Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja nic nie twierdze, tylko zobacz jaki projekt wkleiłeś, tam jest 144,1m/2, kubatura 480 a piszesz w ten sposób [i]Dom 170m2 (530m3 kubatura).

No comment

Jakbyś dokładnie przeczytał wątek to byś wiedział z czego wynika różnica między danymi ze strony a z tego co ja przedstawiłem (Hans Kloss już o to się pytał: http://forum.muratordom.pl/post3022481.htm#3022481). A tak to tylko imputujesz komuś kłamstewne wypowiedzi. Bez komentarza!

Oki zwracam honor, doczytałem :)

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

lazik-moim zdaniem zużycie które podajesz jest niemożliwe do uzyskania nawet przy domu o mniejszych parametrach ( metraż i kubatura). Jeżeli dane które podajesz są prawdziwe, to musisz posiadać super kocioł( jakaś kosmiczna technologia) no i gaz też spalasz jakiś zarembiście kaloryczny. Istnieje jeszcze taka możliwość, że w domciu kosa, a kąpiele zimniutkie. Tak na marginesie, Gazprom to przy tobie zbankrutuje.

Ale o czym wy mówicie. Dom jak już pisałem (http://forum.muratordom.pl/post3022515.htm#3022515) według Audytora OZC wychodzi na poziomie 12000KWh/rok co daje przy kalorycznośc GZ50 9,97KW/h spalenie około 1200m3 gazu. I tyle też wyjdzie.

Nie wiem czemu wszyscy się upieracie by spalać więcej niż to wynika z obliczeń narzędzi służących do obliczania zapotrzebowania energetycznego domu.

BTW Ostatnio nawet myślałem żeby przy ścianie 3W jaką mam obecnie dodatkowow docieplić zewnętrzną ścianę 5cm styro by zlikwidowac możliwe mostki, ale roczny uzysk kształtowałby się na poziomi 400kWh co IMHO pokazuje na nieopłacalność dodatkowego nakładu.

@kubek2002: dzięki

czegoś tu nie kumam

Audytor twierdzi że 12 000 KWh/ rok

Czyli 12000 dziele na 9,97 daje 1203 m3 gazu

Twoje zuzycie to ok 4m3 x 30 dni x 7 miesięcy ( sezon grzania ) czyli 840 m3 gazu , praktycznie o 1/3 mniej niz założenie.

Lub zapotrzebowanie to 8374 KWh/rok

Nie odliczałem CWU i gotowania ( moze masz to na prad )

Twój dom to super ciepła jednostka , ale chyba nie realna ( chyba że masz 19 st. w domu cały czas

Dom Zręczny C77C (180m2 po podłogach, na opddaszu tylko "skosy").

Zima 2008 to był pierwszy sezon grzewczy.

Mieszkamy w domu od 05.2008.

Od 25 stycznia `08 do 25 stycznia `09 zużyłem 1621 m3 GZ50 (CO+CWU).

Średnio za ten okres wychodzi 4,588 m3 / day

Piec: Vailant Ecotec Plus (o ile dobrze apmiętam :) + CalorMatic pogodowy + cyrkulacja

Temp w domu nastawiona na - 20,5-21 stopni

Temp obniżona (w nocy) na 17 stopni

W kominku paliłem może z 10 razy.

Dom z suporexu 24cm + styro 12

Dach 20+5 cm.

edit: Zasobnik 120L (temp 55stopni)

czegoś tu nie kumam

Audytor twierdzi że 12 000 KWh/ rok

Czyli 12000 dziele na 9,97 daje 1203 m3 gazu

Twoje zuzycie to ok 4m3 x 30 dni x 7 miesięcy ( sezon grzania ) czyli 840 m3 gazu , praktycznie o 1/3 mniej niz założenie.

Lub zapotrzebowanie to 8374 KWh/rok

Nie odliczałem CWU i gotowania ( moze masz to na prad )

Twój dom to super ciepła jednostka , ale chyba nie realna ( chyba że masz 19 st. w domu cały czas

Nie doczytałeś że było większe zużycie w zimniejszych miesiącach.

