Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

1-31.01 2020 179m3. temp w dzien 21.5 w nocy 20. Dom stary blizniak poniemiecki podpiwniczony.. Ocieplony styro 5cm. sciana cegla/przerwa/cegla strop praktycznie nieocieplony. dol 45m2 gora55m2. wszedzie same grzejniki zawory termostatyczne wszedzie ustawione miedzy 3/4. okna dol 2 szyby gora 3 szyby. zuzycie za 2019 to 1300m3. co+cwu 4 dorosle osoby +1 dziecko. kocioł 2f die dietrich mcr3plus +isense na pietrze. czujnik zewnetrzny jest ale instalator w moim przypadku nie polecał podłaczenia.

szukam aktualnie sposobow na to co zrobic nieduzym kosztem zeby cieplo przestalo uciekac bo wynik sredni bardzo.:rolleyes:

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1-31.01 2020 179m3. temp w dzien 21.5 w nocy 20. Dom stary blizniak poniemiecki podpiwniczony.. Ocieplony styro 5cm. sciana cegla/przerwa/cegla strop praktycznie nieocieplony. dol 45m2 gora55m2. wszedzie same grzejniki zawory termostatyczne wszedzie ustawione miedzy 3/4. okna dol 2 szyby gora 3 szyby. zuzycie za 2019 to 1300m3. co+cwu 4 dorosle osoby +1 dziecko. kocioł 2f die dietrich mcr3plus +isense na pietrze. czujnik zewnetrzny jest ale instalator w moim przypadku nie polecał podłaczenia.

szukam aktualnie sposobow na to co zrobic nieduzym kosztem zeby cieplo przestalo uciekac bo wynik sredni bardzo.:rolleyes:

Podstawa to musisz ocieplić strop (poddasze). Wszystko ucieka ci górą. Musisz zatrzymać ciepło a jak wiadomo idzie do góry. Potem podłoga czyli strop piwnicy.

Z drugiej strony 1300m3 za 100m2 nieocieplonego domku to nie jest najgorszy rezultat. Wychodzi ok 2600zl za rok.

Styczeń 148 m3, 22 stopnie, CWU 4 osoby. Bez kominka w styczniu. Północna część województwa śląskiego.

Jak to dobrze, że nie dałem się namawiać i nie inwestowałem niepotrzebnie kasy w super ulepszenia typu magiczny gruby styropian, WM reku czy potrójnie wełny. Przecież z tego co czytam to pic na wodę fotomontaż. Chyba tylko firmy na tym zarabiają. To się nigdy nie zwróci a jak się nie zwróci to po co inwestować. Możecie mi wytłumaczyć jak to jest, że ja mam ok 90m3 za styczeń i w domu 23 stopnie CO+CWU+gotowanie a Wy za podobny metraż i dużo droższe i lepsze wynalazki macie po 150m3 ?? Kto tu kogo oszukuje.

Jak to dobrze, że nie dałem się namawiać i nie inwestowałem niepotrzebnie kasy w super ulepszenia typu magiczny gruby styropian, WM reku czy potrójnie wełny. Przecież z tego co czytam to pic na wodę fotomontaż. Chyba tylko firmy na tym zarabiają. To się nigdy nie zwróci a jak się nie zwróci to po co inwestować. Możecie mi wytłumaczyć jak to jest, że ja mam ok 90m3 za styczeń i w domu 23 stopnie CO+CWU+gotowanie a Wy za podobny metraż i dużo droższe i lepsze wynalazki macie po 150m3 ?? Kto tu kogo oszukuje.

Po pierwsze, nie porównùj parterówki z domem z poddaszem użytkowym.

Po drugie - WM to raczej dla komfortu, nie oszczędności, bo wymienia dużo więcej powietrza, niż WG u większości jej użytkowników, wiec oszczedności schodza na dalszy plan.

Po trzecie - w nowych domach spore znaczenie mają zysku słoneczne - ja mam je małe, tylko 1 okno od poludnia

Po czwarte - instalacja, instalacji nierówna.

Jedni latem mają zużycie żębu 12m3 na CWU, inni 30m3

Edytowane przez fotohobby

Przeskroluj wyżej, bo bardzo fajnego posta napisał Pytajnick na temat spalania w podobnych domach w podobnej lokalizacji, napisał tam dużo dobrych rzeczy, niżej masz wypowiedź fotohobby, która uzupełnia jego wypowiedź skąd takie różnice. Sam jeszcze w zasadzie nie napisałeś ile spaliłeś tego gazu w styczniu bo w jednym poście piszesz że 80m3 a w drugim że 90m3. Podaj konkretny wynik za styczeń.

Akurat ja mam to szczęście, że rok mieszkałem bez rekuperacji, i od ponad roku mieszkam z zamontowaną centralką i nigdy bym nie chciał wrócić do tego pierwszego roku. Stała wymiana powietrza, brak zaduchu, brak zaparowanych okien czy luster w łazience, brak zapachów kuchennych to są rzeczy, które naprawdę się docenia. Nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na WM.

