Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

@gawel

Masz całkowitą rację co do podłogówki. I piszę to jako osoba, która ma ją w dużej części domu (tam gdzie mam gres na posadzce). Wszędzie jednak jest ona u mnie wspomagana grzejnikami, a jedynym jej zadaniem będzie minimalne podgrzanie posadzki, by nie było nieprzyjemnego uczucia zimna. Mam nadzieję, że to się sprawdzi, a jak nie, to wyłączę ją wogole. I to jest właściwie jej pierwszy i ostatni plus. .

Jak myślisz że podgrzejesz odczuwalnie podłogę mając jednocześnie grzejniki oddalone i będzie ok to chyba zwariowałeś . U mnie tylko podłogówka, podłoga ciepła nie jest A w domu 22 stopnie...jakbym do tego grzejniki odpalił to nie wiem... szczęśliwie ich nie posiadam.

Jak myślisz że podgrzejesz odczuwalnie podłogę mając jednocześnie grzejniki oddalone i będzie ok to chyba zwariowałeś . U mnie tylko podłogówka, podłoga ciepła nie jest A w domu 22 stopnie...jakbym do tego grzejniki odpalił to nie wiem... szczęśliwie ich nie posiadam.

To kwestia samego domu może nie być aż tak ocieplony lub może mieć przeszklenia i np antresolę i sufit na 7m i wtedy nie jestem pewien czy podłogówka da radę to nagrzać. Należy pamiętać że podłogówka owszem tak, jednak do dobrze docieplonych domów.

Tekst z zakazem palenia gazem w Polsce to jest hit dnia. Nie można się pozbyć czarnego złota typu ropa i węgiel a o gazie piszecie. Miną dekady zanim coś będzie się o tym więcej mówić. Zbyt wielki to biznes.

Dokładnie tak... Nawet w Austrii nie ma zakazu ogrzewania gazem, a jedynie zakaw ogrzewania w ten sposób nowopowstających domów w Wiedniu ...

To kwestia samego domu może nie być aż tak ocieplony lub może mieć przeszklenia i np antresolę i sufit na 7m i wtedy nie jestem pewien czy podłogówka da radę to nagrzać. Należy pamiętać że podłogówka owszem tak, jednak do dobrze docieplonych domów.

Sugerujesz, że obecnie powstające domy są słabo ocieplone?

Albo mają tzw duże obciążenie cieplne, źe nie da ich rady ogrzać podłogówka ?

Błagam - wyjdż z 20.wieku, od dwóch dekad mamy już 21.

Sugerujesz, że obecnie powstające domy są słabo ocieplone?

Albo mają tzw duże obciążenie cieplne, źe nie da ich rady ogrzać podłogówka ?

Błagam - wyjdż z 20.wieku, od dwóch dekad mamy już 21.

Niczego nie sugeruję nie ma konieczności błagać bo jestem podobnego zdania co Ty. Jednak różne sa domy kilku i klikunastoletnie i tam sama podłogówka nie koniecznie może wystarczyć co jeden z Forumowiczów napisał.

@gawel

Masz całkowitą rację co do podłogówki. I piszę to jako osoba, która ma ją w dużej części domu (tam gdzie mam gres na posadzce). Wszędzie jednak jest ona u mnie wspomagana grzejnikami, a jedynym jej zadaniem będzie minimalne podgrzanie posadzki, by nie było nieprzyjemnego uczucia zimna. Mam nadzieję, że to się sprawdzi, a jak nie, to wyłączę ją wogole. I to jest właściwie jej pierwszy i ostatni plus. Dla mnie oczywiście.

Zachwalanie podlogówki, nazwałbym zatem, w moim odczuciu błędem. A co powiedzieć o wielbłądach- czyli zachwalaniu PV. Gdzie to, to już wogole kosmos ;) Albo zachwalanie WM z rekuperacją, czy gruntowych pomp ciepła... Też sprawa mocno dyskusyjna. I tak możnaby gadać.

:confused:

:confused:

Piszesz o NOWYM domu użytkownika, który w nim jeszcze nie mieszka ?

są domy kilku i klikunastoletnie i tam sama podłogówka nie koniecznie może wystarczyć co jeden z Forumowiczów napisał.

Sugerujesz że ten dom jest słabo ocieplony ?

Czasem mam wrażenie, że nie nadążasz za dyskusją....

Piszesz o NOWYM domu użytkownika, który w nim jeszcze nie mieszka ?

Sugerujesz że ten dom jest słabo ocieplony ?

Czasem mam wrażenie, że nie nadążasz za dyskusją....

Niczego nie sugeruję i nie tworzę bo nie ma takiej potrzeby wszystko jest jasne. Ty natomiast zachowujesz się jak ginekolog, szukasz problemów tam gdzie większość znajduje przyjemność. :p

Rok szukać komfortu haha. A ja po prostu włączam kocioł i ma być ciepło...

Jak czytam że 5m3 na dobę to dużo aby ogrzać dom to też mnie śmiech ogarnia...

Dla niektórych 100zł w tą czy w tą robi różnicę więc szuka rozwiązań typu inny może to ja też spróbuję.

Wiadomo, że patrząc na koszty ogrzewania gazem w nowoczesnym domu płacimy bardzo mało ale jednak po to jest forum żeby trochę pokombinować i jeszcze coś z tego wycisnąć.

Dla niektórych 100zł w tą czy w tą robi różnicę więc szuka rozwiązań typu inny może to ja też spróbuję.

Wiadomo, że patrząc na koszty ogrzewania gazem w nowoczesnym domu płacimy bardzo mało ale jednak po to jest forum żeby trochę pokombinować i jeszcze coś z tego wycisnąć.

Ale nie pisz że 5m3 dziennie to dużo. Bo to jest male zużycie i większość ogrzewających domy spala więcej.

Potem ludzie czytają, aha 5m3 to dużo a ja spałam 9 m3 i taka osoba myśli że jest coś nie tak z kotlem na przykład ale popadnie w depresję ;)

Jak ktoś jest skąpy i będzie szukał oszczędności rzędu 300 pln rocznie i szuka komfortu w swetrze czy tamu podobne kombunacje... Ciepło musisz dostarczyć paliwo spalić tu cudów nie ma można ewentualnie zrobić jakieś okno czasowe bez pracy kotła ale cała reszta działań wg mnie jest mało sensowna, ze sterowaniem osobno pomieszczeń włącznie. Nawet to schodzenie z mocą i spalanie w trybie ciągłym że jest kondensacyja. Ok ale wtedy dłużej pracuje wentylator i spalasz więcej prądu. Mój instalator kotła tłumaczył że lepiej krócej grzać i mocniej. No i weź tu bądź mądry.

Edytowane przez Janekk1234