Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przy domu "durszlaku" warto, przy normalnym nie warto.

Jeśli ktoś w dzień ma 20oC, a na noc jest w stanie obniżyć na 18oC, to raczej trudno powiedzieć o nim "normalny" w rozumieniu teraźniejszym. Owszem, może nie być taki dom durszlakiem, np, szkieletowiec bez praktycznej akumulacji-tam trzeba grzać by odczuwać komfort ciepła, choć trochę, nawet przy grubej izolacji.

Skalę temp. pomijam, to indywidualne odczucia, w domu ma 22-26oC (zależnie od pomieszczenia) i wcale nie czuję by było za ciepło, jest w sam raz.

Ty w ogóle wiesz co to znaczy

Akumulacja cieplna budynku... ??

W budynku energooszczędnym o dużej akumulacji to bez sensu, te obniżanie temperatury

W domu o małej akumulacji(np. szkieletowy) i dodatkowo z zwiększonymi stratami ciepła można już jak najbardziej próbować okresowo obniżać temperaturę.

Każdy przypadek trzeba traktować indywidualnie, nic nowego...

U siebie mam 21,5, jednak w godzinach 5-8 i 16-19 dodatkowo 0,5st aby włączyć podłogówkę( mieć ciepłą podłogę)

komfort lepszy jak się wstaję i podłoga jest ciepła( 30st). Tak jak pisze JTKirk każdy przypadek traktować indywidualnie, dostosowywać do własnych potrzeb i warunków. Czy zużycie gazu wzrosło mi trudno to ocenić bo pogoda co miesiąc, rok nie jest stała.

Na pewno na CWU idzie trochę więcej gazu nie jak w lecie 17m3 bo woda zimniejsza.

Czy mógłbym to pomierzyć raczej tak bo wyłączę grzanie a mogę grzać PP, kominkiem.

Następny się urwał z choinki ...

Ty w ogóle wiesz co to znaczy

Akumulacja cieplna budynku... ??

Wszechwiedzący, chcesz mi powiedziec, ze grzejac w dzien do zadanej temperatury 20 stopni a w nocy 18 stopni zuzywam wiecej gazu niz jakbym grzal do 20 całą dobę? To jest wbrew prawom fizyki, wracaj do szkoły. I nie rzucaj sloganami typu akumulacja cieplna bo doskonale wiem co to jest.

Wszechwiedzący, chcesz mi powiedziec, ze grzejac w dzien do zadanej temperatury 20 stopni a w nocy 18 stopni zuzywam wiecej gazu niz jakbym grzal do 20 całą dobę? To jest wbrew prawom fizyki, wracaj do szkoły. I nie rzucaj sloganami typu akumulacja cieplna bo doskonale wiem co to jest.

Nie mam żądanej temperatury 20 tylko 23 po pierwsze, po drugie wiesz co to są mostki termiczne ... ? Zrozumiesz w końcu swoja ciężko kapujacą kapustą że piec jeżeli ma zadane u mnie 23 stopnie ... i zrobił bym mu na noc obniżenie nawet o 3 stopnie to okej idzie powiedzmy mniej gazu bo nie grzeje do żądanej temperatury... ale odpowiedz?

Ile musi kocioł nadrobić i spalić gazu żeby wrócić do temperatury 23 stopnie z powrotem ?po obniżeniu nocnym człowieku wytłumacz to według prawa fizyki!?

Gdzie tu jest komfort. Oszczędność i ekomonia?

Zamieniam się w sluch czekam ...

Ps. Nie mam studiów z fizyki i nie muszę wracać do szkoły...

Jak byś wiedział co to znaczy akumulacja cieplna budynku, bo jak byś wiedział to doskonale to byś bez sensu nie szukał głupich zaczepek...

Wytrzeźwiales już? Odpowiedziales sobie juz na swoje własne pytanie

hej dziewczyny i tak w domu też się mądrzycie i przekomarzacie?

wydaje się mi że to forum o zużyciu gazu a wy szukacie tylko zaczepek w wypowiedziach innych .

przecież wiadomo że wszyscy macie 24' ,domy macie tak ciepłe że palić nie trzeba a rachunków nie otrzymujecie bo gazownia przeprowadza kontrole za brak zuzycia gazu.

a prawda pewnie taka że hałda drewna pod tarasem czeka naszykowana;)

a teraz tak:

nikt z was nie pisze o wilgotności pomieszczeń,rozkładzie temperatur(grzejnikowcy) termometr przy grzejniku na potrzeby forum a podłoga tak ciepła że a kapciach lata rodzina.

dodatkowo same zuzycie gazu roczne niektorzy podajecie itd.

podstawowe pytanie podajecie licznik sami przykładowo 31wieczor - 31wieczór???? czy lecicie na zanizonych prognozach a potem dopłata?

wtedy macie pełne doby danego miesiąca i jest to w miare miarodajne.

proponuje najbardziej krytykującym i wiedzacym wszystko lepiej od innych,zalogowanie się do aplikacji zrobienie print screna w zakładce pokaż archiwum faktur z datami od do i zuzyciem,policzymy sprawdzimy.

