Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A,czyli chodzi o Viesa,nie doczytalem...U mnie jest calkowity licznik zalaczen,przerwan pracy....no prosze,jakie te Vieski rozbudowane ;-),choc,kolega pisal,okolo...czyli...liczyl na ''oko''?

Nie wiem czy chodzi o Vieśka - ja mam Vitodensa - więc mogę odczytać te dane - zresztą - teraz chyba każdy kocioł z w miarę rozbudowanym sterowaniem udostępnia takie informacje ...

Vitodens-Viessmann...tak?Moze,ta gwara nijaka ;-)...To przydatna funkcja-zliczanie np. dobowe zlaczen pracy kotla....Rozumiem,ze u mnie,po prostu musze odczytac ostatnie zliczenia i po okreslonym czasie pracy kotla,ponwonie je odczytac i policzyc....Troszke na okretke mam,ale...sam sprawdze z ciekawosci u siebie.........

Na podstawie obserwacji pracy własnego kotła (Vaillant) TurboTec 24KW w mieszkaniu 2-poziomowym ok. 94m ze skosami dochodzę do wniosku, że w przypadku tak przewymiarowanego pieca najlepszą metodą, by uniknąć taktowania, jest jednak ustawienie temperatury zasilania na co najmniej 60 stopni (najlepiej 65). Taką temperatura kocioł jest w stanie utrzymać przez dłuższy czas, pracując na mocy minimalnej (ok. 9.6 KW) bez przekraczania jej i - w rezultacie - przerywania pracy. Do tego trzeba ustawić dłuższą blokadę palnika.

W momencie, gdy temperatura zasilania była ustawiona na znacznie niższą wartość (np. 40 stopni) to kocioł - nawet pracując na mocy minimalnej - nie mógł jej długo utrzymać, przekraczał ją i wyłączał się, tylko po to, by za chwilę (po spadku temperatury) ponownie się włączyć. I tak w koło Macieju.

u mnie chodzi około 5 min i przerwa około 6min i co najgorsze ze niemoge tego zmienic.Jak dla mnie to troche dziwna sprawa bo zamiast przegrzac troche i dłuzej zeby niechodził to dogrzewa o 0.1st spadnie o te 0.1 i znowu podgrzewa czas blokady palnika w tym wypadku nie daje chyba nic gdy piec współpracuje z regulatorem.

Bynajmniej wyobrazałem sobie inną prace pieca z regulatorem np. ustawione mam 20.5st to przegrzewa np do 21st i postój jak nie spadnie do 20.5

Tazor powiedz jaki masz regulator ustawienia jaki tryb pracy mam taki sam piec jak temp na piecu jaka masz ustawiona moc

Ja mam temp na piecu na max 75st

Mój kocioł współpracuje z regulatorem pokojowym CalorMatic 330. Mam ustawione sterowanie ciągłe (nie dwustawne) i temperaturę zasilania w tym momencie 65 stopni. Blokada palnika ustawiona na 30. Z tą blokadą jest o tyle ciekawie, że w zależności od temperatury wartość np. 30 daje w efekcie blokadę od kilku do kilkudziesięciu minut (im większa temperatura zasilania tym krótszy rzeczywisty czas blokady przy tej samej ustawionej wartości).

ALE, ten kocioł to sprytna bestia i jeśli np. ma podgrzać dom o kilka stopni ale zmuszony jest do wyłączenia się z racji przekroczenia ustawionej temperatury zasilania to olewa blokadę sikiem prostym i włącza się ponownie po np. minucie. Taki cwaniaczek z niego :lol:

U mnie piec przegrzewa zawsze o 0.5 stopnia, tzn. jeśli mam ustawioną temperaturę na regulatorze np. 15 stopni do nagrzewa do 15.5 i wyłącza się. W przypadku sterowania ciągłego pod parametrem d.9 wyświetlana jest wartość temperatury, jakiej żąda regulator od pieca. Jeśli regulator żąda temperatury <20 stopni to piec wyświetla kod s.36 i w ogóle się nie włącza.

Jest chyba funkcja ustawienia temp. o spadek ktorej ma zalaczyc sie kociol?Ja tak mam,pokojowy reg. mam w najzimniejszym pokoju.Kociol dziala w progr. zredukowanym-20.5 mam temp. min.U mnie nie ustawia sie temp. na kotle,w sensie zadawania temp. domu,jedynie zakres pracy kotla,moge sobie w temp. okreslac,ale temp. zadana dla domu ustawiam pokretlem.Potestowalem z termometrami,okreslilem,jak czuly i na ile wiarygodny jest czujnik elektroniczny w sterowniku pokojowym.Zaczalem od tego,nastepnie,okreslilem na glowicach temp. dla poszczeg. pomieszczen,mnie pasuje 20.5-21,tak tez ustawilem i na kotle,i na glowicach.Problemem jest caly czas podlogowka.Ale o tym...to nie musze...Przenioslem sterownik z dolu do najzimniejszego pokoju.Musialem,gdyz piec mi sie nie wlaczal,a gore mialem za zimna...Poza tym musze miec glowice,mam kominek z pw....Teraz ,jak pisze,mysle sobie,ze skrecaljac temp. zasilania podlogowki,znow moze potestuje sterowanie kotlem przenoszac sterownik na dol...Ale...za duza bezwladnosc,tu sie klaniaja zalety lub dla mnie wady podlogowki-mam na gorze grzejniki,gdybym mial wszedzie podlogowke,pewnie inaczej musialbym glowkowac......

moje odczucia sa podbne,do Twoich...wole zredukowana prace...na komforcie przeciaga...a zdajecie sobie sprawe,ze...nawet,jak dziala na 100% wplywie pokojowej temp. piec i tak ''oblicza'' powrot z co?Ja nie wiem,czy na pogodowke sobie ''patrzy'',ale mam ust. wplyw tylko pokojowki,jednak czujnik mam na scianie....

ja mam ustawione na dwustawna bo wiecej gazu szło na ciaglej a jak paraca na dwustawnej u ciebie czy próbowales ja mam colormatic 392f

Mnie akurat więcej gazu szło na regulacji dwustawnej :) Ale jeszcze pobawię się i zobaczę.

Na stronie C9 wyświetlacza tego swojego regulatora masz parametr nazwany "Dopasowanie odcinka" z możliwością regulacji od -5 do +5. Spróbuj ustawić na +5. Powinno to zwiększyć bezwładność regulatora.

A jak ty masz ustawiona tą wartośc i jaka masz ustawiona moc max pieca

Ja wychodzę z założenia, że kocioł pracuje najbardziej efektywnie na maksymalnej mocy, więc ustawiłem regulację ciągłą i dałem moc 24KW. Gdy kocioł startuje i ma np. podgrzać temp. o kilka stopni (wtedy regulator żąda od kotła temperatury wody 88 stopni!) to kocioł zaczyna od małej mocy, po jakimś czasie daje na maksa, a gdy temperatura wody zaczyna zbliżać się do max. temperatury zasilania ustawionej na piecu to znów zmniejsza moc tak, by nie przekraczać ustawionej temperatury zasilania na kotle. Tak robię, gdy chcę podgrzać szybko pomieszczenie. Podczas normalnego zamieszkiwania (gdy piec podgrzewa jedynie o 0.5 - 1.5 stopnia) można w sumie ustawić moc kotła na mniejszą. Jestem prawie pewien, że nie będzie to miało większego wpływu na zużycie gazu.

A co do tego parametru "dopasowania odcinka" (u mnie występuje on pod inną nazwą ale chodzi o to samo) to jeszcze dokładnie nie przetestowałem jego działania.