Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak Kolego W2-2 cena 1,80

W3-2 cena 1,79

Tak została mi przedstawiona cena gazu podczas podpisywania umowy w październiku 2016r

To dziwne kolego - bo oficjalne taryfy PGNiG mówią co innego (str 16):

http://www.pgnig.pl/documents/19067/827996/Taryfa_PGNiG_Obrot_Detaliczny_sp__z_o_o_nr_4/8b2c7512-9a6e-4696-a6d0-bf0b2eb85527

albo ja źle czytam, albo mafia jakaś u Ciebie?:)

Cena gazu w obu taryfach jest (przynajmniej była do końca roku 2016) identyczna: (str 16):

http://www.pgnig.pl/documents/19067/827996/Taryfa_PGNiG_Obrot_Detaliczny_sp__z_o_o_nr_4/8b2c7512-9a6e-4696-a6d0-bf0b2eb85527

Chyba, że masz na myśli opłaty przesyłowe.

Tak masz rację cena gazu taka sama, ale przesył inny.

W2.12T

gaz 9,83gr za kWh

przesył 3,896gr za kWh

W3.12T

gaz 9,83gr za kWh

przesył 2,921gr za kWh

współczynnik konwersji 11,264 (wartość ta może być różna)

przyjmując zużycie 1200m3

to koszt

W2.12T - 1855,32

W3.12T - 1723,52

abonamenty:

W2.12T - (9,86+8,67)x12 = 222,36

W3.12T - (34,78+9,86)x12 = 535,68

całkowity koszt ze wszystkim (ceny netto)

W2.12T - 2077,68zł

W3.12T - 2259,20zł

także wychodzi różnica ok. 180zł

a zużywając więcej gazy ta różnica cały czas się zmniejsza

Edytowane przez gregzawa

Kolego cena 1,80 za m3 to bez żadnej otoczki nie da się dokładnie przeliczyć z tak zwaną otoczka jak piszesz 2,18 bo ktoś będzie miał więcej zużytego gazu i wyjdzie inna cena... To tak jak w okresie letnim zużytego gazu jest mało plus otoczka i cena wyjdzie 4zł... Ja podałem ceny tylko za sam gaz abonament i opłaty za przesył stały i zmienny to inna sprawa...

Jeśli tak to faktycznie, zgadza się.

W2.12T

gaz 9,83gr za kWh

przesył 3,896gr za kWh

W3.6

gaz 9,83gr za kWh

przesył 2,921gr za kWh

to koszt

W2.12T - 1855,32

W3.12T - 1723,52

abonamenty:

W2.12T - 2077,68zł

W3.12T - 2259,20zł

Tak to OK,jasna sprawa - natomiast marcza wyraźnie zaznaczył, że pisze o samym gazie - oddzielając wszelkie opłaty dodatkowe:

Kolego cena 1,80 za m3 to bez żadnej otoczki nie da się dokładnie przeliczyć z tak zwaną otoczka jak piszesz 2,18 bo ktoś będzie miał więcej zużytego gazu i wyjdzie inna cena... To tak jak w okresie letnim zużytego gazu jest mało plus otoczka i cena wyjdzie 4zł... Ja podałem ceny tylko za sam gaz abonament i opłaty za przesył stały i zmienny to inna sprawa..

W2.12T

gaz 9,83gr za kWh

przesył 3,896gr za kWh

W3.6

gaz 9,83gr za kWh

przesył 2,921gr za kWh

to koszt

W2.12T - 1855,32

W3.12T - 1723,52

abonamenty:

W2.12T - 2077,68zł

W3.12T - 2259,20zł

Nie wiem jak Ci to wyszło, ale ja sprawdzałam ceny brutto gazu w dwóch taryfach z własnych faktur. Wg moich obliczeń cena gazu jest praktyczni identyczna, natomiast różnicę robi abonament i opłata dystrybucyjna stała. Wyszło mi tak(ceny brutto bo to płacę):

