Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ewentualnie popros o rady "fachowcow" z tego forum, ktorzy pisali, ze koszt utrzymania mieszkania 50m2 byl u nich 2 razy wyzszy niz koszt utrzymania domu 150 m2. :lol:.

pluszku, właśnie dostałam fakturę za gaz. Dom 120 m2, 15 cm styropianu, 30 cm wełny na dachu (tzn pod dachem :D ), drugi sezon grzania. Sterowanie pokojowe ustawione na 20 noc a 22 dzień. Piec Vitopend 222. Do tego koza bez rozprowadzenia dogrzewa dół, co dzień ale tylko wieczorem.

Wychodzi mi 80 m3/msc CW+CO. Z tego CW to połowa (wiem z faktur za lato). Przy moich cenach gazu kosztuje to ok 200 zł/msc. Cóż, w bloku za 60 m2 powierzchni za ogrzewanie płaciłam 150. Przez CAŁY rok. A jeszcze dodatkowo za ciepła wodę.

Ale już moja mama w domku 180 m2 z lat 80, ocieplonym styropianem tylko 8 cm i z kiepską izolacją podłogi i stropu płaci 400/msc bez wody (grzeje pradem), piec ma thermeta a temperaturę w porywach 18 st. a zwykle z 16. Więc nie wiem czy to piec winny, czy ocieplenie czy technologia...

Witaj , mam podobne zuzycie , i też propan z Gaspolu , tyle że nie kosztuje ok.10 zł za m3 , a dokładnie 6,95 zł brutto . Za pażdiernik 50m3 - 350 zł , za listopad 70 m3 - 500 zł , ale zauważam tendencje spadkową zuzycia w cieple dni - ok 2m3 . Wydaje mi się w normie .

No to trochę to mnie uspokaja. A cena 6,95 to chyba promocyjna, też przez pierwszy rok umowy miałem taką cenę, a potem 10 zł :x Ciekaw jestem jak to wygląda w porównaniu do innych dostawców propanu...

U mnie cena z Gaspolu też 10zł/m3 a zuzycie to wychodzi ok.3m3/dobę (120m2, 12cm styro i 20cm wełny na stropie), z tym że kocioł najprostszy termetu, bez automatyki i włączamy go na dzień - nagrzewa dom a na noc go wyłączamy ( w sumie włączamy go tylko okazyjnie bo ciągle kombinuje z piecem na paliwo stałe) bo 900zł na miesiąc gdy nie ma mrozów to jednak dużo.

Powiedzcie mi jedną rzecz jezeli ustawił bym piec na minimum 8kw czy to bedzie dobre rozwiazanie skoro z grzejników moc mam 9400wat

9400x0.75=7050 czyli około 7kw potrzebna jest moc pieca

Czy takie rozwiązanie bedzie dobre bo na dzien dzisiejszy to ide z torbami 7m3 gazu na 12 godzin 80m2 do ogrzania

----->Marek1971.

Serwisant ma rację, że kocioł sam dobierze sobie potrzebną moc, bo ma palnik modulowany.. U Ciebie też grzeje sobie mocą startową a jak potrzeba to większą. Ale moc max ogranicza się dlatego, aby nie było zbyt szybkiego przyrostu temperatury w instalacji i przez to wadliwej pracy całego układu.(najczęściej zbyt duża różnica między temp zasilania a temp. powrotu.

Poniżej mocy startowej nie da się zejść. Wynika ona z ciśnienia na dyszy i przepływu przez nią określonej w instrukcji ilości gazu.

Podejrzewam ze o duzo mam przewymiarowaną instalacje tak to jest jak hydraulik niema pojecia o wyliczeniach podam przykład moich wyliczen powiedzcie czy dobrze.

Pokój 21m2 wysokośc 2.65m

biorąc pod uwage że budynek nieocieplony to daje 50w/m3

21x2.65x50=2782,5wat to bedzie zapotrzebowanie pokoju na ciepło

grzejniki mam magme ale moce sa przyblizone do tych

http://www.irjaza.com.pl/san_aluminium_wulkan.html

i teraz zakladając ze instalacje robie 55/35/20 to jedno zeberko ma 148 wat

czyli dziele 2783:148=18.804 zokraglam to do 19 to wpokoju powinno byc 19 zeberek

Prosze o sprawdzenie tych wyliczen czy dobrze?

