Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bracianka a ile miesiecznie wody zuzywacie? moze od tego trzeba by zaczac :)

bo ja wlasnie w piatek dostalem rachunek . 40m3 za 2 miesiace, rodzina 2+1

O patrz, od razu widać kto normalnie myśli, w tych kategoriach to rzeczywiście wychodzi, że mało wody zużywam :o Bo z ostatniej faktury (wystawiają u nas raz na trzy miesiące wyszło mi 17m3, czyli 5,67m3 wody na miesiąc. Pewnie teraz będzie faktura około połowy lutego, a na liczniku mam 51m3, czyli od ostatniej faktury zużyliśmy 14,5m3. Czyli na nagrzanie 1m3 idzie mi 1,76m3 gazu (średnio).

Wg nominalnego projektu 500m3, ale nie wiem, jak do kubatury ma się podniesienie ściany kolankowej o 24cm. Powiedzmy, że max, 510m3.

Czyli z tego wynika że masz praktycznie 200m2 powierzchni użytkowej grzanej. Problem w tym że projektowa kubatura jest liczona po zew. obrysie wraz z ociepleniem budynku i od jego czubka po fundamenty. A jeśli chcesz ją tu podawać to niestety sama musisz sobie wyliczyć biorąc pod uwagę powierzchnię oraz wysokość poszczególnych pomieszczeń jak i wszystkie skosy na poddaszu..

Edytowane przez plusfoto

Czyli z tego wynika że masz praktycznie 200m2 powierzchni użytkowej grzanej. Problem w tym że projektowa kubatura jest liczona po zew. obrysie wraz z ociepleniem budynku i od jego czubka po fundamenty. A jeśli chcesz ją tu podawać to niestety sama musisz sobie wyliczyć biorąc pod uwagę powierzchnię oraz wysokość poszczególnych pomieszczeń jak i wszystkie skosy na poddaszu..

no własnie nigdy nie wiedziałem jak licza kubature, wg projektu mam 589, a w rzeczywistosci 489, i to po powiekszeniu domu o pare m2, u mnie latwo liczyc bo parterowka bez poddasza.

Nie przesadzajcie koledzy o normalnej rodzinie.

Widzę ze tu same wyższe sfery w domkach mieszkają, a ja powiem że pochodzę z wieżowca z ciepłą wodą z junkersa na ścianie.

U rodziców zużycie wody było na poziomie 6 - 9 m3 a ciepła woda była używana może raz lub dwa razy w tygodniu do kąpieli a ponad to codziennie do mycia naczyń gdzie woda nie lała się bez potrzeby tylko napuszczało się do zlewu z płynem do mycia naczyń a potem spłukiwało i nikt brudny nie chodził.

Widać w tabelce ze w miesiącu maju kiedy to panowały upały zużycie wzrosło do 26m3 więc jeśli na dobę wystarcza 150l ciepłej wody i nikt nie leży w wannie a tylko weźmie lekki prysznic nawet codziennie to spokojnie zużycie wszystkim spadnie bez żadnych stref czasowych itp udziwnień.

A może jeszcze ktoś posiada zmywarkę i nie spuszcza 30l wody po każdym posiłku tylko gromadzi i uruchamia raz dziennie

Ja powiem inaczej ,nawet jak bym przez 24h nie zużywał wody to kocioł i tak będzie ją podgrzewał 3x na dobę z histereza 7*C samo to już ci bije koszty i to podejrzewam z 0,5m3 na dobę czyli 15m3 na miesiąc ,to o czym my tu mówimy o 10m3 na miesiąc użytkując wodę no naprawdę nie chce mi się w to wierzyć to jakąś lipą pachnie .

Ależ ja się wcale nie denerwuję ;-) Jakieś wykrzykniki, inne znaki interpunkcyjne, emotikony świadczące o tym? ;-) To raczej Wy się denerwujecie (ach te podwójne wykrzykniki ;-)

Zdefiniuj normalną rodzinę ;-) Nas jest dwoje dorosłych i dziecko. Z wodą się nie ograniczam. Leję tyle, ile mi trzeba - fakt, nie cierpię, jak mi się woda leje bez sensu, ale bez przesady. Tak szczerze, do czego jest ta ciepła woda potrzebna? Do wykąpania się, do umycia rąk, twarzy w ciągu dnia, do posprzątania, do zmycia naczyń, które nie wejdą do zmywarki. Zmywarka i pralka same sobie wodę grzeją.

I przepraszam, że nie znam podstawowych danych :-) Jak przyjdzie mąż, to może udzieli wystarczająco mądrej odpowiedzi :-P Tylko mógłbyś mi jeszcze raz powtórzyć pytanie z tematu tego wątku? ;-)

Widzisz to jest taka rozmowa ,wiesz że gdzieś dzwony bija ale nie wiesz gdzie . Mąż ustawił limit na wodę i efektem tego jest 10m3 :lol2:

Dajcie sobie już spokój, co? ;-) Przepraszam, że co dzień nie nalewam pełnej wanny gorącej wody, nie dolewam do tego olejków wonnych i mleka koziego :p:no:

No i przepraszam, że mąż mi piec ustawia - koniec świata, jak żyć?:o:D Wiem, jakie mam zużycie i tyle mi starczy. Pytanie w temacie brzmi: ile gazu poszło w sezonie, a nie jakie masz ustawienia, że poszło Ci tyle a tyle.