dodatkowo jest ponizej funkcja zobacz wykres płatności wszystko podane jak na tacy.

zobaczymy ile osób mija się z prawdą. bo mam wrazenie ze wiekszosc ma domy pasywne ,a inni mają durszlaki i sie nie znaja.

u niektorych miesiace maja zaczynają się 28 i kończą 28mego;))

i w tedy wychodzą cuda w wynikach.

skrupulatnie podajecie parametry materiałow zapotrzebowania itd wręcz laboratoryjnie to zuzycie podawajmy tez roczne zuzycie za miesiące 31.12 jednego roku do 31grudnia kolejnego i mamy pełny rok.

a widze ze niektorzy od wakacji np do wakacji.

rok to rok zaczyna sie w sylwestra i konczy sylwestrem

na pewno dacie rade bo rzetelnosci i drobiazgowosci krytykukąc innych i łapiąc ich z słowa wielu nie brakuje:)

hej dziewczyny i tak w domu też się mądrzycie i przekomarzacie?

wydaje się mi że to forum o zużyciu gazu a wy szukacie tylko zaczepek w wypowiedziach innych .

przecież wiadomo że wszyscy macie 24' ,domy macie tak ciepłe że palić nie trzeba a rachunków nie otrzymujecie bo gazownia przeprowadza kontrole za brak zuzycia gazu.

a prawda pewnie taka że hałda drewna pod tarasem czeka naszykowana;)

a teraz tak:

nikt z was nie pisze o wilgotności pomieszczeń,rozkładzie temperatur(grzejnikowcy) termometr przy grzejniku na potrzeby forum a podłoga tak ciepła że a kapciach lata rodzina.

dodatkowo same zuzycie gazu roczne niektorzy podajecie itd.

podstawowe pytanie podajecie licznik sami przykładowo 31wieczor - 31wieczór???? czy lecicie na zanizonych prognozach a potem dopłata?

wtedy macie pełne doby danego miesiąca i jest to w miare miarodajne.

proponuje najbardziej krytykującym i wiedzacym wszystko lepiej od innych,zalogowanie się do aplikacji zrobienie print screna w zakładce pokaż archiwum faktur z datami od do i zuzyciem,policzymy sprawdzimy.

dodatkowo jest ponizej funkcja zobacz wykres płatności wszystko podane jak na tacy.

zobaczymy ile osób mija się z prawdą. bo mam wrazenie ze wiekszosc ma domy pasywne ,a inni mają durszlaki i sie nie znaja.

u niektorych miesiace maja zaczynają się 28 i kończą 28mego;))

i w tedy wychodzą cuda w wynikach.

skrupulatnie podajecie parametry materiałow zapotrzebowania itd wręcz laboratoryjnie to zuzycie podawajmy tez roczne zuzycie za miesiące 31.12 jednego roku do 31grudnia kolejnego i mamy pełny rok.

a widze ze niektorzy od wakacji np do wakacji.

rok to rok zaczyna sie w sylwestra i konczy sylwestrem

na pewno dacie rade bo rzetelnosci i drobiazgowosci krytykukąc innych i łapiąc ich z słowa wielu nie brakuje:)

W moim przypadku rok gazowy zaczyna się i kończy w czerwcu, tak odczytuje PGNIG. Od czerwca 2017 do czerwca 2018 - gaz 2000 tyś zł, brykiet drzewny 1400 czyli cały rok ogrzania domu, gotowania i CWU to 3400.

W moim przypadku rok gazowy zaczyna się i kończy w czerwcu, tak odczytuje PGNIG. Od czerwca 2017 do czerwca 2018 - gaz 2000 tyś zł, brykiet drzewny 1400 czyli cały rok ogrzania domu, gotowania i CWU to 3400.

a no właśnie a powiedz proszę jak to jest jak PGNiG spisuje rachunek otrzymujesz co miesiąc RF zuzycie fizyczne czy prognozy ewent.potem nadpłata lub niedopłata?

a no właśnie a powiedz proszę jak to jest jak PGNiG spisuje rachunek otrzymujesz co miesiąc RF zuzycie fizyczne czy prognozy ewent.potem nadpłata lub niedopłata?

Nie wiem, czy to zależy też od oddziału (pewnie nie) ale ilość odczytów przez dostawcę gazu uzależniona jest od taryfy. Masz np 6 lub 9 odczytów rocznie i po każdym odczycie fakturę. Pomiędzy nimi nie płacę żadnych prognoz. Inaczej mogło być w pierwszym roku, ale szczegółów już nie pamiętam.

Zależy od kiedy masz podpisaną umowę.

To chyba zależy też od taryfy. Ja umowę mam podpisaną od czerwca, taryfa jest taka, że sam podaję odczyty na koniec miesiąca i później faktura do tego odczytu. Rok umowny u mnie zaczyna się 1 stycznia. Czyli w moim wypadku, moment podpisania umowy jest inny niż rok umowny i myślę, że to ze względu na taryfę.