Za cały rok 2019 spaliłem ok 850m3 gazu, wg mnie tragedii nie ma jeżeli chodzi o zużycie.

Przeskroluj wyżej, bo bardzo fajnego posta napisał Pytajnick na temat spalania w podobnych domach w podobnej lokalizacji, napisał tam dużo dobrych rzeczy, niżej masz wypowiedź fotohobby, która uzupełnia jego wypowiedź skąd takie różnice. Sam jeszcze w zasadzie nie napisałeś ile spaliłeś tego gazu w styczniu bo w jednym poście piszesz że 80m3 a w drugim że 90m3. Podaj konkretny wynik za styczeń.

Akurat ja mam to szczęście, że rok mieszkałem bez rekuperacji, i od ponad roku mieszkam z zamontowaną centralką i nigdy bym nie chciał wrócić do tego pierwszego roku. Stała wymiana powietrza, brak zaduchu, brak zaparowanych okien czy luster w łazience, brak zapachów kuchennych to są rzeczy, które naprawdę się docenia. Nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na WM.

Za cały rok 2019 spaliłem ok 850m3 gazu, wg mnie tragedii nie ma jeżeli chodzi o zużycie.

Cały czas jestem aktywny w tym temacie. Pisałem już moje zużycie 2tyg. temu. Od 16.11.2019 do 15.01.2020 (czyt. 2 m-ce) poszło 175m3 gazu. CO + CWU + gotowanie. W domu cały czas 23 stopnie.

Nie neguje WM z reku. Pewnie jakbym miał kasę to bym zainstalował bo to chyba jedyna rzecz z nowoczesnego budownictwa, która wg mnie poprawia jakość życia. Jednak podchodząc ekonomicznie (bo o to głownie mi chodzi) wszędzie WM z reku wyliczane jest jako coś co redukuje straty cieplne w stosunku do WG. A z relacji użytkowników wynika, że jest na odwrót czyli oprócz komfortu to uzysku nie ma tylko strata. Prąd, czyszczenie, filtry + większa wymiana powietrza.

Wracając do Waszych postów piszecie, żeby nie porównywać podobnych domów. Bez porównań ciężko komuś pomóc coś zmienić żeby usprawnić system. Po prostu nie mogę zrozumieć tego, że podobne domy metrażowo nie raz z dużo lepszym ociepleniem i nowinkami zużywają 2x więcej energii żeby mieć podobny komfort cieplny co domy gorzej "uzbrojone".

Podam głupie standardowe porównanie ale najpopularniejsze. Mamy dwa podobne auta. Astra i Focus. Oba z podobnymi silnikami 1.6. Jeden spala 7L/100km a drugi 14L/100km I teraz wszystko zwalamy na sposób jazdy czy jednak staramy się szukać czy coś nie jest uszkodzone, zepsute, przytkane, zawieszone, zablokowane, itp. itd. ???

Dokładnie o wszystkim napisał Pytajnick . Mozesz ikeś dwa takie same domy, w tej samej okolicy, ale odwrócone wzgledem siebie o 90* i już diametralnie inne wyniki.

Styczeń 2020 - 109m3 CO +CWU 3os

Temp 21.8C, 2 wieczory kominek

Edytowane przez fotohobby

Podam głupie standardowe porównanie ale najpopularniejsze. Mamy dwa podobne auta. Astra i Focus. Oba z podobnymi silnikami 1.6. Jeden spala 7L/100km a drugi 14L/100km I teraz wszystko zwalamy na sposób jazdy czy jednak staramy się szukać czy coś nie jest uszkodzone, zepsute, przytkane, zawieszone, zablokowane, itp. itd. ???

Dasz wiarę, że 2.5l w BMW potrafi spalić 6,5l/100km przy normalnej jeździe?

Cały czas jestem aktywny w tym temacie. Pisałem już moje zużycie 2tyg. temu. Od 16.11.2019 do 15.01.2020 (czyt. 2 m-ce) poszło 175m3 gazu. CO + CWU + gotowanie. W domu cały czas 23 stopnie.

Nie neguje WM z reku. Pewnie jakbym miał kasę to bym zainstalował bo to chyba jedyna rzecz z nowoczesnego budownictwa, która wg mnie poprawia jakość życia. Jednak podchodząc ekonomicznie (bo o to głownie mi chodzi) wszędzie WM z reku wyliczane jest jako coś co redukuje straty cieplne w stosunku do WG. A z relacji użytkowników wynika, że jest na odwrót czyli oprócz komfortu to uzysku nie ma tylko strata. Prąd, czyszczenie, filtry + większa wymiana powietrza.

Wracając do Waszych postów piszecie, żeby nie porównywać podobnych domów. Bez porównań ciężko komuś pomóc coś zmienić żeby usprawnić system. Po prostu nie mogę zrozumieć tego, że podobne domy metrażowo nie raz z dużo lepszym ociepleniem i nowinkami zużywają 2x więcej energii żeby mieć podobny komfort cieplny co domy gorzej "uzbrojone".

