszystkie odbiorniki jak najszybciej odebrały energię wyprodukowaną przez kocioł i zarazem aby ta energia rozpływała się równomiernie po wszystkich grzejnikach. Temperaturę w pomieszczeniu utrzymywać będą głowice termostatyczne. Czasem przy kryzowaniu trzeba się trochę namęczyć, ale jest ono ważne, aby cały układ przysposobić do pracy dynamicznej dobrej dla tego rodzaju kotła.

U Ciebie ten wolny przyrost temp. zasilania może być spowodowany właśnie przez to, ze woda za wolno krąży w obiegu bo kryzy za mało przepuszczają. Kocioł zachowuje się tak jak w końcowej fazie modulacji dając min energii aby nie dopuścić do przekroczenia zadanej temp. zasilania. (jeśli różnica temp zasilania i powrotu będzie niewielka kocioł nie osiągnie temp zasilania i się wyłączy.) Jęśli ten przyrost temp. jest też wolny, gdy obieg jest wychłodzony, to znak, że kocioł ma za mało mocy, aby podgrzać ją szybciej. Normalnie przyrost tep. w wychłodzonym układzie jest bardzo szybki i w pocz. fazie wynosi ok 1stopien/sek. W określonym czasie włącza się modulacja i kontroluje ten przyrost temp aby jak najwięcej wpompować energii w grzejniki nim kocioł otrzyma impuls z regulatora, ze temp. została osiągnięta. Inaczej dalej grzeje, aż do otrzymania impulsu od temp. powrotu.

Nowy dom. Zamieszkany od miesiaca. Kocioł pracuje niecałe 3 tygodnie.

Porotherm 25 plus styro 15 cm, plus wełna 16+10cm.

Kubatura ponad 500m3 + ogrzewany garaz.

Zuzycie dziennie ok. 12m3 gazu.

Temp noc : 20,5, dzień 21,5

Dedietrich Mcr24 kondensat + pogodówka.

Mam nadzieje, ze zużycie spadnie docelowo do ok. 9m3 dziennie ;)

Andix dobra to bawie sie w kryzowanie

Jeszcze zapomniałem dodac ze dzieje sie taka sytuacja np włacza sie pompa piec zaczyna grzac temperatura w pierwszej fazie faktycznie rosnie dość szybko

1st /1 sek ale np dojdzie do 45 to zamiast rosnąc spada do 43 i dalej grzeje i póżniej juz normalnie

cd.

Skryzowałem tak i wydaje sie ze jest dobrze równomiernie temp rozchodzi sie i grzejniki wszyskie od góry do dołu są ciepłe

łazienka i przedpokój kryza 1 dół 3 obroty

kuchnia kryza 2 dół 3 obroty

pokój 1 kryza 4 dół 3 obroty

pokój 2 kryza 4 dół 3 obroty

pokój 3 kryza 5 dół 3.5 obroty

grzeje wode w układzie około 8 min troche lepiej ale to i tak za duzo tak mi sie wydaje moc ustawiona na 12kw

A może kryzy poustawiac łazienka ,przedpokój,kuchnia na 4 a pokoje kryza na 5

Przy wyzej podanych ustawieniach objawia sie równiez spadek temp podczas grzania np.zaczyna grzac od 39st do 43 szybko potem spada na 42 potem dobrze do 47 i spada do 46 i reszta dobrze juz sam niewiem

-----> Marek 1971 Jak już masz poustawiana a ten sposób, to resztę skorygujesz w trakcie eksploatacji. Inne ustawienia, nie mają już wpływu na prace kotła. Pozakładaj głowice termostatyczne, ustaw na kotle pokretło reg. temp. zasilania na środek i przetestuj jak dogrzewane sa pomieszczenia i ile gazu zużywa. To samo postaraj się zrobić w pracy dwustawnej. Kontroluj licznik pracy w trybie ogrzewania ile godzin kocioł pracuje/ dobę w pracy dwustawnej i normalnej. Wtedy będziesz miał dopiero dane, co zrobić, aby było lepiej.

----> arkadiusz. Moze nie masz spierniczonego ocieplenia, ale na górze komulacyjność ścian est mniejsza niż na dole, szybciej się wychładza i potrzebuje grzania na wyższych temp. zasilania.

Witaj , mam podobne zuzycie , i też propan z Gaspolu , tyle że nie kosztuje ok.10 zł za m3 , a dokładnie 6,95 zł brutto . Za pażdiernik 50m3 - 350 zł , za listopad 70 m3 - 500 zł , ale zauważam tendencje spadkową zuzycia w cieple dni - ok 2m3 . Wydaje mi się w normie .

No to trochę to mnie uspokaja. A cena 6,95 to chyba promocyjna, też przez pierwszy rok umowy miałem taką cenę, a potem 10 zł :x Ciekaw jestem jak to wygląda w porównaniu do innych dostawców propanu...

