Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, U mnie wygląda to następująco : w domu 23 stopnie czasem 23,5 Piec Beretta exclusive green 3 osoby w domu : LISTOPAD 220m3 grudzień 334m3 , niestety okna w domu są już stare i brak w pakietach gazu, zobaczymy jak będzie wyglądał przyszły sezon po wymianie. Dodam że cały czas pracuje pompa obiegowa CWU.Temp na zasobniku 55 stopni, kocioł pracuje 24/h według krzywej grzania z czujnikiem pogodowym. Edytowane przez 174865

Witam, U mnie wygląda to następująco : w domu 23 stopnie czasem 23,5 Piec Beretta exclusive green 3 osoby w domu : LISTOPAD 220m3 grudzień 334m3 , niestety okna w domu są już stare i brak w pakietach gazu, zobaczymy jak będzie wyglądał przyszły sezon po wymianie. Dodam że cały czas pracuje pompa obiegowa CWU.Temp na zasobniku 55 stopni, kocioł pracuje 24/h według krzywej grzania z czujnikiem pogodowym.

Kolego i zobacz jak odbiegasz od innych ...a może tylko ty rzetelnie podajesz ... aby było ciepło niestety piec musi swoje zjeść i taka jest prawda..

Kolego i zobacz jak odbiegasz od innych ...a może tylko ty rzetelnie podajesz ...

Czyli cała reszta kłamie ?

A może to po prostu stary, duży dom ?

Zamiast pisać głupoty, zerknij, jakie ma ocieplenie w stosunku do innych użytkowników.

I nie "piec", tylko kocioł, jeśli chodzi o ścisłość.

Edytowane przez fotohobby

Kolego i zobacz jak odbiegasz od innych ...a może tylko ty rzetelnie podajesz ... aby było ciepło niestety piec musi swoje zjeść i taka jest prawda..

No tutaj to nie błysnąłeś. 200m2 słabo ocieplonego domu porównujesz do ..?

Ponad 100m3 większe zużycie pomiędzy listopadem a grudniem pokazuje jaki to...niestety durszlak.

U mnie w listopadzie było 87m2 a grudzień 75m2 :D Mimo świątecznego gotowania i tygodniowej wizyty córci.

Sprawdziłem skąd ta różnica - w listopadzie było więcej dni/nocy z temp minusową dochodzącą do -7st a w grudniu mniej i tylko do -2stC

listopad - https://scr.hu/yjjD8Gm

grudzień - https://scr.hu/l77Z50a

Edytowane przez Pytajnick

Rok budowy domu to luty 97r w zeszłym roku był robiony generalny remont, wszystkie instalacje wymienione, cały dach nowy, nowe ocieplenie strychu . Górna kondygnacja 70% podłogowe ogrzewanie a reszta to grzejniki, dwa rozdzielacze podłogówka z termostatem ustawione 35 stopni a dla grzejników krzywa 12,5 . przy temperaturach takich jak teraz czyli miedzy 0 a 5 stopni temperatura podawana na grzejniki to około 38 stopni:). Powiem tak, jak dla mnie takie zużycie nie jest tragiczne a w domu odczuwam fajny komfort cieplny.Tak jak już wspominałem, zobaczymy co będzie po wymianie pakietów w oknach. nie ruszałem tego w zeszłym roku z uwagi na to że okna są drewniane w dobrym stanie , tylko te szyby, czuć że od nich ciągnie (nie mylić wieje) i są zaparowane na dole wilgotność w domu utrzymuje się na poziomie 40%. Nie ukrywam że jak widzę spalanie innych forumowiczów na poziomie 4 m3 na dobę to tylko pozazdrościć. Dziele się tutaj z reszta moimi własnymi doświadczeniami co do spalania i nie chce nic nikomu udawadniać :) Wszystkich bardzo serdecznie pozdrawiam i życzę udanej zabawy sylwestrowej :)

No tutaj to nie błysnąłeś. 200m2 słabo ocieplonego domu porównujesz do ..?

Ponad 100m3 większe zużycie pomiędzy listopadem a grudniem pokazuje jaki to...niestety durszlak.

