Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wg mnie zużycie adekwatne do izolacji, policz sam: http://eko.org.pl/energia/heatmaster/heatmaster.php#HeatMaster

[ATTACH=CONFIG]409767[/ATTACH]

Jakiś dziwny ten kalkulator pokazuje głupoty 3300zł za ogrzewanie gazem dla mojego domu, dziwny wynik?.

Z OZC dla pomieszczeń wyszło mi 1800zł dla gazu na CO przy 21,5 st. Chyba że coś źle wpisuje.

4872kwh - 960zł tyle z gazu od 11 października. Żeby nie było to w okresie przejściowym parę razy klima oraz w te mrozy kominek.

Nie mam drewna palę deskami z budowy żeby uprzątnąć teren. W tym roku zakupie drewno po 180zł za mp i będę grzał kominkiem, kumpel podobny dom mówił że 6m3 z dymem poleci czyli grzejąc kominkiem to 1080zł bym zapłacił.

Jakiś dziwny ten kalkulator pokazuje głupoty 3300zł za ogrzewanie gazem dla mojego domu, dziwny wynik?.

Z OZC dla pomieszczeń wyszło mi 1800zł dla gazu na CO przy 21,5 st. Chyba że coś źle wpisuje.

Z OZC nie mogło wyjsc ani 1800 zł a ni zadna inna kwota, ozc to obliczenia zapotrzebowania na ciepło oraz projektowego obciązenia cieplnego, wyniki w [kWh/rok] oraz w [W] na pewno nie w [zł] lub [EUR] itp.

Koszty ogrzewania oraz przygotowania cwu okresla audyt energetyczny. Nie jest nim ani cieplowlasciwe ani w/w kalkulator. O ile te kalkulatory jako tako policzą zapotrzebowanie na ciepło to czesc zwiazana z obliczeniami kosztów, oplacalnosci lub okresu zwrotu nie mają nic wspolnego z rzetelnoscią i dokladnoscią.

Edytowane przez asolt

Ceny gazu z podkarpackiego O/PGNIG? jaka taryfa?, jaki wsp. konwersji?

Tak podkarpacki O/PGNIG wsp konwersji coś koło 10,5 z tego co pamiętam nie mam przed sobą faktury bo przeszedłem na ebookzrzut.jpg

Grupę mam w1.1 ale dostanę w2.1 bo przekroczyłem 300m3 i jestem w złej grupie taryfowej, to samo z drugim budynkiem bo tam też piec gazowy poszedł w ogień.

Dzisiaj zerknąłem na gazomierz po jego wymianie 06.01.2018.

Wynik 655m3, na CO+CWU. Wychodzi ok. 8m3/dzień, z tego na samo CO około 6,5m3/dzień. Może to nie rewelacja, ale do zaakceptowania.

Projekt: https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-melisie-m41f4da6c0544a

Izolacja od gruntu 15cm styro, ściany 15cm styro, dach 35cm wełny, WM z reku. Ale... , dużo okien i o niskiej izolacyjności, to największy pożeracz energii.

W części dziennej ok 22-23oC, w sypialniach ok. 21oC, w dużej łazience 25-26oC.

Dzisiaj zerknąłem na gazomierz po jego wymianie 06.01.2018.

Wynik 655m3, na CO+CWU. Wychodzi ok. 8m3/dzień, z tego na samo CO około 6,5m3/dzień. Może to nie rewelacja, ale do zaakceptowania.

Projekt: https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-melisie-m41f4da6c0544a

Izolacja od gruntu 15cm styro, ściany 15cm styro, dach 35cm wełny, WM z reku. Ale... , dużo okien i o niskiej izolacyjności, to największy pożeracz energii.

W części dziennej ok 22-23oC, w sypialniach ok. 21oC, w dużej łazience 25-26oC.

Jak na ten domek wynik bardzo dobry. Na średnią nie patrz, bo w październiku brało max 2 m3, a w styczniu 8/9 :)

Dom 100m2 (po podłodze 115) plus doklejony garaż nieogrzewany - 1 sezon grzewczy

Ściany BK + 20cm styro 0,31

Podłoga 19cm styro 0,36

Poddasze 30cm wełny 0,35

Okna 3 szybowe średnio 0,8

WG, piec immergas 12, 100% podłogówki

Temperatura stała 21.

Listopad - 92 m3

Grudzień 120 m3

Styczeń 123 m3

Luty 114 m3

Marzec 115 m3

Kominek nie był używany od początku pomiarów.

axel83 - gotujesz na gazie czy prądzie?

Twoje wyniki są dla mnie optymistyczne, bo buduję metraż.

Mam jeszcze prośbę - możesz napisać, ile zapłaciłeś za prąd w marcu?

Chcę Twoje koszty miesięczne porównać z kolegą użytkującym PC gruntową.

Edytowane przez Pytajnick

axel83 - gotujesz na gazie czy prądzie?

Twoje wyniki są dla mnie optymistyczne, bo buduję metraż.

Mam jeszcze prośbę - możesz napisać, ile zapłaciłeś za prąd w marcu?