Dodatkowo z tego co podaje Audytor to:

- zwiększenie temp. w pomieszczeniach o 1 stopień to zwiększenie zapotrzebowania na energię o około 5-7% na rok

Dodatkowo poczytajcie już nie moje wypociny:

http://forum.muratordom.pl/post3034978.htm#3034978

http://forum.muratordom.pl/post3035490.htm#3035490

Niestety Audytor coś mi nie chce liczyć zmiany zapotrzebowania ze względu na zmianę strefy klimatycznej, a to by pokazało jaki wpływ mają średnie temperatury i srogość zimy.

Dla niedowiarków: http://images49.fotosik.pl/53/1d7284e221778e41.jpg

Reasumując - koniec, końców nie myślcie że spalę mniej niż to co podaje Audytor. Ja w to nie wierzę i nie zakładam takiego spalania.

Niestety Audytor coś mi nie chce liczyć zmiany zapotrzebowania ze względu na zmianę strefy klimatycznej, a to by pokazało jaki wpływ mają średnie temperatury i srogość zimy.

Reasumując - koniec, końców nie myślcie że spalę mniej niż to co podaje Audytor. Ja w to nie wierzę i nie zakładam takiego spalania.

Aby „urealnić” wystarczy „ręcznie” wpisać dane klimatyczne z najbliższej stacji METEO .

Co do samego zużycia gazu, to nic nadzwyczajnego, jeśli dom wybudowany jest zgodnie z obowiązującymi przepisami i dochowano „należytej” staranności.

Dalsze oszczędności mogą już wynikać tylko ze zmniejszenia zużywanego CWU.

Wystarczy przeliczyć gaz na kWh (+ sprawność kotła) i sprawdzić zuzycie energii elektrycznej w podobnych domach, ale ogrzewanych elektrycznością lub PCi. Tam takie zużycia są „na porządku dziennym” - a często są niższe. Dlaczego z gazem ma byc inaczej?

nie ma co kwestionować, to nie konkurs ekologiczny, skoro tyle pali to pali,

ale jednak ciekawym pewnych rzeczy.

np. dlaczego to tak skacze, że raz potrzeba 4m3, a raz wystarczy 1.8m3 i to przez wannę z wodą? przy prawie takich samych temperaturach, a dla domu niskoenergetycznego, za jaki ten uchodzi patrząc po wynikach, takie różnice na zewn. to żadne różnice. ja mam, wydaje się, gorzej zrobiony dom, a jednak zużycie jest dość stałe, w tym okresie, na pewno nie skacze o kilkadziesiąt procent. lazik albo ktoś zna wyjaśnienie?

co jeszcze tam działa? jakie zyski bytowe z urządzeń, oświetlenia? co i gdzie mierzy temperaturę?

ciepła z cwu i gotowania bym z tego nie odejmował, bo przecież to ciepło, jeśli tylko od razu nie spuścimy tej wody do kanalizacji zostaje w większości w domu.

co do zysków, ja np. jak wchodzę do domu, włączam trochę oświetlenia, jakieś urządzenia to się temp. dość szybko podnosi o jeden stopień, więc to istotne. jak zwiozę resztę swojego sprzętu to pewnie będę mógł wyłączyć ogrzewanie :) (co się niestety odbije w rachunkach za prąd).

nie ma co kwestionować, to nie konkurs ekologiczny, skoro tyle pali to pali,

ale jednak ciekawym pewnych rzeczy.

np. dlaczego to tak skacze, że raz potrzeba 4m3, a raz wystarczy 1.8m3 i to przez wannę z wodą? przy prawie takich samych temperaturach, a dla domu niskoenergetycznego, za jaki ten uchodzi patrząc po wynikach, takie różnice na zewn. to żadne różnice. ja mam, wydaje się, gorzej zrobiony dom, a jednak zużycie jest dość stałe, w tym okresie, na pewno nie skacze o kilkadziesiąt procent. lazik albo ktoś zna wyjaśnienie?

co jeszcze tam działa? jakie zyski bytowe z urządzeń, oświetlenia? ile jest grzane ciągle, ile w obniżonych temp? co i gdzie mierzy temperaturę?

ciepła z cwu i gotowania bym z tego nie odejmował, bo przecież to ciepło, jeśli tylko od razu nie spuścimy tej wody do kanalizacji zostaje w większości w domu.

co do zysków, ja np. jak wchodzę do domu, włączam trochę oświetlenia, jakieś urządzenia to się temp. dość szybko podnosi o jeden stopień, więc to istotne. jak zwiozę resztę swojego sprzętu to pewnie będę mógł wyłączyć ogrzewanie :) (co się niestety odbije w rachunkach za prąd).

w innych wątkach ludzie opowiadają ile zużywają, a potem się okazuje, że grzeją tylko kilka h, przez pozostały czas jest dużo niższa temp. nie wiem jak jest tutaj, tylko pytam, z ciekawości?

