Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Widzę, że nie pomogę. Napisałęm moje ustawienia.

Nie ma sensu ich porónywać, bo nawet w menu kotła zupełnie inaczej się nazywają.

Ja dalej nie wiem, co to jest "temperatura stopy".

Nie mam czegoś takiego, jak "normalna temperatura zewnętrzna"

Tego u mnie w menu nie ma :)

Ostatnie rada - po co ruszasz -14C i 41C, skoro przy minusowych temperaturach masz poprawną temperaturę ?

Musisz zmienić temperaturę zasilania z "drugiej strony" krzywej, czyli podnieś temperature zasilania przy temperaturach dodatnich.

Nie pytaj jak, bo nikt tu tego kotła nie zna, jest mało popularny.

Załóż dedykowany wątek, może jakiś użytkownik/montażysta takiego kotłą go zauważy i pomoże.

Dlatego ze przy dodatnich temperaturach jak nawet teraz czuje mały dyskomfort... a w miesiącu o 30-40zł nie zbiednieje na rachunku... przypominam zeszły rok 787metry... i 11,500 kw spalone energi według pgnig wiec witamy w taryfie w2 ;) taryfa w2 jest do 13,500 kw/h

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dlatego ze przy dodatnich temperaturach jak nawet teraz czuje mały dyskomfort... a w miesiącu o 30-40zł nie zbiednieje na rachunku... przypominam zeszły rok 787metry... i 11,500 kw spalone energi według pgnig wiec witamy w taryfie w2 ;) taryfa w2 jest do 13,500 kw/h

Coś chyba źle liczysz 11,500 kWh to jakieś 990 m3, no chyba że u ciebie współczynnik konwersji to 14,612 kWh/m3

Coś chyba źle liczysz 11,500 kWh to jakieś 990 m3, no chyba że u ciebie współczynnik konwersji to 14,612 kWh/m3

Szanowny Igorze, musiał bym zerknąć na fakturkę na współczynnik konwersji ale chcąc nie chcąc miałem 787m gazu za cały rok kalendarzowy ( powtarzam tobie slowa pani z infolinii z pgnig ) ze jak podpisywałem umowe w 2017r 2 sierpnia na gaz wówczas taryfy w bydgosczy przeliczane były ile metrów sześciennych gazu Spale na rok, pamiętam sam sie wpisałem do taryfy w2.2t ale według projektu gazownia narzucala mi wtedy w3. Ale nie musiałem sie ma to zgodzić. Na dzień dzisiejszy dowiedziałem się na przykładzie szwagra ze pgnig zrobiło nowy regulamin i rozporządzenie ze zaczęło przeliczac m3 na kw/h ... i od 2019 roku od Lutego dokładnie jest nowy cennik regulamin i ustawa ... dlatego byłem od 2017 r do 2018 w3 , od 2018 do 2019 załapałem sie na w2 ale nie stety zmiana przepisów przycisnela mnie ze musiałem czekać do końca roku umownego 30.10.2019 i od tej pory mam w2.2.t ( czyli sam podaje odczyt gazowni )

na chwilę obecną krzywą grzewczą mam ustawioną tak ;

Temp zasilania na 41 c

Normalna temp zewnętrzna -14c

Punkt początkowy krzywej ogrzewania 16c

Temp stopy 20c

Tak jak ci napisałem dokładnie tak samo mam na moim wyświetlaczu w menu Serwisowym słowo w slowo ...

Podnioslem temperatura zasilania z 41STOPNI NA 43 TAK JAK NAPISALES I KAZALES

Punkt początkowy krzywej ogrzewania ( zostawiłem na 16c ) bo pytałem o to wcześniej to kazałes tego nie ruszać więc

Jaśniej nie potrafię wytłumaczyć i napisać kropka w kropkę fotohoby

Najprościej dla ciebie to odłącz czujnik pogodowy, zostaw sam termostat pokojowy on/off bez żadnych krzywych itp. ustaw jedną temperaturę zasilania np 35 stopni. Spalanie będzie niższe niż na pogodówce kosztem lekkiego spadku komfortu. Dzięki temu będziesz faktycznie widział ile twój dom zużywa gazu.

Najprościej dla ciebie to odłącz czujnik pogodowy, zostaw sam termostat pokojowy on/off bez żadnych krzywych itp. ustaw jedną temperaturę zasilania np 35 stopni. Spalanie będzie niższe niż na pogodówce kosztem lekkiego spadku komfortu. Dzięki temu będziesz faktycznie widział ile twój dom zużywa gazu.

Zrobilbym w tym momencie największą głupotę odłączajac czujnik pogodowy...

Ten kolega ma racje. Ja tak właśnie steruję swój kocioł gazowy i jestem zadowolony z jego funkcjonowania..

Zrobilbym w tym momencie największą głupotę odłączajac czujnik pogodowy...

Słuchaj za cały ubiegły rok 787 m gazu z gotowaniem i cwu 21p0zl z ( przegladem kotła ) to jest dużo za dom ?

