Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zestawienie 10-dniowe:

DZIEŃ GODZINA ZUŻYCIE TEMP. ZEWN

2009-01-17 21 3,83 -2

2009-01-18 21 2,48 -2

2009-01-19 21 4,73 -2

2009-01-20 22 4,32 0

2009-01-21 22 1,83 2

2009-01-22 22 2,88 1

2009-01-23 23 4,15 3

2009-01-24 22 2,49 3

2009-01-25 21 2,74 2

2009-01-26 21 3,87 0

Dom 170m2 (530m3 kubatura).

Hehe...

Przypomina mi to chwalenie sie wędkarzy.... Taaaaakaa ryyybaa...

A u mnie srednie zuzycie dwaaaaa meeetryyy na doobę... A i metraż wiekszy....

wynik bardzo dobry , ale realny nie widze dla czego miałoby tak nie być

zerknijcie w sumie średnia temperatura w tym okresie była dodatnia więc spalanie na poziomie 3-4 m3 jest do przyjęcia .

Ale zauważcie ciekawa rzecz piec pali więcej w cieplejsze dni niż zimniejsze ? to jest ciekawe , pewnie ma to związek z akumulacją .

Ja u siebie zauważyłem też ciekawą rzecz , na podstawie danych z poprzedniego okresu ,( nie mówie o styczniu 2009 , bo nie zglądałem nawet do licznika ) u mnie piec palił prawie tyle samo jak były temperatury około 5 st jak przy temperaturach około 0 st .

Lazik a jak masz rozwiązaną wentylacje ?

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dlatego podaje sie dane domu a nie tylko suche liczby i wiadomo o co chodzi teraz.

Dlatego jak się odpisuje komuś w danym wątku w dobrym tonie jest przynajmniej przeczytać danej osoby posty. Np. ten:

http://forum.muratordom.pl/post3021829.htm#3021829

Wstyd oceniać kogoś postępowanie bez wnikliwego przeczytania co on już do tej pory w danym temacie napisał.

dzisiaj zauważyłem ciekawostkę dotyczącą pomiaru temp.

na holu.

przysunąłem czujnik do ściany (nie dotykając ściany) - 22 st.

5-10 cm od ściany - 20 st.

na środku holu - w takim bardziej reprezentatywnym miejscu - 19.5st.

ogrzewanie podłogowe, pomiary na przestrzeni kilkunastu minut. na tej samej wysokości, ok 1.5m. pomiar dallasem ds18b20. czujnik vaillanta pokazuje jeszcze coś zupełnie innego :)

jako, że ludzie różnie są ciepłolubni... tak naprawdę możemy mówić o zupełnie różnych temperaturach.

Rekuperator z GWC. GWC rurowe w układzie Tiechelmana. 5 nitek po 20 metrów zakopane na głębokości 1,5-2,2 metra.

No i tu jest Twoja tajemnica ( jeśli to była tajmnieca) odnśnie niskiego zużycia. Według "wszyskich swiętych" 45% ciepła ucieka lub maruje się nam przez wentylacje.

Przepraszam ja tak z offu...

lazik-fajny domek, rozważaliśmy ten projekt (wybieraliśmy z tych z pustką nad salonem, antresolą) ale coś tam nie pasowało, chyba ustawienie na działce. Masz może zdjęcia-jakiś link? Ciekawy jestem efektu.

A swoją drogą to masz cierpliwość w przekonywaniu o swoim zużyciu gazu... :wink:

Nie kazdy jest tak wnikliwy zeby szukac wczesniejszych postow. Wystarczylo dac krotka notke przeciez (GWC) albo napisac opis domku strone wczesniej. Suche wyniki nic nie daja a nikt nie szuka wczesniejszych postow danego autora. Niektorzy moze maja czas tak wniklwie kazdy wynik analizowac

Tak myslalem ze cos jest wiecej niz tlyko gaz. Sam na dzisiaj zaluje troche ze nie dolozylem i nie dalem rekuperatora u siebie.

Rekuperator z GWC. GWC rurowe w układzie Tiechelmana. 5 nitek po 20 metrów zakopane na głębokości 1,5-2,2 metra.

No i tu jest Twoja tajemnica ( jeśli to była tajmnieca) odnśnie niskiego zużycia. Według "wszyskich swiętych" 45% ciepła ucieka lub maruje się nam przez wentylacje.

Z tego co widzę według Audytora OZC to nadal w całym bilansie mam 36,8% strat na wentylację. Coś chyba znowu nie tak z tym programem? hm...

Lazik napisz ile prądu zużywasz miesięcznie, teraz w miesiącach zimowych

http://forum.muratordom.pl/post2991770.htm#2991770

@Q-BIS: mam zdjęcia ale nie ma co pokazywać. Jak wszystko będzie z zewnątrz wykończone to można myśleć o publikowaniu.

