Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam jestem tu całkowicie zielony.Dostałem z KZGM mieszkanie 78mkw,wys 2,75m,mieszkanie jest na 1 pietrze podemną nieczynna piekarnia(drzwi i okna zamurowane) ,nademna zagracony strych z zamknietymi starymi drewnianymi oknami .Mój lokal ma 5 plastikowych okien mury to 25 cm cegła + pusta przestrzeń + 12 cm cegła stropy drewniane mam 3 pokoje kuchnię i łazienkę i 2 małe przedpokoje zastanawim się na zainstalowaniu kotła jednofunkcyjnego na LPG - chciał bym kocioł podłączyć do butli 11kg x 2 połączonych ze sobą i umieścić jena strychu , i tu jest moje pytanie ile takich butli bym musiał mieć na miesiąc czy taki zestaw 2 x 11 kg- czyli 44 litry gazu wystarczył by mi na tydzień(czy to wogule zadziała w takim zestawie???).Wiem że mozna podłączyć do butli 33 kg ,ale nie widzę tachania butli o wadze 100kg na wysokość 2 piętra na strych. A może jekieś inne lepsze rozwiązanie ogrzania tego mieszkania , dodam że na prąd nic nie chcę miec znów drożeje w lutym.W chwili obecnej palę trzema piecami kominkowymio wolnostojacymi na drewno po jednym w każdym przedpokoju i jeden w salonie.Do każdego komina jest podłączonych 2 lokatorów oprucz mnie,kominy to tzw sztygarki 60 x 60 cm .Z pieców tych niemiłosiernie sie kopci - wiadomo o super suche drewno cięzko , no i przy paleniu w tych piecykach temperatura w pomieszczeniach siega 25 - 30 * C po jakiś czterech godzinach od zakończenia palenia to 20 *C po następnych czterech 16 *C nad ranem przed pracą 12 *C a pracuję w systemie dwa dni po 12 godzin i dwa dni wolne moja żona takze kilka razy w miesiącu pracuje po 12 godz i jak wracamy z pracy o 19.00 to w mieszkaniu mamy około 10*C i tu proces rozpalania nagrzewania sie trwa do 23.00 jest 25*C to trzeba iść spać bo rano znowu trzeba iść do pracy .A i dodam że kominiarz nie wyraził zgody na c.o weglowe ani na kominek - niemam osobnego komina ,wiem że mozna na lewo :lol: ale znowu kotłownia w domu :wink: gazu z sieci nie ma :( a jak juz pisałem prąd drożeje a na dodatek przyłącze budynku jest takie jak ktoś cos załączy wiecej niż AGD to wybija główny korek,a administracja nie przewiduje inwestowania w ten budynek :evil:

Nawiewniki gdy nie masz żaluzji - montowane w ramie okiennej.

http://www.aereco.com.pl/product.php?product=emm

http://www.aereco.com.pl/product.php?product=eha

Higrosterowalne to na wywiew a na nawiew to najlepiej ciśnieniowe lub ręczne. Zapytajcie się tych co mają nawiewniki higrosterowalne jak one działają w mrozy :-) (podpowiedź- są ciągle otwarte na max) i w dodatku ile kosztują.

Higrosterowalne to na wywiew a na nawiew to najlepiej ciśnieniowe lub ręczne. Zapytajcie się tych co mają nawiewniki higrosterowalne jak one działają w mrozy :-) (podpowiedź- są ciągle otwarte na max) i w dodatku ile kosztują.

Nawiewnik ma funkcję blokady :),

którą można włączyć. Masz wtedy przepływ około 5m3 na godzinę.

Nawiewnik ma funkcję blokady :),

którą można włączyć. Masz wtedy przepływ około 5m3 na godzinę.

u mnie sa takie nawiewy, nawet jak jest zamkniety to wieje z niego strasznie, najchetniej bym je wywalil...

A tak wracajac do zasadniczewgo tematu tego wątku, czyli zużycia gazu:

U mnie pow użytkowa ogrzewana to ok 180m^3, kubatura 599m^3, poddasze 20cm wełny, Ytong 36,5 ocieplony 5cm wełny. Zamieszkany od 2 lat.

Piec Junkers Cerasmart Modul ZSB-22 ze zintegrowanym zasobnikiem CWU 120l, sterownik pogodowy TA270, ogrzewanie mieszane: podłogówka ok 25m^3, reszta kaloryfery.

