Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

to coś musisz mieć nie tak IMHO bo takiej straty nie powinno byc. Moze masz jakis samoczynny obieg grawitacyjny i wysysa ciepło z bojlera. Z dokumentacji przeciętnego zasobnika

Ilość ciepła na utrzymanie w gotowości kWh/24h (zasobnik 200l) 1,7kwh czyli około 0,2m3 gazu

W ciągu 24 h przy temperaturze c.w.u. w podgrzewaczu 65°C (według normy E DIN 4753-8)

A raczej nikt nie trzyma 65C

Adam a ty jakie masz spadki temp w zasobniku ? Bo dane z katalogi to wiesz teoria .

Cyrkulacja na 100% nie działa ani elek ani grawitacyjna czuć by było ciepłe rurki .

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

moze to nie jest wątek "ile wody wam poszło w tym sezonie", ale zużycie 6m3 wydaje mi się całkiem normalne, natomiast 20m3/miesiąc to albo jakieś wycieki albo niegospodarność typu zmywanie naczyń przy odkręconym mocno kranie lub kąpiel pod prysznicem na w pełni odkreconej baterii. Przeciętne zużycie rodziny to około 9m3/miesiac (czyli szambowóz raz na miesiac)

Byc moze inaczej to wyglada przy powiedzmy dorosłych dzieciach gdy się 4 -5 osób kąpie w wannie

niekoniecznie, u nas sa 2 os dorosle, dziecko 3,5 roku i drugie 3 miesiace. Idzie nam 14-15m wody, a zuzywamy wose racjinalnie, do mycia zebow zamykamy, do mycia nacxyn ktore nie weszly do zmywarki zamykamy wode, do wanny nalewany ci pare dni parenascie cm wody, i dla maluszka codziebnie troche do wanienki, reszta w prysznicu, i to tez nie na ful i do namydlania zakrecamy. Takze po prostu tyle idize

moze to nie jest wątek "ile wody wam poszło w tym sezonie", ale zużycie 6m3 wydaje mi się całkiem normalne, natomiast 20m3/miesiąc to albo jakieś wycieki albo niegospodarność typu zmywanie naczyń przy odkręconym mocno kranie lub kąpiel pod prysznicem na w pełni odkreconej baterii. Przeciętne zużycie rodziny to około 9m3/miesiac (czyli szambowóz raz na miesiac)

Byc moze inaczej to wyglada przy powiedzmy dorosłych dzieciach gdy się 4 -5 osób kąpie w wannie

niestety baterie mam z termostatem i przyciskam tylko przycisk, nie mam mozliwosci regulacji cisnienia, daje na maxa. a z deszczownicy daje 30l/min :) 2prysznice dziennie + kapiel dziecka w wannie i 400litrów ni ma...

sorry 17l/min

Edytowane przez Maciu78

5 osób w tym 4 prawie dorosłe i co miesiąc ok 18 m3 wody. Nikt nie kąpie się w wannie - wszyscy pod prysznicem, ale czasami częściej niż raz dziennie.Przy myciu zębów wodę zakręcamy, mężczyźni przy goleniu też. Naczyń pod bieżącą wodą nie myjemy, bo praktycznie wszystko załatwia zmywarka ( 1 raz dziennie). Ale pralka chodzi 5-6 razy w tygodniu. Czasami nawet częściej. Gazu na podgrzewanie wody idzie ok. 30-35m3

Czytam wasze zużycia i ja pochwale się zużyciem, ale w lecie na cwu+kuchenka 25-30 m3 za miesiąc. Grzejemy zasobnik 110L dla rodziny 2+2. Wody jak podiczyłem średnio za cały rok zużywamy ok 6,8m3 dla 4 osób. Głównie prysznic i dużo prania bo dzieci małe. Według mnie to jest dobre zużycie.:wiggle: Nie wiem ile samo cwu bo mamy kuchenkę. Myślę,że kuchenka wciąga latem 10m3, a cwu ok. 20m3 na moje oko. Edytowane przez Zaciszny domek

niekoniecznie, u nas sa 2 os dorosle, dziecko 3,5 roku i drugie 3 miesiace. Idzie nam 14-15m wody, a zuzywamy wose racjinalnie, do mycia zebow zamykamy, do mycia nacxyn ktore nie weszly do zmywarki zamykamy wode, do wanny nalewany ci pare dni parenascie cm wody, i dla maluszka codziebnie troche do wanienki, reszta w prysznicu, i to tez nie na ful i do namydlania zakrecamy. Takze po prostu tyle idize

Jacku. To co piszesz to prawie tak jak u nas 2 dorosłych,jeden mały 4 latka i drugi bobas 5 miesięcy. Jeśli piszesz,że na miesiąc te 14m3 to chyba wam woda gdzieś ucieka bo u nas za miesiąc styczeń dziś wyszło mi 7,8m3. Dużo pierze, głównie prysznic,dla malucha wanienka i zmywarka chodzi co 3 dni. Wodę grzejemy na 10kw do temp.50°C w 3 przedziałach czasowych na dzień. To nam starcza i jest super.

