Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dom z silikatu 166 użytkowej, pierwszy sezon grzewczy. Ściana silka 24 + styropian grafitowy 20 cm, poddasze 30 cm wełna, podłoga 15 cm styro, wentylacja mechaniczna, wszędzie podłogówka. Piec kondensacyjny. Zużycie od 18 listopada do 31 stycznia - 1133 m^3- wychodzie 15 m^3 dziennie. Czy tylko mi się wydaje, że to strasznie dużo? Mam szukać przebitej rury czy po pierwszym sezonie się to unormuje ?

Jaka temperaturę utrzymujesz w domu ? Jak sterujesz ogrzewaniem ?

Napisz nazwę projektu

Moim zdaniem za dużo gazu spalasz, u mnie też pierwszy sezon a idzie dziennie ok 7m3.

Przez ostatnie 3 dni spalił mi 20m3 a mam powierzchnię zbliżona do Ciebie a może większą

Dom z silikatu 166 użytkowej, pierwszy sezon grzewczy. Ściana silka 24 + styropian grafitowy 20 cm, poddasze 30 cm wełna, podłoga 15 cm styro, wentylacja mechaniczna, wszędzie podłogówka. Piec kondensacyjny. Zużycie od 18 listopada do 31 stycznia - 1133 m^3- wychodzie 15 m^3 dziennie. Czy tylko mi się wydaje, że to strasznie dużo? Mam szukać przebitej rury czy po pierwszym sezonie się to unormuje ?

Jeśli 18 listopada zacząłeś grzać, a dom ma 166m2 użytkowej, więc pewnie po podłogach z 200, a do tego ściany z silki 24, to 300-350 m3 poszło na dobicie do temperatury zadanej.

Patrz teraz dzień po dniu, jeśli przy 0 na zewnątrz będzie powyżej 8-9m3 to będzie jednak za dużo.

Jeśli 18 listopada zacząłeś grzać, a dom ma 166m2 użytkowej, więc pewnie po podłogach z 200, a do tego ściany z silki 24, to 300-350 m3 poszło na dobicie do temperatury zadanej.

Patrz teraz dzień po dniu, jeśli przy 0 na zewnątrz będzie powyżej 8-9m3 to będzie jednak za dużo.

Trzeba się jeszcze zapytać o zużycie CWU i cyrkulację...

Wydajność i sprawność całego systemu wentylacyjnego też nie jest bez znaczenia..

Grubość izolacji też nic nie mówi o jakości wykonanych prac czy szczelności budynku...

15m3 gazu to ca 150 kWh. Kolega wstawił już okna?

Nie przesadzaj. Policz ile gość ma akumulacji przy tych ścianach z silki. Naładować to to nie jest łatwa sprawa :p

CWU i cyrkulacja ważne, ale wynik 8-9 kWh przy 0 stopni, ewentualnie 10-11 przy -10 nie powinien dziwić (jeśli odliczymy 1m3 na CWU i z 1 m3 na cyrkulację max.)

Ciekaw jestem czy taka ściana z silki 24 dające więcej akumulacji nie ma czasem gorszego wyniku niż BK w skali roku, który ma znacznie niższą gęstość i o wiele lepiej znosi mostki termiczne.

15m3 gazu to ca 150 kWh. Kolega wstawił już okna?

Żart się kolegi trzyma ,może coś pizga w domu .Czy niektóre pomieszczenia mają niższą temperaturę ?Może to jakieś nieszczelności robią .A i ta zima przypomina bardziej te z przed lat .U mnie podobny domek ale z porothermu od 1 października do dziś poszło 9000 kwh to jakieś 900m3 gazu.Jeżeli ta wentylacja mechaniczna bez odzysku to może się zgadzać .Może chatka przewentylowana.

Edytowane przez funky_koval

No to mnie nie pocieszacie. Wentylacja z odzyskiem ciepła. Projekt to M75a Promień Słońca (że odbicie lustrzane to raczej nie jest istotne). Są dwa pomieszczenia, które są słabo ogrzewane - to kotłownia i garaż (niskotemperaturowe grzejniki zasilanie tą samą temp co podłogówka). Tam jest zachowane około 10-15 stopni. Jedynie kotłownia styka się z domem (reszta ma styro i od zewnątrz i od środka). Temperatura w środku to 21 stopni. Jedynie w dwóch pokojach jest niższa temp - o jeden stopień (może 1,5) - to pokój sąsiadujący z kotłownią (opisany jako gabinet) i pokój nad nim.

Ogrzewaniem steruje zdalnie - poprzez pokrętło na ścianie.

Nie wiem, jak mam teraz sprawdzić ile dziennie pobieram gazu - odczyt mam co 3 miesiące a licznik w drodze, zamknięty na kłódkę a ja nie widzę wskazań ...

Jasiek71 - jasne, że grubość izolacji nie mówi nic o jakości jej wykonania - natomiast starałem się brać tylko osoby poleca z forum - z pewną renomą aby prawdopodobieństwo prawidłowego wykonania prac było wyższe niż normalnie.

