Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dom 146 m2, ściany pustak max 30 cm + 12 cm styropianu, poddasze 20 cm wełny. Rodzina 2+2, kocioł kondensat Immergas Victrix 24 kw, drugi sezon grzewczy. Temp. w domu- dzień 20 stopni, noc 19 stopnia. Zużycie gazu (c.o.+cwu):

01-31 grudzień 160 m3( 6 razy wieczorem odpaliłem kominek z p.w.) faktura na kw. 301,00 pln

01-31 styczeń 176 m3( 8 razy odpalony kominek) faktura na kw. 329,43 pln.

Jak dla mnie, może być

a ile wychodzi latem na CWU? jaką masz ustawioną temp na piecu? mam podobny metraż i ten sam piec ale jeszcze nie mieszkam? podłogówka czy grzejniki?

Szczerze mówiąc nigdy nie skupiałem się na zużyciu poza sezonem grzewczym, zajrzałem w faktury i wyszło 1,68 m3 na dobę( temp. wody w zasobniku 50 st.). Kocioł chula z pogodówką, więc sam dobiera temperaturę, krzywa grzewcza 2. Podłogówka na RTL w łazienkach i kuchni, razem 20,25 m2, reszta grzejniki płytowe.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czytając Forum jestem pocieszony :)

Nie inwestowałem w kondensat tylko zwykły piec dwufunkcyjny.

Za styczeń przy pierwszym sezonie grzewczym wraz z CWU: 344m gazu.

Dom zamieszkały od grudnia. Tynki z lipca 2009r.

Może w styczniu 1-2x zapalone w kominku. Palenie popołudniu przez 2-4 godz. dla nastroju.

Wydaje mi się, że największe straty ciepła są w moim przypadku na wentylacji grawitacyjnej.

Dom 120 parter: dzień 21,5 St.C /8 godz na dobę/, Noc 20St.C /16godz. na dobę/.

Poddasze do zabudowy bez ścianek działowych: 12-14St.C 120m2. /po zabudowie i likwidacji skosów - docelowo 60m/.

Witam

Chciałbym wszystkich forumowiczów prosić o porade.

Kupiłem 6 miesiące temu w starej poniemieckiej kamienicy w centrum miasta M2 na parterze piwnica nie grzana,budynek niocieplony.Okna wymienione na podłogach panele wykładziny 58,5m2 kubatura 175,5m3 został mi po właścicielach piec dwufunkcyjny 7letni junkers.Był specjalista przeczyścił i że ok I co myślałem że sobie poradze myliłem się grudzień mnie dobił zużycie GZ35 na dobę 8- 9m3 wyszło 263m3i SZOK!!!!! :evil: KOSZT 529ZŁza cały grudzień.

Muszę to zmienić doradzcie ????

Pozdrawiam

Masz podobny problem jak kolega PABLITO, też ma nieocieplone mieszkanie i podobne wyniki.

U mnie przy dobrze ocieplonym domu średnie zużycie gazu to 11m a powierzchnia x3.

Jak nie będzie ocieplenia to nie wyeliminujesz start przez ściany i podłogę :(

Witam

Chciałbym wszystkich forumowiczów prosić o porade.

Kupiłem 6 miesiące temu w starej poniemieckiej kamienicy w centrum miasta M2 na parterze piwnica nie grzana,budynek niocieplony.Okna wymienione na podłogach panele wykładziny 58,5m2 kubatura 175,5m3 został mi po właścicielach piec dwufunkcyjny 7letni junkers.Był specjalista przeczyścił i że ok I co myślałem że sobie poradze myliłem się grudzień mnie dobił zużycie GZ35 na dobę 8- 9m3 wyszło 263m3i SZOK!!!!! :evil: KOSZT 529ZŁza cały grudzień.

Muszę to zmienić doradzcie ????

Pozdrawiam

Masz podobny problem jak kolega PABLITO, też ma nieocieplone mieszkanie i podobne wyniki.

U mnie przy dobrze ocieplonym domu średnie zużycie gazu to 11m a powierzchnia x3.

