Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moje dane z ostatnich 21 dni:

- tydzień 30 grudnia - 6 stycznia: grzanie tylko gazem, zużycie kuchenka + CWU + CO = 9 m3 gazu/dobę

- tydzień 6 stycznia - 13 stycznia: grzanie kominkiem z DGP, zużycie gazu = 3 m3 gazu/dobę (kuchenka + CWU, piec CO się nie włączał)

- tydzień 13 stycznia - 20 stycznia: grzanie tylko gazem, zużycie kuchenka + CWU + CO = 11 m3 gazu/dobę

Ostatnia doba, -20 na zewnątrz, od wczoraj rano do dzisiaj rano = 14 m3 gazu (grzanie tylko gazem, kuchenka, CWU, CO).

Mieszkam pierwszą zimę, więc eksperymentuje ile mi idzie gazu przy jakich warunkach i przy dogrzewaniu kominkiem i bez...

Bzyczek - te 22-23 m3/dobę to GZ35 (czyli słabszy), a dom stary - nieocieplony

ergo - raczej wartość bardzo typowa: u mnie na 100 m2 w tym okresie wychodziło na poziomie 8-9 m3/dobę gazu GZ50, ale domek "współczesny", a piec kondensat (temp. 19 st noc, 22 st dzien)

pozdr - Krzysiek

Witam

zużycie od 2005.11.12 do 2006.01.16 wyniosło 709 m3 gazu .

tem.dzień +20 noc +18, 4 osoby.

domek 220 m2 pow.grzew. ściany:protherm 25cm+2x4steropian+11.5 cm protherm,kuchnia gazowaotynkowany zaprawą tradycyjną,pomalowany far.silikonową,okna drewniane szyb. 1.1

Piec junkers eurostar jednofuncyjny ustawiony na 15.5 kw,pogodówka + zasobnik 120l do cwu z cyrkulacją,kuchnia gazowa, tylko grzejniki

zastanawiam się nad kupnem domu , w którym ogrzewanie jest gazowe ale gaz trzeba sobie kupic i postawic obok domu ( nie wiem jak to się fachowo nazywa) dom ma 155 m i sąsiadka mi mówiła ,że za tamten rok zapalciła ok 8 tyś , przeraziły mnie te koszty i teraz sama nie wiem co zrobić , czy ten gaz jest naprawdę tak dużo droższy od miejskiego ?

U mnie zużycie od 2005-12-01 do 2006-01-19 wyniosło 874 m3 GZ50 czyli średni 17,8 na dzień

Cały dzień temperatura 20 noc 17 , rodzina 4 osobowa żona z dziećmi cały dzie w domu. Dom 265 m2 z czego 110 na poddaszu którego teoretycznie nie ogrzewam ale klatkę schodową mam otwartą więc ciepełko same sobie na górę wędruje. Więc na dole mam temperaturę z ogrzewaniem 20 stopni a na poddaszu bez ogrzewania 17 stopni.

ściany silikaty 18 + 15 wełny

piec Viesiek jednofunkcyjny z zasaobikime 150l

Jest to mój pierwszy sezon grzania więc jeszcze eksperymentuję i aktualnie wyłączyłem pogodówkę i temeperaturą rządzi regulator pokojowy.

Od początku stycznia zauważyłem pewną stabilizację przy temperaturaach jakie ostatnio były u nas (noc -20 dzień -10) zużycie wychodziłoo mi około 21 m3 /dobę jak temperatura się podniesie (-10 noc -5 dzeń) spdad do około 16

Tak patrzę na zużycie gazu u Was i wychodzi że u mnie jest dużo większa konsumpcja! Bo tak: od 17.10 do 30.11 zużycie wyniosło 343 m3 co dało 7,8 m3/dobę, następnie od 30.11.05 do 01.01.06 549 m3 i tutaj już jest ponad 17 m3/dobę. Od początku stycznia sprawdzam zużycie i do 15.01 mam już nabite 215m3 czyli ponad 15 m3/dobę.

Ogrzewane jest 140 m2 parteru, poddasze nieużywane i nieogrzewane, ocieplony strop. Ściany trójwarstwowe z ceramiki Plecewice, ocieplone 10cm styropianem. Temp wewnątrz 19-19,5 st, w nocy 18 st. Kocioł Junkers Eurostar jednofunkcyjny, zasobnik 120l, cyrkulacja, sterownik pokojowy tr200, 10 grzejników + podłogówka w kuchni i łazience. Trzeci sezon. Moc nastawiona w kotle 21kW. Ted 1 – masz nastawione 15,5 kW, może u mnie serwisant przeholował z mocą? Zużycie mam teraz większe niż w pierwszym sezonie...

Pzdr

Bryku

Dzięki,

Ok, tylko czy moc mogę samemu ustawić? Jak to zrobić? Co temp na piecu to teraz tak ustawiłem że jest jakieś 50-52 ale przy tych mrozach prawie cały czas zasuwa.

