Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ciekawe spostrzeżenie. Jak temp podłogi ma wynosić 38 skoro tyle wychodzi z kotła a przez mieszacz do podłogówki trafia co najwyżej 27-28? Zaznajom nas z nowymi prawami fizyki.

Widziałeś że napisał dosłownie i wyraźnie że jemu tyle z pieca wychodzi? Nie, więc po co się czepiasz

Czyli ja kogoś tu obraziłem co ty masz za fanabelie? Jeżeli Lubisz przy np +5 temp podłogi 38 stopni i saunę w domu to sobie miej mi to zwisa i powiewa głęboko

Nie możesz krytykować jednego parametru instalacji nie znając pozostałych (długość pętli, przepływy, grubość posadzki, rodzaj izolacji, itp itd). O różnicy pomiędzy Tz a T podłogi fotohobby już napisał.

Sterowanie pogodowe podłączone do kotła to tylko jedna z możliwości sterowania ogrzewaniem - w jednym przypadku dobry w innym mniej potrzebny, nie można uogólniać i przekonywać, że zawsze się sprawdzi dając oszczędności.

Mniej emocji i więcej dystansu - a z pewnością Twoje wypowiedzi będą korzystne dla wątku.

PS

Nie wiem, czy to błąd forum czy użytkownika, ale od kilku postów pomieszane są cytaty, odnośniki sugerują innego forumowicza niż autor cytowanej wypowiedzi - może cytujący będą wstanie to poprawić, dla czytelności i jednoznaczności? ( np wg39070 post 12017, Dejson - post 12015, 12919 ).

Chyba, że tylko u mnie takie pomieszanie?

Nie możesz krytykować jednego parametru instalacji nie znając pozostałych (długość pętli, przepływy, grubość posadzki, rodzaj izolacji, itp itd). O różnicy pomiędzy Tz a T podłogi fotohobby już napisał.

Sterowanie pogodowe podłączone do kotła to tylko jedna z możliwości sterowania ogrzewaniem - w jednym przypadku dobry w innym mniej potrzebny, nie można uogólniać i przekonywać, że zawsze się sprawdzi dając oszczędności.

Mniej emocji i więcej dystansu - a z pewnością Twoje wypowiedzi będą korzystne dla wątku.

PS

Nie wiem, czy to błąd forum czy użytkownika, ale od kilku postów pomieszane są cytaty, odnośniki sugerują innego forumowicza niż autor cytowanej wypowiedzi - może cytujący będą wstanie to poprawić, dla czytelności i jednoznaczności? ( np wg39070 post 12017, Dejson - post 12015, 12919 ).

Chyba, że tylko u mnie takie pomieszanie?

Słusznie zauważyłeś z tym pomieszaniem. U mnie to samo.

Słusznie zauważyłeś z tym pomieszaniem. U mnie to samo.

ja też kilkukrotnie odpisując cytowalo i kierowalo odpowiedz do innego uzytkownika i gromy się sypały:))))

Wiesz 20cm od gruntu o niczym nie swiadczy.

A co ponizej/ile w dół?

Ile w podłodze?

A takze samo wykonanie jest wazne i jego starannosc.

Dobrze pamietam masz wiekszosc podlogowki tak? To po co tak wysoko grzejesz a potem obnizasz zaworem trojdrogowym?

A jak kontrolowac i sprawdzac ilosc odpalen piea w ciagu dnia.

Saunier Dival thelia 18Kw.

nie to że się czepiam ale po co tym sobie głowe zaprzatasz to tylko urzadzenie i do tego jest stworzone.

Ale skoro chcesz to w zaleznosci od kotła w ustawieniach serwisowych jest ilosc zalaczen x10

Oraz ilosc godzin C.O. x10

Albo siedziec w kotłowni i liczyć

Nie wiem czy takie obniżanie temperatury jest uzasadnione ekonomicznie. Obniży się temperaturę w domu o 3 stopnie to piec późnej x czasu musi chodzić więcej aby dogrzać dom do żądanej temperatury. W pierwszym sezonie też tak miałem ustawione bo każdy tak mówił,że będzie taniej. Od dwóch sezonów mam cały czas jednakowo i w rachunkach nie widzę jakiś mega zwyżek. I jak patrzę na zużycia innych to w/g mnie u co nie których wychodzi ,,kosmos"

Czemu uwazasz ze duze spalanie? Nie mozesz porownywac nowego budownictwa ze starym.

Jakie masz Ty spalanie oraz parametry domu?

ja też kilkukrotnie odpisując cytowalo i kierowalo odpowiedz do innego uzytkownika i gromy się sypały:))))

Wiesz 20cm od gruntu o niczym nie swiadczy.

A co ponizej/ile w dół?

Ile w podłodze?

A takze samo wykonanie jest wazne i jego starannosc.

Dobrze pamietam masz wiekszosc podlogowki tak? To po co tak wysoko grzejesz a potem obnizasz zaworem trojdrogowym?

No właśnie w podłodze czyli pod posadzką jest 20 cm. Mieszacz jest potrzebny bo w układ zamknięty wpięty jest kominek z płaszczem.

Pokoj ok 20m2. Grzejniki dwuplytowe zamontowane w calym domu. Z tego co teściu mówi to są od poczatku wybudowania domu. W tym roku zamontowane termostaty w calym domu.

