Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oczywiście. A przede wszystkim odczuwam, kiedy grzeje podłoga. Te obniżenia są po to, by grzała w wyznaczonych porach.

Bo człowiek tak jest skonstruowany, że temperaturę odczuwa w sposób pośredni, tzn. nie jako konkretną temperaturę tylko jako jej zmianę a właściwie odczuwa czy ciepło jest w dostarczane czy pobierane w stosunku do temperatury otoczenia w którym się znajduje. To dlatego przedmioty znajdujące się w pokoju odczuwalnie mają różną temperaturę w zależności od materiału z którego są wykonane. Metalowe będą wydawały się zimne bo są dobrymi przewodnikami ciepła, a drewniane będą odczuwalnie cieplejsze bo właściwie są izolatorami. Podobnie z ogrzewaniem. 0,8C odczujesz ale nie chodzi o to że 21,2 to już zimno a 22 ciepło. Jeśli temperatura rośnie to odczuwamy że jest cieplej niż jest w rzeczywistości i odwrotnie. 4C jesienią po ciepłych dniach są dużo "zimniejsze" niż 4C wiosną gdy w poprzednie dni były mroźne.

Sorry za off top.

Bo człowiek tak jest skonstruowany, że temperaturę odczuwa w sposób pośredni, tzn. nie jako konkretną temperaturę tylko jako jej zmianę a właściwie odczuwa czy ciepło jest w dostarczane czy pobierane w stosunku do temperatury otoczenia w którym się znajduje. To dlatego przedmioty znajdujące się w pokoju odczuwalnie mają różną temperaturę w zależności od materiału z którego są wykonane. Metalowe będą wydawały się zimne bo są dobrymi przewodnikami ciepła, a drewniane będą odczuwalnie cieplejsze bo właściwie są izolatorami. Podobnie z ogrzewaniem. 0,8C odczujesz ale nie chodzi o to że 21,2 to już zimno a 22 ciepło. Jeśli temperatura rośnie to odczuwamy że jest cieplej niż jest w rzeczywistości i odwrotnie. 4C jesienią po ciepłych dniach są dużo "zimniejsze" niż 4C wiosną gdy w poprzednie dni były mroźne.

Sorry za off top.

:yes:

to ja mam 21,6 i żona twierdzi że jej teraz zimno

Proponuję nie rzucać temperaturami z dokładnością do 0,1 C bo to raczej śmieszne. Przy naszych urządzeniach pomiarowych dokładność rzędu 0,5 C jest już aż nadto optymistyczna.

Wszystko jest względne 21,6 w zimie to raczej upał nie jest za to w środku lata to bardzo przyjemna temperatura.

Spadłem z fotela

Przeczytaj dobrze co kołek napisał bo raczej coś innego niż wyrwany z kontekstu fragment który cytujesz. Poza tym wcześniej kołek przeprowadził celny wywód o temperaturze i o tym że ważniejsze są trendy we wzrostach/spadkach temperatury niż sama temperatura z termometru.

Dodatkowo wspomniał o dokładności termometrów co również jest celną uwagą.

Mam z 10 termometrów w domu i po pierwsze bez problemu różnią się pomiarami nawet o 1C gdy są ustawione obok siebie, ponadto w różnych pomieszczeniach temperatury mogą się różnić. Dlatego nie da się ocenić że czyjeś 21,5 to zimno a kogoś innego 23 to upał bo rzeczywistość moze być odwrotna:)

Edytowane przez Adam626

Przeczytaj dobrze co kołek napisał bo raczej coś innego niż wyrwany z kontekstu fragment który cytujesz. Poza tym wcześniej kołek przeprowadził celny wywód o temperaturze i o tym że ważniejsze są trendy we wzrostach/spadkach temperatury niż sama temperatura z termometru.

Dodatkowo wspomniał o dokładności termometrów co również jest celną uwagą.

Mam z 10 termometrów w domu i po pierwsze bez problemu różnią się pomiarami nawet o 1C gdy są ustawione obok siebie, ponadto w różnych pomieszczeniach temperatury mogą się różnić. Dlatego nie da się ocenić że czyjeś 21,5 to zimno a kogoś innego 23 to upał bo rzeczywistość moze być odwrotna:)

Jaka cena za termometr, taki jego odczyt.

...

Naisał odczuwanie temperatury jest względne.

21.6*C to kur.. znowu spadłem z fotela. No nie oszukujmy się 21,6 nie jest wysoką temperaturą porostu tak jest ustawione dla oszczędności (dla kogoś dolna do przyjęcia temperatura). Nazywajmy rzeczy po imieniu oszczędności anie komfort. W przyszłym sezonie planuję obniżyć parter do 22,5 i pietro do 21,8 może baba się nie kapnie.

Edytowane przez kulibob

Naisał odczuwanie temperatury jest względne.

21.6*C to kur.. znowu spadłem z fotela. No nie oszukujmy się 21,6 nie jest wysoką temperaturą porostu tak jest ustawione dla oszczędności (dla kogoś dolna do przyjęcia temperatura). Nazywajmy rzeczy po imieniu oszczędności anie komfort. W przyszłym sezonie planuję obniżyć parter do 22,5 i pietro do 21,8 może baba się nie kapnie.

Widzisz tylko swój czubek nosa.

U mnie w salonie temperatura waha się między 21 a 22 stopnie. Za takie temperatury płacę rocznie około 800zł. Gdybym podniósł o jeden stopień, zapłaciłbym około 850zł. Myślisz że to dla oszczędności?

Wiem jestem egoistą itp.

Dal pompiarza 50zł a dla gaziarza??

A dla 50zł można się zastanowić bo jestem sknerą.

Antygaz

Ja mam 21.8, płacę jakieś 960zł za ogrzewanie. podwyższając o stopień miałbym w skali roku o 60zł większy rachunek.

Myślisz, że trzymam 21.8 dla oszczędności ? :lol:

Edytowane przez fotohobby

Ostatni, to ten, który się już skończył.

Jak skończy się OBECNY to go podsumuje, pewnie będzie jakieś 1100zł

23C nie jest dla mnie ani komfortową, ani zdrową temperaturą (dlatego tak rzadko palę w kominku, który podbija temp), a jeśli chodzi o koszty to w letnie miesiące wydaję więcej na utrzymanie trwawników w dobrej kondycji, bo rachunki za wode wzrastają wtedy o 100zł na miesiąc.

Spadłem z fotela

Widzisz był kiedyś taki film pt. "Nic Śmiesznego" a w nim taki gag ilustrujący czym kończy się czytanie po łebkach. Jeśli oglądałeś to pewnie skojarzysz tekst; „A oczom ich ukazał się las............… krzyży”

Podobnie z twoją wypowiedzią - gdybyś, zamiast spadać z krzesła, znalazł czas na przeczytanie do końca, to może na śmieszność byś się nie naraził.

Edytowane przez kolek20