Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pow użytkowa 110 m2 kubatura 320m3 parter bez poddasza uzytkowego

suporeks 24 cm 12 cm wełny na ścianach 25 cm na suficie podwieszanym strop drewniany dom zamieszkany wrzesień 2005

kocioł Junkers cerasmart modul 22 zasobnik 120 l sterownik TA270 podłogówka 60 m 3 sypialnie kaloryfery bez mieszacza CO CW gotowanie GZ35 roczne zużycie styczeń do stycznia 1800m3 tj 2200 pln okazjonalnie kominek z dgp

max dobowe pierwsza zima -27 w nocy 25m3

pozdrawiam

dodam jeszcze bo ważne

temp dzień ok 23 noc ok 21

cztery dorosłe osoby

kilimat - okolice Zielonej Góry

Od poczatku sezonu grzewczego (koniec września) do dnia dzisiejszego zużyłem ok. 600 metrów sześciennych gazu. Dom o pow 120 metrów 5 pokoi, kuchnia, 2 łazienki, kotłownia, Ogrzewany kotłem Junkers Eurostar z otwartą komorą spalania. Zasobnik cw 120 litrów. Kaloryfery aluminiowe i 30 metrów ogrzewania podłogowego. Automatyka tylko pokojowa. Uważam że to nie jest zły wynik. Kocioł nie jest kondensacyjny. Korzystamy też z kuchenki gazowej, ale tu zużycie gazu zapewne niewielkie.

Pozdr,

Ostatnio zmienilem zeby temp zewnetrzna z czujnika byla podawana do pieca co 30 min (bylo ustawione serwisowo co 21,3 h) ale niewiele to zmienilo, moze troche mnie pali.

Jak to sprawdzić, czy w kodowaniu i ew. czy mógłbyś podać oznaczenie kodowe.

Kodowanie 2 , adres kodowy 90 / wartość domyślna :128 - czyli 21,3 h / .

/ Nie wolno ustawiać tej wartosci zbyt nisko ponieważ : przy znacznym obniżeniu temp zewnetrznej budynek charakteryzując się pewną akumulacyjnością ciepła zareaguje wychłodzeniem dopiero po kilkunastu/kilkudziesięciu godzinach , wartość tego adresu kodowego jest tak dobrana aby właśnie po kilkunastu/kilkudziesięciu godzinach nastąpiła znacząca reakcja kotła objawiająca się podniesieniem temp zasilania aby zrekompensować wychładzanie sie budynku .Gdy ta wartość będzie bardzo krótka to przy gwałtownym obniżeniu temp zewnetrznej kocioł poda wodę o podwyższonej temp i spowoduje w przeciągu krótkiego czasu - kilka godzin - przegrzanie budynku , gdyż szybkość wychładzania budynku będzie znacząco mniejsza niż szybkość dogrzewania budynku przez kocioł / .

Ostatnio zmienilem zeby temp zewnetrzna z czujnika byla podawana do pieca co 30 min (bylo ustawione serwisowo co 21,3 h) ale niewiele to zmienilo, moze troche mnie pali.

Jak to sprawdzić, czy w kodowaniu i ew. czy mógłbyś podać oznaczenie kodowe.

Kodowanie 2 , adres kodowy 90 / wartość domyślna :128 - czyli 21,3 h / .

Pablitoo, moge spytac jak masz ustawiony swoj piec, czy warto zmieniac na czestotliwosc odczytow z czujnika zewnetrznego? dopiero grzeje pierwszy sezon tym piecem, a oczywiscie serwisanci mowia ze lepiej nic nie dotykac on sam sie dobrze ustawi, tyle ze wiekszosc ustawien w stanie wysylkowym mozna zmieniac i moze warto niektore?

To nie jest częstotliwość odczytywania temperatury z czujnika temperatury zewnętrznej - ten adres kodowy jest to określenie stałej czasowej potrzebnej do obliczania przez elektronikę kotła zmian temperatury zewnętrznej .