Z tego co widzę jedna z większych różnic to taka, że u mnie temperatura w domu nie spada tak szybko. Piec praktycznie zawsze pracuje tylko w okresach normalnych. Dla pracy obniżonej/nocnej jeszcze nigdy nie widziałem by się załączył, a ustawiona różnica to 1 stopień.

Spadek temperatury o jeden stopień to w moim przypadku około 12-18h.

Tak jak podane wcześniej w linkach osoby mam praktycznie zredukowane do minimum taktowanie kotła. Jeżeli grzeje to nie wyłącza/załącza się co np 10-15 minut, tylko grzeje nawet i 2h - oczywiście wszystko zależy od temp na zewnątrz i w domu. Jedynie CWU ma tu priorytet nad CO i może przerwać grzanie.

Kocioł ustawiony na nadwyżkę 0 stopni nad zadaną temp zasilania (ma modulować palnikiem a nie taktować) i właściwie całe CO to podłogówka. Obecna krzywa grzewcza:

Temp zewn. 10/0/-10

Temp zasilania 22/25/30

dodatkowo załączona autoadaptacja krzywej ze względu na temp zdaną pomieszczenia i optymalizacje załączania i wyłączania. Obecnie dla przykładu piec grzał może z 30-45 minut około godziny 16. Temp powrotu w chwili obecnej to 24 stopnie przy +2 na zewnątrz.

Nie mam żadnych czujników temp podłogi, termostatów na pętlach, RTLi. Wszystko ustawiałem ręcznie zaworkami na rozdzielaczach tak by w każdym pomieszczeniu była osiągnięta zadana temp i temp podłóg była równomierna.

A jeśli chodzi o moduł zdalnej obsługi to wisi w korytarzu - najmniej wpływu ciepła obcego.

Co jeszcze was może ciekawić? Higrometr wskazuje 40-55% - wentylacja/rekuperacja działa poprawnie.

Kocioł ustawiony na nadwyżkę 0 stopni nad zadaną temp zasilania

Lazik to mnie interesuje rozchodzi sie chyba o histereze pieca

Bo np u mnie jak regulator zada temp. 48st to piec grzeje do 53st

Ciekawe czy w vaillantach mozna to ustawic badż zmienic

Pozatym gratuluje bardzo dobrze zbudowanego domu i instalacji

Spadek temperatury o jeden stopień to w moim przypadku około 12-18h.

hm, u mnie trochę krócej, ale nie zbyt dużo.

ale cosik trudno mi ustawić piec, żeby nie dogrzewał... bo temp. zasilania i powrotu spada szybciej, dużo. i on co chwile chce dogrzewać. to może jednak mimo podłogówki (100%) włączyć pokojówkę?

Zestawienie 10-dniowe:

DZIEŃ GODZINA ZUŻYCIE TEMP. ZEWN

2009-01-17 21 3,83 -2

2009-01-18 21 2,48 -2

2009-01-19 21 4,73 -2

2009-01-20 22 4,32 0

2009-01-21 22 1,83 2

2009-01-22 22 2,88 1

2009-01-23 23 4,15 3

2009-01-24 22 2,49 3

2009-01-25 21 2,74 2

2009-01-26 21 3,87 0

Dom 170m2 (530m3 kubatura).

dom pasywny :D , powiedz mistrzu jeszcze jaką masz w domu temperature,czy używasz ciepłej wody i czy robisz strawe na gazie

Kurcze ja mam zużycie na ciepłą wode i kuchenke coś około 1,3 m/3 gazu /doba

U mnie zużycie na cwu i gotowanie w sezonie letnim to 45 m na 2 miesiące, czyli ok 0,7 na dobę - w dodatku gz-35 - nie wiem ile to w przeliczeniu na gz-50. Mam 2 dzieci i latem mycie to obowiązkowo 2 razy albo i więcej dziennie - dzieci z ogrodu wracają czarne. Wprawdzie nie mamy na razie wanny tylko prysznic i tu są spore oszczędności. Teraz od kilku dni mam już płytę ceramiczną (koniec z gotowaniem na gazie) i zmywarkę (mniejsze zużycie ciepłej wody)- siekawa jestem ile teraz latem będzie szło gazu - tylko cwu.