Ogrzewanie gazem ziemnym CO, CWU i gotowanie.

W weekendy nieregularnie dogrzewam kominkiem z DGP (wtedy CO automatycznie sie blokuje).

Bazowa temperatura to 21st, ale ustawiona poprzez dobranie krzywych grzania - układem steruje pogodówka ostatnio bez korekty temperatury w pomieszczeniu.

W okresie od 05-12-2008 do 13-01-2009 wyszło srednio 7,6m^3 na dobę, czyli miesięcznie ok 394zł brutto. Maksymalne dobowe zużycie jakie miałem to 13m^3, a typowe do 7-10m^3 (oczywiście wtedy, gdy nie ple w kominku).

Podawajcie proszę jak u Was, bo teraz wyniki sa ciekawe, gdy mamy prawie non stop zdrowo poniżej zera na zewnątrz.

U mnie w zasadzie wszystko podobne,tylko Ytong bez docieplenia ;-),elewacji,okolo 100 m.kw. powierzchni z podlogowka,gora grzejniki,kondensat ,zuzycie podobne,bez gotowania,reku z gwc.....ale chalupa pusta,gora wykonczona,bez drzwi,mebli...wiec pustostan......

Az boje sie zapytac gdzie te oszczednosci z reku z GWC?

U mnie chałupa pusta (prawie) - tylko płytkarz cos tam sobie układa.

Parter 55 m2 podłogówki + 2 grzejniki w kotłowni i garazu, pietro grzejniki (12 sztuk), parter otwarta powierzchnia, klatka schodowa otwarta.

Grzeje bez obnizania nocnego - stała temperatura dobowa to 15 stopni.

Stan licznika 414 m3/65 dni = 6,4 m3/dzien

wczesniej było 5-6 m3/dobe teraz 7 m3/dobe ale 2 tygodnie w noc spada ponizej - 12

Pow użytkowa 110 m2 kubatura 320m3 parter bez poddasza uzytkowego

suporeks 24 cm 12 cm wełny na ścianach 25 cm na suficie podwieszanym strop drewniany dom zamieszkany wrzesień 2005

kocioł Junkers cerasmart modul 22 zasobnik 120 l sterownik TA270 podłogówka 60 m 3 sypialnie kaloryfery bez mieszacza CO CW gotowanie GZ35 roczne zużycie styczeń do stycznia 1800m3 tj 2200 pln okazjonalnie kominek z dgp

max dobowe pierwsza zima -27 w nocy 25m3

pozdrawiam

Witam

mam pytanko do forumowiczów czy to prawda, że zużycie gazu w pierwszym sezonie grzewczym jest zazwyczaj duże, w następnych będzie mniejsze???

Mieszkam I sezon w nowym domu o pow 120 m2, sup 24cm 8 styrop i 12cm suporex (czyli dość tradycyjnie).

Piec buderus gb022 kondewnsat około 30% podłogówka reszta grzejniki

Zużycie gazu mam w miesiącach od połowy października do końca listopada średnio 7m3, grudzień styczeń średnia ok 10m3 (rekord 14m3)

Jak widzę na forum zużycie raczej spore?

Pozdrawiam

u mnie sie za to uspokoilo, jak bylo cieplo szlo 30-50 m3, teraz jest mroz to idzie 15-20, co prawda na kotle dalej mam ustawione 10 stopni, a ten sobie grzeje w najlepsze do 20-22 stopni...

Wiecie co teraz to się przestraszyłam :roll:

to są zużycia dobowe????

wlaśnie się przymierzamy do budowy- ale jak tyle na dzień będziemy musieli wydać na gaz :o

mówię o płynnym, może mnie ktoś oświeci, bo ja całkiem zielona w tym temacie jestem.

a mi podłączyli gaz w lipcu,piec uruchomiony przez serwisanta 2008.07.22. Domek 115m2,20cm wełny dach,10cm styropian podłoga,10cm styropian ściany piec Dedietrich City 24 Bic II FF z zamkniętą komorą i zasobnikiem 55litrów. Mieszkam od 01.09.2008 i zacząłem grzać w domu utrzymując już we wrześniu temp.wewn.20-21C,dziś tj.godz.22:30 dnia 14.01.2009 na liczniku mam 769m3 od 22.07.2008.Aha gaz GZ50 coś około na dziś 1.62brutto m3 plus ok.48zł abonament miesięczny. Czy to dużo?,nie wiem pierwsza zima,do dziś zabuliłem ok.1500zł,wygoda niesamowita,bezobsługowość a to jest równe ok 2.5tony węgla. Pozdrawiam,piszcie jak u Was.

