Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak 640m3 to przy przeliczeniu wychodzi 7MWh na co+cwu (cwu to ok 240 m3 rocznie przy 4 osobach 2.6MWh) reszte to ogrzewanie podziel to przez 180 m2 wyjdzie wynik za samo CO. Musi mieć dodatkowo energię kominek/klima/ zabudowa bliźniacza. Fottohobby za dwa miesiące miał zużycie na co+cwu ok 170m3 tyle co kolega za 4 przy większej powierzchni.

albo dom pasywny we Wrocławiu lub Poznaniu albo rekuperator bo to by tlumaczyło zużycie prądu

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak 640m3 to przy przeliczeniu wychodzi 7MWh na co+cwu (cwu to ok 240 m3 rocznie przy 4 osobach 2.6MWh) reszte to ogrzewanie podziel to przez 180 m2 wyjdzie wynik za samo CO. Musi mieć dodatkowo energię kominek/klima/ zabudowa bliźniacza. Fottohobby za dwa miesiące miał zużycie na co+cwu ok 170m3 tyle co kolega za 4 przy większej powierzchni.

Albo kolega pali tylko w weekend :-) wtedy się zgodzę. W sumie temp w domu ok 20 stopni pupy nie urywa. Ja mam 23 stopnie. Jakbym chciał mieć 20 to pewnie piec by się włączał co 3 dzień hehe

Albo kolega pali tylko w weekend :-) wtedy się zgodzę. W sumie temp w domu ok 20 stopni pupy nie urywa. Ja mam 23 stopnie. Jakbym chciał mieć 20 to pewnie piec by się włączał co 3 dzień hehe

Oprócz grzania gazem (i pojedynczych godzin klimą, to mam jeszcze biokominek. W tym roku całe 3 litry biopaliwa zużyłem. Żadnych rekuperatorów, solarów, farelek itd..

Grzanie cały czas, w sypialni od godziny 19:00 lidlowy zawór wyłącza grzanie

20-21C jest temperaturą, w której można żyć normalnie, 23+ to już upał :) Stąd duże zużycie pradu zwłaszcza latem.

Oprócz grzania gazem (i pojedynczych godzin klimą, to mam jeszcze biokominek. W tym roku całe 3 litry biopaliwa zużyłem. Żadnych rekuperatorów, solarów, farelek itd..

Grzanie cały czas, w sypialni od godziny 19:00 lidlowy zawór wyłącza grzanie

20-21C jest temperaturą, w której można żyć normalnie, 23+ to już upał :) Stąd duże zużycie pradu zwłaszcza latem.

I dla pełnej jasnosci: otwarcie okna = skręcenie do zera kaloryfera przy tym oknie.

I dla pełnej jasnosci: otwarcie okna = skręcenie do zera kaloryfera przy tym oknie.
w okresie zimowym nie otwiera się okna chyba że na chwilę bo wpuscisz smog, tak jest u mnie. Nie chciałbyś zobaczyć filtra po 2 tygodniach po zmianie włókniny w ciągu dnia widać zanieczyszczenie, żona myśli że to ściema ale tak jest. Nie doczytałem że masz 20 st bo to zmienia w znacznym stopniu spalanie.

w okresie zimowym nie otwiera się okna chyba że na chwilę bo wpuscisz smog, tak jest u mnie. Nie chciałbyś zobaczyć filtra po 2 tygodniach po zmianie włókniny w ciągu dnia widać zanieczyszczenie, żona myśli że to ściema ale tak jest. Nie doczytałem że masz 20 st bo to zmienia w znacznym stopniu spalanie.

Ojtam, mówią, że od ciepłego smrodu nikt nie umarł, ale wole zimą okno otwierać, bo chociaz wtedy nie wali kurnikiem, a sąsiedzi nie palą badziwiem, tylko drewnwem i to w porach, gdy okna jeszcze zamknięte :p

20C jest idealne dla domowników, 2+1(2/3)+3(4) - zgredy+dzieci+koty.

Dużo zrobiła wymiana okien na 3 szybowe.

Witam. Zacęlismy palić gazem . Po 6 latach palenia w piecu zasypowym ogniwo. Palilismy w sposob bardzo popularny od góry. Efekty były widoczne. Powierzchnia domu ok 300 m2. 200 mają teściowie. My mamy 100. Zacząlem od 30 grudnia. Zobaczymy jak będzie. Mamy dobrze ocieplony dom. My mieszkamy na 2 pietrze . Nad nami nieogrzewany strych. Dociepliłem i odeskowalem na wiosne. Na deski poszlo jeszcze 20 cm wełny mineralnej. Tak wiec ok 50 cm. Jest wełny na strychu. Zastanawiam sie jeszcze czy nie wysypac granulatu styropianu w miejsca gdzie nie można latwodojsc z welna. Chodzi mi o skosy. Po tygodniu palenia zlicznik pokazuje ze zuzyłem 5.5 m3 na dobe gazu. Temperatura 22.4 tak wylancza piec sterownik ktory jest w salonie. A zalancza przy 21.6. W ciagu dnia piec nie idzie nawet do 9 godzin. Taka sama temperatura ustawiona na noc. Oczywiscie w sypialni na termostacie regulujemy. Jezeli spalimy 200 m3 w ciagu miesiaca bede bardzo zadowolony. Napisze jaki bedzie wynik 30.01.