Oczywiście, że uzysk jest, tylko jest on liczony w stosunku do WG, która musiałaby działać z taką wydajnością jak WM. A doskonale wiemy, że WG nie działa z taką samą wydajnością, zimą zazwyczaj nie działa wcale, bo każdy zasłania kratki, żeby chłodem nie waliło do domu.

Samochód z klimatyzacją też więcej pali i więcej kosztuje, ale jakoś takich bez klimy dzisiaj raczej nikt nie kupuje, bo właśnie o ten komfort chodzi mimo większych kosztów zakupu i użytkowania.

Dasz wiarę, że 2.5l w BMW potrafi spalić 6,5l/100km przy normalnej jeździe?

Dobra już dobra. Może faktycznie jest X przyczyn różnego spalania. Ja akurat jestem ustawiony tak, że robię za wiatrochron dla sąsiadów bo jestem pierwszym domem od pastwiska i to na wzgórzu.

Z drugiej strony czy jest aż tak zasadne inwestowanie grubych tysięcy w super instalację i ocieplenia skoro widać nie daje to aż takich rezultatów. Parę postów wyżej ktoś pisał, że ma poniemiecki nieocieplony dom 100m2 i za 5 osób w styczniu wyszło mu 160m3 CO z CWU.

Moim zdaniem ocieplenie jest ważne. Podłoga, dach, ściany musi być ale czy to będzię styro biały czy grafit to jest dosłownie parę zł w roku albo nie raz nic to nie daje.

Dostałem pierwszy rachunek pełny za gaz tj. 2019.11.18 - 2020.01.16 na kwotę 808zł. Poszło z tego co widzę 537m3 gazu, dom ponad 230m2.

Temperatura w domu ustawiona na 19 stopni na wszystkich sterownikach od podlogówki (Salus). Realnie praktycznie cały czas jest plus minus 20 stopni. Grzejniki w sypialniach odkręcone na 3. Cały czas toczą się tam prace mokre, typu układanie płytek, robienie gładzi itp. Często jest również wietrzone. Nigdy nie zakręcamy, ani nie zmniejszamy ogrzewania. Wynik moim zdaniem bardzo dobry.

Posiadamy kocioł: https://www.immergas.pl/produkty,6376/victrix-maior-35-x-tt-1-erp?dest=1

Każdy zaoszczędzony W/m2 daje dokładnie tyle, ile ma się m2 i ile płaci się za W.

Proste liczenie

Każdy ma swoje racje. Ja wiem tylko tyle, że nie wydawałem dużo kasy na technologie i jestem do tej pory super zadowolony. Myślałem, że wyjdzie 3xtyle. Za 1.5miesiąca będę miał pierwszy pełny rok użytkowania gazu i od 15 marca 2019 do tej pory (10.5 miesiąca) na CO+CWU+gotowanie zużyłem 403m3 gazu. W domu 23 stopnie. Dziękuję.

Każdy ma swoje racje. Ja wiem tylko tyle, że nie wydawałem dużo kasy na technologie i jestem do tej pory super zadowolony. Myślałem, że wyjdzie 3xtyle. Za 1.5miesiąca będę miał pierwszy pełny rok użytkowania gazu i od 15 marca 2019 do tej pory (10.5 miesiąca) na CO+CWU+gotowanie zużyłem 403m3 gazu. W domu 23 stopnie. Dziękuję.

Może wybudowałeś dom na jakimś wulkanie i na nie dużej głębokości płynie magma i załatwia Ci sprawę ogrzewania albo termy masz pod ziemią :)

Kosmiczny wynik, jak na zastosowane materiały.

Może wybudowałeś dom na jakimś wulkanie i na nie dużej głębokości płynie magma i załatwia Ci sprawę ogrzewania albo termy masz pod ziemią :)

Kosmiczny wynik, jak na zastosowane materiały.

Coś musi w tym być. Ja wlazłem na ebooka i od 01.03.2019 do 01.02.2020 w mieszkaniu w bloku 36m2 w którym mieszkają 3 dziewczyny codziennie nie gotują ,mam zużycie 433m3 lubuskiego gazu z kalorycznością ok 9kW z 1m3. Blok ocieplony 12cm styro, okna nowe dwuszybowe, ogrzewanie indywidualne. Mieszkanie słoneczne, sterownik mają na 21stC a na noc ponoć sobie obniżają.

Nie wiem co mam napisać. Tak wychodzi. Temu jestem taki aktywny w tej kwestii bo inni mają bardzo różne wyniki. Myślę, że do 15 marca 2020 spokojnie zamknę się w 600m3 i takim wynikiem zakończę rok użytkowy. Babka w gazowni straszyła mnie żebym wziął taryfę w3 bo spokojnie przekroczę 1200m3 na rok. Licznik założyłem 10.12.2018r. a piec uruchomiłem 15.12.2018 i do teraz mam na liczniku 753m3......może zamiast gazu w rurze magma płynie ;)