Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ps . Ten koleś co pracuje w domu to chyba pracuje fizycznie a nie zdalnie , skoro w 18 stopniach siedzi. Pojęcia Ci się chyba kolego pomyliły.

Ty jesteś nieogar jakiś?

18 stopni i uchylone okno miałem gdy było na zewnątrz 7-8 stopni.

Teraz mam 19, i okno uchylam na czas ćwiczeń 5 minutowych co godzinę. Na zewnątrz obecnie -4, po wietrzeniu temperatura wzrasta o około 0.3, piec się wyłaczył w południeł, bo w kocim pokoju 20.5 jest, a w sypialni mam z grubsza 17-18, żużycie gazu w styczniu 2021 75m3, dwa litry bioetanolu zużyłem w sylwestra i nowy rok, żeby w kominku napalić i nastrój zrobić, ale on nie ogrzewa ca 160 m2 na dwóch kondygnacjach z otwartą klatka schodową..

Wietrzyć trzeba, zapytaj sie kogoś kto ma mechaniczną wetnylację, to może ogarniesz w czym rzecz.

21.3 koci pokój

0.1 czujnik zewn

19.1 tu mam biuro i obecnie było wietrzone

19.2 pokój dzienny

Dzień dobry,

odnośnie postu kolegi i jego zdjęcia z którego wynika, że wilgotność w domu ma na poziomie 45%

mam pytanie, jak sobie radzicie z tym problemem w trakcie zimy i grzania podłogi? Wentylację ustawiłem na 1-wszy bieg (minimum) i wilgotność nie przekracza 30-35%. Często spada nawet do 25%. Zacząłem myśleć o zakupie nawilżacza, ale może ktoś ma patent na to i pomoże.

Pozdrawiamy, czekając na podpowiedź :)

Dzień dobry,

odnośnie postu kolegi i jego zdjęcia z którego wynika, że wilgotność w domu ma na poziomie 45%

mam pytanie, jak sobie radzicie z tym problemem w trakcie zimy i grzania podłogi? Wentylację ustawiłem na 1-wszy bieg (minimum) i wilgotność nie przekracza 30-35%. Często spada nawet do 25%. Zacząłem myśleć o zakupie nawilżacza, ale może ktoś ma patent na to i pomoże.

Pozdrawiamy, czekając na podpowiedź :)

- zmień wymiennik,

- kup wydajny nawilżacz,

- rób często pranie.. :)

od najdroższego do najtańszego.

- zmień wymiennik,

- kup wydajny nawilżacz,

- rób często pranie.. :)

od najdroższego do najtańszego.

Dzięki za sugestie. Nawilżacz i pranie - jak najbardziej ok.

Natomiast zdumiony jestem propozycją zmiany, jak rozumiem wymiennika rekuperatora? Przecież to urządzenie ma 2 lata, zatem nie "funkel nufka", ale żeby go od razu wymieniać????

Dzięki za sugestie. Nawilżacz i pranie - jak najbardziej ok.

Natomiast zdumiony jestem propozycją zmiany, jak rozumiem wymiennika rekuperatora? Przecież to urządzenie ma 2 lata, zatem nie "funkel nufka", ale żeby go od razu wymieniać????

Po pierwsze to temat o ilości gazu a nie wentylacji, więc tam bym zadał pytanie. Po drugie nigdzie nie napisałem o wymianie rekuperatora a jedynie wymiennika. Nie wiem o jakiej centrali mowa i czy daje taką możliwość.

Kocioł się wyłączył, koty rezydują na oknie i grzeją futro od słońca, wietrzenie za poł godziny, zużycie gazu przez ostatnią dobę około 2m3 .

Jakieś mądre uwagi lolson28 masz?

Nie nie oszczędzam, po prostu jestem zimnolubny, od 20 lat nie byłem przeziębiony, dzieci też przestały chorować po zmniejszeniu temp. Do tego dołożyły się futrzaki nakolanne, W sklepach zdejmuję polar/bluzę i chodzę w krótkim rękawie, (tak jak obsługa). Od idiotów prychających i pchających sie na plecy bronię się wózkiem sklepowym...

Screenshot_2021-01-22-12-12-04-634_com.ezon.www.livingsence.jpg

PPo drugie nigdzie nie napisałem o wymianie rekuperatora a jedynie wymiennika. Nie wiem o jakiej centrali mowa i czy daje taką możliwość.

Kolego, zrozumiałem Twoja sugestię odnośnie wymiany samego wymiennika a nie rekuperatora, doczytaj mój post.

