Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hmm na dworze +7 i w domu masz 23 stopnie? Napisz mi dokładnie jaką masz w takim razie krzywą grzewczą bo jestem bardzo ciekaw, u mnie przy takiej temp jak teraz to temp w domu spada do 21 stopni dlatego ze wiadomo pogodynka czuwa i piec wtedy o wiele mniej pompuje ciepła w dom, jak spada np ololice zera lub na minusie wiadomo robi sie cieplej bo na zewnątrz zimniej ������

z tego co zrozumialem to miał 23 stopnie cały czas, piec sie nie właczał bo było poporstu ciepło, ergo dobrze ocieplona chałupa i temperatura nie spadła

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale ja nie chce obniżać temperatury w domu, tylko mieć cieplą podłogę kiedy wstaję, wracam z pracy, czy wieczorem idę pod prysznic. Mam ustawione 21.9 i 21.6

Grzeję również w okienkach czasowych ale niestety jeżeli piec załączy mi się w okienku popołudniowym ( u mnie 12-15) to niestety ciepłej podłogi podczas wieczornego prysznicu już nie mam i generalnie komfort jest już niewielki pomimo tego że temperatura mieści się w zadanych widełkach. (Na sterowniku mam ustawione 22 stopnie więc piec załączy się dopiero przy 21.7 a często jest tak że jak wracam z pracy to jest 21.8 a to jest za mało na włącznenie pieca w okienku wieczornym - piec włącza się dopiero następniego dnia rano).

Radzę sobie tak że po powrocie podbijam temp. powyżej ustawionych 22 stopni....

Dobrze dobrana krzywa grzewcae powinna utrzymywać w domu taką samą temperaturę, niezależnie od temp zewnętrznej.

Jedyna przeszkodą w tym mogą być zyski słoneczne od przeszklen.

Czyli w tym momencie co mi sugerujesz? Podnieść lekko krzywą grzewcza na wyjściu np o hmm 0,5 c , 1 c , 2c heh ? W taka pogode jak teraz u mnie +8 to w oknach czasowych moze na wyjściu jest z max 24.5 c? Po za oknami wiadomo mniej

Grzeję również w okienkach czasowych ale niestety jeżeli piec załączy mi się w okienku popołudniowym ( u mnie 12-15) to niestety ciepłej podłogi podczas wieczornego prysznicu już nie mam i generalnie komfort jest już niewielki pomimo tego że temperatura mieści się w zadanych widełkach. (Na sterowniku mam ustawione 22 stopnie więc piec załączy się dopiero przy 21.7 a często jest tak że jak wracam z pracy to jest 21.8 a to jest za mało na włącznenie pieca w okienku wieczornym - piec włącza się dopiero następniego dnia rano).

No niestety - taki mamy klimat ;)

Straty ciepła rzy obecnych temperaturach są na tyle małe, że po południu zyski bytowe od gotowania, pieczenia, urządzeń RTV są na tyle duże, że wieczorne okienko nie startuje

Czyli w tym momencie co mi sugerujesz? Podnieść lekko krzywą grzewcza na wyjściu np o hmm 0,5 c , 1 c , 2c heh ? W taka pogode jak teraz u mnie +8 to w oknach czasowych moze na wyjściu jest z max 24.5 c? Po za oknami wiadomo mniej

W moim kotle podwyzszyłbym temp punktu początkowego krzywej - tak, aby przy dodatnich temp dawał większą temp zasilania. Temperaturę dla -20 bym zostawił.

Wezwij jakiegoś Dżejsona lub Brajana serwisanta może da radę rok temu ogarnął coś podobno .

U mnie podłoga od dwóch dni stoi a klima na granicy taktowania przy +8 leci a na parterze prawie 24 a napiętrze prawi 23*.

Edytowane przez kulibob

Hmm na dworze +7 i w domu masz 23 stopnie? Napisz mi dokładnie jaką masz w takim razie krzywą grzewczą bo jestem bardzo ciekaw, u mnie przy takiej temp jak teraz to temp w domu spada do 21 stopni dlatego ze wiadomo pogodynka czuwa i piec wtedy o wiele mniej pompuje ciepła w dom, jak spada np ololice zera lub na minusie wiadomo robi sie cieplej bo na zewnątrz zimniej ������

Poważnie nie spada. 3 termometry w domu w różnych miejscach. Nie raz muszę wymusić pracę pieca bo drabinka w łazience zimna a przydałoby się ręczniki wysuszyć. Nie no 21 stopni to ciepłolubna żona by mnie udusiła za taki "mróz". Temperatura mi spada wtedy jak wietrzę cały dom 2 razy dziennie ( nie mam WM) ale wtedy czujnik działa z opóźnieniem i nie włącza bez sensu pieca.

