Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak tam Wasze zuzycie, uzytkownicy ekologicznego paliwa ? :wink:

Przymrozilo troszeczku... a mówią że gazu ma zabraknąc...

Gazu nie zabraknie - jesteśmy zbyt duzym odbiorcą - nie ma się co obawiać...Juz szybciej w Polsce węgla zabraknie niż gazu.

U mnie nocami do -10 stopni, w ciągu dnia -2.

Zużycie na poziomie 11 m^3 gazu na dobę.

Całkiem dobry wynik jak na nowy dom.

Dom 4 kondygnacje x 80m2 (2 piętra ogrzewane a piwnica i strych nie ogrzewane). Ocieplenie średnie. GZ50. Kocioł żeliwny stojący temp 40-60°C, pompa bieg II, grzejniki żeliwo i czujnik pokojowy. Opalanie wyłącznie gazem.

Stop na II kondygnacji (pod strychem) ustawiony na tryb "chłodnica" (na strychu mam teraz ok. +5 do 7°C) oraz straty w piwnicy (teraz w piwnicy ok. 10-12°C) :-)

Podaję moje zużycie i obserwacje:

koniec grudnia przy +5°C na zewnątrz

zużycie gazu ok. 18m2 grzanie w godz. 6.00-24.00 temp 20,0/18,00°C i obniżenie temp. nocne 19/17°C (kondygn. góra/dół).

styczeń 2009:

przy -5/-8°C na zewnątrz , tzn po Sylwestrze :-)

zużycie gazu ok. 25m2 grzanie w godz. non stop 20,0/18,0°C (kondygn. góra/dół)

zużycie gazu ok. 23m2 grzanie w godz. non stop 19,5/17,5°C

zużycie gazu ok. 20m2 grzanie w godz. 6.00-24.00 temp 19,5/17,5°C i o 1°C mniej w nocy.

Cykl pracy kotła: 40-50 min grzanie (spalanie ok. 1,9m3 gazu/h) + 50-70 min postój (ostatnia doba za oknem -5/-10°C).

Jesienią mieściłem się w 10-12 m2 gazu przy +10 do +5°C.

witam mam dom piętrowy 120m2 ściany 1.5 pustaka ze szczeliną powietrzną ocieplone styropianem 6cm , strop na piętrze ocieplony styropianem 10cm,a strop na parterze styropian 5cm, piec jednofunkcyjny beretta ,grzejniki żeliwne i rurki stalowe około 500 litrów wody,programator pokojowy.

średnie spalanie przy 20.5 stopniach dzień i 19.5 noc 11m3 gazu

Z tego co widzę to wiele osób ogrzewających dom gazem ogrzewa większe kubatury , a spala mniej gazu i tak myślę co by można było poprawić by piec spalał mniej gazu przy tych ustawieniach co mam .Zauważyłem że zawsze jak się piec włącza to już grzejniki są zimne i znów od początku nagrzewa te 500 litrów wody i zastanawiam się jak bym go przełączył na pracę ciągłą może ktoś ma tak ustawiony piec i może coś powiedzieć ile wtedy zużywa gazu .Piec ma parametry średnie 1.5m3 min. i 2,5m3 max

dzięki

Z tego co widzę to wiele osób ogrzewających dom gazem ogrzewa większe kubatury , a spala mniej gazu

Popatrz jaki ocieplenie maja ludzie w tych porównywalnych domach. Ty masz 6 cm styropianu a większość teraz daje 12-15 a to 100-120% więcej niż u Ciebie. Dodatkowo pewnie w podłodze nie masz nic ... a to prawie tak sama ważna sprawa jak dach (Ja mam 16 cm styropianu w samej podłodze).

Myślę że nie uda Ci się nawet zbliżyć do takiego zużycia gazu bez dodatkowego ocieplenia domu.

i tak myślę co by można było poprawić by piec spalał mniej gazu przy tych ustawieniach co mam .

