Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ok. Wszystko rozumiem

Ale mam do Was pytanie.

Gdzie chcielibyście jechać z rodzina na wakacje ?

Nad ciepłe morze śródziemne (Włochy Grecja Hiszpania) czy nad zimne morze północne (Szkocja Norwegia) ?

Odpowiedź powinna być jednoznaczna.

Zatem nie pitolcie bzdur, że 19 stopni w domu zimą to jest Ok. W upały być może ale nie zimą.

Wieloma osobami kieruje jedynie prymitywna chciwość i obawa przed zapłatą większego rachunku za gaz.

Prawda jest niestety brutalna.

Ok. Wszystko rozumiem

Ale mam do Was pytanie.

Nad ciepłe morze śródziemne (Włochy Grecja Hiszpania) czy nad zimne morze północne (Szkocja Norwegia) ?

Oczywiście, jeśli wakacje-lipiec, sierpień-to Szkocja lub Norwegia.

Lubię ciepło, ale upałów nie znoszę.

Zatem nie pitolcie bzdur, że 19 stopni w domu zimą to jest Ok. W upały być może ale nie zimą.

Wieloma osobami kieruje jedynie prymitywna chciwość i obawa przed zapłatą większego rachunku za gaz.

Prawda jest niestety brutalna.

Jednemu potrzeba 25oC, a drugiemu pasuje 19oC idealnie, nie wszyscy ludzie są dokładnie tacy jak Ty. Trochę więcej tolerancji i wyrozumiałości, dla ludzi o innych oczekiwaniach i wymaganiach.

U mnie temp. od 20oC w sypialniach, poprzez 23oC w salonie/jadalni i 25-26oC w łazienkach, czyli zwyczajna średnia. Zużycie roczne gazu za około 2000-2500zł, czyli też średnio, CO i CWU.

Miesięcznego nie sprawdzam, po latach już człowiek nie czuje potrzeby zaglądania na gazomierz.

• Like 1

Ok. Wszystko rozumiem

Ale mam do Was pytanie.

Do ciepłych krajów jeżdżę tylko dla ciepłego morza - dla syna. A priorytetem jest klimatyzacja w pokoju.

Nastawiona na 22C.

Jak syn podrośnie i będę jeździ tylko z żoną, to Norwegia, Austria bardzo chętnie

Proponuję Antarktydę lb Arktykę, chociaż tam zmienia się klimat i niebawem może być za ciepło.

Tam jest super i ogrzewanie nie jest potrzebne.

Ewentualnie Władywostok nad morzem Japońskim.

Zrozum, w domu liczy się indywidualne komfort nie tylko pieniądze.

Ja na ogrzewanie wydaję 750zł rocznie, jakbym podniósł temperaturę do 24C zapłaciłbym 100, 200zl, wiecej czyli w skali roku niezauważalnie.

Dlatego nie lubię palić w kominku (mimo, iż mam 1m3 darmowego drewna) - bo kominek podbija temperaturę w salonie i kuchni do 24.5C co jest dla nas niekomfortowe i męczące.

Cześć, nam na styczeń wyszło 118m3 gazu temperatura 22 dzień noc 21,5 dom 175m2 porotherm 30 plus grafit 10cm poddasze 30cm wełny jeśli dobrze pamietam podłoga 12cm styropianu

to ile w końcu bo post wyżej było 93m? i tak jakaś ściema.. jak na dom 175m

BTW

u mnie styczeń 138m, 2+1, parter 100m, 22°C.. dużo testowałem ustawień pieca i pewnie te 20 dychy poszło w komin.