Ty myślisz ze ja nie mam co robić tylko jak będzie za chłodno lub za ciepło co chwile latać do pieca i go skrecac lub podkręcac ... ? Myslisz ze w życiu nie mam nic innego do roboty tylko stac i kręcić w lewo , prawo piecem ... ? Pogodynka jest od tego za która zapłaciłem nie małe pieniądze i sie nie martwię jak jest cieplej ka dworzu lub zimniej... kwestia tylko ustawień dobrze krzywych grzewczych chłopie...

Słuchaj za cały ubiegły rok 787 m gazu z gotowaniem i cwu 21p0zl z ( przegladem kotła ) to jest dużo za dom ?

Ty myślisz ze ja nie mam co robić tylko jak będzie za chłodno lub za ciepło co chwile latać do pieca i go skrecac lub podkręcac ...

Wiesz, w 21 wieku za to odpowiada czujnik pokojowy.

My go mamy i dlatego nieważne, czy za oknem jest +6C, czy -10 wewnątrz mamy zawsze ustaloną temperaturę.

Co z tego, ża masz pogodynkę, skoro nie potrafisz dobrać krzywej dla swojego domu ?

Ja też mam pogodynkę, ale bez temostatu wewnętrznego ona działa trochę na ślepo.

Bo jest różnica, czy mamy za oknem -5C i pochmurny dzień, czy -5C i pełne słońce.

My go mamy i dlatego nieważne, czy za oknem jest +6C, czy -10 wewnątrz mamy zawsze ustaloną temperaturę.

Co z tego, ża masz pogodynkę, skoro nie potrafisz dobrać krzywej dla swojego domu ?

Ja też mam pogodynkę, ale bez temostatu wewnętrznego ona działa trochę na ślepo.

Bo jest różnica, czy mamy za oknem -5C i pochmurny dzień, czy -5C i pełne słońce.

Tak to już z Dejsonem mówi że super a słabo to wygląda.

@Dejson wezwij serwisanta rok temu ci pomógł przy okazji przegląd podbije.

No i co w tym momencie mam ci ( zazdrościc ) że masz czujnik pokojowy ( temperatury ) w domu czy co ?

Możesz wziąć przykład i w ten sposób rozwiązać swoje problemy.

Albo co rok walczyć z tym samym i prosić o to, by ktoś dobrał krzywą Twojego kotła do Twojego domu.

Sory gdzie ja napisałem że TY masz mi dobierać krzywą do mojego domu ? Poprosiłem o mała korektę... i przestań w końcu wybielac i sie pokazywać tu na tym forum jaki ty ,,jesteś super encyklopedia "wszech wiedzacy wszystko... bo na prawdę zachowujesz sie tak jak bys zjadł na tym zęby...

Sory gdzie ja napisałem że TY masz mi dobierać krzywą do mojego domu ? Poprosiłem o mała korektę... i przestań w końcu wybielac i sie pokazywać tu na tym forum jaki ty ,,jesteś super encyklopedia "wszech wiedzacy wszystko... bo na prawdę zachowujesz sie tak jak bys zjadł na tym zęby...

Kurcze Dejson ludzie Ci podpowiadają co można zrobić, a Ty zamiast docenić to się ciskasz. Zobacz jakie zużycie mieli axel i fotohobby a jakie Ty. Czasami mam wrażenie jak byś miał jakaś chorobę dwubiegunową. Trwaj w tym co masz omnibusie.

Poprosiłeś, ja podpowiedziałem.Nie dałeś rady, więc przedstawiam inny, dość prosty sposób, żeby mieć stała temperaturę wewnątrz domu.

Skorzystasz, nie skorzystasz - mnie to nie interesuje

Bez odbioru

A ty zmień ogrzewanie z ,,smierdzacego na ekologiczne" to wtedy może ewentualnie bede mógł z toba podyskutować...

Chyba tej ekologi tu umnie więcej. Na chwilę obecną to ok 60% CWU w skali roku mogę produkować ze słońca a PC jestw stanie zapewnić około 50% zapotrzebowania na ciepło bez utraty komfortu. Jak się nic nie spartoli to PV na końcówce dogrywania umowy.

Od 1 października spaliłem 432kg węgla. A ile Ty ile szajsu puściłeś............

Też jestem zadowolony z takiego wyniku. W poprzednim (pierwszym w nowym domu) sezonie grzewczym na początku zużycie średnie sięgało 9 m3/d. Niefajnie.

Ale w tym sezonie grzewczym zmieniłem sposób grzania z termostatu na pogodówkę. Komfort cieplny jest osiągnięty (u nas kompromisowo ustawiony na 20 st, cieplej w łazience), zużycie gazu niższe. Ale trzeba pamiętać, że zima na razie rozpieszcza temperaturowo. Dla zmarzluchów (np. moja żona) jest fajnie. Dla lubiących prawdziwą zimę (np. ja) jest niefajnie. Na pocieszenie dla mnie zostaje oszczędność na ogrzewaniu.

Pozdrawiam i najlepszego w nowym roku :)

Podsumowując cały 2019 rok na ogrzewanie i cwu poszło 1095 m3 gazu.

To drugi rok w naszym domu. W porównaniu do poprzedniego zużycie spadło o prawie 400m3. Ale patrząc na temperaturę za oknem i prognozy na najbliższy czas to nie zdziwię się, jeżeli wkrótce zobaczę krokusy w ogrodzie :)