Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie, może to nie na temat, ale może miał ktoś podobny problem

Mam kocioł gazowy kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania (model Junkers Cerapur Modul

Przewód kominowy jest dwururowy, zasysa świeże powietrze i wypuszcza spaliny z kotła. Oprócz tego w kotłowni jest jeszcze dodatkowy kanał wentylacyjny.

Problem polega na tym że w kotłowni czuć nieprzyjemny zapach, raczej nie gazu, tylko takiego wypalonego powietrza, bądź mieszanki spalin z powietrzem, trudno to określić. W każdym razie powietrze w kotłowni różni sie od powietrza w innych pomieszczeniach.

Serwistant sprawdzał gazomierzem stan instalacji - wycieku nie ma. Z piecem też niby wszytko jest OK (było sprawdzane miernikiem że w zewnętrznej rurze kominowej nie ma spalin)

Moja logika jest następująca. Skoro jest to piec z zamkniętą komorą spalania to nie powinienem w pomieszczeniu czuć żadnych zapachów spalino pochodnych, bo technicznie piec nie powinien mieć połaczenia z pomieszczeniem.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie, może to nie na temat, ale

W pomieszczeniu były cięte rury, spalone opilki pikrywaja cale sciany wylana woda z CO jakieś ścieki (odpływ do kanalizacji) itd najdłużej czuc te spalone rury u mnie kolo miesiąca , kucie tynków czy wiercone nawierzchnie wszędzie osadza się kurz i ten smrod w raz z wodą

Normalne zjawiska nie ma co panikować sprzątać wietrzyć ogrzewać pomieszczenie

W pomieszczeniu były cięte rury, spalone opilki pikrywaja cale sciany wylana woda z CO jakieś ścieki (odpływ do kanalizacji) itd najdłużej czuc te spalone rury u mnie kolo miesiąca , kucie tynków czy wiercone nawierzchnie wszędzie osadza się kurz i ten smrod w raz z wodą

Normalne zjawiska nie ma co panikować sprzątać wietrzyć ogrzewać pomieszczenie

Piec mam w kuchni

Witam serdecznie, może to nie na temat, ale może miał ktoś podobny problem

Mam kocioł gazowy kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania (model Junkers Cerapur Modul

Przewód kominowy jest dwururowy, zasysa świeże powietrze i wypuszcza spaliny z kotła. Oprócz tego w kotłowni jest jeszcze dodatkowy kanał wentylacyjny.

Problem polega na tym że w kotłowni czuć nieprzyjemny zapach, raczej nie gazu, tylko takiego wypalonego powietrza, bądź mieszanki spalin z powietrzem, trudno to określić. W każdym razie powietrze w kotłowni różni sie od powietrza w innych pomieszczeniach.

Serwistant sprawdzał gazomierzem stan instalacji - wycieku nie ma. Z piecem też niby wszytko jest OK (było sprawdzane miernikiem że w zewnętrznej rurze kominowej nie ma spalin)

Moja logika jest następująca. Skoro jest to piec z zamkniętą komorą spalania to nie powinienem w pomieszczeniu czuć żadnych zapachów spalino pochodnych, bo technicznie piec nie powinien mieć połaczenia z pomieszczeniem.

W moim przypadku lutowanie miedzianych rurek gazowych czułem z miesiąc, nie wspominając o cięciu szlifierką kątową rury koncentrycznej z kwasówki.

2 dni temu odpaliłem victrixa 12 kw. Temperaturę zasilania ustawiłem na 26 stopni i tyle kocioł mi utrzymuje. Może to kwestia tego, że wszystko zimne, powrót lodowaty. Zobaczę za kilka dni czy taką temperaturę będzie mi utrzymywał.

A możesz podać ile pali m3/h, ile godzin chodzi na dobę przy takich ustawieniach, jaką powierzchnię ogrzewasz i jaką masz temp. wewnątrz chałupy?

Witam.

Dom Guliwer 2G

Kubatura: 762 m^3

Pow. użytkowa: 120,4 m^2

Powierzchnia po podłodze (razem z garażem) 200 m^2

Gaz używany do centralnego ogrzewania i ciepłej wody użytkowej.

Temperatury w pomieszczeniach na dole: około 21-22 C

Temperatury w pomieszczeniach na górze: około 20-21 C

Garaż podgrzewany do temperatury około 14-15 C (prawie całą zimę zamknięty - garaż znaczy się).

Kominek odpalany średnio trzy razy do roku na kilka godzin, więc można pominąć.

Od stycznia 2016 roku wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła.

W okresie od 2013.X.25 do 2014.X.27 - 1 168 m^3 gazu (grzany parter i podłogówka w łazience na piętrze)

W okresie od 2014.X.27 do 2015.X.26 - 1 544 m^3 gazu (grzany cały budynek)

W okresie od 2015.X.26 do 2016.X.24 - 1 565 m^ 3 gazu (grzany cały budynek)

Witam.

Dom Guliwer 2G

Kubatura: 762 m^3

Pow. użytkowa: 120,4 m^2

Powierzchnia po podłodze (razem z garażem) 200 m^2

Gaz używany do centralnego ogrzewania i ciepłej wody użytkowej.

Temperatury w pomieszczeniach na dole: około 21-22 C

Temperatury w pomieszczeniach na górze: około 20-21 C

Garaż podgrzewany do temperatury około 14-15 C (prawie całą zimę zamknięty - garaż znaczy się).

Kominek odpalany średnio trzy razy do roku na kilka godzin, więc można pominąć.

Od stycznia 2016 roku wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła.

W okresie od 2013.X.25 do 2014.X.27 - 1 168 m^3 gazu (grzany parter i podłogówka w łazience na piętrze)

W okresie od 2014.X.27 do 2015.X.26 - 1 544 m^3 gazu (grzany cały budynek)

W okresie od 2015.X.26 do 2016.X.24 - 1 565 m^ 3 gazu (grzany cały budynek)

jakie izolacje?

Budowa domu rozpoczęta w 2009 roku.

Wraz ze wzrostem wiedzy, wzrastała grubość izolacji :)

Na parterze, w każdym pomieszczeniu są grzejniki; dodatkowo jest podłogówka w wiatrołapie, łazience i kuchni.

Na piętrze podłogówka jest w garderobie i łazienkach. Na piętrze nie ma grzejnika tylko w garderobie.

Kocioł Buderus 14kW.

Bojler 250 dm^3 z wężownicą na solary. Obecnie solarów nie posiadam, więc można przyjąć, że ogrzewam 125 dm^3 (wężownica górna).

Kuchenka indukcyjna.

Edytowane przez dembi