Jeśli piec ma modulowany palnik (zmniejsza siłe spalania w zależności od potrzeb) to spróbuj go ustawić na ciągłe grzanie mniejszą temperaturą zasilania. Jeśli tego nie ma to będzie to trudne bo piec będzie i tak palił całą mocą.

Generalnie skoro masz bardzo pojemną (w wodę) instalację to uważam że lepiej (ekonomiczniej) grzać ciągle bez zbytnich wahań temperatur.

Teraz dają grubiej styropianu , gdyż buduje się najczęściej mur z jednego pustaka ja mam dom 30 letni z 1,5 pustaka ze szczeliną powietrzną 10 lat temu mówili że 5,6 cm. styropianu to jest ilość wystarczająca dla takiego muru.A z tym grzaniem ciągłym to piec ma palnik modulowany tylko na ile godzin go nastawić w dzień a na ile w nocy bo 24 godziny na dobę grzania to o oszczędzaniu można zapomnieć.

Teraz dają grubiej styropianu , gdyż buduje się najczęściej mur z jednego pustaka ja mam dom 30 letni z 1,5 pustaka ze szczeliną powietrzną 10 lat temu mówili że 5,6 cm. styropianu to jest ilość wystarczająca dla takiego muru.A z tym grzaniem ciągłym to piec ma palnik modulowany tylko na ile godzin go nastawić w dzień a na ile w nocy bo 24 godziny na dobę grzania to o oszczędzaniu można zapomnieć.

No wiesz ja tez kiedyś budowałem dom w którym jako prekursor w okolicy dałem w środek 3 cm :D styropianu bo inni nic nie dawali dlatego Cie doskonale rozumiem. Teraz są inne standardy i daje się jak najwięcej bo to się zwyczajnie opłaca.

Nie wiem jako masz ten sterownik pokojowy. Domyślam sie ze to tylko coś w rodzaju włączy/wyłącz, więc spróbuj na piecu ustawić maksymalna temperaturę zasilania na 50 stopni i ją stopniowo zmniejszać w ten sposób metodą testów ustalisz czy piec wydoli z ogrzewaniem i czy faktycznie zużyje mniej gazu.

sterownik mam euroster2020 temperaturę na piecu mam ustawioną na lekko ponad 50 stopni piec nagrzewa wodę do tej temperatury prawie godzinę potem zmniejsza mu się płomień i pracuje już tylko na podtrzymaniu tej temperatury i jak nagrzeje 21 stopni to się wyłącza tylko nim on się znowu włączy to woda cała wystygnie gdyż te 500 litrów jeszcze ze 2 godziny oddają ciepło .I potem znowu przy włączeniu pracuje godzinę na maxymalnej mocy i chodzi mi o to czy jak by chodził ciągle to nie było by to bardziej ekonomiczne niż jak się włączy np. 6 czy 7 razy na dobę i pracuje z początku te 6,7 godzin na maxymalnej mocy.

dzięki

sterownik mam euroster2020 temperaturę na piecu mam ustawioną na lekko ponad 50 stopni piec nagrzewa wodę do tej temperatury prawie godzinę potem zmniejsza mu się płomień i pracuje już tylko na podtrzymaniu tej temperatury i jak nagrzeje 21 stopni to się wyłącza tylko nim on się znowu włączy to woda cała wystygnie gdyż te 500 litrów jeszcze ze 2 godziny oddają ciepło .I potem znowu przy włączeniu pracuje godzinę na maxymalnej mocy i chodzi mi o to czy jak by chodził ciągle to nie było by to bardziej ekonomiczne niż jak się włączy np. 6 czy 7 razy na dobę i pracuje z początku te 6,7 godzin na maxymalnej mocy.

dzięki

Spróbuj wyłączyć regulator. Nastaw na piecu 35-40 stopni i poczekaj dobe w podonych warunkach pogodowych, włącz sterownik i po kolejnej dobie porównaj wyniki. Innego wyjścia nie widzę.

u mnie już jest 1000 m3, które się nazbierały w 2 miesiące. Teraz mam około 50 m3 dziennie.

podłogówka na kotle ustawiona na 30 stopni, grzejniki na 5 stopni. Efekt jest taki, że podłogówka jest letnia, a grzejników nie można dotknąć.

