Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no chyba jasne jest?!?

średnia pewnie tylko za te dni w które kocioł pracował....

niedlugo wam gazowania bedzie doplacac.

srednia z miesiaca a liczone pojedyncze dni, ludzie wy jakas inna matematyke uprawiacie?

przeciez to sie kupy nawet nie trzyma. ze niby co grzal 12 dni, a pozostale 18 wyjechal do cieplych krajow?

Edytowane przez Maciu78

niedlugo wam gazowania bedzie doplacac.

srednia z miesiaca a liczone pojedyncze dni, ludzie wy jakas inna matematyke uprawiacie?

przeciez to sie kupy nawet nie trzyma. ze niby co grzal 12 dni, a pozostale 18 wyjechal do cieplych krajow?

No ja ten wpis też tak odebrałem, że 4,5 /dzień i 52/m-c. Nijak jedno do drugiego się nie ma.

Hej

od tygodnia na kotle mam uruchomiony program WYGRZEWANIE JASTRYCHU. Ogrzewane jest 120 m2 podłogówki w anhydrycie,

Przez ostatni tydzień zużycie wyniosło 150 m3. Zostało jeszcze drugie tyle czasu do zakończenia wygrzewania.

Na dzień dzisiejszy na kotle mam 45 stopni.

Pozdrav

Wygrzewanie jastrychu kosztowało mnie jakieś 500 m3 gazu ! Masakra to była ...

ze niby co grzal 12 dni, a pozostale 18 wyjechal do cieplych krajow?

No ja ten wpis też tak odebrałem, że 4,5 /dzień i 52/m-c. Nijak jedno do drugiego się nie ma.

Nie, przecież wyraźnie napisałem, że do momentu startu kotła-18.11.2016 grzałem kominkiem, stąd taka ilość m3 i średnia za listopad. Teraz już chyba wszystko jasne. A kominek "poodpoczywa" sobie do wiosny, no pewnie przez święta coś się zapoda i tyle

Edytowane przez Mario430

średnią z listopada, to domyślnie średnia z całego miesiąca

z tego posta

Październik-kominek z DGP. Za listopad poszło 52m3 (razem z cwu i gotowaniem), co w przeliczeniu na dobę daje ok. 4,5m3. Oczywiście do momentu startu kotła grzałem również kominkiem z DGP. Temp. utrzymywana ok. 22, w łazience deczko cieplej.

nie wynika jednoznacznie, że średnią liczysz od 18.11....

Nie, przecież wyraźnie napisałem, że do momentu startu kotła-18.11.2016 grzałem kominkiem, stąd taka ilość m3 i średnia za listopad. Teraz już chyba wszystko jasne. A kominek "poodpoczywa" sobie do wiosny, no pewnie przez święta coś się zapoda i tyle

przypomnij jeszcze metraż, a najlepiej uzupelnij stopke...

Witam proszę o opinie nt sterownika Tybox 137 lub polecenie jakiegoś innego sterownika do pieca immergas. Chodzi mi oczywiście o zmniejszenie zużycia gazu

Mam tego Tyboxa do kociołka Victrix 12 ERp. Trochę spadło spalanie ale do pełni szczęścia, jak napisał Montixe, trzeba jeszcze szujkę zewnętrzną aby kocioł dobierał sam temperaturę zasilania. Teraz muszę ustawiać ręcznie. Spalania w moim przypadku spadło o około 1 - 1,5 m3/dobę.

Mam tego Tyboxa do kociołka Victrix 12 ERp. Trochę spadło spalanie ale do pełni szczęścia, jak napisał Montixe, trzeba jeszcze szujkę zewnętrzną aby kocioł dobierał sam temperaturę zasilania. Teraz muszę ustawiać ręcznie. Spalania w moim przypadku spadło o około 1 - 1,5 m3/dobę.

To już chyba lepiej kupić oryginalny Car V2, który jest razem z sonda zewnętrzna, wyjdzie chyba niewielka różnica w kosztach zakupu niż oddzielnie sonda i Tybox. A jaki masz metraż i spalanie?

wg39070, to czym Ty w końcu ogrzewasz? Piszesz, że palisz w kominku, a dodatkowo jeszcze kotłem gazowym?

Od kilku tygodni kominek, wcześniej gaz. Mam porównanie i robiłem zapiski dobowego spalania gazu (przed i po zamontowaniu Tyboxa) więc odpowiadam jak ktoś pyta. Staram się pomóc jeśli tylko mogę. A Ty jątrzysz. Mam jeszcze klimę inverter, a co.

Od kilku tygodni kominek, wcześniej gaz. Mam porównanie i robiłem zapiski dobowego spalania gazu (przed i po zamontowaniu Tyboxa) więc odpowiadam jak ktoś pyta. Staram się pomóc jeśli tylko mogę. A Ty jątrzysz. Mam jeszcze klimę inverter, a co.

możesz jakoś porównać palenie w kominku a grzanie klimą? Mam własnie dylemat co montować.. jaką masz klimę?