Chyba nie pozostanie mi nic innego jak zamówienie kamery termicznej i poszukaniu mostków.

A może choroba naprawdę za dużo wietrzyłem ?

Zamieszkaliśmy dopiero teraz i reku jest ustawione na jakieś 110 m^3/h - wcześniej praktycznie cały czas leciał na wyższym biegu - 150 - 220 m^3/h (chciałem pozbyć się wszelkich smrodów przed zamieszkaniem)

Zastanawiam się tez czy czasem ciężki sprzęt nie rozszczelnił rury na mojej działce - jeden większy samochód zakopał się kiedyś w pobliżu (praktycznie na) przebiegu linii gazu - ale czy to w ogóle możliwe?

A może choroba naprawdę za dużo wietrzyłem ?

Zamieszkaliśmy dopiero teraz i reku jest ustawione na jakieś 110 m^3/h - wcześniej praktycznie cały czas leciał na wyższym biegu - 150 - 220 m^3/h (chciałem pozbyć się wszelkich smrodów przed zamieszkaniem)

Zastanawiam się tez czy czasem ciężki sprzęt nie rozszczelnił rury na mojej działce - jeden większy samochód zakopał się kiedyś w pobliżu (praktycznie na) przebiegu linii gazu - ale czy to w ogóle możliwe?

Spokojnie - obserwuj aktualny trend w zużyciu - jeśli będzie poprawa, to dotychczasowe "kominy" to kwestia nagrzewania budynku. Wentylacją oczywiście możesz wpłynąć na zużycie.

Nieszczelność rury bardzo mało prawdopodobna (szczególnie rozszczelnienie na skutek "zakopania" się samochodu) - tą za licznikiem łatwo sprawdzisz wyłączając wszystkie odbiorniki gazowe w domu. Licznik powinien "stać".

Ta przed licznikiem rachunków Ci nie zwiększy.

no dobra - obserwuje trend. dostałem się do gazomierza - nie było łatwo żeby go otworzyć bez uszkodzenia - zwłaszcza, że nie mam klucza. Popatrzyłem na licznik i liczby mi się nie zgadzają. Fakturę dostałem na 1133 m^3 - odczyt na 31 stycznia. Otworzyłem dzisiaj skrzynkę i wartość na liczniku to 723,388 m^3. Moje pytanie brzmi "co ty się k**** dzieję ?". Według licznika wychodzi 9 m^3 na dobę a nie 15 m^3 !

no dobra - obserwuje trend. dostałem się do gazomierza - nie było łatwo żeby go otworzyć bez uszkodzenia - zwłaszcza, że nie mam klucza. Popatrzyłem na licznik i liczby mi się nie zgadzają. Fakturę dostałem na 1133 m^3 - odczyt na 31 stycznia. Otworzyłem dzisiaj skrzynkę i wartość na liczniku to 723,388 m^3. Moje pytanie brzmi "co ty się k**** dzieję ?". Według licznika wychodzi 9 m^3 na dobę a nie 15 m^3 !

Może to był odczyt szacunkowy a nie rzeczywisty na fv jest napisane.

A widzicie - u mnie kluczyk do prądu wygląda jak normalny klucz do drzwi a kluczyka od gazu nie dostałem. Ale to nic - 8 zł w castoramie kosztuje i chyba raczej napewno kupie go sobie.

hehe komedia, zwyklymi kombinerkami to otworzysz, no ale lepszy kluczyk ;) głowisz się nad spalonym gazem nie zaglądając ani razu na licznik? albo próbując przez drzwiczki?? no komedia, no i faktura najprawdopodobniej szacunkowa

hehe komedia, zwyklymi kombinerkami to otworzysz, no ale lepszy kluczyk ;) głowisz się nad spalonym gazem nie zaglądając ani razu na licznik? albo próbując przez drzwiczki?? no komedia, no i faktura najprawdopodobniej szacunkowa

no tak, tylko na fakturze jest napisane, że to pomiar a nie szacunek. reklamacja już została złożona. Nie posiadam kluczyka więc nie chciałem na siłę wyłamywać drzwiczek ani kombinować jak by tu je otworzyć - nie mam też zapędów aby co pięć minut latać i sprawdzać ile poszło gazu - do tej pory nie było to mi nigdy potrzebne

Witam,

Na forum jestm nowy i potrzebuję pomocy. Ogrzewanie gazowe od półtora tygodnia.Dom 150m2 suporek 10cm styropianu w dachu 20cm wełny.Łącznie podlogowki ok.50m2 reszta grzejniki. Piec mcr3 plus 24t jednofunkcyjny z regulatorem pokojowym AD 248 bez pogodowki. Na piecu ustawione CWU- 40-45st CO-50-55st na regulatorze pokojowym 22-22,5 st. + kuchenka gazowa. Dodatkowo w jednej instalacji piec węglowy odcięty zaworami(awaryjny). Spalanie gazu od 25.01.2017 do 04.02.2017 to 125m3.wydaję mi się zer dużo. Proszę o pomoc.