Jak nie będzie ocieplenia to nie wyeliminujesz start przez ściany i podłogę :(

Ło matko - ja mam problem ?? :o

Z moim kondensatem i domem ca 180m2 pow ogrzewanej / 600m3 kubatury / , ocieplonym , otynkowanym , w całości zamieszkanym i całościowo ogrzewanym już drugi sezon z bardzo kulturalnym spożyciem gaziu GZ50 / za styczeń średnie spożycie na cele c.o , c.w.u plus kuchenka gazowa 8-9 m3/doba /

:o

Podaje dane za czas kiedy uruchomiłem nowy piec Vitodens 200 (kondensat).

Uruchomienie 1 lipca 2008.

Dom kostka z 69 roku. 140 m2 części ogrzewanej + 70 m2 nieogrzewanej piwnicy + garaż 25 m2. Dom w ogóle nieocieplony.

CO włączone 15 września.

wrzesień - średnie zużycie 4,6 m3/dobe

październik - 6,3 m3/dobe

listopad - 9,7 m3/dobe

grudzień - 11,7 m3/dobe

styczeń - 15,5 m3/dobe

Średnie zużycie dobowe od 1 lipca 2008 do 30.01.09 to 7,5 m3

Podaje dane za czas kiedy uruchomiłem nowy piec Vitodens 200 (kondensat).

Uruchomienie 1 lipca 2008.

Dom kostka z 69 roku. 140 m2 części ogrzewanej + 70 m2 nieogrzewanej piwnicy + garaż 25 m2. Dom w ogóle nieocieplony.

CO włączone 15 września.

wrzesień - średnie zużycie 4,6 m3/dobe

październik - 6,3 m3/dobe

listopad - 9,7 m3/dobe

grudzień - 11,7 m3/dobe

styczeń - 15,5 m3/dobe

Średnie zużycie dobowe od 1 lipca 2008 do 30.01.09 to 7,5 m3

zapomniałem dodać że spaliłem też w kominku z DGP jakieś 3-4 m3 drewna, głównie w styczniu i w weekendy w grudniu. Jakbym w styczniu nie palił w kominku to zużycie wyszło by około 22 m3/dobe.

Witam

Styczeń poszło 260m3 super :evil:

zgadzam się nie ocieplone jednak dużo ucieka.Ale czy zmieniać piec? Na nowy lepszy ?Jaki? Myślałem żeby do piwnicy założyć piec z podajnikiem tylko że takich małych nie robią.Będzie mi się gotował jak będzie za duży?

Pozdrawaim

Czytając Forum jestem pocieszony :)

Nie inwestowałem w kondensat tylko zwykły piec dwufunkcyjny.

Za styczeń przy pierwszym sezonie grzewczym wraz z CWU: 344m gazu.

Dom zamieszkały od grudnia. Tynki z lipca 2009r.

Może w styczniu 1-2x zapalone w kominku. Palenie popołudniu przez 2-4 godz. dla nastroju.

Wydaje mi się, że największe straty ciepła są w moim przypadku na wentylacji grawitacyjnej.

Dom 120 parter: dzień 21,5 St.C /8 godz na dobę/, Noc 20St.C /16godz. na dobę/.

Poddasze do zabudowy bez ścianek działowych: 12-14St.C 120m2. /po zabudowie i likwidacji skosów - docelowo 60m/.

344m/3 gazu za styczeń :o , ja mam 570m/3 ale od 28.08.2008 przy 100m/2 domu i wydaje mi się dużo :roll: .Te twoje tynki to jeszcze nie istnieją :D

Mam kondensata :)

mi od 20 grudnia poszło do dziś 503 m3 gazu 138m2 100% podłogówki tylko garaż grzejnik temperatura 20-21stopni w lazienkach 23 piec mam polski "mini-max plus" zwykły ma 5lat , 2 funkcyjny używlem go w starym domu i został ... zastanawiam się czy jest sens zmiany pieca na jakiegos kondensata.... ?

Przyszedł pierwszy rachunek :) 8) Grudzień i styczeń - 1181 m3 (czyli ok. 2k z opłatami)

To pierwsze dwa miesiące grzania mojego domu (1130 m3 kubatura). Pierwszy sezon - chyba tragedii nie ma, co ? W końcu przeżyłam - 20.

