Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A może napiszą właściciele starszych domów, robionych starymi metodami/pustaki ściany 40cm/ teraz ocieplonych styropianem np. 5-8-max.10cm.,wymienionych oknach, jakie ono mają zużycie gazu. A tak to widzę dużo przechwałek jakie to super oszczędne macie chaty. Przecież domów starych nie jest mniej niż nowych. Właśnie mam zmienić ogrzewanie węglowe na gazowe i b. się obawiam opłat. Wczoraj kolejka podał mi zużycie za dobę 16m3.To dużo, w takim razie na miesiąc wyszłoby ponad 1000zł.-dom ok 200m2.

A może napiszą właściciele starszych domów, robionych starymi metodami/pustaki ściany 40cm/ teraz ocieplonych styropianem np. 5-8-max.10cm.,wymienionych oknach, jakie ono mają zużycie gazu. A tak to widzę dużo przechwałek jakie to super oszczędne macie chaty. Przecież domów starych nie jest mniej niż nowych. Właśnie mam zmienić ogrzewanie węglowe na gazowe i b. się obawiam opłat. Wczoraj kolejka podał mi zużycie za dobę 16m3.To dużo, w takim razie na miesiąc wyszłoby ponad 1000zł.-dom ok 200m2.

Pisali - musisz poszukać. Chociaż niewiele pewnie jest starych, nieocieplonych domów z ogrzewaniem gazowym - tendencja raczej jest inna: najpierw termomodernizacja a potem wymiana CO. I nie ma co oczekiwać, że w starym, słabo ocieplonym domu zużycie będzie porównywalne z nowym budynkiem - łatwo się o tym przekonasz licząc OZC lub choćby orientacyjnie porównując różne rodzaje izolacji na stronie "ciepło właściwe". To nie żadne przechwałki tylko faktyczne dane.

Edytowane przez przemo1

Mieszkanie w kamienicy z 1901r 90m2 -średnie zużycie gazu przy obecnych temperaturach zewnętrznych i 21st wewnątrz - 11-13m3/doba tyle że piec z otwartą komorą spalania, grzejniki, wentylacja grawitacyjna, zero ocieplenia, na górze nikt nie mieszka. Okna o wsp. 1,1 z roletami.

A co do "przechwałek" - W ostatnim Muratorze jest porównanie kosztów ogrzewania gazem przed i po ociepleniu budynku - 6600 vs 2050 zł/ rok. Jest różnica ?

Edytowane przez Pytajnick

Tychy taryfa PGNiG: W-3.12T OSD: W-3.6

kwota na fakturze 360,55 / 173m3 to jest 1949 kWh = 2.08 zł M3 gazu za styczeń

W lutym będzie maksymalnie 250 m3 2814 kWh ......z symulacji wynika że 461 zl m/c / 250 M3 = 1,84 zł M3 gazu za luty

w domu ciągle 23 oC spore zużycie wody dla 2 osób 14m3/mc nie palone kominkiem.

80d176082c2de77emed.jpg

ale to jest gotowa faktura czy symulacja? bo gdzie tu oplata za abonament i dystrybucyjna stała?

Może ci co podają zużycie gazu palą równolegle w kominkach.

Jest wiele czynników składających się na zużycie gazu. Ilość osób w domu, używanie lub nie kuchenki gazowej czy czajnika, położenie domu, kaloryczność. Naprawdę, ciężko porównywać. Ja mam jedno mieszkanie, którego okna wychodzą tylko na wschód/zachód i mimo że jest mniejsze, "ciągnie" więcej gazu o większego, mającego okna na wschód/południe/zachód, przez które teraz wpada piękne słoneczko.

115m2 styropian 8cm przed mrozami 6m3 palił teraz to nie wiem, mój 100m2 wtedy palił 3,5m3. Przez te mrozy spalanie podskoczyło do ok 6m3 w moim.

80m3 poszło za luty z tym że paliłem kominkiem, więc zaoszczędziłem chyba z 60m3 gazu, deski z budowy utylizuje.

