Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam ustawione dwa cykle pracy z temp dzienną - pierwszy cykl rano- załącza się palnik - kocioł grzeje cały cykl pięknie modulując nie wyłączając się wogóle , kończy się cykl kocioł przechodzi na cykl pracy z temp zredukowaną i wyłącza palnik . Tak samo podczas drugiego cyklu grzania z temp dzienną - wieczorem - już mamy 2 załączenia kotła . No i potem podczas pracy z temp zredukowaną regulator jeszcze załącza palnik 4 razy podczas dogrzewania pomieszczeń do temp zredukowanej .

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tazor te 88 stopni to w przypadku kotła kondensacyjnego?

Nie, Vaillant TurboTec VUW Pro to kocioł nie kondensacyjny. Te 88 stopni to temperatura wody jaką regulator żąda od kotła przy dużym wychłodzeniu pomieszczenia. Oczywiście nie otrzyma jej, bo akurat ten kocioł ma fabrycznie ustawioną max. temperaturę na zasileniu 75 stopni (użytkownik ma możliwość regulacji do max 75 bez wchodzenia w ustawienia serwisowe). W miarę dogrzewania pomieszczenia regulator obniża stopniowo żądaną temperaturę wody.

Mam ustawione dwa cykle pracy z temp dzienną - pierwszy cykl rano- załącza się palnik - kocioł grzeje cały cykl pięknie modulując nie wyłączając się wogóle , kończy się cykl kocioł przechodzi na cykl pracy z temp zredukowaną i wyłącza palnik . Tak samo podczas drugiego cyklu grzania z temp dzienną - wieczorem - już mamy 2 załączenia kotła . No i potem podczas pracy z temp zredukowaną regulator jeszcze załącza palnik 4 razy podczas dogrzewania pomieszczeń do temp zredukowanej .

Z tego co piszesz to twój piec chodzi podobnie do mojego (róznica jest w wychładzaniu domu bo u mnie w nocy przy pracy zredukowanej piec się nie załącza, a temp pomiędzy noc/dzień to 1 stopień). Według mnie to żadne taktowanie. Jak inni piszą to im kocioł w przeciągu godziny kilka razy się wyłącza/załącza przy normalnej pracy według tem. wody w kotle. Częstośc załączeń blokują w ustawieniach itd.

Problemem jest caly czas podlogowka.Ale o tym...to nie musze...Przenioslem sterownik z dolu do najzimniejszego pokoju.Musialem,gdyz piec mi sie nie wlaczal,a gore mialem za zimna...Poza tym musze miec glowice,mam kominek z pw....Teraz ,jak pisze,mysle sobie,ze skrecaljac temp. zasilania podlogowki,znow moze potestuje sterowanie kotlem przenoszac sterownik na dol...Ale...za duza bezwladnosc,tu sie klaniaja zalety lub dla mnie wady podlogowki-mam na gorze grzejniki,gdybym mial wszedzie podlogowke,pewnie inaczej musialbym glowkowac......

Miałem podobny problem. Na dole podłogówka i sterownik, u góry grzejniki i zimno w pokojach. Problem częściowo rozwiązałem sterując pompą od podłogówki. Kupiłem programowane gniazdko elektryczne i co jakiś czas wyłączam pompę od podłogówki na jakieś 2 godziny. W nocy pompę od podłogówki mam stale wyłączoną. Wówczas gdy na parterze spadnie temperatura, włącza się piec ale tłoczy wodę praktycznie tylko do grzejników. Jak grzejniki się nagrzeją i do pieca wraca ciepła woda piec sie wyłącza. Jak grzejniki ostygna znowu się włącza. Nie jest to rozwiązanie idealne ale jakos sie sprawdza. W dzień też co jakis czas w ten sposób dogrzewam górę. Ma to jednak wadę, jak podłoga jest nagrzana, do tego jeszcze świeci słońce i temperatura na parterze nie spadnie to piec sie nie właczy i nie ogrzeje góry.

Pablitoo-zredukowany program temperaturowy...MIalem wrazenie,ze na nastawach od Ciebie,czyli komfort w przedziale czasowym zadanym przez Ciebie,piec mi zjada wiecej i za cieplo jest w domu...Problem jest inny,u mnie teraz w ciagu dnia i nocy musze miec komfort cieplny .Lepiej mi dziala piec-ekonomiczniej na zreduk. programie,czyli 20.5 temp. non stop.

Co do podlogowki.Ost. bawilem sie sterowaniem pompa od podlogowki,zmniejszylem jej bieg z 3 na 1,obnizylem temp. zasilania,temp. na dole sie utrzymuje na 22 st. Ale...krotko pracuje ladowanie podlogowki,wiec nie wiem,czy po tyg. od red. jej pracy,nadal uzyskam temp. na dole.Ponadto,nie mam wybajerzonego sterowania podlogowka,petlami jej poszczeg. i mam trudnosci z utrzymaniem temp. 23 st. w gornej lazience z podlgowka,majac 21-22 na dole...Az tak precyzyjnie nie moge sie pobawic.Totez skrecilem petle dolne,zwikeszylem zasilanie calosci ciut,moze w ten sposob osiagne kompromis....Do pompy mam termostat zalaczany odpowiednim zakresem temp. zczytujacy temp. z zasilania obiegu co....

Ostatnia doba - zużycie 5m3 gaziu GZ50 / noc -5 , dzień 0 stopni / .

Średnie zużycie z ostatniego miesiąca / 15.12 - 15.01 / 11m3/doba / 22 stopnie w domu / - to tak na marginesie odnośnie głównego tematu wątku .