Nie bede pewnie oryginalny, ale lektura tego artykulu http://miasta.gazeta.pl/szczecin/1,34959,6208848,Czy_w_grudniu_gaz_znowu_oszalal_.html i niektorych wypowiedzi forumowiczow daje troche do myslenia. Byc moze problem kalorycznosci gazu byl juz tutaj dyskutowany - a jak sprawa wyglada u was? Czy tez zauwazacie nizsza kalorycznosc gazu, ktory blekitny jest czesto jedynie z nazwy?

Jak skomentujecie te wypowiedz

"rozwiązanie tej zagadki jest banalne - reduktory ciśnienia w zakresie wyzszych temperatur pracują normalnie - a jak się temperatura obniża to reduktor podaje do licznika mniejsze cisnienie, wiec licznik musi nabic wiecej m3, zeby bylo tak samo cieplo.

gazomierze sa super dokladne ale reduktory okradają klienta ile wlezie.

Jak ktos nie pamieta ze szkoly - ilosc gazu to iloczyn cisnienia i objetosci.

Jedna wartosc jest mierzona prawidlowa - druga notorycznie falszowana.

pV=nRT

pozdrawiam okradanych"

Zestawienie 10-dniowe:

DZIEŃ GODZINA ZUŻYCIE TEMP. ZEWN

2009-01-17 21 3,83 -2

2009-01-18 21 2,48 -2

2009-01-19 21 4,73 -2

2009-01-20 22 4,32 0

2009-01-21 22 1,83 2

2009-01-22 22 2,88 1

2009-01-23 23 4,15 3

2009-01-24 22 2,49 3

2009-01-25 21 2,74 2

2009-01-26 21 3,87 0

Dom 170m2 (530m3 kubatura).

Hehe...

Przypomina mi to chwalenie sie wędkarzy.... Taaaaakaa ryyybaa...

A u mnie srednie zuzycie dwaaaaa meeetryyy na doobę... A i metraż wiekszy....

Polska to kraj dziwnych ludzi. Mieszkancy co rok sa zaskakiwani opadami sniegu w listpadzie (a tu brak opon zimowych), wiekszym zuzyciem gazu do ogrzewania zimą (latem woda z wodociagow ma 15 stopni a zima 3-4 wiec o ile wiecej trzeba podgrzac samej c.w.u), w lipcu tłok w Miedzyzdrojach, pod koniec kwietnia tłok w urzedach skarbowych, w grudniu tłok w Zakopanem, w Sylwestra tłok w marketach na działach z alkoholami.

Nie zauwazyłem wiekszego zuzycia gazu w czasie mrozow niz wynikałoby to z roznicy temperatur. Dziwny jakis jestem czy co?

mieszkam od 30 września do dziś licznik pokazuje 270 metrów gazu wiec wynik wychodzi jakis 2,4 metra gazu dziennie .... :lol: dom około 110 metrów nowy. Piec Vaillant palnik atmosferyczny

ale nie bede taki :p

nie bede wam wciskał ze mój dom pali tyle :p

do tego dochodzi około 1,5 tony węgla ;)

samego gazu dziennie przy temp około zera 10-12 metrów dziennie CO CWU + gotowanie.

Gazem grzeje jak chodze do pracy w dni wolne pali sie w piecu - oczywiście jak sie w piecu pali to jest w domu cieplej

piec junkers cerapur smart 14-3zsb kondensat sterownik fw200,podlogowka 25m2+zbiornik na wode 100l ,grzejniki

kubatura 370 m3 po podlogach 100m2 max 30 12cm styropian

dom nowy budowa zakonczona latem wiec pierwszy sezon grzewczy 3 osoby(co.,cwu,gotowanie ,podlogowka)

gaz gz50od 14.11.08 do 13.01.09 - 400m3 dziennie ok 6,6m3

dom sie wygrzewa i oddaje wilgoc mysle ze bedzie lepiej