Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

"Taryfa PGNiG Obrót Detaliczny została zatwierdzona przez prezesa Urzędu Regulacji Energetyki. Oznacza to, że od nowego roku za gaz zapłacimy blisko 4,5 procent mniej - podano w komunikacie. To trzecia obniżka cen gazu, którą zatwierdzono dla gospodarstw domowych w ciągu roku."

No proszę, a ponoć to tylko wunglem się opłaca

Melduję się i ja w tym epickim temacie ;)

Bydgoszcz, ostatnie 7 dni, temp w nocy około 0,za dnia ze 3.

W domu około 23 stopnie, dom 150m2 typu klocek bliźniak. Sciana 15 cm i 20cm grafitu, dach styro i płyta pur około 30cm.

Zużycie dobowe za te 7 dni 6.1m3 czyli malutko.

Mam rekuperator, kocioł gazowy termet. Sporo kąpania. 4 os.

Nie mam żadnego regulatora. Kocioł ustawiłem aby puszczał wodę w podłogówkę 27 stopni i tak to sobie hula. Jak czytam że ludzie komputerami sterują każdy pokój....

Podłogówkę robiłem sam z żoną. Każdy obieg po około 85 metrów. Po jednym rozdzielaczu na piętro Rozdzielacze najprostsze nawet przepływomierza nie mają. Nic nie regulowałem od uruchomienia.

Widzisz, ja mam regulatory w każdym pomieszczeniu (dom całośc około 250m2) i za listopad wyszło 87m3 czyli 2,9m3 dziennie czyli połowa z tego co Ty zużywasz , a koszt termoregulatorów wcale nie był taki wysoki. Podłogówkę też robiłem sam. 30x6,1 wychodzi 183m3 na miesiąc więc całkiem sporo. Naprawdę warto zainwestować troszke więcej w regulację i masz spokój. Pozdrawiam

wow to masz połowę mojego zużycia, czy jest to z CWU? Ja listopad zamknąłem w 150 m3, także albo mam dziurawy dom albo nie wiem :) z tego co widzę Janek jest z mojego miasta i mamy podobne zużycie.

Tak, to CO + CWU . 4 osoby

Mam kocioł z modulacją mocy od 10% i może to robi robotę bo praktycznie jak pracuje na CO to pracuje na minimalnej mocy czyli 2,5kW

Może też mieć na to wpływ to, że na podłogach mamy surowy beton i nic nie ogranicza oddawania ciepła .

Doczekałem się, kilka godzin robienia przyłącza, 4 miesiące papirologi.... W przypadku założenia licznika i tak pomogły znajomości bo ponoć normalnie czas oczekiwanie 4tyg....

c7d1e21117ef3.jpg

c87ce8ba4d002.jpg

To masz ekspresowo! W moim rejonie jest dramat. Dwie osoby właśnie postawiły sobie dodatkowe kominy zewnętrzne by ogrzewać kozami domy, w których wszystko jest gotowe do zamieszkania. Jeden czeka na podłączenie gazu 15 drugi 11 miesięcy i to od momentu zakończenia budowy a papiery w gazowni składali jeszcze wcześniej. Jak ja zaczynałem budowę to gazownicy mieli termin 6mcy a teraz to ponoć 18.