@MARTiiii: z tego też względu ci mniej wnikliwi powinni sobie darować robienie przytyków innym forumowiczom

A mnie się nie udaje zejść poniżej 10,5 m3/dobę... średnia z XI, XII, I br.

Około 2,3 m3/dobe schodzi na c.w.u. i gotowanie - to wynik letni, więc zima liczę więcej - niechby nawet i 3,5 m3.

Czyli 7 m3/dobe na grzanie. I nie chce być mniej, choć wciąż się łudzę że znajdę jakiś magiczny sposób ;-)

Dom 170 m2 z tym że 120 m2 "mieszkalne" ma wyższą temperaturę +20 dzień/+18 noc, a w gospodarczych + 15'C. Wentylacja grawitacyjna, ściana kombinowana (cegła/5 cm styro/max/10 cm styro ;-) ) poddasze ocieplone niezbyt idealnie - tylko 15 cm wełny, ale za to caly jeden bok domu grzeje nam sąsiad - jesteśmy końcówką szeregówki.

U mnie spalanie gazu spadło z 12 m^3 do ok. 10,5 m^3 na dobę.

Aktualnie temperatury zewnetrzne ok. -2 w nocy i ok. 0 w ciągu dnia.

Temp. dzień 21, noc 20 stopni C

Wilgotność 40-45%

Mniej juz chyba nie wykombinuje, chyba ze sobie obniżę komfort ;) . Krzywa na 0,8.

Kubatura ogrzewana : 770 m^3

W tym garaz jednostanowiskowy na ok. 15 stopni C

31.12 08 - 31.01.09 poszło 614m3 (19,8 dziennie) gazu ziemnego.Dom z pustaka max + 12 cm styro. 280 m2 do ogrzania w tym 70 m2 podłogówki.3 łazienki,gotowanie na gazie.Wnuczek co 2-gi dzień pławi się w dużej narożnej wannie. Kocioł Wolf CGS-24 (Centrala kondensacyjna). Temp.w dzień 22 w nocy 20.

dołożę moje notowania ....

dom 175m2 pow. podłogowej, ok. 50m2 podłogówki, reszta grzejniki,

okres wrzesien-styczeń, zużycie 1320m3, temp. dzienna 24^, nocna 22^ (lubimy ciepełko),

ściany 24BK+12 styro., dach 25cm wełny na skosach i 40cm na sufitach, gaz GZ-50, grzeje CO i CWU,

bez reku., GWC i solarów, kominek grzeje weekendowo do piwa, orzeszków i dobrego nastroju,

Dom 146 m2, ściany pustak max 30 cm + 12 cm styropianu, poddasze 20 cm wełny. Rodzina 2+2, kocioł kondensat Immergas Victrix 24 kw, drugi sezon grzewczy. Temp. w domu- dzień 20 stopni, noc 19 stopnia. Zużycie gazu (c.o.+cwu):

01-31 grudzień 160 m3( 6 razy wieczorem odpaliłem kominek z p.w.) faktura na kw. 301,00 pln

01-31 styczeń 176 m3( 8 razy odpalony kominek) faktura na kw. 329,43 pln.

Jak dla mnie, może być

Dom 146 m2, ściany pustak max 30 cm + 12 cm styropianu, poddasze 20 cm wełny. Rodzina 2+2, kocioł kondensat Immergas Victrix 24 kw, drugi sezon grzewczy. Temp. w domu- dzień 20 stopni, noc 19 stopnia. Zużycie gazu (c.o.+cwu):

01-31 grudzień 160 m3( 6 razy wieczorem odpaliłem kominek z p.w.) faktura na kw. 301,00 pln

01-31 styczeń 176 m3( 8 razy odpalony kominek) faktura na kw. 329,43 pln.

Jak dla mnie, może być

a ile wychodzi latem na CWU? jaką masz ustawioną temp na piecu? mam podobny metraż i ten sam piec ale jeszcze nie mieszkam? podłogówka czy grzejniki?

Witam

Chciałbym wszystkich forumowiczów prosić o porade.

Kupiłem 6 miesiące temu w starej poniemieckiej kamienicy w centrum miasta M2 na parterze piwnica nie grzana,budynek niocieplony.Okna wymienione na podłogach panele wykładziny 58,5m2 kubatura 175,5m3 został mi po właścicielach piec dwufunkcyjny 7letni junkers.Był specjalista przeczyścił i że ok I co myślałem że sobie poradze myliłem się grudzień mnie dobił zużycie GZ35 na dobę 8- 9m3 wyszło 263m3i SZOK!!!!! :evil: KOSZT 529ZŁza cały grudzień.

Muszę to zmienić doradzcie ????

Pozdrawiam