U mnie w listopadzie było 87m2 a grudzień 75m2 :D Mimo świątecznego gotowania i tygodniowej wizyty córci.[/quote

Ja posiadam 10 cm styropianu na budynku, na te czasy kiedy energia jest tak droga nie jest to dużo , tylko z drugiej strony nasuwa się pytanie jaki jest koszt docieplenia takiego budynku i czy to się opłaca?, po jakim okresie by mi się zwróciło ? 10 lat czy może 15?

Ty nie musisz nic udowadniać. "Problem" zrobił kolega z forum sugerując, że inni oszukują, zaniżając zużycie ;)

W moim bloku ocieplenie 12cm styro, wymiana okien na nowe, dwuszybowe z argonem plus rezygnacja z ciepłowni miejskiej, grzejników żeliwnych itd. i montaż indywidualnych piecyków gazowych = zmniejszenie kosztów ogrzewania o połowę. Na początku współlokatorzy chcieli mnie zabić, nie chcieli słyszeć o remontach czy własnych piecykach a teraz każdy chwali.

Dom 10x11m z poddaszem ogrzewanie 22' sama podłogowka. W grudniu poszło z CWU 170m3 czyli ok 6m3 na dobę a kocioł pracuje kilka godzin dziennie.

Sterownie punktem początkowym z temp zewnętrzna.

Punkt początkowy 20' końcowy 40', wpływa pomiesczenia 5.

Czy to dużo czy mało?

Hmm...masz 110 czy 220m3 powierzchni użytkowej?

Czyli cała reszta kłamie ?

A może to po prostu stary, duży dom ?

Zamiast pisać głupoty, zerknij, jakie ma ocieplenie w stosunku do innych użytkowników.

I nie "piec", tylko kocioł, jeśli chodzi o ścisłość.

Niestety - ale widzę od jakiegoś czasu takie tendencje, trendy (wiem,wiem, dla niektórych to trudne słowo) - "wszyscy , albo ogromna większość tutaj na forum zaniża swoje zużycie, podaje nieprawdziwe informacje, specjalnie wprowadza w błąd" W parze w tym idzie zwykle posądzanie o bycie instalatorem i/lub sprzedawcą, czasami naganiaczem :p

@174865 - nie przejmuj się. To są takie "fale", "cykle"...czasami są to neofici i "prorocy" głoszący "prawdy objawione", walczący z zastanym porządkiem w imię ?!? no właśnie, sami nie wiedzą w imię czego.

Najważniejsze, że jesteś zadowolony i rachunki są dla ciebie akceptowalne. A wiadomo, że nie da się porównać pod względem zużycia starszego domu nawet po starannej termomodernizacji z nowym, wybudowanym z nieporównywalnej jakości materiałów i dbałością o szczegóły(już o różnicy w wielkości nawet nie wspominam)

Niestety - ale widzę od jakiegoś czasu takie tendencje, trendy (wiem,wiem, dla niektórych to trudne słowo) - "wszyscy , albo ogromna większość tutaj na forum zaniża swoje zużycie, podaje nieprawdziwe informacje, specjalnie wprowadza w błąd" W parze w tym idzie zwykle posądzanie o bycie instalatorem i/lub sprzedawcą, czasami naganiaczem :p

Fakt, że byli tacy mistrzowie, co "zapominali" o kominku, odpalanym co drugi dziań, albo inni, co 1/3 miesiąca myli się w delegacjach :) ale tutaj sporo osób od kilku lat podaje zużycie i widać korelację między wielkością i ociepleniem domu

Rodzina 6, CO+1/2 CWU 19-22st

Wrzesień 27 m3

Październik 91 m3

Listopad 221 m3

Piętrówka pow. grzania 200 m2, 100% grzejniki żeliwne i blaszaki

Podłoga nad piwnicą nie ogrzewaną bez ocieplenia

Ściany 2W pustak zwykły + krylamex 5 cm + pustak gazobeton + styropian 10 cm

Strop żelbeton + styropian 15 cm, strych dach bez ocieplenia

Wentylacja grawitacyjna

Kocioł Buderus Logamax GB072 20 kW

Grudzień - 366 m3.

Kocioł często pracował na minimalnej mocy a temperatura wody przekraczała nastawę o 3-4°C, brak sterownika pogodowego jak i pokojowego...

Temperatura wody na grzejniki 40-44°C, CWU gazowe dla 2 osób (wanna+kuchnia), kuchnia gazowa.

Wasze opinie?

Edytowane przez Slak