Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie wiem co mam napisać. Tak wychodzi. Temu jestem taki aktywny w tej kwestii bo inni mają bardzo różne wyniki. Myślę, że do 15 marca 2020 spokojnie zamknę się w 600m3 i takim wynikiem zakończę rok użytkowy. Babka w gazowni straszyła mnie żebym wziął taryfę w3 bo spokojnie przekroczę 1200m3 na rok. Licznik założyłem 10.12.2018r. a piec uruchomiłem 15.12.2018 i do teraz mam na liczniku 753m3......może zamiast gazu w rurze magma płynie ;)

czyli masz jak najbardziej w normie wyniki, średnie bym powiedział.

Nie wiem co mam napisać. Tak wychodzi. Temu jestem taki aktywny w tej kwestii bo inni mają bardzo różne wyniki. Myślę, że do 15 marca 2020 spokojnie zamknę się w 600m3 i takim wynikiem zakończę rok użytkowy. Babka w gazowni straszyła mnie żebym wziął taryfę w3 bo spokojnie przekroczę 1200m3 na rok. Licznik założyłem 10.12.2018r. a piec uruchomiłem 15.12.2018 i do teraz mam na liczniku 753m3......może zamiast gazu w rurze magma płynie ;)

Jaką temperaturę utrzymujesz w domu? Ja mam 600 m3 przez ostatnie 3 miesiące, więc albo moje ciepło gdzieś ucieka albo jesteś rekordzistą.

Jaką temperaturę utrzymujesz w domu? Ja mam 600 m3 przez ostatnie 3 miesiące, więc albo moje ciepło gdzieś ucieka albo jesteś rekordzistą.

Czemu rekordzistą. Post wyżej twierdzą, że to normalny średni wynik. Z resztą kolega meczesiu ma podobny domek i od kilku lat rocznie ok 700m3....a czego ty oczekujesz od wyniku? Przecież masz prawie 2 razy większy dom.

Czemu rekordzistą. Post wyżej twierdzą, że to normalny średni wynik. Z resztą kolega meczesiu ma podobny domek i od kilku lat rocznie ok 700m3....a czego ty oczekujesz od wyniku? Przecież masz prawie 2 razy większy dom.

700m3 to jest jakies 7875kWh rocznie /100m2 domu to 78,75 kWh/(m2·rok) a to przecież średni wynik

No właśnie się zastanawiam czy nie za dużo mi gazu pali :)

700m3 to jest jakies 7875kWh rocznie /100m2 domu to 78,75 kWh/(m2·rok) a to przecież średni wynik

Zużyję w granicach 600m3 czyli przy mojej konwersji będzie to ok 6500kWh czyli 65kWh(m2.rok). W domu 23 stopnie. Grzeję 5-8, 14-17, 21-0. Między tymi odstępami temp. spada może z 0.5 stopnia.

Zużyję w granicach 600m3 czyli przy mojej konwersji będzie to ok 6500kWh czyli 65kWh(m2.rok). W domu 23 stopnie. Grzeję 5-8, 14-17, 21-0. Między tymi odstępami temp. spada może z 0.5 stopnia.

No ale twój kocioł chyba nie chodzi 9 godzin dziennie?W ciągu godziny twój kocioł spala 0,34 m3 gazu przy minimalnej mocy. Do tego masz jeszcze CWU no i gotowanie. Spalasz nie całe 3 m3 dziennie, niech będzie że na CWU i gotowanie idzie z tego 1m3 to wychodzi, że kocioł pracuje nie całe 5 godzin dziennie, oczywiście zakładając to że leci cały czas na mocy minimalnej.

No ale twój kocioł chyba nie chodzi 9 godzin dziennie?W ciągu godziny twój kocioł spala 0,34 m3 gazu przy minimalnej mocy. Do tego masz jeszcze CWU no i gotowanie. Spalasz nie całe 3 m3 dziennie, niech będzie że na CWU i gotowanie idzie z tego 1m3 to wychodzi, że kocioł pracuje nie całe 5 godzin dziennie, oczywiście zakładając to że leci cały czas na mocy minimalnej.

Jasne, że nie działa zawsze przez 9h ale przeważnie. Zdarzało mu się, że temp. w domu nie spadła i nie włączył się np. na cykl 21-0. Ostatnio piątek i sobota było u nas po 16-17 stopni na zew. więc piec przez te 48h włączył się może ze dwa razy. A na CWU i gotowanie idzie ok 0.5, 0.6m3 dziennie bo w miesiącach nieogrzewanych wychodzi ok15-20m3 miesięcznie.

A co ma CWU do określania domu czy jest energooszczędny, czy średnio energooszczędny?

To w takim razie żaden dom nie byĺbym pasywny, bo żaden osiągnąlby wymaganego zapotrzebowania.

Ale ja nie stwierdzalem czy jest energooszczedny czy nie bo wiadomo ze takie wyliczenie nie jest w zadnym stopniu miarodajne bo nie wiem czy on grzeje do 23 czy do 19 i gdzie mieszka a ma to duże znaczenie, ogólne porownanie, on spalił 600 ja 1300, CWU mniej wiecej jest podobne u wszystkich, nie wydaje tu żadnych certyfikatów ot szybkie porównanie

Czyli co ? Taki sam dom z 5 osobami bedzie miał "słaby" wynik, 90kWh/m2*rok a z dwiema "dobry" wynik 45kWh4m2*rok?

A CWU nie jest "-podobne u wszystkich", bo stingeros zużywa 16m3, ja 30m3 gazu na CWU

Ja ciebie rozumiem doskonale z tym „lepszy - gorszy” czyli generalnie możemy ten wątek zamknąć, bo u mnie śnieg i mróz był w styczniu dwa tygodnie a w powiedzmy w Rybniku dopiero spadł, kolega pisze o jakichś 16- 17 stopniach w sobote w BB a powiedzmy w Limanowej bylo ledwo 9

Dlaczego zamknąć- tak, jak w przypadku PV trzeba oprócz parametrów domu brać pod uwagę jego położenie geograficzne, liczbe mieszkańców (zużycie energii na CWU) które ma coraz większy wpływ na ostateczny wynik.

Dlatego ja nie wiem, czy 68kWh/m2*Rok to wynik dobry, średni, czy kiepski ?

Dlaczego zamknąć- tak, jak w przypadku PV trzeba oprócz parametrów domu brać pod uwagę jego położenie geograficzne, liczbe mieszkańców (zużycie energii na CWU) które ma coraz większy wpływ na ostateczny wynik.

Dlatego ja nie wiem, czy 68kWh/m2*Rok to wynik dobry, średni, czy kiepski ?

Jak na Rybnik to słaby