Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czytałem....." od 06.2015 do konca 08.2015 65m3 na ciepla wode "

Nie wiem co prawda czy to dotyczy 2 czy 3 miesięcy ale z drugiej strony cały czas wypowiadam się jasno i złotych gór nie obiecuję.

Na ograniczenie mocy cwu nie potrzebne jest inwestowanie kasy która nigdy się nie zwróci ale sprawdzić to co u mnie i innych daje efekty zawsze można.

Problem tkwi w piecu a nie w budynku, gdyby to jeszcze był 20kW Vaillant lub Imergas które mają moc minimalną na poziomie 3 - 4kW to zużycie 7m3 jest normalne, ale przy Junkersie który ma 8kW minimum i pracuje jakby nie był wcale kondensacyjny to już ciężko.

Tak jak i Ty uważam ze tylko ocieplenie dachu da jakieś miarodajne oszczędności ale w to trzeba jeszcze zainwestować a przy piecu który przy temperaturach powyżej zera dłużej pewnie odpoczywa niż grzeje bo ma taką modulację to może się zwracać przez 5 kolejnych lat i nic więcej już nic nie wydumamy.

Nawet, jesli to tyczy dwóch miesięcy, to daje praktycznie 1m3 na dobę.

Poniżej to trudno zejść.

Jeśli to za trzy miesiące, to jest to mega oszczędny wynik.

Nie wiem, co masz na myśli pisząc, ze kocioł pracuje jakby nie był kondensacyjny. Kondensuje, chyba, że non stop traktuje, ale to Kate by zauważyła.

Tutaj nie kocioł jest winny, ale zapotrzebowanie budynku, które jest normalne dla tak ocieplonej parterówki.

Kolega ma Immergasa i pewnie jego poleci. Ja też takiego mam i też bym go polecił. Każdy będzie polecał to co ma :]

Jeśli wierzyć serwisantowi, to stwierdził, że z serwisu tych kotłów by nie wyżył. No i gwarancja 5 lat.

Ja bym immergasa polecił głównie ze względu na szeroki zakres modulacji i minimum do jakich potrafi zejść...a immergasa nie mam :)

Jak dom jest dobrze ocieplony to weź piec z najmniejszą dolną modulacją moc, od 2-3kw. Da to większy komfort jak na dworze będą dodatnie temperatury, a przy mrozach też sobie poradzi. Przewymiarowanie pieca to chyba najczęściej popełniany błąd, chociaż z tego co czytam da się z tym żyć.

Widać na szczęście ty tego błędu nie popełniłeś ale dobrze uświadamiać innych.

Nie wiem, co masz na myśli pisząc, ze kocioł pracuje jakby nie był kondensacyjny. Kondensuje, chyba, że non stop traktuje, ale to Kate by zauważyła.

Tutaj nie kocioł jest winny, ale zapotrzebowanie budynku, które jest normalne dla tak ocieplonej parterówki.

w dni kiedy jest 0stopni na zewnatrz, piec bardzo rzadko sie załącza, gdy jest zimniej to znowu włącza sie i wyłącza czesto....

po przestawieniu pieca cwu ze 100 na 70 i co ze 100 na 80, przez dobe zaoszczedził 0.60m3 gazu.. pogoda praktycznie taka sama. ide jeszcze mniejsze zobaczymy co jutro bedzie.

nastawiłam cwu na 70 tak jak było, a co na 50...

Edytowane przez Kate02

w dni kiedy jest 0stopni na zewnatrz, piec bardzo rzadko sie załącza, gdy jest zimniej to znowu włącza sie i wyłącza czesto....

po przestawieniu pieca cwu ze 100 na 70 i co ze 100 na 80, przez dobe zaoszczedził 0.60m3 gazu.. pogoda praktycznie taka sama. ide jeszcze mniejsze zobaczymy co jutro bedzie.

To teraz obniż na sterowniku temp mrozu do minus 5, nie będzie pompa ganiać jak wściekła tej nagrzanej wody w c.o.