Odpowiednio do nastawionej wartości tego adresu kodowego następuje szybsze lub wolniejsze dopasowanie temperatury na wyjściu z kotła w stosunku do zmian temp zewnętrznej .

Przeczytaj co dopisałem w poprzedniej mojej wiadomości .

Uważam że nie można ustawiać tego parametru na mniej niż kilkanaście godzin - wszystko zależy od akumulacyjności cieplnej budynku .

Czyli rozumiem ze jesli mam dom nieocieplony i akumulacja jest u mnie zlabiutka i czybko sie wychladza to lepiej ustawic ten czujnik na kilkanascie godzin niz na kilkadziesiat? Po przestawieniu na niska wartosc w domu mam w miare stala temperature ale jak mialem 21,3 h to czesto dom byl niedogrzany i wydawalo mi sie ze piec za pozno reaguje na zmiane temp.

No to pora na mnie - pierwsze 2 miesiące za nami.

Powierzchnia ok 200 m2, 17 grzejników, kubatura ok 500 m3, ogrzewanie podłogowe 70 m kw. Ściany 30cm+12 styro. Poddasze wełna 15+8 cm+folia alu. Piec De Dietrich MCR 24 kw kondensat, zasobnik 100, pogodówka.

Październik - grzanie non stop (bez zamieszkania, bez CWU): 235 m3;

Listopad z CWU - 320 m3

Wydaje się duzo ale mam problem automatyką - piec przegrzewa dom, nie reaguje na zadane 21 na termostacie.(bywało nawet i 24 st)

Pozdr

M

Od 1 grudnia do dziś średnio 11,2 m3 na dobę - nadal problemy z automatyką :cry:

Czyli rozumiem ze jesli mam dom nieocieplony i akumulacja jest u mnie zlabiutka i czybko sie wychladza to lepiej ustawic ten czujnik na kilkanascie godzin niz na kilkadziesiat? Po przestawieniu na niska wartosc w domu mam w miare stala temperature ale jak mialem 21,3 h to czesto dom byl niedogrzany i wydawalo mi sie ze piec za pozno reaguje na zmiane temp.

Czyli już zmniejszyłeś wartość tego adresu ?? - skoro komfort cieplny budynku Ci się poprawił to chyba dobrze :lol: Jeszcze jak się ma do tego zuzycie gazu ??

Ten parametr jest ustawiony defaultowo dla kalsycznego ocieplonego budynku - jak się kocioł sprawuje podczas ogrzewania nieocieplonego domu gdzie są duże straty ciepła - nie wiem ...

I jeszcze jedno - te 21,3h to nie jest wartość po której sztywno kocioł reaguje na zmianę temp zewnetrznej - jest to stała czasowa dla regulatora - na podstawie tej wartości kocioł szybciej reaguje zmianą temperatury na wyjściu lub wolniej ale nie po takim czasie jaki jest wpisany w ten adres kodowy .

O qrcze...te Vieski maja te sterowanka ;-)....co prawda,wolalbym wiecej przyciskow i funkcji,niz tylko wlacz i wylacz...chyba,ze komputerek wsz. obliczy,za gazik zaplaci i zje go tyle,by jak najmniej zaplacic ;-)

W Vieśku ustawiasz sterownik na "świnkę" czyli tryb ekonomiczny i już masz mniejsze spożycie :lol:

PS.

Ostatnio przetestowałem w moim Vitodensie funkcję " program wakacyjny" - wyjechałem na święta na kilka dni i aktywowałem ten program z temperaturą zredukowaną 15 stopni . / Zaprogramowanie daty wyjazdu i daty przyjazdu / .