u mnie sie za to uspokoilo, jak bylo cieplo szlo 30-50 m3, teraz jest mroz to idzie 15-20, co prawda na kotle dalej mam ustawione 10 stopni, a ten sobie grzeje w najlepsze do 20-22 stopni...

to są zużycia dobowe????

wlaśnie się przymierzamy do budowy- ale jak tyle na dzień będziemy musieli wydać na gaz :o

mówię o płynnym, może mnie ktoś oświeci, bo ja całkiem zielona w tym temacie jestem.

dobowe, dobowe...

Ja jestem po wizycie serwisanta i się okazuje że... kocioł jest sprawny...

ale 1000 miesięcznie na gaz idzie, ech... Mam przez tydzień spisywać temperatury zew, wew, obiegi itp.

masakra

to są zużycia dobowe????

dobowe, dobowe...

Ja jestem po wizycie serwisanta i się okazuje że... kocioł jest sprawny...

ale 1000 miesięcznie na gaz idzie, ech... Mam przez tydzień spisywać temperatury zew, wew, obiegi itp.

masakra

To według waszego zużycia i cen gazu płynnego podanych w innych wątkach powinnam płacić około 10000PLN miesięcznie za gaz?????????

Chyba lekka przesada.

Może jest tutaj ktoś kto ogrzewa dom takim gazem?? I poda mniej więcej ile zużywa się miesięcznie, lub sezonowo takiego gazu i ile to kosztuje?

Proszę :roll:

U mnie z tym gazem jakoś dziwnie jest, wczoraj było -12*C w nocy i -10*C w dzień i kocioł zużył na dobę 8,8m3 gazu, a dzisiaj w nocy było -11*, ale w dzień tylko -1*C i poszło 14,4m3. :-)

Nie wiem, czy coś na gazie kombinują czy coś? :D

Tu nie ma nic dziwnego.

Pierwszeo dnia zuzycie bylo mniejsze bo dom "oddawal" ciepło. Nastepnego dnia musiał to nadrabiac. Pomiary z 1 dnia sa bez sensu. Kiedy zostawiałem piec na tydzien czasu by sobie grzał cały czas pobierał 6 m3/dzien. Gdy zaczołem kombinowac "1 dzien grzania obnizonego + 1 dzien grzania normalnego" zuzycie wynosiło 4 m3 pierwszego dnia i 10 m3 drugiego dnia - w sumie mniej korzystnie niz gdyby nic nie ruszac.

U ciebie pierwszego dnia zjadł 8,8 m3 lecz powinien wiecej - nie zuzyl bo dom sie troche wychlodzil. Drugiego dnia nie tylko musial grzac a jeszcze dodatkowo odrobic wczesniejszy uzysk.

Musisz liczyc w okresach 1 miesiecznych inaczej beda bzdury jak przy liczeniu spalania samochodu: podjezdzasz na stacje, lejesz benzyne na full, robisz 100 km, podjezdzasz na inna stacje, lejesz na full i przy kazdym takim pomiarze masz inny wynik.

Mniej tez cos nurtuje jakosc gazu. W tamtym tygodniu mialem zuzycie dobowe okolo 20-23 m3 przy temp na zewnatrz -15. Teraz w nocy jest -5 a w dzien -1 C a on nadal mi pozera okolo 20 m3. Nie wiem czy cos z piecem czy raczej z gazem. Dom 140 m2 do ogrzania na 2 kondygnacjach. Kostka koniec lat 60-tych. Nie ocieplony (40 cm cegły). Piec kondensat Viessmann Vitodens 200 W + 120 l CWU+ pogodówka. Same grzejniki. Jeden obieg.

Ostatnio zmienilem zeby temp zewnetrzna z czujnika byla podawana do pieca co 30 min (bylo ustawione serwisowo co 21,3 h) ale niewiele to zmienilo, moze troche mnie pali.