Chcę Twoje koszty miesięczne porównać z kolegą użytkującym PC gruntową.

Gotowanie na indukcji, za prąd mam ok. 100 zł/miesięcznie taryfa g11, 2 dorosłe osoby

Pierwszy sezon mieszkania w domu.

Od 15.03.2017 do 15.03.2018, zapłaciłem za gaz łącznie 3920.00, zużycie 1944m3 (w tym samego podgrzania wody było około 1540.00 PLN - średnio miesięcznie 128.00 PLN), czyli ogrzewanie zamknęło się w kwocie około 2380.00 PLN.

(ogrzewane ~ 290m2, piwnice do ~20 stopni, garaż do ~14 stopni, pozostałe pomieszczenia ~22 stopni)

Ale żeby nie było tak różowo w kominku spaliłem 4m3 buka za 800 PLN, wiec ogrzewanie razem to 3180 PLN - myslę ze i tak nieźle

1 sezon grzania: od 20.10.2016 do 31.05.2017.

Budynek nie zamieszkały. Sporadycznie grzanie zasobnika 270l, powierzchnia 290m2, wszystkie pomieszczenia ogrzewane, piwnica (~70m2) 16-18 stopni, garaż (45m2 ) około 10 - 13 stopni, pozostałe pomieszczenia 20,5 - 22 stopni.

3 balkony po około 4m2, standardowe ocieplenie ścian i poddasza.

Całkowity koszt zużytego gazu 3440.00 brutto.

czyli w poprzednim sezonie za 7 miesięcy grzania budynku w którym nie mieszkaleś zapłaciłeś za gaz więcej niż teraz za cały rok i w nim mieszkasz????

Dom 100m2 (po podłodze 115) plus doklejony garaż nieogrzewany - 1 sezon grzewczy

Ściany BK + 20cm styro 0,31

Podłoga 19cm styro 0,36

Poddasze 30cm wełny 0,35

Okna 3 szybowe średnio 0,8

WG, piec immergas 12, 100% podłogówki

Temperatura stała 21.

Listopad - 92 m3

Grudzień 120 m3

Styczeń 123 m3

Luty 114 m3

Marzec 115 m3

Kominek nie był używany od początku pomiarów.

Warto jeszcze napisac o lokalizacji domu....

czyli w poprzednim sezonie za 7 miesięcy grzania budynku w którym nie mieszkaleś zapłaciłeś za gaz więcej niż teraz za cały rok i w nim mieszkasz????

Dokładnie (odczyty z liczników i faktur). Pierwszy rok grzania był droższy od pierwszego roku mieszkania ( 2 roku grzania ).

Tak jak mi przedstawiano, pierwszy sezon grzania jest najdroższy - schnie budynek. Poza tym ja się już mieszka trzeba doliczyć ciepło np. z kuchni itp.

Dokładnie (odczyty z liczników i faktur). Pierwszy rok grzania był droższy od pierwszego roku mieszkania ( 2 roku grzania ).

Tak jak mi przedstawiano, pierwszy sezon grzania jest najdroższy - schnie budynek. Poza tym ja się już mieszka trzeba doliczyć ciepło np. z kuchni itp.

Jak najbardziej prawidłowa tendencja - pierwszy sezon grzewczy to masa strat (suszenie, wietrzenie , dużo CWU na sprzątanie po wykończeniówce, braki/wady w izolacji/elewacji skutkujące mostkami termicznymi usuwane w późniejszym czasie itp itd, częste wahania temp. - np wyłączanie/obniżanie temp poszczególnych pomieszczeń ). W kolejnych sezonach straty się zmniejszają/niwelują + dochodzą zyski bytowe, akumulacja itp.

A niby jak chcesz to zrobić?[/quote

Prosto - popatrzę na wydatki jednego i drugiego.

Takie porównywanie dwóch różnych domów, nawet o podobnym metrażu i leżących w dwóch różnych miejscach, to karkołomny pomysł. Pomijając grubości izolacji, to nawet nie wiadomo jak solidnie zostały wykonane. Jeszcze kilka innych mniej istotnych czynników ma wpływ.

Jeśli masz zamiar tylko zorientować się z grubsza co i jak to owszem, można. Ale tą samą odpowiedź da Ci porządne OZC + zestawienie z ceną paliw (energii).

Jak najbardziej prawidłowa tendencja - pierwszy sezon grzewczy to masa strat (suszenie, wietrzenie , dużo CWU na sprzątanie po wykończeniówce, braki/wady w izolacji/elewacji skutkujące mostkami termicznymi usuwane w późniejszym czasie itp itd, częste wahania temp. - np wyłączanie/obniżanie temp poszczególnych pomieszczeń ). W kolejnych sezonach straty się zmniejszają/niwelują + dochodzą zyski bytowe, akumulacja itp.

Masz rację, nie ma co też porównywać dwóch domów o tym samym metrażu w dwóch różnych lokalizacjach, robionych też przez różne ekipy.

OZC można policzyć w Audytor OZC jednak są to tylko obliczenia, trochę rozmijające się z rzeczywistością.

axel83 spalanie masz jak najbardziej ok.