W domu jak dla mnie cały czas za ciepło :) Ale tam nie mieszkam tylko sobie czasem posiedzę, za to w koszulce :)

Przyszedł pierwszy rachunek :) 8) Grudzień i styczeń - 1181 m3 (czyli ok. 2k z opłatami)

To pierwsze dwa miesiące grzania mojego domu (1130 m3 kubatura). Pierwszy sezon - chyba tragedii nie ma, co ? W końcu przeżyłam - 20.

W domu jak dla mnie cały czas za ciepło :) Ale tam nie mieszkam tylko sobie czasem posiedzę, za to w koszulce :)

U mnie rachunek za grudzień i styczeń zmyłkowy, bo niski - widzę ze gazownia prognozuje z historii a nie odczytuje licznik. Z mojego odczytu wynika ~950m3 (1237m3 kubatura). W domu ciepluteńko, tylko T-shirt, pierwszy sezon, mieszkamy :D

Nie wiem, czy mam płakać nad swoim rachunkiem, czy jeszcze się pocieszać, że są tacy, co mają gorzej...

grudzień + styczeń =641 m3 = 1141 zł :roll: :-?

Pocieszcie mnie lub...dobijcie :cry:

to 1,5 tony ekogroszku - chyba by go nie wystarczyło na te 2 miesiące.

Tak więc - jest ok. A jaka temp. w srodku?

U mnie rachunek za grudzień i styczeń zmyłkowy, bo niski - widzę ze gazownia prognozuje z historii a nie odczytuje licznik. Z mojego odczytu wynika ~950m3 (1237m3 kubatura). W domu ciepluteńko, tylko T-shirt, pierwszy sezon, mieszkamy :D

Pocieszasz mnie :):) U mnie w grudniu woda była na szybach i ciekła po drzwiach zewnętrznych w wydzielonej częsci domu - wilgotność 110 % (oddzielne mieszkanie 60 mkw) :):) Więc może będzie lepiej :):)

od 15 grudnia do 30 stycznia czyli 46 dni 886m3.

taryfa GZ-35. W dzień około 19,5-20 w nocy 18,5-19

Prawie 20m3 na dobę? A w mieszkaniu przy tej temperaturze chłodnawo. :cry:

Jaki metraż ogrzewasz? Czy grzejesz pierwszy sezon? Kiedy sie wprowadziłeś?

Cóż... może jestem wścibski, ale te zużycie gazu .....

Dzięki, myśli samobójcze odgonione... chwilowo, do następnej f-ry

temp. w dzień 21-22, nocą 19

dom 170m2 kubatura ok. 500m3

żadnej podłogówki, kominka...

gotowanie i grzanie gazowe

dodam, że to pierwszy sezon, mieszkamy od października 2008

O to już lepiej niż dobrze - 22 stopnie, niczym nie dogrzewasz i jeszcze gotowanie ... te 10 m3 dziennie to całkiem nieźle jak na środek zimy.

Pozdr

M

Prawie 20m3 na dobę? A w mieszkaniu przy tej temperaturze chłodnawo. :cry:

Jaki metraż ogrzewasz? Czy grzejesz pierwszy sezon? Kiedy sie wprowadziłeś?

Cóż... może jestem wścibski, ale te zużycie gazu .....

ojj wcale nie wścibski....domek nieocieplony,grzejemy już "kolejny" sezon, poprostu stary dom z lat 30-stych, wymaga remontu. Zużycie i tak niskie w porównaniu do tego, co było zanim wymieniliśmy okna nawet 1300m3 za dwa miesiace było....osttanio sprawdzajac rachunki zauwazyłam, że zużycie w tym roku w podobnych miesiącach mam mniejsze nawet o 100m3, w porównaniu do lat ubiegłych....ale wieczne podwyżki cen gazu sprawiły, że i tak płaci się więcej( przeliczając u mnie wychodzi średnio 700-900 złotych za cały sezon grzewczy w porówaniu np do roku 2007, przy mniejszym zużyciu gazu :-? ). Pocieszajace jest to, że być moze w tym roku ocieplimy dom od zewnątrz i wymienimy drzwi....wtedy ciepło zostanie w środku