Rodzina 5 os., gaz dla CO+1/2 CWU, w domu 21-23 °C Piętrówka z piwnicą i strychem, pow. grzania 200 m2, 100% grzejniki (piętro blaszaki starego typu z lat '70, parter nowe panelowe Diamond z termostatami, łazienka na parterze podłogówka). Podłoga nad piwnicą nie ogrzewana, bez ocieplenia. Ściany 2W pustak zwykły + krylamex 5 cm + pustak gazobeton + styropian 10 cm podłoga strychu żelbeton + styropian 15 cm, strych dach bez ocieplenia Wentylacja grawitacyjna. Kocioł Buderus Logamax GB072 20 kW. Brak sterownika pogodowego jak i pokojowego. Temperatura wody na grzejniki 39°C (nastawa na sterowniku pieca). CWU gazowe dla 4 osób (wanna z prysznicem) CWU prąd (prysznic+kuchnia), kuchnia gazowa.

Rok 2019 zamknął się zużyciem 1 762 m3, listopad - 235 m3, grudzień 329 m3.

Panowie mam do was takie pytanko,mianowicie walczycie z czymś takim jak ,,blokada taktu palnika,, czyli tzw taktowanie pieca ze powrót nie nadąża być odpowiednio schłodzony przez co odcina i piec mi sie nawet w taką pogodę palnik wyłącza nawet po 1h lub 2 grzania... przestudiowalem instrukcje i nie potrafię raczej tego zrozumiec i ustawić mianowicie mówiąc poprawnie ,,histerezy załączania palnika w kotle " w ustawieniach serwisowych mam trzy parametry do ustawienia czyli HG01, HG60 oraz HG33 i za cholere nie mam bladego pojęcia jak je mam poprawnie ustawić zeby piec mi nie taktował tylko śmigał naokrągło ( krzywe grzewcze dla podłogi,dla grzejników mam idealne ustawione pod siebie) dopiero po 3 roku mieszkania ... podnosilem krzywe grzewcze ale to za duzo tez nie daje ... odpaliłem nawet grzejnik w garażu lekko zeby było więcej punktów odbioru ciepła ale i tak piec chodził 3,4 h i taktował przez co cholera miałem nie potrzebne az 190 m gazu za grudzień... rok ubiegły 120m ...

Tutaj jest polska instrukcja w pdf mojego cgb 20 i sa opisane te parametry jak sa ustawione fabrycznie i co one oznaczają ale ja poddaje się i nie mam juz na to siły pomożecie? Strona 39,40 to co lezy mi na wątrobie ...

Ja bym zrobił tak.

HG02 -powiedzmy 3

HG04- 20

i sprawdził czy dogrzewa jak nie podnieś HG04.

Można jeszcze dać

HG16- np.65

Ewentualnie poszukać w instrukcji czy można ustawić czas w jakim z mocy min. na dojść do mocy max.

Jesli posiadasz wyczyścił filtr siatkowy instalacji CO to chyba na początek.

Edytowane przez Napoli

Słuchaj za duzo tez nie moge sam grzebać w na stawach serwisowych bo w razie co jak cos spierniczy sie to wiesz to co mogłem i udało mi sie na centrali z Warszawy z wolfa pozmieniać to zrobiłem... potrzebuję tylko pomocy z tą histereza palnika, moc kotła mam obniżona czyli górny zakres cały czas mam na 35% tym juz sie bawiłem w lewo i prawo...z dmuchawa zostawilem jak jest , pompe też mam obniżona ale nie pamietam na ile bo teraz akurat do jutra w pracy jestem, raczej kwestia tylko histerezy i powinna byc ok

No ale jak - rok temu ustawienia były OK, a w tym sezonie już nie ?