W-2.12 abonament 10,66 opłata dystr. 11,07. Razem 21,73 zł

W-3.12 abonament 12,13 opłata dystr 42,78. Razem 54,91zł

Różnica wynosi 33,18 zł/miesiąc x 12 miesięcy = 398,16 zł

u mnie średnia za ostatnie 10 dni wychodzi 7m3/dobę

jestem zadowolony biorąc pod uwagę fakt, że to pierwszy sezon, mieszkamy dopiero od 2 tygodni,

dane domu:

dom z podwójnym garażem to około 240m2 , całkowita powierzchnia podłóg grzanych to około 190 m2, ale ok 30m2 grzeję bardzo minimalnie (pomieszczenie nad garażem, obecnie używane jako schowek). Garażu i kotłowni nie grzeję żadnym grzejnikiem, ale obecnie mam nieocieploną ścianę miedzy częscią mieszkalną a garażem oraz sufit garażu, także przez to garaż jest ogrzewany (cały sufit garażu czyli to pomieszczenie nad garażem to podłogówka)

100% podłogówka + 1 grzejnik w górnej łazience

temperatura w domu to zwykle 21-22 st w dzień, w nocy 19,5-20 , czasem niżej czasem wyżej zależy jak aktualnie kocioł się załączył i jak dane pomieszczenie się zdążyło wchłodzić (nie mam strerowania w każdym pomieszczeniu)

fakt że cały tydzień słońce nieźle dawało i były duże zyski ( salon od południa z trzema dużymi oknami oraz 2 sypialnie również od południa z oknami balkonowymi)

ocieplenie to 20cm ściana styro 040, 20 podłoga 038, skosy i stryszek ok 18cm piany (bywa więcej a może i mniej ) dach do szczytu nieocieplony

u mnie średnia za ostatnie 10 dni wychodzi 7m3/dobę

jestem zadowolony biorąc pod uwagę fakt, że to pierwszy sezon, mieszkamy dopiero od 2 tygodni,

dane domu:

dom z podwójnym garażem to około 240m2 , całkowita powierzchnia podłóg grzanych to około 190 m2, ale ok 30m2 grzeję bardzo minimalnie (pomieszczenie nad garażem, obecnie używane jako schowek). Garażu i kotłowni nie grzeję żadnym grzejnikiem, ale obecnie mam nieocieploną ścianę miedzy częscią mieszkalną a garażem oraz sufit garażu, także przez to garaż jest ogrzewany (cały sufit garażu czyli to pomieszczenie nad garażem to podłogówka)

100% podłogówka + 1 grzejnik w górnej łazience

temperatura w domu to zwykle 21-22 st w dzień, w nocy 19,5-20 , czasem niżej czasem wyżej zależy jak aktualnie kocioł się załączył i jak dane pomieszczenie się zdążyło wchłodzić (nie mam strerowania w każdym pomieszczeniu)

fakt że cały tydzień słońce nieźle dawało i były duże zyski ( salon od południa z trzema dużymi oknami oraz 2 sypialnie również od południa z oknami balkonowymi)

ocieplenie to 20cm ściana styro 040, 20 podłoga 038, skosy i stryszek ok 18cm piany (bywa więcej a może i mniej ) dach do szczytu nieocieplony

a jak Ci sie udaje przy podlogowce na noc zmniejszyc temp az o 2stopnie?

Mam identyczny dom, jesli chodzi o metraz. Tez jest to 190m2 po podlogach, plus garaz 40m2 ktorego nie grzeje. pokoj nad garazem grzeje normalnie jak cala reszte. Temp w domu 23stopnie cala dobe. Jaki masz piec?

Jak grzejesz? oknami czy KG cala dobe?

to przecież podałem, że cena gazu dla obu taryf taka sama

różnię robi stawka opłaty dystrybucji zmiennej

oraz stawka opłaty dystrybucji stałej

wszystkie koszty pozycji podałem i można sobie policzyć (ceny dla regionu lubelskiego - oddział Tarnów))

nie wiem jak porównujesz swoje faktury z dwoma taryfami

Powiem szczerze że jeszcze nie umiem obsługi tego sterownika, mam junkers 14kw że sterownikiem cw400 oraz sonda zewnetrzna. Jeszcze nie miałem czasu zajrzeć do instrukcji ale od piątki będę miał więcej czasu więc to zrobię.