Pzdr

witam

bryku wydaje mi się, że to jeszce zależy od wielkości grzejników

np.według projektanta miałem zastosowac grzejniki pojedyńcze

o długości np. 1,4 a moc pieca na 11kw a ja założyłem podwójne np. 1,4.

poprostu założyłem wszędzie dwa razy większe grzejniki,(kermi)

co to daje?

w opcji projektanta piec dziś przy tem zew. -18st grzałby na ok. 75st.

a przy mojej opcji przy -18st. grzeje na 51st.

(odnośnik przy -20 na 80st.)

jeśli piec nagrzewa wodę na niższą temperaturę to mniejsze spalanie gazu.

podobno na zachodzie odchodzą od wysokich temperatur tylko projektują instalacje niskotemperaturowe.

( jak dobrze pamiętam to mam w mojej opcji 85w/m2 a piec ustawiliśmy

na oko serwisanta. dodam,że piec nie grzeje więcej niż na 63st ale z tej tem.jeszcze nie korzstalem )

a ile masz watów na m2? jeżeli masz duży zapas temperatury na piecu

i nie korzystasz z niej to ustaw piec o kilka kw mniej.

Przy tym mrozie można się przekonać czy jest sprawna instalacja c.o. U mnie przy mrozie w granicach -22 ... -19 wychodzi 1,03 m3/h (średnia z trzech godzin, ale przez całą dobę może będzie trochę mniej). Gaz cienki czyli GZ-35. Pow użytkowa 135 m kw, a ogrzewana 117. Temp przez całą dobę 20-21 stopni. W tym jest też c.w.u.

Witam,

Jak było na zewnątrz ok. zera oC to spalało mi ok. 16 m3/dobę, potem jak spadło do - 8 oC kocioł palił 22 m3/dobę. Ostatnie dwie doby (na zewn. -27/-22 oC) kocioł żre już 35-40 m3/dobę.

Mam GZ-50, dom 14 letni, 3-warstw. (ceramika +5 styrop), ogrzewam 2 kondygnacje 2x80 m2 , ale ...... + straty na nieogrzewany strych i piwnicę. Mam duże straty na nieocieplonych stropach !!!. Co by tu zrobić z tymi stropami ???

Średnie zuzycie z ostatnich 2 tygodni (cały czas temperatury minusowe) to u mnie ok 13,3 m3. (gz50)

Od wczoraj wieczorem mamy dopiero "zimę właściwą" - od północy -18 i ani drgnie. Ciekawe

jaka będzie nastepna nocka - bo wedle prognoz pojawi się po minusie dwójka z przodu :o .

Jutro licznik prawdę powie ;)

Pozdrawiam

No to po glosie optymisty glos zabierze pesymista: srednie zuzycie za ostatnie 45 godzin to u mnie 17,3m3 GZ-50 na dobe. Srednia za ostatnie 2 tygodnie to u mnie 16,4m3/doba. Dane o domu juz kilka razy opisywalem, takze w tym watku. W sumie przy tych temp. przy kotle atmosferycznym to jeszcze chyba miesci sie w normie, ale po 2-3 tygodniach takich temperatur to z torbami chyba pojde :)

W nas od niedzieli wieczór mróz na -23 oC. W piątek było nad ranem -27oC , a w dzien -20oC. Obecne zużycie gazu 30-35m3/dobę. Wcześniej jak mieliśmy na zewnątrz od 0 oC do - 5 oC gazu spalało mi ok. 20 m3. W pokojach 20-18 oC. Kocioł gaz atmosferyczny, GZ - 50.

Chata z tych dużych 4-ro kondygnacyjnych klocków z końca lat 80-tych ( dwa piętra grzeję bo mieszkam, a piwnica i strych są tylko żródłem strat). Ściany 3-w z 5 cm styro, brak dobrych ociepleń na stropach.

Zaczynam myśleć czy aby nie pobudować nowego "ciepłego" domku, takiego co ma ok. 160 m2 + garaż i piwnica i zużywa do 10 m3 gazu/dobę. Czy w "oszczędnym energetycznie domu" może być nieogrzewana piwnica? Bo piwnica - to taka fajna rzecz.

hej

a ja mam 200m2 do ogrzania , bloczek 36+10 wełny, poddasze ocieplone 25 cm wełny i za 65 ostatnich dni dostałem rachunek 640 pln.

Fakt że ogrzewam do ok. 20 stopni ale i tak myślę że to niewiele

Co by tu nie mówic to gaz jeszcze nie jest taki drogi ale te wszystkie opłaty przesyłowe, abonamenty to normalnie przegięcie pały :o

pzdr.

hej

a ja mam 200m2 do ogrzania , bloczek 36+10 wełny, poddasze ocieplone 25 cm wełny i za 65 ostatnich dni dostałem rachunek 640 pln.

...

pawcik

a moze masz "nieocieplone" fundamenty? i to jest przyczyna duzego zuzycia gazu ...

niektórym forumowiczom ucieka ciepło fundamentami tak bardzo, ze az topi snieg wokół budynku ...

pzdr