-----> arkadiusz. Moze nie masz spierniczonego ocieplenia, ale na górze komulacyjność ścian est mniejsza niż na dole, szybciej się wychładza i potrzebuje grzania na wyższych temp. zasilania.

Też mi się tak wydaje. Ja mam podobna różnicę między gorą a dołem, powód wydaje mi się banalny - chata stoi raczej na górce, dokoła póki co nie ma ani drzew ani innych domów, więc mocno wieje - najmocniej wychładza się pokój na poddaszu położony od strony zachodniej/pd.zach. - czyli dokładnie z tej strony co u nas wieje najwięcej i najmocniej.

Ale akurat - o ile sypialnie ma się do góry - to chyba nie jest problemem, w temp. 16-18 stopni idzie się wyspać o wiele lepiej niż w 20-22 stopni. Dotyczy to również małych dzieci (pytałem ostatnio pediatry ;))

U mnie roznica pomiedzy dołem, a górą to max 1,5 stopnia C.

Z reguły jest to ok. 1 stopnia.

Problem jest jak uruchomię w weekend kominek z DGP, bo wtedy na gorze w 1 sypialni mam ponad 25 stopni po 2 godzinach i musze otwierac okno...

Musze tam zamontować kratkę z ogranicznikiem przepływu, bo inaczej chyba nie da rady.

W ogóle od tego kominka to sie mozna zagotować - nie wyobrazam sobie ciąglego palenia przy zamknietych oknach. Moze te temp. w okolicach zera sa za wysokie zeby palić regularnie w kominku...

pzdr

Andix przełaczyłem regulator w prace dwustawna

Zasada powinna byc taka ze dogrzeje do 21st tyle ustawiłem temperatura spada o 0.5 stopnia i sie włacza piec i dogrzewa do 21st

A u mnie wyglada to tak dogrzewa do 21 st i za 7 minut włacza sie na 3 min

wyłacza sie i znowu 3min grzeje i postój około 7min tak 3 razy po chwili regulator daje znak ze temperatura spada o 0,5 wtedy wyskakuje znak grzejnika na wyswietlaczu pieca i zaczyna sie grzanie też na raty bo piec robi trzy podejścia za pierwszym raze grzeje do 50st wyłacza sie pompa 5min włacza sie grzeje do 52 pompa 5min i do 56st i temp jest 21st w mieszkaniu

Załamka

:(

----->Marek1971

To tak wygląda jakby kocioł dostawał zbyt często impuls z regulatora. Tak czasem bywa jak sterownik jest w pomieszczeniu, o dużym schładzaniu, na przeciągu lub na ścianie zewnętrznej. Dostaje taki impuls i na wybiegu przenosi energię z innych grzejników do grzejnika, w którym jest regulator, a to powoduje, ze pomieszczenie zostało dogrzane tą właśnie energią i energią z kotła, który pracuje na mocy startowej. Trzeba sprawdzić, czy regulator jest we właściwym miejscu. Warto tez sprawdzić, czy przewody połączeniowe regulatora są odpowiednio podpięte i nie ma luzu na stykach i czy regulator podpięty jest na 3 przewodach jak w instrukcji, a nie na 2 jak to kombinują niektórzy fachowcy.

Jeśli wszystko jest ok. spróbuj zrobić też taki myk. W regulatorze jest opcja dopasowania temperatury z dokładnością do 0,1 stopnia. Dodaj 0,3 na plus. Odszukaj też opcje dopasowania do instalacji. Poczytaj ustawienia dla instalacji przewymiarowanej. W regulatorach Waillant ustawienie fabryczne jest 0 a może być od –5 do +5. Dal przewymiarowanych instalacji (grzejników) ustawienia na minus (ale trzeba sprawdzić w instrukcji). Jeśli tak, to ustaw na –3 np. i wtedy zobacz, co to daje. Można tez spróbować na +3 Jak to nic nie da, przywróć poprzednie ustawienie.Też miałem kłopoty z ustawieniem, aż w końcu pomogło- dokładne kryzowanie, dobre głowice termostatyczne, dopasowanie temp. 0,3 (nie zrozumiałe czemu) i dopasowanie regulatora na +2.

Mam regulator Colormatic 392 f bezprzewodowy odbiornik włozony jest do pieca do gniazda eBus to jest taki wtyk a najnik to wiadomo bezprzewodowo ebus podłacza sie 2 przewodami tak jest w instrukcji

W opcjach jest dopasowanie temp ale co 0,5 stopnia

Jest taka opcja co mówisz nazywa sie dopasowanie odcinka

(Dla optymalnego dopasowania do wielkosci pomieszczenia lub lokalizacji grzejnika wrtości dodatnie powolne przełączanie regulatora

wartosci ujemne szybkie przełaczanie regulatora

No to trochę to mnie uspokaja. A cena 6,95 to chyba promocyjna, też przez pierwszy rok umowy miałem taką cenę, a potem 10 zł :x Ciekaw jestem jak to wygląda w porównaniu do innych dostawców propanu...

Inni sprzedawcy sprzedają na litry.

1,74 netto w Orlenie