Ogólnie mam sterownik w najzimniiejszy pokoju na parterze (od północy) i na sterowniku mam w tej chwili ustawione przedziały czasowe które praktycznie co chwilę zmieniam bo chcę dostosować do danej chwili i w ogóle sprawdzić jak będzie lepiej. Na tą chwilę mam ustawione grzanie na 20 st i w godzinach 2.30-9.00 oraz 15-22.00 chyba jakoś tak. W pozostałych godzinach jest ust na 19.5.

A jak to się ma do rzeczywistości: kocioł grzeje praktycznie tylko od tej 2.30 do rana , zależy mi żeby jak się rano budzę było ciepło i tak jest, potem kocioł praktycznie wcale nie grzeje , ale właśnie ostatnie dni były bardzo słoneczne i to słońce mi naganialo temp do nawet 24 st w pomieszczeniach od południa, w pozostałych było.mniej. i przez cały dzień jak kocioł nie chodzi to dom się wychladza o nawet 3 st . Jak chce żeby zagrzać podłogę wieczorem bo wydaje mi się że jest chłodniej niż termometr wskazuje to przedstawiam go w tryb manualny i podkręcam na sterowniku np na 21st . Wiadomo zanim się odczuje efekt to trochę to trwa.

Fakt że w tej chwili nie.mam jeszcze cyrkulacji wody i przez to mało gazu idzie na cwu , zamowilem dopiero programator czasowy bo pompę podepne oddzielnie, nie do kotła tylko bezpośrednio do gniazdka. Ogólnie jeszcze nic rotametrami nie kręciłem poza tym że skrecilem do minimum przepływ w tym pomieszczeniu nad garażem . Ogólnie to moja sypialnia na górze najszybciej się wychladza i czasem jest tam blisko19 st ( ale jakoś mi to nie przeszkadza) w tej chwili mam tu np 20.8 st. A w nocy było 19.2 zanim kocioł se włączył ( w sypialni jest duża garderoba bez podlogowki oraz komin także może to jest przyczyną oraz że jest to pomieszczenie od północy)

to przecież podałem, że cena gazu dla obu taryf taka sama

różnię robi stawka opłaty dystrybucji zmiennej

oraz stawka opłaty dystrybucji stałej

wszystkie koszty pozycji podałem i można sobie policzyć (ceny dla regionu lubelskiego - oddział Tarnów))

nie wiem jak porównujesz swoje faktury z dwoma taryfami

Przy taryfie 2.12T i 3.12 T taka sama jest tylko cena za gaz... abonament ( różnica roczna 17,64 zl) oraz dystrybucyjna stała i zmienna są różne.

Przy Twoich obliczeniach prawie wszystko się zgadza z tym ze prawie robi róznice : skąd wziales kwote 34,78 zl przy 3.12 T dystrybucyjnej stalej skoro jest to kwota dla taryfy W3.6?, poza tym w taryfie w 2.12 T oplata dystrybucyjna stala to 9zl netto- 11,07 brutto( ty podajesz 9,86 netto) a tak poza tym znajdzie mi ktos żrodlo stawek dystrybucyjnej stalej i zmiennej dla taryfy 3.12 T? (Tarnów?) nie moge tego znalesc...

Nie wiem jak Ci to wyszło, ale ja sprawdzałam ceny brutto gazu w dwóch taryfach z własnych faktur. Wg moich obliczeń cena gazu jest praktyczni identyczna, natomiast różnicę robi abonament i opłata dystrybucyjna stała. Wyszło mi tak(ceny brutto bo to płacę):

W-2.12 abonament 10,66 opłata dystr. 11,07. Razem 21,73 zł

W-3.12 abonament 12,13 opłata dystr 42,78. Razem 54,91zł

Różnica wynosi 33,18 zł/miesiąc x 12 miesięcy = 398,16 zł

rózna jest tez oplata dystrybucyjna zmienna z korzyscia dla taryfy W3.12 , przy zużyciu 1200m3 rocznie i wspolczynniku konwersji ( tu zalezy: przyjmijmy wczesniej podany 11.264 to bedzie roczny koszt ok 162 zl i to sobie odejmij od twoich 398 zl

Edytowane przez jacku6

Przy taryfie 2.12T i 3.12 T taka sama jest tylko cena za gaz... abonament ( różnica roczna 17,64 zl) oraz dystrybucyjna stała i zmienna są różne.

