Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zmiany ale na inny, taki który odzyskuje wilgoć, a nie na taki sam tylko nowy bo ten się zużył :)

Czyli mam rozumieć, że po 2 latach użytkowania tego nietaniego w gruncie rzeczy urządzenia, już muszę w nim wymieniać dosyć istotną rzecz, jak śadzę, słysząc o "wymienniku", Do tej pory tylko filtry co 3 m-ce zmieniałem i liczyłem, że tak pozostanie dłużej...

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli mam rozumieć, że po 2 latach użytkowania tego nietaniego w gruncie rzeczy urządzenia, już muszę w nim wymieniać dosyć istotną rzecz, jak śadzę, słysząc o "wymienniku", Do tej pory tylko filtry co 3 m-ce zmieniałem i liczyłem, że tak pozostanie dłużej...

a tamm.. nic nie zrozumiałeś. Ktoś Ci kazał brać reku bez wymiany wilgoci? Napisz proszę w odpowiednim dziale.

Szanowni Państwo.

Po lekturze niektórych Waszych wypowiedzi jestem lekko w szoku.

Powiem szczerze, że nie miałbym sumienia trzymać dzieci w trakcie nauki zdalnej w domu, w którym panuje temp. 18-20 stopni.

Zdaje sobie sprawę, że kiedyś ludzie mieszkali w jaskiniach. Ale nie o to przecież chodzi.

Dzieci w wieku szkolnym lubią ciepło.

Napiszę jak ja mam.

Dom w zasadzie nowy, 326 m2, w tym piwnica użytkowa 110 m2. Ściany zewn. z silikatów 25 cm, 22 cm grafit 031, poddasze URSA 35 cm lambda 0,35 Piwnica z betonu wylewanego ocieplona styrodurem 10 cm a od ok. 50 cm w gruncie dołożyłem dodatkowe 5 cm styropianu fundamentowego. Wentylacja mechaniczna na 3 poziomach z rekuperatorem Thesla Green. Silikat bardzo dobrze akumuluje ciepło. Piwnica sucha jak przysłowiowy pieprz.

W domu mam: 24,5-25 stopni parter, poddasze 23,5-24 stopnie, w pokoju syna 26 (dużo gra na komputerze, który mu dogrzewa). Łazienka dół 25,5 - 26 stopni, łazienka góra - 24,5-25 stopni.

Piec gazowy ustawiony na 35 stopni, CWU - 49 stopni.

Jeśli chodzi o zużycie gazu to wychodzi 106-10,8 m3 na dobę.

W czasie ostatnich mrozów podkręciłem na 37 stopni (chyba nawet niepotrzebnie) i spalanie wzrosło do ok 12,5 m3. Temperatura w domu spadła może o pół stopnia. Teraz powróciłem na 35 stopni.

Kilka lat budowałem ten dom i miałem niekiedy chwile zwątpienia bo bywało bardzo ciężko.

Ale powiem Wam - warto było się pomęczyć.

Nie po to wyprowadzałem się z bloków żeby zamieszkać w zimnym domu.

Żyjemy jak kiedyś w bloku, wszyscy (a jest nas trochę) chodzą w krótkich spodenkach i tishertach.

Wszyscy są zadowoleni, jedynie od czasu do czasu 2 córki potrafią powiedzieć, że ..... "tato jest mi zimno".

No ta ja pytam, a czy u Twojej koleżanki jest cieplej w domu ? Odpowiedź - Nie.

Ostatni rachunek tzn. za grudzień wyniósł 567 zł. Latem zużywając jedynie CWU i kuchnia gazowa płaciłem około 200 zł.

Powtórzę jeszcze raz - nie miałbym sumienia trzymać dzieci w zimnym domu. A i tak potrafią narzekać.

Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia.

Ta dyskusja nie ma sensu, bo ile głów tyle zdań, każdy lubi coś innego i trzeba to uszanować.

