Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

19 czy 20 stopni to żaden komfort, bynajmniej dla mnie. Ci, którzy tak piszą, mają takie temperatury bardziej dla oszczędności niż dla komfortu.

W takim razie pisałeś o mnie. Masz rację - nie stać mnie na ogrzewanie, więc utrzymuję temp ok 20,5 stopnia, ale z czasem zacznę schodzić coraz niżej i może uda mi się przyzwyczaić domowników do 18 stopni. Będę wtedy wszystkich przekonywać, że to jedyna komfortowa temperatura ;)

Mam nadzieję, że wiesz, co to sarkazm :D

Czy ktos mógłby napisać jak zmieniło się u niego spalanie w pierwszym i w kolejnych latach grzania?

W zasadzie, teraz spalanie jest na wyższym poziomie. Wcześniej:

- córki były mniejsze i spędzały mniej czasu w łazience,

- więcej paliłem w kozie (obecnie robię to bardzo okazjonalnie 3-5 razy w m-cu),

- temp. zasilania podłogówki była na 28 C (obecnie 33-34 C).

Ale ... sumarycznie opłaty są niższe (nie kupuje tyle drewna. Przy cenie ok. 190 PLN za 1mp buku palenie drewnem jest znaczącą pozycją. Teraz na zimę dokupuję 1 mp i więcej nie potrzebuje...

Edytowane przez Wykona

Od września 315 metrów 3 gazu. O września, bo mamy po prostu ustawioną temp. 21 stopni, i jak jest mniej, to dogrzewa. 125 metrów 2 grzanej podłogi. Od tego trzeba by było odjąć ciepłą wodą - pewnie z około 45 metrów 3 gazu patrząc po pomiarach w lecie, gdzie tylko woda jest grzana. Nie wiem czy to dużo, czy mało, rachunki są dla mnie ok. Pewnie jakbym zeszła do 20 stopni, byłoby mniej, ale szczerze, dla mnie przy podłogówce ten jeden stopień jest bardzo odczuwalny.

Gość Gos**c
Dom parterowy 140m2, kubatura ok. 390m3, wszedzie ogrzewanie podlogowe temp. 21-23, WM z reku Brink 400.

Styropian: Podłoga ok 23cm, Fundament 15cm, Ściany 20cm, Strop 25cm

CWU 4 osoby, Buderus GB162, cyrkulacja

CO i CWU Sezon 2015/2016 - 849m3 (w tym ok. 360m3 na CWU i 490m3 na CO)

Pażdziernik 88m3

Listopad 113m3 (podniosłem temp do 24 stopni)

Grudzień 111m3 (temp. ok 21.5-22)

witam noworocznie !,

Moje zużycie:

10.2016

80 m3

+ 10 dni sam kominek

11.2016

178 m3

+ 5 dni sam kominek

12.2016

270m3

CO, CWU, gotowanie 4 osoby.

Pierwszy sezon zamieszkania, ale budynek raczej jest wysuszony.

Temperatury: dół: 22-23, sypialnie: 20 (noc) - 22, łazienka 23-24

Do poprawek mam jeszcze drobiazgi: ocieplenie klapy na strych, ocieplenie ściany oddzielającej garaże, ale raczej nie spodziewam się tutaj rewelacji.

Jeszcze się uczę mojego domu i powoli ustawiam i obserwuję, ale ogólnie jestem bardzo zadowolony :-)

różnica w abonamencie około 40zł/miesiąc zaś w gazie znikoma. Ogólnie przepłaca się około 450zł/rok

Jak dobrze czytam ,to różnica w abonamencie to 1,19 netto (W 2.12T 8,67pln; W 3.12.T 9,86 pln netto). Chyba, że w opłatach przesyłowych ?

str 16:

http://www.pgnig.pl/documents/19067/827996/Taryfa_PGNiG_Obrot_Detaliczny_sp__z_o_o_nr_4/8b2c7512-9a6e-4696-a6d0-bf0b2eb85527

http://www.gaz-system.pl/fileadmin/pliki/taryfa/pl/2016-06-09_Taryfa_GAZ-SYSTEM_nr_9_jednolity.pdf

Dystrybucyjna stała W2.12T 11,39pln netto

Dystrybucyjna stała W2.12T 40,06 pln netto

sama opłata abonamentowa jesli trzymamy się literalnie tego co na fakturze to tak jak napisałes.

dla mnie abonament to to co płace co miesiąc nawet gdybym miał zerowe zużycie więc ja to traktuję jako "abonamentowa" + dystrybucyjna

różnica w opłacie miesięcznej pomiędzy W.2 a W.3 to 36,73 zł/miesiąc = 441zł/rok

Dystrybucyjna stała W2.12T 11,39pln netto

Dystrybucyjna stała W2.12T 40,06 pln netto

sama opłata abonamentowa jesli trzymamy się literalnie tego co na fakturze to tak jak napisałes.

dla mnie abonament to to co płace co miesiąc nawet gdybym miał zerowe zużycie więc ja to traktuję jako "abonamentowa" + dystrybucyjna

różnica w opłacie miesięcznej pomiędzy W.2 a W.3 to 36,73 zł/miesiąc = 441zł/rok

A - ok, teraz mamy jasność.