Coś się z czujnikami pochrzaniło.

Do tego tak jak w pierwszych dniach szło około 5-10 metrów gazu i miałem możliwość regulacji, to teraz kocioł non stop grzeje, nieważne jaka temperatura na zewnątrz.

masakra.

a niby bezawaryjny kocioł :-/

u mnie już jest 1000 m3, które się nazbierały w 2 miesiące. Teraz mam około 50 m3 dziennie.

podłogówka na kotle ustawiona na 30 stopni, grzejniki na 5 stopni. Efekt jest taki, że podłogówka jest letnia, a grzejników nie można dotknąć.

Coś się z czujnikami pochrzaniło.

Do tego tak jak w pierwszych dniach szło około 5-10 metrów gazu i miałem możliwość regulacji, to teraz kocioł non stop grzeje, nieważne jaka temperatura na zewnątrz.

masakra.

a niby bezawaryjny kocioł :-/

Kocioł grzeje (zuzywa gaz) a podlogówka zimna - winna może byc pompa obiegowa do podłogowki lub zawor trojdrozny (np. pozostał w pozycji 90% zamknietej). Przy niesprawnej pompie do podłogowki opory przepływu w podłogówce sa tak duze, ze wiekszosc wody tłoczonej przez pompe w piecu idzie do grzejnikow (są gorące).

Ale nie martw sie, od nowego roku mamy niższe podatki - pewnie na tym sporo zyskasz (biedny przeciez byc nie mozesz skoro spalasz po 50 m3 gazu na dzien) :lol:

U mnie o ile w listopadzie przy temp na zewnatrz +2/+9 kocioł spalał 7 m3 to teraz prz mrozach spadajacych nawet do -15 stopni w nocy pali dalej 7 m3 gazu - tylko, ze poprzymykałem kratki wentylacyjne i zainstalowałem sterownik pogodowy, ktory lepiej steruja praca kotła nizbym sam to robil.

"pluszku" nie wiem skad te uszczypliwosci.

Naprawde bogaci ludzie nie placa prawie w ogole podatkow troche biedniejsi ( na PL warunki bogaci) placa juz dawno 19% liniowy wiec to zadna zmiana.

TYlko zwykli pracownicy najemni zarabiajacy troche wiece jniz srednia krajowa odczuja - ciekawe ilu ich jest...

Swoja droga gdyby u mnie spalanie bylo 7 m3 ba, nawet 2-3 razy tyle to chyba bym byl bardzo szczesliwy:)

Użytkownicy gazu i oleju ile średnio kosztuje metr gazu i litr oleju? ceny brutto

Gaz GZ-50 - Gazowania warszawska

Abonament Cena gazu Abonament sieciowy Opłata sieciowa

7,10 zł /mc 0,92 zł/m3 39,10 zł /mc 0,29 zł/m3

Ceny netto + 22%

Dla świętego spokoju do obliczeń przyjmuję ze 1m3 gazu zimą kosztuje 1,80 zł brutto.

Latem wychodzi znacznie drożej bo zużycie bardzo małe a opłaty stałe takie same.

Od 2 stycznia do dziś piecyk spalił 46m3 gazu GZ-50, ale sama ostatnia doba to 15m3 (wczoraj w dzień -13 a w nocy u mnie było -20).

Taki biegun zimna pod Warszawą :lol:.

Reasumując ostatnia noc kosztowała mnie 27 zł brutto :wink: W sumie na 170m2 to chyba przyzwoicie.

"pluszku" nie wiem skad te uszczypliwosci.

Naprawde bogaci ludzie nie placa prawie w ogole podatkow troche biedniejsi ( na PL warunki bogaci) placa juz dawno 19% liniowy wiec to zadna zmiana.

TYlko zwykli pracownicy najemni zarabiajacy troche wiece jniz srednia krajowa odczuja - ciekawe ilu ich jest...

