Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

29-07-2019 - 31-12-2019 - 283m3

Przeszedłem na w2.2 (pging szacuje mi 19m3 w okresach nie grzewczych i ok 83 w grzewczych)[normalnie rzeczywiste za tamten rok to od 18-24m3 i 65-105m3] Kominek w grudniu dwa razy po wkładzie teraz jest ten drugi raz siedzę niestety w domu i sączę whisky.

aaa.jpg

Rozkład temperatur średnich na parterze na piętrze niższe o ok 1- 1,5st

Dach 15/10/15 lambda 0,32/035/032, temperatura na strychu ok 8 st średnia.

Edytowane przez tkaczor123

grudzień 2019 - 162 m3. Uważam że to duże zużycie patrząc na to jaka była temp. w grudniu. Temp w domu ok 22. Patrząc na wasze wyniki to moje zużycie jest bardzo duże

Powiem ci, że kosmiczne. Ja mam połowę z tego łącznie z CWU i gotowaniem. Dom 100m2. Ocieplenie podobne. Model 2+2. W domu 23 stopnie.

A ile mniej więcej gazu zuzywacie na podgrzanie wody? Mam wrażenie, że grzanie wody w zasobniku spala mi dużo gazu w miesiącu

Pomimo że mam prąd to podam bo zuzycie gazu tez jest w kWh , u mnie szło na 2 osoby przy użyciu bojlera 100 l około 3 MWh/rok obecnie mam PC cuw zużycie spadło do ok 0,7 MWh/ rok według ostatnich pomiarów.

A jakie masz zużycie w miesiącach letnich? U mnie idzie ok 13-16 m3 w miesiącach letnich, bez cyrkulacji wody.

Zużycie na CWU miałem następujące :

Czerwiec 42 m3

Lipiec 35 m3

Sierpień 39m3

Wrzesień 44m3

Październik 46m3

Cyrkulacja idzie od rana do wieczora, w nocy wyłączona.

Woda podgrzewana do 44 stopni, ustawione na Car2 że przy spadku o 3 stopnie znowu podgrzewa.

Reszta parametrów w Car2 są fabryczne.