Przy Twoich obliczeniach prawie wszystko się zgadza z tym ze prawie robi róznice : skąd wziales kwote 34,78 zl przy 3.12 T dystrybucyjnej stalej skoro jest to kwota dla taryfy W3.6?, poza tym w taryfie w 2.12 T oplata dystrybucyjna stala to 9zl netto- 11,07 brutto( ty podajesz 9,86 netto) a tak poza tym znajdzie mi ktos żrodlo stawek dystrybucyjnej stalej i zmiennej dla taryfy 3.12 T? (Tarnów?) nie moge tego znalesc...

stawka dystrybucyjna stała jest taka sama jak dla W3.6 (wiem to z własnej faktury - grudniowej)

a z tym 9zł to ok, ta sama sytuacja jak z tym powyższym

stawka dystrybucyjna stała jest taka sama jak dla W3.6 (wiem to z własnej faktury - grudniowej)

a z tym 9zł to ok, ta sama sytuacja jak z tym powyższym

sorry, tak zgadza się jest taka sama jak w taryfie w3.6, specjalnie zadzwoniłem i potwierdzili to... suma sumarum, taryfa (tarnów) 3.12T jest droższa od 2.12 T przy rocznym zużyciu 1200m3 i wspolczynniku konwersji np 11.264 o ok 267 zl rocznie, przy czym zuzycie wieksze niz to 1200m3 to róznica bedzie nieznacznie zmniejszac sie.

sorry, tak zgadza się jest taka sama jak w taryfie w3.6, specjalnie zadzwoniłem i potwierdzili to... suma sumarum, taryfa (tarnów) 3.12T jest droższa od 2.12 T przy rocznym zużyciu 1200m3 i wspolczynniku konwersji np 11.264 o ok 267 zl rocznie, przy czym zuzycie wieksze niz to 1200m3 to róznica bedzie nieznacznie zmniejszac sie.

mi wychodzi trochę mniej, ale to nie o to chodzi

chodzi o to, że dla dwustu parę złotych brutto (ja podawałem wszystko w netto) marznąć całą zimę tylko po to by zmieścić się w taryfie W2 mija się z celem, albo smrodzić w kopciuchu bądź kupować sezonowane drzewo do kominka (jeśli już taki mamy, ale to też był koszt)

kominek jeśli już to tylko jako ogólnie pojęty romantyzm

u mnie zużycie styczeń 220m3

pozdro

mi wychodzi trochę mniej, ale to nie o to chodzi

chodzi o to, że dla dwustu parę złotych brutto (ja podawałem wszystko w netto) marznąć całą zimę tylko po to by zmieścić się w taryfie W2 mija się z celem, albo smrodzić w kopciuchu bądź kupować sezonowane drzewo do kominka (jeśli już taki mamy, ale to też był koszt)

kominek jeśli już to tylko jako ogólnie pojęty romantyzm

u mnie zużycie styczeń 220m3

pozdro

zapomnialem ze liczylem dystrybucyjna zmienna w netto i stad ok 267 zl roznicy mi wyszlo, a poprawna kwota to 236zl roznicy brutto miedzy tymi taryfami rocznie ...no i zgadzam sie w zupelnosci co do stawania na glowie i grzania mniej byle tylko zmiescic sie w w2 dla 230 paru zlotych.

Edytowane przez jacku6

zapomnialem ze liczylem dystrybucyjna zmienna w netto i stad ok 267 zl roznicy mi wyszlo, a poprawna kwota to 236zl roznicy brutto miedzy tymi taryfami rocznie ...no i zgadzam sie w zupelnosci co do stawania na glowie i grzania mniej byle tylko zmiescic sie w w2 dla 230 paru zlotych.

no doszliśmy do porozumienia :D:cool:

pozdro

Dom z silikatu 166 użytkowej, pierwszy sezon grzewczy. Ściana silka 24 + styropian grafitowy 20 cm, poddasze 30 cm wełna, podłoga 15 cm styro, wentylacja mechaniczna, wszędzie podłogówka. Piec kondensacyjny. Zużycie od 18 listopada do 31 stycznia - 1133 m^3- wychodzie 15 m^3 dziennie. Czy tylko mi się wydaje, że to strasznie dużo? Mam szukać przebitej rury czy po pierwszym sezonie się to unormuje ?