Kiedyś przeprowadziłem taki eksperyment jak bardzo spadnie temperatura w domu jak nie będę w ogóle włączał pieca. Nagrzałem normalnie dom jak zawsze do 23 stopni i odłączyłem piec. Po 72h temperatura na parterze spadła do 21.5 a na piętrze do 20.8. Nie wietrzyłem wtedy. Na zewnątrz kilka stopni na +.

Ogólnie czekam na prawdziwy mróz (-20) bo wtedy zobaczę jak dają radę okna czasowe.

Hektor spróbuj sobie ustawić tak jak ja mam, ja zrobiłem 2 okienka czasowe 14-18 i 4-8. Podłoga ciepła rano i wieczorem, w dzień sprawę załatwia słońce.U mnie się sprawdza.

W moim kotle podwyzszyłbym temp punktu początkowego krzywej - tak, aby przy dodatnich temp dawał większą temp zasilania. Temperaturę dla -20 bym zostawił.

Ja na chwilę obecną krzywą grzewczą mam ustawioną tak ;

Temp zasilania na 41 c

Normalna temp zewnętrzna -14c

Punkt początkowy krzywej ogrzewania 16c

Temp stopy 20c

Jakieś małe sugestie i podpowiedz co lekko zmienic delikatnie albo jak skorygowac ? Hmm okna czasowe zostawiam jak byly 4-8 , 13-16 , 18-22

U mnie po za oknami czasowymi temperatura spada na wyjściu na podłogę o 2,2 stopnia dokładnie tzw (tryb oszczędności obwodu mieszacza czyli podłogi ) Grzeje tak samo oknami czasowymi 4-8 , 13-16 , 18-22 , grzejniki tak samo mam ustawione na tzw tryb ciągłego grzania ale krzywą grzewczą mam na 39 stopni w 2 pokojach, sypialnia absolutnie grzejnik zakrecony lubie do spania 19 C chłód;)

Dejson, a w twoim wypadku nie lepiej było by grzać bez tych okien czasowych? Z tego co zrozumiałem, u Ciebie kocioł grzeje cały czas więc nie masz problemu z efektem chłodnej podłogi, tak jak w przypadku gdy temperatury pilnuje czujnik wewnętrzny, a kocioł nie chodzi dłuższy czas. Jedyny warunek to dobrze dobrać krzywą grzewczą żeby nie przegrzać lub żeby za zimno nie było.

Dejson, a w twoim wypadku nie lepiej było by grzać bez tych okien czasowych? Z tego co zrozumiałem, u Ciebie kocioł grzeje cały czas więc nie masz problemu z efektem chłodnej podłogi, tak jak w przypadku gdy temperatury pilnuje czujnik wewnętrzny, a kocioł nie chodzi dłuższy czas. Jedyny warunek to dobrze dobrać krzywą grzewczą żeby nie przegrzać lub żeby za zimno nie było.

Słuchaj prawda jest taka ze problem u mnie jest zawsze wtedy gdy jak jest taka pogoda za oknem jak teraz czyli między +4 a +8 poniżej w okolicy Zera jest dobrze. Chodzi o to żeby dobrze skorygować krzywa jak napisałem powyżej

Ale ja nie chce obniżać temperatury w domu, tylko mieć cieplą podłogę kiedy wstaję, wracam z pracy, czy wieczorem idę pod prysznic. Mam ustawione 21.9 i 21.6

Mam kocioł junkers i u mnie jest tryb ogrzewania i obniżenie. To u Ciebie to 21.6 to tryb obniżenia ?

Powiedz mi jak masz ustawione na CWU ? Jaka temp zasilania, o ile zwiększenie temperatury zasilania od zadanej CWU ? I jaka histereza 5 czy 10' ( funkcja eco w moim kotle) dzięki

Ja na chwilę obecną krzywą grzewczą mam ustawioną tak ;

Temp zasilania na 41 c

Normalna temp zewnętrzna -14c

Punkt początkowy krzywej ogrzewania 16c

Temp stopy 20c

Jakieś małe sugestie i podpowiedz co lekko zmienic delikatnie albo jak skorygowac ? Hmm okna czasowe zostawiam jak byly 4-8 , 13-16 , 18-22

Podnieś temperaturę zasilania dla punktu początkowego o 2C

Mam kocioł junkers i u mnie jest tryb ogrzewania i obniżenie. To u Ciebie to 21.6 to tryb obniżenia ?

Powiedz mi jak masz ustawione na CWU ? Jaka temp zasilania, o ile zwiększenie temperatury zasilania od zadanej CWU ? I jaka histereza 5 czy 10' ( funkcja eco w moim kotle) dzięki

Mam chyba histereze 3C, nie okreslałem temp zasilania.