PS. Zużycie czyli : c.o , c.w.u plus kuchenka gazowa .

Nareszcie na temat :D

U mnie od 18/12 do 22/01 średnio 8,2m3, ale muszę się przyznać, że 1-2 razy w tyg dopalałem kominkiem i temp utrzymuje na poz 21st. Też CO, CWU, gotowanie.

Ale jakbyście tak podali powierzchnie i/lub kubaturę...

(rodzaj gazu też ważny jeśli ktoś jeszcze chce podawać).

i szacunkowo jeśli znacie żuzycie na cwu/gotowanie poza sezonem.

U mnie 180m2 użytkowej ogrzewanej i 599m3 kubatury ogrzewanej. Gaz GZ50. Poza sezonem grzewczym nie sprawdzałem ale szacuję CWU + gotowanie coś pomiędzy 1,5-3 m3 (4 osoby)

A na jaką temp. masz ustawioną temp. zredukowaną. Zauważyłem, że gdy np. zredukowaną mam ustawioną na np. 15 stopni, palnik co jakiś czas włącza sie na chwile i nastepnie wyłącza /dosyć często/, pompa obiegowa cały czas pracuje. Gościu z firmy którs mi go montowała mówił mi abym zredukowną nastawił na 3 st. i wówczas palnk w ogółe sie nie włącza - tyle tylko, że dom trochę bardziej sie wychładza. Dwa obiegi - grzejniki /krzywa 1,1/ i podłogówka /krzywa 0,6/. Podziwiam Twoje zużycie gazu - u mnie w mrozy ok. 10-11m na dobę, gdy trochę cieplej ok. 8 m. - a mieszkam w Trójmiescie. Możesz coś doradzić, może ewentualnie skontaktuję sie z Tobą telefonicznie.

Nie ma co podziwiać - podziwiać trzeba tych co mają średnie spożycie gazu GZ50 dla domów ca 180m2 pow użytkowej , 600m3 kubatury - 4m3/doba :lol:

U mnie spożycie realne jak najbardziej mnie satysfakcjonujące - / ale ja to zawsze byłem z tych co to im auta więcej palą i do kominka wrzucają polano co kilka godzin a nie raz na dobę :lol: / .

PS. Odbierz pw .

Z tego co czytam o pracy waszych kotłów to nie powinnam się chyba martwić pracą mojego. Mój kocioł - De dietrich 2.24 dwufunkcyjny załącza się rano do podniesienia temperatury i pracuje non-stop do jej osiągnięcia. Potem odpoczywa a gdy temperatura spadnie znów się włącza i pracuje non-stop. To chyba lepsze niż 5 min. pracy i 5 min. przerwy?

Dom 155 po podłogach, kubatura ok. 380, podłogówka ok. 45 m reszta grzejniki. Gaz gz-35, średnie zużycie z ostatnich 10 dni 9,8 (co, cwu, gotowanie). Rodzina 2+2, temp. dzień 20,5 noc 19. Mam taryfę s-2 (odpowiednik w-2) od października - poprzedni rok s-3.

u nas piec de dietrich mcr24+pogodowka+podlogowka 60m2+zbiornik na wode 150l

kubatura 610 m3 po podlogach 165m2 poddasze nieuzytkowane ale ogrzewane na

16 st.C

suporeks 25cm+styro 12cm, na poddaszu 21cm tej lepszej welny rockwoola

od 26.11 do 25.12 srednia 4,38m3 gz50 (w tym czasie 19 razy bylo palone w

kominku z plaszczem wodnym od 16 do 22)

tylko co to za zima byla wtedy

od 26.12 di 22.01 srednia 4,71m3 gz50 (palone bylo w kominku co dziennie

tez po 6-8 godzin)

a tu juz zima byla jak na zime przystalo :)

przy tych mrozach do -20 spalalo max 6m3

a teraz kiedy w dzien juz +2 spala okolo 3m3

do tego jeszcze w tym zuzyciu jest gotowanie - jakies 3 razy w tygodniu obiadek jednodaniowy

Jeśli to nie tajemnica i nie problem to zadam więcej pytań odnośnie ustawień - też ma Vieśka Vitodens 200, dom ok. 170m2 + ogrzewany 38m2 garaż. - dom bez ocieplenia pierwszy sezon grzewczy.

1. Jaką masz ustawioną krzywą grzewczą i jakie przesunięcie krzywej na kotle?

2. Jaką masz ustawioną na kotle temp. normalną (dzienną) a jaką zredukowaną (nocną)??

Mam ustawione dwa cykle pracy z temp dzienną - pierwszy cykl rano- załącza się palnik - kocioł grzeje cały cykl pięknie modulując nie wyłączając się wogóle , kończy się cykl kocioł przechodzi na cykl pracy z temp zredukowaną i wyłącza palnik .

Tak samo podczas drugiego cyklu grzania z temp dzienną - wieczorem - już mamy 2 załączenia kotła . No i potem podczas pracy z temp zredukowaną regulator jeszcze załącza palnik 4 razy podczas dogrzewania pomieszczeń do temp zredukowanej .

3. Od której do której masz ustawione cykle pracy w temp. dziennej i w temp. nocnej???

4. Czy masz oddzielne zasilanie podłogówki czy masz tak jak u mnie zasilanie podłogówki na "skręcanym" mieszaczu zasilanym z tego samego obwodu co grzejniki??

5. Na ile masz ustawione głowice w grzejnikach (u mnie na 4 do 5 w 6 stopniowej skali) ???

Dzięki za wszelkie odpowiedzi.