Jacku. To co piszesz to prawie tak jak u nas 2 dorosłych,jeden mały 4 latka i drugi bobas 5 miesięcy. Jeśli piszesz,że na miesiąc te 14m3 to chyba wam woda gdzieś ucieka bo u nas za miesiąc styczeń dziś wyszło mi 7,8m3. Dużo pierze, głównie prysznic,dla malucha wanienka i zmywarka chodzi co 3 dni. Wodę grzejemy na 10kw do temp.50°C w 3 przedziałach czasowych na dzień. To nam starcza i jest super.

Tylko u nas zmywarka idzie co najmniej raz dziennie, czasami dwa, pralka tez jedna czasami dwie dziennie, i to nie znaczy ze skarpetki zmieniamy co 3h, wystarczy ze maly sie uleje kilka razy i szmaty sie zbieraja. Tylko u nas duzo np sie gotuje i na to tez woda leci. Ale tak teraz licze ze fsktycznie 500L dziennie to faktycznie troche duzo. Jak bede mial chwile to posprawdzam ile idzie na cykl prania i zmywarki

Tylko u nas zmywarka idzie co najmniej raz dziennie, czasami dwa, pralka tez jedna czasami dwie dziennie, i to nie znaczy ze skarpetki zmieniamy co 3h, wystarczy ze maly sie uleje kilka razy i szmaty sie zbieraja. Tylko u nas duzo np sie gotuje i na to tez woda leci. Ale tak teraz licze ze fsktycznie 500L dziennie to faktycznie troche duzo. Jak bede mial chwile to posprawdzam ile idzie na cykl prania i zmywarki

To ileż gazu wam poszło bo znaleźć nie mogę.

Posprawdzaj co jest nie tak,bo jak piszesz to nie powinniście przekraczać 10m3 wody miesięcznie. U nas pranie idzie z 5 razy na tydzień i zmywarka czasem częściej idzie. Żona w domu to tez sporo gotuje,ale więcej jak 9m3 w miesiacu jak mieszkamy prawie dwa lata nie widziałem. Prowadzę odczyty comiesieczne mediów, bo jak mieszkaliśmy w mieszkaniu to zazadca budynku nas oszukiwał dwa lata ze zużyciem wody. Dobrze,że wtedy miałem rozpiske co miesiąc swoich obliczeń i dochodziłem zwrotów. :D

Zmywarka to jest jeszcze pikuś bo 6-8l na cykl, pralka to niestety ale 50l. Prysznic 5 minut ale nie z deszczownicą to 25-30l ale wanna to już ~120-150.

Edytowane przez plusfoto

Jeśli ktoś na własne życzenie założył sobie deszczownicę która zużywa 17l/min, Łyżeczkę po jednym oblizaniu wkłada do zmywarki, skarpetki zmienia trzy razy dziennie a rodzina liczy 4 osoby to nic dziwnego że 15 -20 m3 zużyje.

dokładnie...

tylko czekać aż zaczniecie mi w portfel zaglądać i liczyć, że rozrzutnie żyje :p

To ileż gazu wam poszło bo znaleźć nie mogę.������

pare dni temu patrzylem to srednia z miesiaca co i cwu mialem 7.5m na dobe, tylko widze ze teraz bedzie szlo mniej bo dooiero pare dni mam drzwi wew, a przy jednakowej temp na zewnatrz i jednakoej temp zasilania grzejniki mialem na 5,5 a teraz mam niecale 4 na podziaoce, tak,e duzo mniej kwh bedzie szlo. Temp mam 22,5 - 23st. Takze jak na 140 m plus garaz 40m ogrzewany jestem zadowolony

To w takim razie sama zmywarka z pralka to 2m miesiecznie

Jutro rano sprawdze wiaderkiem ile mi wody idzie na doprowadzenie cieplej wody do najdalszej lazienki, bo troche litrow tez idzie, i mimo ze rury w otulinach i miedzy warstwami styro to sie dosc szybko wychladza, i za kazdym razem troche zimnej idzie w kanal. Cyrkulacji nie robilem