Poczytaj o blokadzie taktowania, załącz ją na max czas.

Mniejsze zużycie gazu nie musi być związane ze zmianą ustawień. Ja u siebie nic nie ruszałam, a zuzycie przez ostatnie dni spada: od 6,3m3, potem 5,7m3, do 3,4m3 za ostatnią dobę. Temp za oknem mam podobną przez te ostatnie dni.

Dziękuję za zainteresowanie, a jakiej firmy piec polecasz, możesz załączyć jakiś link?

Mam Immergasa vitrix 12kw i polecam moc ma wystarczającą o ile nie masz pałacu i "pokoju kąpielowego" z basenem zamiast wanny ;) Ale wiem, że są też inne piece z podobną niską mocą i takie bym rozpatrywał. A i 80% instalatorów powie, że będzie za słaby.

Mam Immergasa vitrix 12kw i polecam moc ma wystarczającą o ile nie masz pałacu i "pokoju kąpielowego" z basenem zamiast wanny ;) Ale wiem, że są też inne piece z podobną niską mocą i takie bym rozpatrywał. A i 80% instalatorów powie, że będzie za słaby.

Bo instalatorzy mówią MA BYĆ CIEPŁO a ile się zapłaci za kocioł i jego nieekonomiczną później pracę to ich już nie obchodzi. Oni liczą kocioł na ekstremalne warunki, które wsytępują przez kilka dni jeśli w ogóle. Ostatnie zimy mamy jakie widać. Nie wspomne już o takich specach co na dom świetnie zaizolowany o powierzchniach do 120m2 wrzucają kotły po 24kW!

Bo instalatorzy mówią MA BYĆ CIEPŁO a ile się zapłaci za kocioł i jego nieekonomiczną później pracę to ich już nie obchodzi. Oni liczą kocioł na ekstremalne warunki, które wsytępują przez kilka dni jeśli w ogóle. Ostatnie zimy mamy jakie widać. Nie wspomne już o takich specach co na dom świetnie zaizolowany o powierzchniach do 120m2 wrzucają kotły po 24kW!

Ja ostatnio sie nawsciekalem bo dalem piec 26kw zamiast 19kw, miwl byc viessmann 100, ale jak oststnio sprawdzilem to rozjica w minimalnej jest tylko 0,1kw czyli praktycznie zadna roznica. Fakt ze jak kupowalem to nie mialem swiadomosci z ta minimalna, teraz wzialbym inny, innego producenta zeby mial mniejsza minimalna, ale jak widac czasami roznica miedz mniejszym a duzo wiekszym rozni sie tylko w naksymalnej

To teraz obniż na sterowniku temp mrozu do minus 5, nie będzie pompa ganiać jak wściekła tej nagrzanej wody w c.o.

Poczytaj o blokadzie taktowania, załącz ją na max czas.

yhy jak to zrobic? mam sterownik pogodowy fw200 i nic tam nie widze, jest aby zadana tam grzania 26.8, akktualna 29.8 itd...

yhy jak to zrobic? mam sterownik pogodowy fw200 i nic tam nie widze, jest aby zadana tam grzania 26.8, akktualna 29.8 itd...

Blokada taktowania- str 30 w instrukcji.

Odnośnie temperatury granicznej mrozu, to ja mam FW120 i jest to tak opisane:

-przytrzymać 3 sek MENU GŁÓWNE i pokaże się napis "DLA INSTALATORA"

-grzebiesz sobie w nim dalej i u mnie jest =>Parametry ogrzewania => temperatura graniczna mrozu.

- u mnie w FW120 zaczyna to migać i ustawiasz minus 5*C;

- zatwierdzasz OK

:p

edit:

sprawdź jeszcze jak na kotle masz ustawiony tryb roboczy (str 30 w instrukcji kotła), to funkcja 2.F, może do Twego domku najlepiej byłoby ustawić 01 ??

Edytowane przez GraMar