A ja mam zainstalowane aż 25 zeberek jak on to wyliczył !!!!!!!!!!!!!

Ewentualnie popros o rady "fachowcow" z tego forum, ktorzy pisali, ze koszt utrzymania mieszkania 50m2 byl u nich 2 razy wyzszy niz koszt utrzymania domu 150 m2. :lol:.

pluszku, właśnie dostałam fakturę za gaz. Dom 120 m2, 15 cm styropianu, 30 cm wełny na dachu (tzn pod dachem :D ), drugi sezon grzania. Sterowanie pokojowe ustawione na 20 noc a 22 dzień. Piec Vitopend 222. Do tego koza bez rozprowadzenia dogrzewa dół, co dzień ale tylko wieczorem.

Wychodzi mi 80 m3/msc CW+CO. Z tego CW to połowa (wiem z faktur za lato). Przy moich cenach gazu kosztuje to ok 200 zł/msc. Cóż, w bloku za 60 m2 powierzchni za ogrzewanie płaciłam 150. Przez CAŁY rok. A jeszcze dodatkowo za ciepła wodę.

Ale już moja mama w domku 180 m2 z lat 80, ocieplonym styropianem tylko 8 cm i z kiepską izolacją podłogi i stropu płaci 400/msc bez wody (grzeje pradem), piec ma thermeta a temperaturę w porywach 18 st. a zwykle z 16. Więc nie wiem czy to piec winny, czy ocieplenie czy technologia...

No więc i ja się podziele moimi wynikami , nie są niestety tak fascynujące jak EZS ,ale myżle ze nie najgorsze . Ogrzewana powierzchnia 150 m2 (czasmi jeszcze ogrzewany garaż + 35 m2 - bo wykańczam sciany podłogi sufity ) izolacja 15 styro na scianie , 13 cm na podłodze , 30 wełny na dachu . Temperatura 21,5 - 22 bez różnicowania dzień/noc , kominek mam ( ale nie pale) zużycie za okres od 10 wrzesnia do 28 listopada 345 m3 rachunek 620 zł za gaz . A w tym ogrzewanie CWU. ( myśle ze ze 100m3 za ten okres to właśnie ogrzewanie wody do mycia)

Podejrzewam ze o duzo mam przewymiarowaną instalacje tak to jest jak hydraulik niema pojecia o wyliczeniach podam przykład moich wyliczen powiedzcie czy dobrze.

Pokój 21m2 wysokośc 2.65m

biorąc pod uwage że budynek nieocieplony to daje 50w/m3

21x2.65x50=2782,5wat to bedzie zapotrzebowanie pokoju na ciepło

grzejniki mam magme ale moce sa przyblizone do tych

http://www.irjaza.com.pl/san_aluminium_wulkan.html

i teraz zakladając ze instalacje robie 55/35/20 to jedno zeberko ma 148 wat

czyli dziele 2783:148=18.804 zokraglam to do 19 to wpokoju powinno byc 19 zeberek

Prosze o sprawdzenie tych wyliczen czy dobrze?

A ja mam zainstalowane aż 25 zeberek jak on to wyliczył !!!!!!!!!!!!!

Zeberko ma moc 148 watt w przypadku zasilania 75 stopni. W przypadku zasilania 55 stopni moc zeberka spada nawet o 40%. U mnie przy ocieplonym budynku mam 1 zeberko/m2 wiec 25 zeberek/21 m2 przy nieocieplonym budynku jest o.k.

Ciekawostka :D Rozmawiałem ze znajomym który ma domek 83m2 taki jak mój nieocieplony piec junkers te same parametry co mój grzejniki ma kermi owiele mniej wody w obiegu co ja u niego cykl grzania wody w instalacji to 3min zużywa wtedy 60litrów gazy gz50

A teraz u mnie instalacja aluminiowe grzejniki wody dwa albo trzy razy tyle cykl grzania trwa okolo 11 min spalam 220litrów gazu gz50

I dlaczego twierdzicie ze ilość wody i przewymiarowana instalacja niema znaczenia przy zuzyciu gazu??????