Przez godzinę też chodziła klima, sprawdzałem czy przy -15st wystartuje i jak będzie grzała.

ale to jest gotowa faktura czy symulacja? bo gdzie tu oplata za abonament i dystrybucyjna stała?

symulacja

3f95422834d9a398.jpg

W tej chwili fakturka.

27 dni lutego zużycie 229 m3 = 8,5 m3 dziennie koszt 462 zł :229m3 = 2,00 zł/1m2 gazu

Nie używałem kominka, ale ogrzewałem garaż 30m2 aby stopić śnieg z samochodów około 2 godziny parę/parenaście dni w miesiącu (mam przyłącze wody w garazu jak i filtry wodne) garaż w bryle budynku przejscie od garażu do pom.gosp.

Zużycie prądu mnie martwi 333 kWh w lutym...... zazwyczaj jest to 370 kWh miesięcznie ze szwajcarską dokładnością

Pozdrawiam.

symulacja

3f95422834d9a398.jpg

W tej chwili fakturka.

27 dni lutego zużycie 229 m3 = 8,5 m3 dziennie koszt 462 zł :229m3 = 2,00 zł/1m2 gazu

Nie używałem kominka, ale ogrzewałem garaż 30m2 aby stopić śnieg z samochodów około 2 godziny parę/parenaście dni w miesiącu (mam przyłącze wody w garazu jak i filtry wodne) garaż w bryle budynku przejscie od garażu do pom.gosp.

Zużycie prądu mnie martwi 333 kWh w lutym...... zazwyczaj jest to 370 kWh miesięcznie ze szwajcarską dokładnością

Pozdrawiam.

dzieki, ciekawil mnie abonament i dystrybucyjna stala bo bede przechodzil do tej taryfy teraz, chociaz ja jestem region karpacki i moze to byc inaczej

Dom - powierzchnia użytkowa 153m3 (parter + piętro)

Gaz - c.o. plus CWU plus kuchenka gazowa

Od czasu do czasu parter ogrzewany też kominkiem (ale niewiele, od września niespełna 2m3 brzozy poszło)

Temperatura - w lutowe mrozy najniższa, jaką zaobserwowałem nad ranem, przed uruchomieniem pieca, to 20,25C na parterze. Na piętrze w jednym pokoju, przy niedokładnie ocieplonym skosie, ok. 18,5C

Trzeci pełny sezon grzewczy w domu:

wrzesień 57m3

październik 41m3

listopad 110m3

grudzień 139m3

styczeń 137,5m3

luty 140m3

Średnie "zimowe" zużycie ok. 3,4m3/doba

Łącznie od lutego do lutego 960m3. Średnie roczne zużycie gazu 2,6m3

Rachunki z PGNiG za ten okres na jakieś 1600-1700 plus kubik brzozy po 140. W sumie zamknąłem się z ogrzewaniem poniżej 2000zł/rok :)

Od czasu do czasu parter ogrzewany też kominkiem (ale niewiele, od września niespełna 2m3 brzozy poszło)

Temperatura - w lutowe mrozy najniższa, jaką zaobserwowałem nad ranem, przed uruchomieniem pieca, to 20,25C na parterze. Na piętrze w jednym pokoju, przy niedokładnie ocieplonym skosie, ok. 18,5C

I wtedy jest tanio.

2m3 drewna to odpowiednik okolo 250m3 gazu bo 1kg drewna to 2-4kwh

To zależy pewnie od drewna kumpel nie ma gazu i pali tylko kominkiem po 180zl za mp drewno to mieszanka dębu grabu buku spalal za sezon chyba 6 mp. Wcześniej palił deskami sosnowymi i paliły się jak papier spalił wtedy z 13. Ile kg takiego drewna to 1 M3 gazu? Bo się zastanawiam czy też nie kupić , na sezon 900m3 gazu idzie. Dał mi worek takiego drewna i fajny płomień był.