Zadziałało super - danego dnia wyjazdu kocioł przełączył się na ten tryb i zredukował temp wewnętrz do 15 stopni , utrzymywał ją podczas mojej nieobecnosci / 4 dni / i w dzień powrotu przełączył się na grzanie z temperaturą dzienną i jak wieczorem przyjechałem do domu było przyjemnie i cieplutko :D

Zmniejszyłem wartosc w poniedzialek i od tej pory jak ustawie 21 stopni to tak mniej wiecej w domu jest +/- 0,3. Wczesniej czesto mialem temperature nawet powyzej +/- 1,0 C. Co do zuzycia gazu to pierwszego dnia mialem spadek o kilka m3 ale teraz juz w sumie zycie jest takie jak bylo wczesniej okolo 20 m3/dobe wiec trudno powiedziec czy zuzycie wieksze czy mniejsze. Troche czuje sie jak slepy i bladze po omacku :-) Policzylem srednie miesieczne zuzycia i wyszlo mi za pazdziernik 6,3 m3/dobe, listopad 9,7 m3/dobe, grudzień 11,7 m3/dobe, a w styczniu juz mam w okolicach 18,5 m3.

Może jest tutaj ktoś kto ogrzewa dom takim gazem?? I poda mniej więcej ile zużywa się miesięcznie, lub sezonowo takiego gazu i ile to kosztuje?

Proszę :roll:

Za gaz płynny zapłacisz ok 2x tyle ile płaciłabyś za ziemny (wiem, bo grzałem płynnym a teraz grzeje ziemnym). Ale bez przesady, porównuj sie do jakis średnich kosztów, a nie maksymalnych, które tu przeczytasz. Odszukaj sobie wątek o zuzyciu LPG - jest gdzieś w miarę "świeży".

Na jaką wartość zmniejszyłeś ten adres ?

Hmm :-) na 3 czyli co 30 min. Wydawało mi się że to chodzi o to że piec co 30 min dostaje sygnal z czujnika o temp na zewnatrz i wtedy koryguje temp na piecu. Bo jesli w nocy mialem -15 C a w dzien -3 C a piec dostal info 21 h wczesniej ze jest na zewnatrz -15 to i tak nie zmniejszyl temp na piecu i mialem za cieplo w domu o przynajmniej 1 C i w druga strone jak nagle zrobilo sie zimno to piec za pozno zareagowal na zmiane temp na zewnatrz i w domu mialem za chlodno. Ale po tym co napisales dzisiaj moze przestawie np. na 12h i zobacze roznice przez weekend.

Na jaką wartość zmniejszyłeś ten adres ?

Hmm :-) na 3 czyli co 30 min. Wydawało mi się że to chodzi o to że piec co 30 min dostaje sygnal z czujnika o temp na zewnatrz i wtedy koryguje temp na piecu. Bo jesli w nocy mialem -15 C....

Panowie "Viessmanny" - przenieście sobie dyskusje o adresach i nastawach na jakiś dedykowany do tego wątek albo na priva. U Was tak wszystko sie ustawia jakimiś adresami? :wink: Sorry, to taki żarcik, wcale nie z powodu tego, że jestem "Junkers". Jak Hans Kloss to wiadomo, że musiał wybrać Junkersa :D Po prostu nie znam sprzętu, a chciałbym tu czytać o zuzyciu i kosztach gazu. Dla Viessmanna szacun - w końcu ma go chyba teraz wiecej ludzi w PL, niz Junkersa.

Pozdr

Są jednak i tacy co mają Junkersa :wink:

Pierwszy sezon domu, Cerapur Smart ZSB 14-3C + FW100 + zasobnik 200l (2 wężownice). Dom 137 użytkowej, parter + poddasze. na dole 20,5 (jak nikogo nie ma w domu, bo jak ktoś jest to zyski bytowe są takie, że wzrasta do 21,5-21,7, u góry 18-19 w zależności od pomieszczenia. 45m2 podłogówki reszta grzejniki. Pętle podłogówki mają czujniki pokojowe - 5 pętli z 3 termostatami. Piec ma tylko sterowanie pogodowe, brak czujnika pokojowego podłączonego do pieca. Kominka brak.

Od 18 października do 15 stycznia prawie 900m3 (w tym gotowanie również na gazie). W grudniu średnio w granicach 9-9,2, w styczniu póki co średnia 10,5. W największe mrozy wziął 15,6m3/dobę.