Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przy takiej podłogówce to w pierwszym sezonie możesz spokojnie 200m3 zrzucić na poczet "suszenia".

Dzięki, trochę mnie uspokoiłeś. Nawiasem mówiąc jak wczoraj byliśmy z rodziną w nowym domu to miałem wrazenie, iż zyski bytowe były wyraźnie odczuwalne. Bynajmniej we wsazaniach sterownika pokojowego.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki, trochę mnie uspokoiłeś. Nawiasem mówiąc jak wczoraj byliśmy z rodziną w nowym domu to miałem wrazenie, iż zyski bytowe były wyraźnie odczuwalne. Bynajmniej we wsazaniach sterownika pokojowego.

Miesiąc temu znajomy wygrzewał 180 m2 podłogówki, zjadło w 2 tygodnie 210 m3 i wyłączył bo już nie mógł na licznik patrzeć :)

A zapomniałem, steruję regulatorem pokojowym Tybox 137, histereza ustawiona na 0,2 stopnia.

Mamy różne kotły, moim steruje pogodówka wg krzywej i teraz ma zadaną 28st.(max widziałem rok temu 34 przy -17st).

Każdy się musi "nauczyć"własnego domu, ten sezon nie będzie dla Ciebie miarodajny.

Spokojnie, myślę że nie będzie źle, nie koryguj gwałtownie i często, po każdej zmianie odczekaj kilka dni.

Miesiąc temu znajomy wygrzewał 180 m2 podłogówki, zjadło w 2 tygodnie 210 m3 i wyłączył bo już nie mógł na licznik patrzeć :)

No to u mnie nie jest jeszcze tak źle. Kocioł wlácza się u mnie kilka razy na dobę, temperatura w domu spada bardzo powoli. Najciekawsze jest to że na początku grzałem bez sterownika i kocioł pracując non stop (na wyświetlaczu tylko świeczka) zjadał 7 m3, fakt było cieple na zewnątrz. Po dolożeniu sterownika siedmiu nie przekroczył ale myślałem, ze będzie mniej. Suma sumarum widzę, że sterownik daje oszczędności ale żeby jakies szałowe to nie. Muszę nauczyć się obslugiwać cały system metodą prób i błędów bo jeden mówi żeby pomy obiegowe chodziły szybciej a drugi żeby wolniej i weź człowieku bądź mądry. Jutro zmniejszę temp zasilania na 30 stopni.

Mamy różne kotły, moim steruje pogodówka wg krzywej i teraz ma zadaną 28st.(max widziałem rok temu 34 przy -17st).

Każdy się musi "nauczyć"własnego domu, ten sezon nie będzie dla Ciebie miarodajny.

Spokojnie, myślę że nie będzie źle, nie koryguj gwałtownie i często, po każdej zmianie odczekaj kilka dni.

Tak właśnie robię, nic na łapu capu. Jutro zmniejszę temperaturę zasilania na 30 chyba, że kocioł się posłucha i zejdzie na np 27.

Ile zuzyles gazu za caly poprzedni sezon lub w ciagu 1 roku?

od 01/10/2015 do 30/09/2016

803m3

1762zł

To był pierwszy sezon.

Październik rok temu: 68m3, ale na pewno rok temu było cieplej i więcej zysków słonecznych

Edytowane przez fotohobby

Nie możemy porównywać zużycia w naszych domach, mój jest dwa razy większy. Napisz lepiej czy wg Ciebie to norma w pierwszym sezonie czy ja coś źle robię?

Nie ma znaczenie "co zrobisz", bo czy ustawisz temp zasilania na 28C, czy na 32C, czy pompy obiegowe będą szły na 1, czy na 3 biegu to ma marginalne znaczenie - kwestia 5-10% w zużyciu.

Bardziej liczy się - co zrobiono, czyli jak została położona izolacja.

Pierwszy sezon to jakieś 10-15% większe zużycie.

Duża temperatura zasilania? To ile ustawić, bo niżej 30 piec nie chce zejść. Montixe pisał mi jak to zrobić ale nie chcę za bardzo grzebać w oprogramowaniu nowego kotła. Do 30 mogę zejśc, niżej też ale kocioł uparcie wraca do 30 stopni.

2 dni temu odpaliłem victrixa 12 kw. Temperaturę zasilania ustawiłem na 26 stopni i tyle kocioł mi utrzymuje. Może to kwestia tego, że wszystko zimne, powrót lodowaty. Zobaczę za kilka dni czy taką temperaturę będzie mi utrzymywał.

Edytowane przez MD.

Nie możemy porównywać zużycia w naszych domach, mój jest dwa razy większy.

Tutaj sprostowanie - wg projektu Twój dom nie jest 2x większy, a 1.66x większy, bo grzejemy kubaturę, nie podłogi.

Masz 137m2 powierzchni użytkowej, czyli dużo skosów, zabierających grzaną kubaturę a to do kubatury powinieneś się porównywać, patrząc na zużycie gazu Twojego i innych domów.

Chyba, że podniosłeś ściankę kolenkową.

2 dni temu odpaliłem victrixa 12 kw. Temperaturę zasilania ustawiłem na 26 stopni i tyle kocioł mi utrzymuje. Może to kwestia tego, że wszystko zimne, powrót lodowaty. Zobaczę za kilka dni czy taką temperaturę będzie mi utrzymywał.

Vitrix na szczęście ma dużą modulację także gratuluję wyboru :)

Tutaj sprostowanie - wg projektu Twój dom nie jest 2x większy, a 1.66x większy, bo grzejemy kubaturę, nie podłogi.

Masz 137m2 powierzchni użytkowej, czyli dużo skosów, zabierającyc

h grzaną kubaturę a to do kubatury powinieneś się porównywać, patrząc na zużycie gazu Twojego i innych domów.

Chyba, że podniosłeś ściankę kolenkową.

Według projektu tak, ale ja nie robiłem dodatkowej ścianki na poddaszu i skosy mam do końca, tak więc po podłodze 213. Czyli ponad dwa razy.