Słuchaj szanowny fotohobby to co mogłem i ty mi wiele pomogłes itp to tak zostało, mam komfort,niskie spalanie, okna czasowe , dobre krzywe grzewcze dzięki tobie, ale irytuje mnie to taktowanie pieca ze chodzi np 1.5 h ( potem sie wyłącza) i po 30 min dopiero sie włącza dlatego ze sam ustawiłem tak długą blokadę taktu palnika zeby w miarę schłodził sie powrót gdy piec sie wyłączy, sam mi pisałeś ze piec po jego juz uruchomieniu powinien grzac prawie 24h na dobe ... a u mnie tak nie jest, sa straty kominowe nie potrzebne, piec moim zdaniem sie meczy przez takie cos i sie szybciej eksplatuje ... pomóż jak możesz

Słuchaj szanowny fotohobby to co mogłem i ty mi wiele pomogłes itp to tak zostało, mam komfort,niskie spalanie, okna czasowe , dobre krzywe grzewcze dzięki tobie, ale irytuje mnie to taktowanie pieca ze chodzi np 1.5 h ( potem sie wyłącza) i po 30 min dopiero sie włącza

To nie jest taktowanie, taktowanie to kilkadziesiąt, kilkaset włączeń palnika na dobę

Kocioł nie musi chodzic 24h na dobę. U mnie działa około 6-8h

Edytowane przez fotohobby

To nie jest taktowanie, taktowanie to kilkadziesiąt, kilkaset włączeń palnika na dobę

Ale skoro nic nie zmieniłeś, to jakim cudem w grudniu 2018 spaliłes 120m3, a w 2019 190m3 ?

Fotohoby skoro to nie jest taktowanie pieca według ciebie to powiedz co mam zrobić zeby piec śmigał na okrągło? U ciebie smiga prawie 24h na dobe no ale fakt faktem ze ty nie masz nie śmiertelnego pieca jak ja 20 KW ... tylko 14 jak pamietam prawda?

Podnioslem przed wyjazdem na początku listopada żeby narzeczonej bylo samej w domu ciepło krzywa grzewczą na wyjściu na podłogę o 2.5.stopnia na krzywej i tak zostawiłem,przyszła faktura i porównalem z ubiegłym rokiem listopad mówię przestrzelilem o 20 metrow mówię eee tam w nosie to mam o 30 zl do rachunku mówię nie bede sie chelpil, wyjechałem na poczatku listopada na 3 tyg i po powrocie juz zapomniałem o tym i potem mówię kurde żeby piec dłuzej chodził i nie taktował włączyłem grzejnik w garażu i tak zostawiłem... ale jak cholera zobaczyłem spalanie za.grudzień

To przypomniało mi sie ze podnioslem krzywa i fakt tak przestrzelilem ale łącznie w 2 mc wyliczylem to jakieś 75 metrów łącznie wiec bez spiny, gazownia nareszcie wrzuciła mnie do w2.2 t gdzie abonament jest 21zl brutto a w w3 49zł... to masz różnice w skali roku 28zl x 12 mc masz 336zl to prawie 2 dobre rachunki oplacone

Fotohoby skoro to nie jest taktowanie pieca według ciebie to powiedz co mam zrobić zeby piec śmigał na okrągło? U ciebie smiga prawie 24h na dobe no ale fakt faktem ze ty nie masz nie śmiertelnego pieca jak ja 20 KW ... tylko 14 jak pamietam prawda?

Nigdy i nigdzie nie napisałem, że kocioł pracuje u mnie 24h/dobę.

Zawsze podkreśliłem, że mam 3 okna czasowe, żeby wymusić grzanie w godzinach, kiedy jest to dla mnie najbardziej komfortowe.

Łącznie okna zabierają 12h doby, ale kocioł nie wykorzystuje ich w pełni, pracuje ok 8h na dobę.

Mam kocioł 1.9-12kW

Edytowane przez fotohobby

Podnioslem przed wyjazdem na początku listopada żeby narzeczonej bylo samej w domu ciepło krzywa grzewczą na wyjściu na podłogę o 2.5.stopnia na krzywej i tak zostawiłem,przyszła faktura i porównalem z ubiegłym rokiem listopad mówię przestrzelilem o 20 metrow mówię eee tam w nosie to mam o 30 zl do rachunku mówię nie bede sie chelpil, wyjechałem na poczatku listopada na 3 tyg i po powrocie juz zapomniałem o tym i potem mówię kurde żeby piec dłuzej chodził i nie taktował włączyłem grzejnik w garażu i tak zostawiłem... ale jak cholera zobaczyłem spalanie za.grudzień

To przypomniało mi sie ze podnioslem krzywa i fakt tak przestrzelilem ale łącznie w 2 mc wyliczylem to jakieś 75 metrów łącznie wiec bez spiny, gazownia nareszcie wrzuciła mnie do w2.2 t gdzie abonament jest 21zl brutto a w w3 49zł... to masz różnice w skali roku 28zl x 12 mc masz 336zl to prawie 2 dobre rachunki oplacone

Jak chcesz żeby kocioł gonił 24h na dobę to ustaw niską temperaturę zasilania i zobacz czy osiąga zadaną wewnętrzną. Jak tym wszystkim sterujesz masz pogodówkę i termostat wewnętrzny który pilnuje zadanej temperatury i wyłącza kocioł po jej osiągnięciu ?