Co do centrali, to jak widzę z tego forum, jest popularna i raczej stndardowa to Zehnder Comfoair 350 Basic VV

Zmiany ale na inny, taki który odzyskuje wilgoć, a nie na taki sam tylko nowy bo ten się zużył :)

Czyli mam rozumieć, że po 2 latach użytkowania tego nietaniego w gruncie rzeczy urządzenia, już muszę w nim wymieniać dosyć istotną rzecz, jak śadzę, słysząc o "wymienniku", Do tej pory tylko filtry co 3 m-ce zmieniałem i liczyłem, że tak pozostanie dłużej...

Czyli mam rozumieć, że po 2 latach użytkowania tego nietaniego w gruncie rzeczy urządzenia, już muszę w nim wymieniać dosyć istotną rzecz, jak śadzę, słysząc o "wymienniku", Do tej pory tylko filtry co 3 m-ce zmieniałem i liczyłem, że tak pozostanie dłużej...

a tamm.. nic nie zrozumiałeś. Ktoś Ci kazał brać reku bez wymiany wilgoci? Napisz proszę w odpowiednim dziale.

Szanowni Państwo.

Po lekturze niektórych Waszych wypowiedzi jestem lekko w szoku.

Powiem szczerze, że nie miałbym sumienia trzymać dzieci w trakcie nauki zdalnej w domu, w którym panuje temp. 18-20 stopni.

Zdaje sobie sprawę, że kiedyś ludzie mieszkali w jaskiniach. Ale nie o to przecież chodzi.

Dzieci w wieku szkolnym lubią ciepło.

Napiszę jak ja mam.

Dom w zasadzie nowy, 326 m2, w tym piwnica użytkowa 110 m2. Ściany zewn. z silikatów 25 cm, 22 cm grafit 031, poddasze URSA 35 cm lambda 0,35 Piwnica z betonu wylewanego ocieplona styrodurem 10 cm a od ok. 50 cm w gruncie dołożyłem dodatkowe 5 cm styropianu fundamentowego. Wentylacja mechaniczna na 3 poziomach z rekuperatorem Thesla Green. Silikat bardzo dobrze akumuluje ciepło. Piwnica sucha jak przysłowiowy pieprz.

W domu mam: 24,5-25 stopni parter, poddasze 23,5-24 stopnie, w pokoju syna 26 (dużo gra na komputerze, który mu dogrzewa). Łazienka dół 25,5 - 26 stopni, łazienka góra - 24,5-25 stopni.

Piec gazowy ustawiony na 35 stopni, CWU - 49 stopni.

Jeśli chodzi o zużycie gazu to wychodzi 106-10,8 m3 na dobę.

W czasie ostatnich mrozów podkręciłem na 37 stopni (chyba nawet niepotrzebnie) i spalanie wzrosło do ok 12,5 m3. Temperatura w domu spadła może o pół stopnia. Teraz powróciłem na 35 stopni.

Kilka lat budowałem ten dom i miałem niekiedy chwile zwątpienia bo bywało bardzo ciężko.

Ale powiem Wam - warto było się pomęczyć.

Nie po to wyprowadzałem się z bloków żeby zamieszkać w zimnym domu.

Żyjemy jak kiedyś w bloku, wszyscy (a jest nas trochę) chodzą w krótkich spodenkach i tishertach.

Wszyscy są zadowoleni, jedynie od czasu do czasu 2 córki potrafią powiedzieć, że ..... "tato jest mi zimno".

No ta ja pytam, a czy u Twojej koleżanki jest cieplej w domu ? Odpowiedź - Nie.

Ostatni rachunek tzn. za grudzień wyniósł 567 zł. Latem zużywając jedynie CWU i kuchnia gazowa płaciłem około 200 zł.

Powtórzę jeszcze raz - nie miałbym sumienia trzymać dzieci w zimnym domu. A i tak potrafią narzekać.

Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia.

Ta dyskusja nie ma sensu, bo ile głów tyle zdań, każdy lubi coś innego i trzeba to uszanować.

Ja nie odważyłbym się trzymać dzieci w pomieszczeniach mających 25C, ba sam bym w takim pomieszczeniu nie wysiedział dłużej niż 10 minut. Mamy ostatnimi dniami w domu 22-22.5 i córka lata boso w pampersie i koszulce, ja tak samo tylko bez pampersa :D Jak w ubiegłe wakacje dobijało 24C to odpalaliśmy klimę żeby zbić do 22.5-23 bo egzystencja była bardzo utrudniona.

Widać, że nie chowałeś się blokach, w których z reguły dobrze grzeją zimą.

Ale tam było duszno i ciągle trzeba było otwierać okna. W domu nie ma takiej potrzeby bo jest rekuperacja, która czyni cuda. Niby jest bardzo ciepło ale Ty tego tak nie odczuwasz bo non stop jest wymiana powietrza., zużyte jest usuwane a świeże i przefiltrowane jest nawiewane.

I na tym polega zasadnicza różnica pomiędzy tą samą temperaturą w bloku a w domu z rekuperacją.