Ciekawostka :D Rozmawiałem ze znajomym który ma domek 83m2 taki jak mój nieocieplony piec junkers te same parametry co mój grzejniki ma kermi owiele mniej wody w obiegu co ja u niego cykl grzania wody w instalacji to 3min zużywa wtedy 60litrów gazy gz50

A teraz u mnie instalacja aluminiowe grzejniki wody dwa albo trzy razy tyle cykl grzania trwa okolo 11 min spalam 220litrów gazu gz50

I dlaczego twierdzicie ze ilość wody i przewymiarowana instalacja niema znaczenia przy zuzyciu gazu??????

Ilość wody ma znaczenie, ale jemu piec się włączy trzy razy a tobie raz.

jaja sobie robisz, czy co?

kto szybciej oprozni wanne pełną wody: człowieczek z garnkiem 1 L ktory wylewa 10 garnkow na minute czy człowieczek z garnkeim 5 L ktory wylewa 2 garnki na minute?

Ty masz duzy garnek a znajomy ma mały.

Ogolnie jednak Ty masz lepiej bo piec gazowy pracuje bardziej wydajnie gdy ma mniej załaczen/wylaczen a czas grzania (przerwy w grzaniu) jest dluzszy.

ano własnie tylko ze u mnie piec grzeje 10 min i 12 min nie chodzi, odstepy są mniej wiecej takie same tak jak u niego i co wy nato pisze bo naprawde niewiem gdzie jest popełniony błąd u mnie przez 2 godziny piec zuzywa około 1.2m3 gazu

I jeszcze jedna ciekawostka zakrecam wszystkie grzejniki oprócz tego najdalej położonego czyli okolo 12m od pieca ,włacza się piec i grzeje niby w nim wode około 3sek i sie wyłacza też troche dziwne zachowanie

Witam! To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Remontuje mieszkanie z rozbudową w domku z 1972 roku. Docelowo zakupiłem 2 pokoje o powierzchni 42m2. Całość zaopatrzyłem w instalacje, dobudowałem wcięty róg budynku o 2 pokoje na 2 poziomach po 14m2 i tam dwie ściany są obecnie na jeden pustak(40m2 ściany) i schnący tynk gipsowy... Reszta ścian istniejących jest z cegły dziurawki o grubości 42cm ale nad jednym pokojem jest b.zimny strych u góry(dociepliłem 5cm waty podwieszając sufit) i piwnica na dole a dwie ściany są szczytowe... Chcę się wprowadzić pod koniec lutego a przeraża mnie ogrzewanie... Kilka dni temu odpaliłem kocioł Fondital Panarea CTFS zamknieta komora. W pierwsza dobę połknął ponad 20m3 gazu GZ50 a obieg przez pierwsze dwie godziny ustawiłem na 65st ale nie chciał nawet dogrzać więc ustawiłem na 45st i tak zostawiłem... Aktualnie wyłączyłem ogrzewanie i pouchylałem okna aby nadal wietrzyć tynki ale obawiam się że bez ogrzewania do początku marca może być problem z dogrzaniem i dosuszeniem mieszkanka do w miarę przyjemnej temperatury bez poważnego nakładu na gaz. Zastanawiam się czy zaraz w styczniu nie docieplić szybciutko tej dobudówki 10 albo 12cm styropianu? Tynk na wieńcach, słupach i fugach nie schnie chociaż ma 3tygodnie. W styczniu wchodzą z wykończeniówką więc wypadało by zacząć grzać. Mam programator Auraton 2100tx jeszcze nie podłączony. Jak ustawić wstępnie temperaturę w styczniu podczas prac wykończeniowych aby nie zbankrutować na gazie? Mieszkanie łącznie ma 80m2 i nie było ogrzewane około 6 lat. Z góry dziękuję za odpowiedz.

Kazdy piec i dom jest inny....musisz potestowac nastawy pieca....Cala instalacje....Technicznie nie pomoge,ale uwazam,aby w srodku cos moc robic,warto miec z 15 st. Fachmani dadza rade,sciany nie beda wilgotniec....przewiew dobry,mrozne powietrze tez pomocne...ale uwazam,ze mysl do przodu,musisz po wykonczeniu miec juz rozwiazany problem.Ja uwazam,ze jak moj kondensat zre ok. 8 m3 na dobre,nie majac kuchneki gazowej,to jest duzo....20 m3/dobe,jakby mi zjadl....to bym chyba zaczal sie bardzo mocno martwic...majac dom 185.m.kw. w nim 2 os. dorosle,brak elewacji,podbitki,drwi wew. i mebli,ale wykonczony w srodku...