Ja mam podlaczona czujke pogodowa co ustala jaka temp na piecu ma byc. Ogladajac teraz piec a jest u mnie w granicach ok 0st to na piecu mam pokazane 48st. Za caly rok nie podam bo od maja mam zamontowany piec gazowy ale tak:

Listopad 394,93zl -195m3

Grudzie 566,01zl -279m3

Od paru dni mam zmienione ustawienia pogodowki i ok 0st pokazuje mi 45 st na piecu.

Piec wlaczony mam caly czas. Palnik sam sie wlacza/wylacza w zaleznosci od potrzeb. Sam sobie to reguluje

W domu temp ok 22st. My z zona w sypialni mamy ok 19st oraz na noc/na czas kiedy nas nie ma domu obnizamy o jakies 2-3st temp . A tescie trzymaja caly czas ok 22st czasem 23st.

Dzięki za info. Przy moim przewymiarowaniu grzejników na 6 pokoi + podłogówka na korytarzu i kuchni i łazience (szkoda ze jest na jednym obiegu) oraz docieplonym poddaszu (dwie warstwy wełny) widzę że 4000tys nie przekroczę (ogrzewanie bez kuchenki gazowej) . Zakładając: Październik 300zł +Listopad 400zł+ Grudzień-Luty 600zł x3 + Marzec 400zł Kwiecień 300zł + woda w dniach deszczowych bo na lato mam kolektory słoneczne które "wymiatają" + syf jaki mam w kotłowni bo palę miałem stwierdzam że trzeba zakładać gaz :) Dom nie traci ciepła tak szybko a na Pomorzu zima trwa (myśle o mrozie) ok 3-4 tygodni na przełomie stycznia/lutego. Jeszcze raz dzięki za Twoje info.

Czemu uwazasz ze duze spalanie? Nie mozesz porownywac nowego budownictwa ze starym.

Jakie masz Ty spalanie oraz parametry domu?

Potwierdzam i to jest prawda rok temu tak tak samo miałem. Te obniżenia trybu o 2-3 stopnie są w ogóle bez sensu i co z tego że produneci czołowi kotłów to zalecają...? Producenci waszych kotłów mieszkają u was w domu ... ? Tryb obniżenia się stosuje może i tak ale lekko, a nie o jakies 2-3 stopnie w nocy ... ja tego nie stosuje w ogóle mam 23 stopnie ciągle w domu grzeje oknami czasowymi i jest super komfortowo ekonomicznie i tyle w temacie 120 metrów użytkowej i spalanie za grudzień 116 metrów przed 30 dni daje 3.9 na dobę i to jest tak dużo ludzie? Przestańcie wierzyć w te tryby oszczędności... bo naprawdę tego się czytaćnie chce . Ja nie po to mam gaz kondensacjie żeby mieć w domu +19 i siedziEC w swetrze w domu... na izolację tak samo nie żałowałem kasy i są teraz tego efekty jest ciepło przytulnie i komfortowo oczywiście zgodzę się z wami wszędzie ( u mnie też) są tzw mostki termiczne. Nie mam domu pasywnego ale na spalanie nie narzekam! Powtórzę na koniec tryb obniżenia o 2-3 stopnie to jest bujda i głupota...

tryb obniżenia o 2-3 stopnie to jest bujda i głupota...

Jeżeli to traktować jako funkcja, która ma obniżyć rachunki to się zgodzę. Obniżona temperatura w nocy, później musi zostać nadrobiona, poprzez intensywne grzanie, by wrócić do zadanej temp. Oszczędności brak.

Tryb obniżenia może mieć sens, jak komuś nie chce się przykręcać KALORYFERÓW na noc (przy podłogówce to nie ma sensu) lub czas używania pomieszczeń jest mniejszy od czasu gdy jest puste.

Potwierdzam i to jest prawda rok temu tak tak samo miałem. Te obniżenia trybu o 2-3 stopnie są w ogóle bez sensu i co z tego że produneci czołowi kotłów to zalecają...? Producenci waszych kotłów mieszkają u was w domu ... ? Tryb obniżenia się stosuje może i tak ale lekko, a nie o jakies 2-3 stopnie w nocy ... ja tego nie stosuje w ogóle mam 23 stopnie ciągle w domu grzeje oknami czasowymi i jest super komfortowo ekonomicznie i tyle w temacie 120 metrów użytkowej i spalanie za grudzień 116 metrów przed 30 dni daje 3.9 na dobę i to jest tak dużo ludzie? Przestańcie wierzyć w te tryby oszczędności... bo naprawdę tego się czytaćnie chce . Ja nie po to mam gaz kondensacjie żeby mieć w domu +19 i siedziEC w swetrze w domu... na izolację tak samo nie żałowałem kasy i są teraz tego efekty jest ciepło przytulnie i komfortowo oczywiście zgodzę się z wami wszędzie ( u mnie też) są tzw mostki termiczne. Nie mam domu pasywnego ale na spalanie nie narzekam! Powtórzę na koniec tryb obniżenia o 2-3 stopnie to jest bujda i głupota...

Nie mam w domu 19st i nie chodze w swetrze. Tylko w sypialni mam ok 19 st bo nam sie lepiej spi. W domu utrzymuje ok 22st.

A propo obnizania temp. Gdzies widzialem wyliczenia, ktore sugeruja ze daje to lekkie oszczednosci. Jak znajde to wrzuce na forum.