Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Eranet z nieba mi spadłeś. Założyłem kilka dni temu wątek w temacie wnętrza o kominkach edilkamina. Jako, że planuję taki kupić, mógłbyś tylko napisać jaki masz dokładnie model kominka, jaką powierzchnię nim ogrzewasz oraz jak się go użytkuje i czy jesteś z niego zadowolony.

Sorry , że trochę nie na temat, ale jest bardzo mało info o kominkach edilkamina na forum.

pierwszy sezon mieszkania

grudzień+styczeń - 74m3=159,77 pln

Możesz podać ile zużyłeś w tym czasie drewna do kominka ?

pzdr

szczerze powiedziawszy to nie wiem, bo niestety drzewo do kominka mam w kilku miejscach, przyjmuję, że w tym sezonie, który sie dla mnie zaczął w listopadzie poszło 5-7-m3 do dnia dzisiejszego, ale to tak całkiem na oko, zużyłem tylko drzewo, które miałem w garażu i kotłowni

czyli mniej więcej tyle, 2 takie rzędy i trochę z kotłowni

http://pl.tinypic.com/view.php?pic=9qcrk2&s=5

Za listopad, grudzien i poczatek stycznia: 970zł (czyli, eee, 500m3 gazu?...) . Trochę dużo jak na tak mały dom (51m2 powierzchni użytkowej), ale przyszła druga łazienka jest jeszcze nie wykończona i czuć, że to przez nią ciepło ucieka. Do tego przez listopad i grudzień wyraźnie przegrzewałem. Zobaczymy jaki rachunek przyjdzie za styczeń i luty.

pierwszy sezon mieszkania

grudzień+styczeń - 74m3=159,77 pln

Możesz podać ile zużyłeś w tym czasie drewna do kominka ?

pzdr

szczerze powiedziawszy to nie wiem, bo niestety drzewo do kominka mam w kilku miejscach, przyjmuję, że w tym sezonie, który sie dla mnie zaczął w listopadzie poszło 5-7-m3 do dnia dzisiejszego, ale to tak całkiem na oko, zużyłem tylko drzewo, które miałem w garażu i kotłowni

czyli mniej więcej tyle, 2 takie rzędy i trochę z kotłowni

http://pl.tinypic.com/view.php?pic=9qcrk2&s=5

policz średnio z twoich danych 6m3 drewna x 120 zł daje 720 zł

plus gaz 160 daje w sumie 880 zł

Jacek - skąd wziąłeś cenę 120 zł/m3 / przestrzenny znaczy się / ??

W zeszłym roku w lutym kupowałem grabinę i buczynę pociupaną w ćwiartki po 160zł/m przestrzenny / południe Polski / .

Jacek - skąd wziąłeś cenę 120 zł/m3 / przestrzenny znaczy się / ??

W zeszłym roku w lutym kupowałem grabinę i buczynę pociupaną w ćwiartki po 160zł/m przestrzenny / południe Polski / .

nie chodzi dokładnie o cenę drewna , ale fakt kosztów ogrzewanie , jak przyjmę twoją cenę to kwota będzie jeszcze większa

to tak jakbym na forum ogrzewane prądem napisała że płacę za prąd 90 zł

bo głównie grzeje gazem

Ale dokładnie o to samo mnie chodzi - przyjmowanie ceny za drewno 120zł/m przestrzenny jest nie miarodajne do obliczeń kosztów ogrzewania - powinny być one o wiele większe ...

Ja płaciłem 180 zł za mieszane , suche, pocięte, dowiezione i ułożone.

Wersja surowa kosztuje 120 zł. Własnie sie zastanawiam czy nie kupić łuparki na prąd - fajnie to nawet działa. Ale koszt mi sie zbyt szybko nie zwróci, bo mi wychodzi ok 3-4 kubiki na sezon grzewczy max.

Dostałem fakturę za gaz.

Zużycie gazu od 14.11.08-23.01.09 515 m3

Dom o pow.150 m2.Kubatura 520 m3

Rachunek za 2.5 miesiąca gdy mieliśmy nawet -23 stopni na mrozie to 930 zł.Jestem w pozytywnym szoku.Rachunek dotyczy C.O. + C.W.U.(w domu 3 osoby dorosłe + 1 dziecko)W domu cały czas utrzymuję temperaturę 21 stopni,w sypialniach 20 stopni.Nie dogrzewam kominkiem.Opłaca się inwestycja w reku,GWC,dobry piec(kondensat) i ocieplenie domu(choć na ścianie PTH24 mam tylko 12 cm lepszego styro, na podłodze 10 cm,poddasze ocieplone 30 cm wełny).

Wczoraj dostałam rachunek (z odczytem z licznika) za okres pełnych 2 mc-y - 27.11 do 27.01. - zużycie gazu 314m3 (sieć) koszt 640zł.

Zużycie wyszło 5,14m3/doba.

Chyba w tym okresie były te mrozy - u nas do -27st. :roll: .

Prognoza na następny miesiąc 150m3 - 300zł.

Łączne koszty gazu (ogrzewanie, woda, kuchenka) za okres od lutego 2008 do lutego 2009 - 3300zł (270zł/ mc licząc na cały rok).

Chyba niezły wynik.

Dom pow. całkowita 170m, użytkowa 150, kubatura (ogrzewana) ok. 500 m3, pierwszy sezon grzewczy pełny (mieszkamy od końca lutego 2008, wcześniej grzane było na min. podczas budowy), dwoje dorosłych +dwoje małych dzieci.

- ogrzewanie, CWU, kuchenka gazowa

- Piec kondensat Junkers Cerapur (z wszelka mozliwą regulacją - do podłogówki, grzejników - osobne moduły, regulator pokojowy , pogodowy itp), zasobnik na wodę 160 Junkers - temp. wody 60st. - bez zmniejszania temperatury na okres nocy i bez wyłączania pompy cyrkulacyjnej (cała doba)

- reku Storkair Comfoair 350,

- ściana - silikat 24 i 15cm Platinum + (czyli ok. 19cm standardowego styro)

- dach (cała połać) i strop- 25cm wełny Superrock i Toprock (ok. 28,5cm w przeliczeniu na standardową wełnę l=0,040

- podłoga - w przeliczeniu ok. 14 cm styropianu

- parter podłogówka (oprócz gabinetu 12m2 - kaloryfer), góra grzejniki + łazienka podłogówka

- temperatura w domu ok. 23-24st. wszędzie i w porywach więcej - lubimy ciepełko :-)

- W celach rekreacyjnych palilismy czasem w kominku - wieczorem ok. 2-3 godzin (bez rozprowadzenia DGP).

Wygląda na to, że dobrze zrobiliśmy inwestując w dobre technologie, a jak nauczymy sie domu i ekonomicznego używania pieca (bo teraz to nic nie oszczedzaliśmy :oops: ) będzie jeszcze lepiej.