Swoja droga gdyby u mnie spalanie bylo 7 m3 ba, nawet 2-3 razy tyle to chyba bym byl bardzo szczesliwy:)

To nie była uszczypliwosc, to było :o :o :o

50 m3 gazu na dzien to 90 zl/dzien czyli 2700 zl/miesiac.

Takie kwoty to abstrakcja. Ogrzewanie zakrecic, dzieci wysłac do rodziny i wezwac hydraulika, chyba ze "domek" ma 1000 m2.

Zabrakło tu informacji o powierzchni domu oraz jego ociepleniu lub braku ocieplenia.

Jesli licznik gazu nie jest zepsuty (piec chodzi non stop) to co dzieje sie z tym cieplem? Okna na poddaszu otwarte?

Wiesz ..... niektorzy maja garaże dwustanowiskowe wolnostojace podobnej wielkosci co moj domek, ja mam tylko 105 m2 - prawie jak duze mieszkanie, tylko na wsi.

Użytkownicy gazu i oleju ile średnio kosztuje metr gazu i litr oleju? ceny brutto

Gaz GZ-50 - Gazowania warszawska

Abonament Cena gazu Abonament sieciowy Opłata sieciowa

7,10 zł /mc 0,92 zł/m3 39,10 zł /mc 0,29 zł/m3

Ceny netto + 22%

Dla świętego spokoju do obliczeń przyjmuję ze 1m3 gazu zimą kosztuje 1,80 zł brutto.

Latem wychodzi znacznie drożej bo zużycie bardzo małe a opłaty stałe takie same.

U mnie jest trochę inaczej, ceny BRUTTO:

Taryfa S-2 (poprzednio miałam S-3)

gaz gz-35: 0,9272

opłata siec. zmienna: 0,2979, razem za metr gazu: 1.225

abonament: 7,8/ m-c

opłata sieciowa stała: 11,346

Jak widać gaz mam teraz nieco droższy niż w taryfie s-3 ale za to opłaty stałe niższe - teraz wychodzi 229,752/rok

Podaję link do cennika pgnig gdzie można sprawdzić podane przeze mnie ceny. Na dole strony w ramce jest dokument zatytułowany: Taryfa dla paliw gazowych nr 1/2008 - tekst w brzmienu obowiązującym od 1.11 2008 - po wejściu tam wyświetli się dokument ponad 40-stronicowy, moje dane są:

abonament i cena gazu - str. 31

opłaty sieciowe - str. 41. Podane w cenniku ceny są NETTO, ja podałam brutto.

http://www.pgnig.pl/dladomu/taryfa/twoja_taryfa/?r,main,activeId=3210

Dom nie zamieszkały, ocieplony 15cm ściany, podłoga 12cm, skosy 25cm. Głównie grzejniki + 40 mkw. podłogówki (kuchnia, przedpokój, łazienki). Kocioł buderus kondesat z pogodówką + 120l.

W tej chwili ustawione mam na 17C w domu, grzejniki przykrecone na 2, grzanie wody wylaczone. Spala mi średnio 7-8m3 na dzień teraz. W poprzednim miesiacu poszlo 180m3 gazu z sieci. Woda na grzejniki ustawiona na 40C. (tynki wew.byly robione w maju)

A dzisiaj w przy -20C w nocy poszlo przez dobe 15m - temp w srodku ok. 15C, na poddaszu z 13C (temp za dnia gdy piec nie grzal, w nocy nie wiem co sie dzieje ;) Grzejniki na 3, 4.

No u mnie dziwna sytuacja przy -20 spalił na dobe 12m3 gazu temp w domu 20st

Podniosłem mu moc na max czyli na 24kw czas blokady na 40

Dzisiaj był serwisant powiedzialem mu o tym ze piec ma za duzą moc stwierdził ze mozna przerobić go na model mniejszy wykrecajac dwie dysze zaslepiajac je i wprowadzenie w oprogramowanie kotla innego kodu uzadzenia o mniejszej mocy ale bedzie jeszcze sie konsultował z przedstawicielami firmy heheh ciekawe.