Uris, tak mądrością świecisz, napisz po prostu ile m3 wody zużyłeś, wtedy dodamy do tego wyniki gazu i porównamy. Do tej pory tylko jedna osoba była na tyle sprytna (i nie byłeś to Ty), żeby w sumie zadać proste pytanie i rozwiązać większość dyskusji.

Powtarzam: średnio miesięcznie zużywam 5,67m3 wody i grzeję ją 10,5m3 gazu. Przelicz sobie, stwierdź czy to dużo, czy mało, a potem przeżywaj:p

Dajcie sobie już spokój, co? ;-) Przepraszam, że co dzień nie nalewam pełnej wanny gorącej wody, nie dolewam do tego olejków wonnych i mleka koziego :p:no:

No i przepraszam, że mąż mi piec ustawia - koniec świata, jak żyć?:o:D Wiem, jakie mam zużycie i tyle mi starczy. Pytanie w temacie brzmi: ile gazu poszło w sezonie, a nie jakie masz ustawienia, że poszło Ci tyle a tyle.

Uris, tak mądrością świecisz, napisz po prostu ile m3 wody zużyłeś, wtedy dodamy do tego wyniki gazu i porównamy. Do tej pory tylko jedna osoba była na tyle sprytna (i nie byłeś to Ty), żeby w sumie zadać proste pytanie i rozwiązać większość dyskusji.

Powtarzam: średnio miesięcznie zużywam 5,67m3 wody i grzeję ją 10,5m3 gazu. Przelicz sobie, stwierdź czy to dużo, czy mało, a potem przeżywaj:p

Pralka i zmywarka nie zużywa wody a toaleta jest na zewnątrz tyle w temacie :lol2: zużycia zimnej wody .

nawet jak bym przez 24h nie zużywał wody to kocioł i tak będzie ją podgrzewał 3x na dobę z histereza 7*C

to coś musisz mieć nie tak IMHO bo takiej straty nie powinno byc. Moze masz jakis samoczynny obieg grawitacyjny i wysysa ciepło z bojlera. Z dokumentacji przeciętnego zasobnika

Ilość ciepła na utrzymanie w gotowości kWh/24h (zasobnik 200l) 1,7kwh czyli około 0,2m3 gazu

W ciągu 24 h przy temperaturze c.w.u. w podgrzewaczu 65°C (według normy E DIN 4753-8)

A raczej nikt nie trzyma 65C

Ale to nic nie da bo się w zimnej myją to co da zużycie .

uris no jak co da zuzycie??? jesli zuzywa 5,7m3 miesiecznie to ilosc gazu potrzebna do ogrzania tego(10m3 miesiecznie ) juz robi sie wystarczajaca.

Ja pomijam fakt tej ilosci wody bo to wychodzi 200litrów wody zimnej i cieplej razem, dziennie. samej cieplej zuzywam dziennie 1,5 - 2x tyle ale ja jestem kaczka a kolezanka moze dobrze zorganizowana, nie nam to oceniac. Nie rozumiem w ogole tej dyskusji. kazdy ma inne nawyki i to nie miejsce do dyskutowania na ten temat...

moze to nie jest wątek "ile wody wam poszło w tym sezonie", ale zużycie 6m3 wydaje mi się całkiem normalne, natomiast 20m3/miesiąc to albo jakieś wycieki albo niegospodarność typu zmywanie naczyń przy odkręconym mocno kranie lub kąpiel pod prysznicem na w pełni odkreconej baterii. Przeciętne zużycie rodziny to około 9m3/miesiac (czyli szambowóz raz na miesiac)

Byc moze inaczej to wyglada przy powiedzmy dorosłych dzieciach gdy się 4 -5 osób kąpie w wannie

Edytowane przez Adam626

moze to nie jest wątek "ile wody wam poszło w tym sezonie", ale zużycie 6m3 wydaje mi się całkiem normalne, natomiast 20m3/miesiąc to albo jakieś wycieki albo niegospodarność typu zmywanie naczyń przy odkręconym mocno kranie lub kąpiel pod prysznicem na w pełni odkreconej baterii. Przeciętne zużycie to około 9m3/miesiac

ja sama zużywam 2m3/miesiąc więc zużycie Bracianki przy 3 osobach sensacyjne nie jest. Natomiast 20m3 to bezmyślne marnotrawstwo wody.

uris no jak co da zuzycie??? jesli zuzywa 5,7m3 miesiecznie to ilosc gazu potrzebna do ogrzania tego(10m3 miesiecznie ) juz robi sie wystarczajaca.

Ja pomijam fakt tej ilosci wody bo to wychodzi 200litrów wody zimnej i cieplej razem, dziennie. samej cieplej zuzywam dziennie 1,5 - 2x tyle ale ja jestem kaczka a kolezanka moze dobrze zorganizowana, nie nam to oceniac. Nie rozumiem w ogole tej dyskusji. kazdy ma inne nawyki i to nie miejsce do dyskutowania na ten temat...

Ilośc zużytej wody nie oznacza ze trzeba ja ogrzać , ja zużywamy koło 14m3 na miesiąc a z tego pewnie ogrzewał polowe .