Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podpięty CAR, ale wyłączona modulacja. Grzeje w zakresie 20-45 stopni. Krzywa OTC 4,8, offset -4. Jak wspomniałem wcześniej - przy tych ustawieniach kocioł chodzi bez przerwy. Temperatura w domu jak zaczarowana.

Na noc tylko mam obniżenie o 0,2 stopnia i przeważnie kocioł się wyłączy na pare godzin. Chociaż musze sprawdzić czy to w ogóle jakieś korzyści daje

Edytowane przez genezyp

panie i panowie, dzieki! tak mnie zjechaliscie z tym zuzyciem wody ze mi sie lampka zapalila i sprawdzilem poprzednie faktury. Zwykle zuzycie nie bylo wieksze za 2miechy niz 25-30m3. No wiec sprawdzilem studnie i okazalo sie ze jest czesciowo zalana i jeszcze licznik mocno przybrudzony. Jak juz udalo sie dojrzec stan licznika to sie okazalo ze przewalili mi rachunek o 14m3. Czyli jestem normalny :) nie zuzylem 40m3 przez 2 miesiace tylko 26. Od razu mi lepiej ze oszczedzam srodowisko :)

a zeby bylo na temat to zuzycie gazu u mnie sie ostatnio tak waha ze az zglupialem. jednego dnia 4m3 na dobe, drugiego 6, trzeciego nawet 8. teraz mam tendencje spadkowa znowu.. Kociol oczywiscie taktuje jak glupi. Wlacza sie na 10-15minut a pozniej nie chodzi na czas blokady palnika czyli 35minut bo tyle ustawilem...

U mnie coś więcej idzie tego gaziu.

110 m2, 100% podłogówka z kotłem Broetje WBS22E.

Zużycie jak poniżej:

[ATTACH=CONFIG]345859[/ATTACH]

PS, czy to prawda ze podany na kotle zakres mocy 4,9-22 jest tylko fabryczny a dolną granice można sobie ustawiać?

Nawet 15m3 na dobę przy 110m2 to bardzo dużo, masz skończony ten dom w sensie ocieplenia? Tego kotła nie znam, ale na ogół niżej niż podaje producent nie zejdziesz.

Nawet 15m3 na dobę przy 110m2 to bardzo dużo, masz skończony ten dom w sensie ocieplenia? Tego kotła nie znam, ale na ogół niżej niż podaje producent nie zejdziesz.

Dom można powiedzieć ze ukończony. Podłoga 10cm styro, sciana 15cm grafitu, strop 5cm styro oraz 20cm pur na dachu.Poddasze ma podłogówkę ale jest zakręcona. Dom częściowo podpiwniczony. Dwa grzejniki w piwnicy i garażu (garaż zakręcony około 10 stycznia, piwnica przedwczoraj). Podłogówka na poddaszu odcięta też koło 10 stycznia. Nadal mam rozdzielacz na podłogówkie i grzejniki, który w sobotę zostanie przerobiony na taki gdzie zasilanie wpada na początek pętli a powrót bezpośrednio do kotła. Grzejniki będą zasilane ta samą temp co podłogówka. Odłączę również pompę w rozdzielaczu i spróbuję na tej z kotła. W chwili obecnej mam KG 1,5 i temp maksymalna 56*C, po przeróbce pewnie będę mógł o wiele obniżyć. Czy mój tok rozumowania jest prawidłowy?

Obecnie wstając rano najczęściej kocioł kończy dogrzewać do zadanej temperatury na sterowniku pokojowym, potem przez cały dzień nie pracuje, dopiero wieczorem koło 18-19 dogrzewa i potem w nocy pracuje.

Zużycie jak poniżej:

PS, czy to prawda ze podany na kotle zakres mocy 4,9-22 jest tylko fabryczny a dolną granice można sobie ustawiać?

zużycie duże.. ale czy te 110m2 to powierzchni użytkowej? ile masz metrów po podłodze wszystkich ogrzewanych powierzchni, łącznie z garażem (jeśli grzejesz). Jaki to projekt?... No i Lublin to polski biegun północny ;)

Dom można powiedzieć ze ukończony. Podłoga 10cm styro, sciana 15cm grafitu, strop 5cm styro oraz 20cm pur na dachu.Poddasze ma podłogówkę ale jest zakręcona. Dom częściowo podpiwniczony. Dwa grzejniki w piwnicy i garażu (garaż zakręcony około 10 stycznia, piwnica przedwczoraj). Podłogówka na poddaszu odcięta też koło 10 stycznia. Nadal mam rozdzielacz na podłogówkie i grzejniki, który w sobotę zostanie przerobiony na taki gdzie zasilanie wpada na początek pętli a powrót bezpośrednio do kotła. Grzejniki będą zasilane ta samą temp co podłogówka. Odłączę również pompę w rozdzielaczu i spróbuję na tej z kotła. W chwili obecnej mam KG 1,5 i temp maksymalna 56*C, po przeróbce pewnie będę mógł o wiele obniżyć. Czy mój tok rozumowania jest prawidłowy?

Obecnie wstając rano najczęściej kocioł kończy dogrzewać do zadanej temperatury na sterowniku pokojowym, potem przez cały dzień nie pracuje, dopiero wieczorem koło 18-19 dogrzewa i potem w nocy pracuje.

Generalnie niskotemperaturowy system grzewczy jest oszczędniejszy, ale czy jesteś z tymi grzejnikami na to przygotowany, czy dogrzejesz ..........

Generalnie niskotemperaturowy system grzewczy jest oszczędniejszy, ale czy jesteś z tymi grzejnikami na to przygotowany, czy dogrzejesz ..........

Grzejniki mam tylko w garazu i piwnicy. Garaz juz dawno odlaczylem a piwnice kilka dni temu bo za cieplo jest.

Po przelaczeniu na nizsza temp mam nadzieje na nizsze zuzycie.

Dziś mnie tknelo i sprawdzilem czy pompą z pieca pociagne ogrzewanie podłogowe,które jest na rozdzielaczu z zaworem mieszjacym z pompą. Odkrecilem zawór mieszjacy na maxa i po obserwacji na rotametrach woda przepływala z mniejszą ilością jak pięć był załączony ,ale zastanowiło mnie tylko jedno czy jak na swoich przedziałach czasowych kiedy tylko piec pracuje i grzeje podłogę z pompy pieca nie wystygnie mi zbyt szybko jak piec skończy swoj przedział i woda nie będzie krążyć w podłodze. Czy próbował ktoś taka operacje u siebie i jak się ma to z komfortem cieplnym kiedy grzeje się w oknach czasowych.

Zużycie jak poniżej:

Chłopie, kto Ci wcisnął kocioł 22 kw na 110 mkw? I to jeszcze do podłogówki?