Ja nie odważyłbym się trzymać dzieci w pomieszczeniach mających 25C, ba sam bym w takim pomieszczeniu nie wysiedział dłużej niż 10 minut. Mamy ostatnimi dniami w domu 22-22.5 i córka lata boso w pampersie i koszulce, ja tak samo tylko bez pampersa :D Jak w ubiegłe wakacje dobijało 24C to odpalaliśmy klimę żeby zbić do 22.5-23 bo egzystencja była bardzo utrudniona.

Widać, że nie chowałeś się blokach, w których z reguły dobrze grzeją zimą.

Ale tam było duszno i ciągle trzeba było otwierać okna. W domu nie ma takiej potrzeby bo jest rekuperacja, która czyni cuda. Niby jest bardzo ciepło ale Ty tego tak nie odczuwasz bo non stop jest wymiana powietrza., zużyte jest usuwane a świeże i przefiltrowane jest nawiewane.

I na tym polega zasadnicza różnica pomiędzy tą samą temperaturą w bloku a w domu z rekuperacją.

Ok. Wszystko rozumiem

Ale mam do Was pytanie.

Gdzie chcielibyście jechać z rodzina na wakacje ?

Nad ciepłe morze śródziemne (Włochy Grecja Hiszpania) czy nad zimne morze północne (Szkocja Norwegia) ?

Odpowiedź powinna być jednoznaczna.

Zatem nie pitolcie bzdur, że 19 stopni w domu zimą to jest Ok. W upały być może ale nie zimą.

Wieloma osobami kieruje jedynie prymitywna chciwość i obawa przed zapłatą większego rachunku za gaz.

Prawda jest niestety brutalna.

Ok. Wszystko rozumiem

Ale mam do Was pytanie.

Nad ciepłe morze śródziemne (Włochy Grecja Hiszpania) czy nad zimne morze północne (Szkocja Norwegia) ?

Oczywiście, jeśli wakacje-lipiec, sierpień-to Szkocja lub Norwegia.

Lubię ciepło, ale upałów nie znoszę.

Zatem nie pitolcie bzdur, że 19 stopni w domu zimą to jest Ok. W upały być może ale nie zimą.

Wieloma osobami kieruje jedynie prymitywna chciwość i obawa przed zapłatą większego rachunku za gaz.

Prawda jest niestety brutalna.

Jednemu potrzeba 25oC, a drugiemu pasuje 19oC idealnie, nie wszyscy ludzie są dokładnie tacy jak Ty. Trochę więcej tolerancji i wyrozumiałości, dla ludzi o innych oczekiwaniach i wymaganiach.

U mnie temp. od 20oC w sypialniach, poprzez 23oC w salonie/jadalni i 25-26oC w łazienkach, czyli zwyczajna średnia. Zużycie roczne gazu za około 2000-2500zł, czyli też średnio, CO i CWU.

Miesięcznego nie sprawdzam, po latach już człowiek nie czuje potrzeby zaglądania na gazomierz.

• Like 1

Ok. Wszystko rozumiem

Ale mam do Was pytanie.

Do ciepłych krajów jeżdżę tylko dla ciepłego morza - dla syna. A priorytetem jest klimatyzacja w pokoju.

Nastawiona na 22C.

Jak syn podrośnie i będę jeździ tylko z żoną, to Norwegia, Austria bardzo chętnie

Proponuję Antarktydę lb Arktykę, chociaż tam zmienia się klimat i niebawem może być za ciepło.

Tam jest super i ogrzewanie nie jest potrzebne.

Ewentualnie Władywostok nad morzem Japońskim.

Zrozum, w domu liczy się indywidualne komfort nie tylko pieniądze.

Ja na ogrzewanie wydaję 750zł rocznie, jakbym podniósł temperaturę do 24C zapłaciłbym 100, 200zl, wiecej czyli w skali roku niezauważalnie.

Dlatego nie lubię palić w kominku (mimo, iż mam 1m3 darmowego drewna) - bo kominek podbija temperaturę w salonie i kuchni do 24.5C co jest dla nas niekomfortowe i męczące.